Átigazolási körkép - Tippmix Férfi NB I A csoport (2)
17
Sep
2024
Átigazolási körkép - Tippmix Férfi NB I A csoport (2)
2024. szeptember 17.  |  12:00
Másfél hét múlva elindul a férfi élvonal 2024/2025-ös alapszakasza - végignézzük, mely csapatoknál milyen játékosmozgások voltak, és hogyan teljesítettek eddig a felkészülés során. A második "blokkban" az MVM-OSE Lionsról, a DEAC-ról, a Sopron KC-ről, az NKA Universitas Pécsről, illetve az Endo Plus Service-Honvédról lesz szó.
 
 
 
 
 
 
MVM-OSE Lions
 
Érkezett: Takács Zsolt (Falco), Chico Carter Jr. (DePaul Blue Devils – Egyesült Államok), Jamarius Burton (Kortrijk Spurs – Belgium), Noah Dickerson (Landstede Hammers Zwolle – Hollandia), Csuti Kornél (Zalaegerszeg), Sztefan Kenics (Arka Gdynia – Lengyelország)
 
Maradt: Ruják András, Árva-File Balázs, Werner Viktor, Szabadfi Márk, Illés Máté, Balsay Ádám, Váradi Kornél (vezetőedző)
 
 
Az OSE-nél a magyar mag várhatóan még erősebb is lesz, mint a tavalyi szezonban volt, hiszen a Körmendre távozó Gáspár Mátyást az előző évek U20-as bajnokságának meghatározó alakja, Takács Zsolt, illetve a tavaly a felnőtt válogatottban is bemutatkozó Csuti Kornél váltotta, ez mindenképpen előrelépés. Az is segíthet a csapatnak, hogy Váradi Kornél ezúttal nem a szezon közben veszi át a gárdát, van egy teljes felkészülési időszaka összerakni a játékot.
 
A lutrit azonban a légiósok adják - négy új külföldi érkezett Oroszlányba, miután mind az öt légiós távozott az előző idényből. Deandre Gholstonnak, Khalid Thomasnak és Kyle Riddley-nek is nagy éve volt, főleg a szezon második felét tekintve (az OSE hátulról indulva hatalmas hajrába kezdett, és épphogy lecsúszott a rájátszásról), úgyhogy nem kis feladat előtt állnak az újak.
 
Chico Carter Jr. és Jamarius Burton fognak fazont szabni az OSE játékának - előbbi idén végzett a DePaul egyetemen, utóbbi pedig egy éve profi, a belga Kotrijk Spurstől érkezik Magyarországra. A 206 centis, leginkább hármas és négyes poszton használt, jó kezű Sztefan Kenics is járt Amerikában egyetemre, legutóbb a lengyel élvonalban játszott (Arka Gdynia). A nála alacsonyabb (203 centi), de jóval fizikálisabb Noah Dickerson pedig a Benelux Ligában hozott dupla-duplát (13.8 pont, 10.1 pattanó).
 
Az oroszlányiak győzelemmel kezdték a felkészülést Sopronban (79-83), majd játszottak egy zárt kapus összecsapást a Kecskeméttel, amelynek az eredménye nem lett közölve. A Bányász Kupa elődöntőjében 82-75-ra legyőzték a BC Komarnót, a döntőben pedig szoros meccsen kaptak ki az Albától (88-93). Az elmúlt hétvége során részt vettek a Horváth Zoltán Emléktornán - az izraeli Hapoel Holon (89-61) és a Falco (84-55) is erősebbnek bizonyult ezúttal. Pénteken zárják a felkészülést a Kecskemét ellen, majd jövő szombaton az NKA Pécs otthonában kezdik a szezont.
 
 
 
 
DEAC
 
Érkezett: Pongó Máté (Szolnok), Kyan Anderson (Ankaragucu – Törökország), Danilo Osztojics (Zalaegerszeg)
 
Maradt: Djordje Drenovac, Mócsán Bálint, Garamvölgyi Ákos, Neuwirth Bence, Hőgye Patrik, Ságodi Róbert, Kovács Ákos, Czermann Patrik, Hegedűs Brúnó, Várszegi Ádám, Andre Williamson, Fekete-Gál Csongor, Andjelko Mandics (vezetőedző)
 
 
A DEAC-nál magyar csapatokhoz képest nagyon kevés változtatás volt. Szinte a teljes keret megmaradt az előző idényből, még a légiósok közül is vannak ketten, akik Debrecenben folytatják (Drenovac és Williamson). Nagy öröm, hogy Kovács Ákos is felépült csontvelő-transzplantációja után, újra együtt edz társaival.
 
Deon Edwin talán a legnagyobb távozó, az ő helyét a Falcóból ismert Kyan Anderson veszi át, aki legutóbb a török másodosztályban hozott kiemelkedő számokat (21.4 pont, 5.8 gólpassz, 40.9% tripla). Az idény közben érkező, de nagy csodát nem tévő Tadija Tadic helyére Pongó Máté érkezett Szolnokról. A hullámzó produkciót nyújtó Lovro Buljevicset pedig a ZTE-től szerződtetett Danilo Osztojiccsal pótolták - ez Osztojics előző idénye alapján jó cserének tűnik.
 
A hajdúsági együttes a Nyíregyháza legyőzése (80-59) után egy hazai felkészülési tornát játszott: a szlovák Spisski Rytierit legyőzte a gárda (72-59), a román CSM Oradea együttesétől viszont kikapott (72-85). A Szedeák elleni könnyed siker (84-58) után jött a Sitku Ernő Emléktorna: az ASE jobbnak bizonyult (79-65), a házigazda Nyíregyházát viszont legyőzte Andjelko Mandics együttese (70-59). Idegenben kikaptak a Szegedtől (76-74), majd jött három mérkőzés Szerbiában egy vereséggel a KK Gajdobrától (80-56), illetve két győzelemmel a KK Vojvodina (55-75) és a KK Joker (81-82) ellen.
 
A DEAC már nem játszik több felkészülési találkozót, jövő pénteken Sopronban kezdi az idényt.
 
 
 
 
Sopron KC
 
Érkezett: Kucsera Dániel (Kecskemét), Takács Kristóf (Körmend), Cortez Edwards (Dinamo Bukarest – Románia), Isaiah Mucius (Kiryat Ata – Izrael), Brandon Garrett (Avtodor Szaratov – Fehéroroszország), Selim Fofana (Bayreuth – Németország)
 
Maradt: Molnár Márton, Flasár Zalán, Csendes Péter, Meszlényi Róbert, Keller Bendegúz, Fazekas Csaba, Kovács Áron, Gasper Potocnik (vezetőedző)
 
 
A Sopronnál az OSE-hoz hasonlóan elég nagy volt a mozgás, és volt néhány változás magyar játékosok terén is. A palánk alól Sitku Márton és Schöll Richárd távoztak, érkezett viszont pont Schöll új csapatától, Kecskemétről Kucsera Dániel, aki igen hasznosnak bizonyult többször is a KTE-ben. Mezőny poszton nagyobb lesz a maradó Gasper Potocnik rotációs lehetősége: a körmendi Takács Kristóf is itt folytatja pályafutását.
 
Ami szokás szerint sok kérdőjelet rak a Sopron mögé, az a légióskontingens, ami teljes cserén ment keresztül az előző idényhez képest. Cortez Edwards és Selim Fofana személyében két irányító érkezett - előbbi az egyetemi évei után Angliában, Finnországban, legutóbb pedig Romániában nyújtott kifejezetten sokoldalú teljesítményt (13-14 pont, 6-7 pattanó, 5-6 gólpassz), míg Fofana legutóbb a német másodosztályban szerepelt (14.2 pont, 2.8 pattanó, 3.4 gólpassz).
 
Isaiah Mucius Új-Zélandon és Svédországban 15 pont, 5 pattanós játékos volt, az előző idényben pedig az izraeli élvonalban kosárlabdázott (8.1 pont, 2.9 pattanó). A 34 esztendős Brandon Garrettet pedig ismerhetjük már Magyarországról, három éve Körmenden láthattuk (9 meccsen 16.8 pont, 7.4 pattanó) - ő az elmúlt két évet Oroszországban töltötte.
 
Az OSE-nél említettük, hogy az Oroszlány ellen kikapott az SKC - ez volt az első hivatalos felkészülési meccse a gárdának (79-83). Szlovéniai edzőmérkőzések után a Kapfenberg Bullst sikerült felülmúlni hazai pályán (74-61), idegenben pedig egypontos vereség lett a vége (71-70). A hétvégi Krasznai Kupa elődöntőjében a Nitra Blue Wings ellen nyerni tudott Gasper Potocnik együttese (85-74), a döntő viszont a szlovén Helios Domzale sikerével zárult (70-76). Az SKC még a héten pályára lép a Honvéd ellen, a bajnokságot pedig hazai pályán, a DEAC ellen kezdi majd jövő pénteken.
 
 
 
 
NKA Universitas Pécs
 
Érkezett: Aleksa Brbaklics (KK Joker – Szerbia), Vaszilije Bacsovics (SC Derby – Montenegró), Anthony Durham (Szolnok)
 
Maradt: Ibrahim Durmo, Kerpel-Fronius Gáspár, Nemanja Nikolics, Kollár Bence, Bor Gábor, Herger Salamon, Rátgéber Tamás, Scherer Bálint, Meleg Gergő, Mezőfi Márk, Csirke Ferenc (vezetőedző)
 
 
Az előző idényben feljutóként is nagyszerűen szereplő NKA Pécs az állandóságra szavazott: a magyar magból visszavonult Kovács Péter, és távozott néhány tehetséges fiatal, a magyar mag viszont ezt leszámítva maradt (a tavalyi aktív rotációban használt játékosok nagyját jelenti ez), és maradt a két legjobban teljesítő külföldi, Ibrahim Durmo és Nemanja Nikolics is.
 
Az érkezők közül Aleksa Brbaklicsot több magyar csapatból is ismerhetjük, legutóbb Szerbiában kosarazott. Szintén nem új név az előző idény második felében Szolnokon játszó Anthony Durham, akinek Jordan Walkert kell majd pótolnia. Shane Henry és Fahrudin Manjgafic sincsenek viszont a csapatban, így kellett egy center: a 28 esztendős, montenegrói válogatott Vaszilije Bacsovics érkezett a palánk alá.
 
A Pécs a Kaposvár elleni sikerrel hangolt a felkészülés kezdetén (83-67), majd 3 ponttal kikapott Eszéken (66-63). A KK Joker ellen is alulmaradt az NKA (85-77), az Orosz László Emléktornán viszont előbb az Újbuda MAFC-ot (91-67), majd a Kaposvárt (78-87) múlta felül Csirke Ferenc együttese, így megnyerte a tornát. Ezen a héten még az Eszékkel és a Szedeákkal játszanak a mecsekaljaiak, az alapszakaszt pedig jövő szombaton, az OSE ellen kezdik.
 
 
 
 
Endo Plus Service-Honvéd
 
Érkezett: Balogh Máté (Alba), Mucza Tamás (Szeged), Quentin Hardrict (Iverioni Gori – Georgia), Darko Bajo (BC Vienna – Ausztria), Shane Gatling (BBC Bayreuth – Németország), Milos Grubor (Metalac – Szerbia)
 
Maradt: Reizinger Máté, Filipovic Stefan, Simon Kristóf, Kopácsi Ákos, Hajdu Péter, Karda Dominik, Major Bulcsú, Zlatko Jovanovic (vezetőedző)
 
 
Az előző idény másik nagy pozitív meglepetéscsapatánál, a Honvédnál jóval több volt a játékosmozgás. A magyar magot tekintve távozott Peringer Balázs, az ő helyére érkezett Balogh Máté. Nincs a tavalyi csapatból Bazsó Brúnó sem, visszatért azonban az együtteshez a Szegeden kifejezetten jó szezont futó Mucza Tamás. A nagy változások viszont a légiósoknál történtek.
 
Az előző idény külföldi játékosai mind elmentek, márpedig főleg Isiah Brown pótlása nem lesz egyszerű feladat. A 24 éves Quentin Hardrict Jr-nak egyetlen profi éve van eddig, a georgiai élvonalban jó számokat hozott (20.8 pont, 3.9 pattanó, 5.4 gólpassz, 40.9% tripla). Shane Gatling a soproni Fofana csapattársa volt a német másodosztályban (15.3 pont, 2.6 pattanó, 3.7 gólpassz). A horvát Darko Bajo az osztrák élvonalban kosarazott legutóbb (12.3 pont, 7.4 pattanó). A jó kezű Milos Grubor pedig visszatér a Magyarországra, őt az Atomerőműnél láthattuk 2022/23-ban.
 
A Honvéd az Újbuda MAFC elleni sikerrel nyitotta az edzőmeccsek sorát (87-60), majd a BC Komarnót is nagyon könnyedén verte a fővárosi együttes (90-50). A Sitku Ernő Emléktorna elődöntőjében a Nyíregyháza sem okozott gondot Zlatko Jovanovic csapatának (71-95), a döntőben viszont az ASE ellen nem volt esélye a Honvédnak (87-57). Az Inter Bratislava ellen is akadozott a támadójáték, vereség lett a vége (55-64), az Albát viszont pontgazdag meccsen verte a piros-fehér alakulat (91-97). Pénteken a Sopron érkezik Budapestre, az első fordulóban pedig az ASE-t fogadja a Honvéd, méghozzá jövő pénteken.
 
 
 
 
 
Fotók - MVM-OSE Lions, DEAC Kosárlabda, Sopron KC, NKA Universitas Pécs, Budapesti Honvéd Kosárlabda Szakosztály

Vármegyei szövetségek