Átigazolási körkép - Tippmix Férfi NB I A csoport (1)
10
Sep
2024
Átigazolási körkép - Tippmix Férfi NB I A csoport (1)
2024. szeptember 10.  |  12:15
Bő két és fél hét múlva elindul a férfi élvonal 2024/2025-ös alapszakasza - végignézzük, mely csapatoknál milyen játékosmozgások voltak, és hogyan teljesítettek eddig a felkészülés során. Elsőként a feljutó PVSK-VEOLIA, valamint a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, az Egis Körmend, az SZTE-Szedeák és az Atomerőmű SE együttesei kerülnek terítékre.
 
 
 
 
Pécsi VSK-Veolia
 
Érkezett: Chris Payton (Kent State University – Egyesült Államok), Amorie Archibald (MAFC), Elvis Harvey (Zdravlje Leskovac – Szerbia)
 
Maradt: Plézer Gábor, Ognjen Micsovics, Mokánszki Máté, Németh András, Antóni Csanád, Molnár Mátyás, Frank Áron, Harka Szabolcs, Radó Ádám, Ravasz Márk, Szrecsko Szekulovics (vezetőedző)
 
 
A pécsieknél nem volt túl nagy mozgás, a feljutó együttes magjának nagy része megmaradt. Bíró Olivér, Gróf Máté és Horti Bálint Kozármislenyre távoztak, és a Hepp Kupa döntőjének MVP-je, Luka Igrutinovics sem erősíti tovább a mecsekaljai együttest. Mindenki más maradt azonban az aktív rotációból, a tavalyi piros csoportos döntő mindent eldöntő találkozóján 42 VAL-os tripla-duplát szállító Ognjen Micsovics mellé pedig három amerikai érkezett.
 
Közülük Amorie Archibald játszott tavaly a Sopronnál, karácsony után pedig a MAFC-ot erősítette. Chris Payton most kezdi profi karrierjét egyetemi éveit követően (kifejezetten jól pattanózó, kintről nem sokat próbálkozó csatár volt az NCAA-ben), a 205 centis Elvis Harvey pedig Ciprus után két évet lehúzott már Szerbiában, a Leskovactól érkezik Magyarországra.
 
Bár az edzőmérkőzések eredményeiből sosem szabad messzemenő következtetéseket levonni, lássuk, milyen eredményeket ért el eddig az élvonalba visszajutó gárda.
 
Kétszer is legyőzte például a kieső Kaposvárt a felkészülés nyitányaként (85-88, 75-67). Az 1. fordulós ellenfél, a bajnok Falco soknak bizonyult (98-70), de nem is a szombathelyi alakulattal kell majd felvennie a versenyt a pécsieknek. Az elmúlt hétvégén pedig a Kecskemét az utolsó 5 percben fordított ellenük (81-72), sokáig kiélezett mérkőzést tudtak vívni még idegenben is. Ezen a hétvégén a Göcsej Kupán, jövő hét végén pedig a XII. Morgen Ferdinánd Emléktornán szerepel még Szrecsko Szekulovics együttese, mielőtt elindul az idény.
 
 
 
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét
 
Érkezett: Schöll Richárd (Sopron), Kelenföldi Domonkos (TF), Petar Rakicevic (Vojvodina – Szerbia), Greg Lee (Brno – Csehország)
 
Maradt: Wittmann Krisztián, Dávid Benjámin, Ladovszky László, Ivkovic Milán, Tóth Patrik, Körmendi Bence, Gera Ferenc, Tóth Barna, Marko Sinik, Karahodzsics Kemal
 
 
A Kecskemét évek óta nagyon hasonló állománnyal vágott neki minden évnek, és itt sem volt túl nagy jövés-menés. A magyar magból Kucsera Dániel távozása lehet érzékeny veszteség - Sopronban folytatja pályafutását, ahonnan Schöll Richárd érkezett a helyére, és Kelenföldi Domonkos is a magas posztokon próbál majd segíteni az együttesnek.
 
A légiósoknál Marko Lukovics, Shannon Bogues és Rastko Dramicanin sincs viszont idén keretben. Az újak közül Petar Rakicevic 2022/23-ban a Zalakerámia ZTE KK játékosa volt, vele kapcsolatban sokkal pontosabb képet kaphattunk eddig, mint Greg Lee-ről - a 26 esztendős amerikai swingman a cseh Basket Brnónál töltötte az előző idényt, nem is rossz statisztikákkal (13.6 pont, 6.8 pattanó, 2.1 gólpassz).
 
A felkészülés felvezetéseként nagyon sima sikerrel kezdtek a TF ellen (97-55), Szolnokon viszont nem játszott Lee, Sinik és Kelenföldi pedig kisebb sérüléseket szenvedtek, így kikaptak (90-60). Az OSE a negyedik negyedben kerekedett a KTE fölé, majd az Alba látogatott a Messzi István Sportcsarnokba (79-100).
 
Ahogyan arról már a PVSK-nál szó volt, az utolsó 5 percben fordított a mecsekaljaiak ellen a Kecskemét (81-72), a Szeged viszont legyőzte a KTE-t egy nappal később (63-79). A hétvégén Sopronban szerepel egy tornán még Sztojan Ivkovics együttese, jövő hét végén pedig az OSE ellen hangol az új szezonra.
 
 
 
 
Egis Körmend
 
Érkezett: Kiss Benedek (Alba), Mervin James (Rider Broncs – Egyesült Államok), Daylen Kountz (KK Podgorica – Montenegró), Rudi Williams (Kapfenberg – Ausztria), Arsenije Vučković (CSM Targu Jiu – Románia), Gáspár Mátyás (OSE), Forray Gábor (vezetőedző)
 
Maradt: Durázi Krisztofer, Kiss Mátyás, Herczeg Kristóf, Geröly Márton, Schmera Gergely, Ferencz Csaba, Doktor Péter
 
 
A körmendieknél edzőváltás történt, Forray Gábor érkezett a kispadra. A magyar mag nagyjából változatlan maradt, távozott azonban a saját nevelésű Takács Kristóf, és ez komoly érvágás lehet még a piros-feketéknek. Kiss Benedek és Gáspár Mátyás jöttek "cserébe", a légió pedig teljesen kicserélődött.
 
A palánk alá Romániából érkezett a bosnyák Arsenije Vuckovic, a 2 méter magas Mervin James most kezdi majd profi karrierjét az egyetemi évei után, a játéknak pedig Rudi Williams és Daylen Kountz szabnak majd fazont - előbbi 20-4-4-es szezont hozott Ausztriában, utóbbinak pedig az előző volt az első profi idénye, Montenegróban kosarazott.
 
Könnyed győzelemmel nyitott a Körmend a Phoenix-MT Fót ellen (112-67), majd az Eisenstadtot is legyőzték a vasiak (75-90). Két szlovén ellenfele is volt már a Körmendnek: a Helios Domzalét sikerrel vették Forray Gáborék (75-92), a Krka viszont erősebb volt, mint a magyar együttes (94-72). Ezen a hétvégén a Göcsej Kupán szerepelnek a piros-feketék, jövő héten pedig hazai pályán, a Mogyorósy Szilárd Emléktornán vesznek részt.
 
 
 
SZTE-Szedeák
 
Érkezett: Anda Dávid (TF-BP), Cseh Botond (Vasas), Kobe Langley (Nelson Giants – Új-Zéland), DeAndre Davis (Peja – Koszovó), Alan Herndon (BC Nokia – Finnország), Jay Heath (Georgetown – Egyesült Államok)
 
Maradt: Zsíros Péter, Balogh Szilárd, Polányi Kristóf, Cohill Eric, Laluska Bence, Kis Viktor, Mayer Ákos, Simándi Árpád (vezetőedző)
 
 
A Szedeáknál nagy átalakulások voltak, de erre lehetett számítani - egész szezonban bőven erőn felül teljesített a gárda, a kupában pedig ezüstérmet nyert, várható volt, hogy nem tudják együtt tartani a keretet.
 
A magyar magból is jelentős távozók vannak: Mucza Tamás helyett az U20-as válogatott egyik oszlopa, Cseh Botond érkezett a Vasastól, nincs már azonban Szegeden Bognár Kristóf sem, aki visszatért a Falcóhoz - őt majd Anda Dávid próbálja meg pótolni, amennyire lehet.
 
Négy új légióssal vág neki az idénynek a szegedi együttes. Kobe Langley-nek kifejezetten jó volt az első profi évi Új-Zélandon (15.3 pont, 3.2 pattanó, 5.4 gólpassz), Jay Heath pedig most kezdi majd az NCAA utáni éveket, a híres, de szebb napokat is megélt Georgetown egyetemről került ki - kettejüknek kellene majd pótolni Ryan Woolridge-et és Noah Locke-ot, nem kis feladat előtt állnak.
 
A másik két amerikai sokkal több tapasztalattal rendelkezik, mindketten novemberben lesznek 30 évesek. Alan Herndon legutóbb Finnországban játszott, egészen megbízhatóan (13 pont, 7.4 pattanó), míg DeAndre Davis Koszovóból, a KB Pejától érkezik, de két éve játszott a lengyel Trefl Sopotnál is többek között.
 
A Szedeák eddig háromszor lépett pályára a felkészülés során. A BKK Radnicskit legyőzte Simándi Árpád gárdája (89-72), majd egy debreceni vereség után (84-59) Kecskeméten tudtak diadalmaskodni a kékek (63-79).
 
 
 
Atomerőmű SE
 
Érkezett: Benke Szilárd (Falco), Révész Ádám (Szolnok), Halmai Dániel (Kaposvár), Kahlil Dukes (Esenler Erokspor – Törökország), Jay Jay Chandler (Keravnos – Ciprus), Eric Lockett (Rostock – Németország), De’Quon Lake (Szeged – próbajáték), Kostas Flevarakis (vezetőedző)
 
Maradt: Eilingsfeld János, Kovács Ákos, Kékesi Kolos, Dorogi Gergő, Géringer Gergő
 
 
Az ASE az egész mezőny egyik legnagyobb átalakulója, és már a magyar igazolásokból érezhető volt, hogy nem akarnak a paksiak még egy idényt az alsóházban. Volt edzőváltás is: Sebastjan Krasovec helyét a Sopronból ismert, ott bizonyító Kostas Flevarakis vette át.
 
Alapvetően nagy erősítés lehet, hogy Eilingsfeld János idén pályára tud lépni, az előző idényben sajnos alig láthattuk a magyar válogatott magasemberét. Érkezett mellé a palánk alá Szolnokról Révész Ádám, mezőny poszton pedig a válogatott egyik meghatározó alakja, Benke Szilárd. Az előző idény legjobb U20-as férfi kosarasának választott Halmai Dániel is áttette székhelyét a kieső Kaposvártól - a magyarokat tekintve rengeteget léptek előre Pakson.
 
A légiósoknál itt is teljes csere történt, ez az eredményeket ismerve nem meglepő. De'Quon Lake-et már a Falcóban is megismerhettük, de Szegeden kifejezetten jó idénye volt az előző szezonban. A 29 esztendős Kahlil Dukes feladata lesz az együttes irányítása - az elmúlt éveket a francia és a török másodosztályban töltötte. A Ciprusról érkező Jay Jay Chandler és a kifejezetten jó csapatokban játszó (Aris, ERA Nymburk), legutóbb a német élvonalban kosarazó Eric Lockett sem szégyelli, ha neki kell vállalnia támadásban.
 
A IV. Sitku Ernő Emléktornán előbb a DEAC-ot (65-79), majd a Honvédot (87-57) is legyőzte az ASE, így az első helyen zárt. Ezen a hétvégén Eszékre látogatnak a paksiak egy nemzetközi megmérettetésre, jövő hétvégén pedig a XII. Morgen Ferdinánd Emléktornát rendezik meg hazai pályán.
 
 
 
 
 
Fotó - Bertusz Dávid/PVSK, KTE Kosárlabda Klub, Egis Körmend, SZTE-Szedeák, Atomerőmű SE

Vármegyei szövetségek