Nemzeti Fiú Serdülő Bajnokság: A Vasas veretlenül lett bajnok
29
May
2019
Nemzeti Fiú Serdülő Bajnokság: A Vasas veretlenül lett bajnok
2019. május 29.  |  14:45

Múlt hét végén rendezték Debrecenben a Nemzeti Fiú Serdülő Bajnokság nyolcasdöntőjét, nézzük a torna eseményeit!

 

Az első napot a Dombóvár és a Zsíros akadémia Kőbánya összecsapása nyitotta. A fővárosiak villámrajtot vettek, a 22-9-re megnyert első negyedet követően meg is tudták őrizni előnyüket egészen a lefújásig, és 57-49-es győzelmet arattak. A Kecskeméti Kosárlabda Akadémia - OSE Lions mérkőzés következett, itt is hamar eldőltek a lényegi kérdések. Az első felvonást 21-10-re, a másodikat 19-7-re nyerték Lakosa Zsolt tanítványai, és megérdemelt 79-45-ös sikert arattak a jól küzdő oroszlányiakkal szemben.

A harmadik összecsapás sem lett szoros, itt a nagy esélyes Vasas Akadémia mérkőzött a PVSK-Nemzeti Akadémia gárdájával. Minden negyedet a pasarétiek nyertek, félidőben már 21 ponttal tartottak előrébb, sikerükhöz nem férhetett kétség (91-54). Nagy csatára volt kilátás a ZTE - Debrecen derbin, itt szoros első negyedet követően a második játékrészben robbantott a hajdúsági alakulat, a zalaiak pedig nem találták a házigazda letámadásának ellenszerét. Az itt megszerzett előnnyel már jól sáfárkodott a lefújásig Kovács Balázs alakulata, és 67-51-es győzelmet aratott az egerszegiek ellen.

Két vereséggel kezdő csapat, a Dombóvár és az OSE első sikeréért hajtott a nap ötödik mérkőzésén. Nagyon beragadt a rajtnál a Dombóvár, az első és a második negyed során is mindössze 8-8 pontot szereztek Reizinger Attila fiai. Bár a negyedik játékrészt behúzták 20-11-re de ez így is csak egy tisztes vereségre volt elegendő, 65-51 arányban győzött az OSE. A játéknapot a Kőbánya - Kecskemét derbi zárta, itt is elmaradtak az izgalmak. A Lakosa-legénység végig kézben tartotta a meccset, minden etapot megnyert, és a végén kétszer annyi dobott ponttal zárt, mint ellenfele (47-94), így máris bebiztosította továbbjutását.

 

A második napot egyből egy rangadó vezette fel, a házigazda Debrecen a Vasassal nézett farkasszemet. Nem sok kétséget hagyott azonban a pasaréti gárda afelől, hogy melyik a jobb formában lévő csapat, hiszen minden negyedet nyerve aratott 76-50-es sikert Bazsik Péter legénysége, 2-0-ra javítva mérlegét. ZTE - PVSK összecsapással folytatódott a program - mindkét csapat vereséggel rajtolt, itt volt a lehetőség a javításra. Ezzel a zalaiak tudtak élni, főként a 29 pontja mellé 25 lepattanót megkaparintó Szalay Domonkos révén. 80-52-re győzött Ambrus Péter alakulata, bár a két középső etapban jól tartotta magát a mecsekaljai gárda.

Két 1-1-es mérleggel álló alakulat, a Zsíros Akadémia Kőbánya és az OSE Lions mérkőzése következett. Prímán rajtoltak a kőbányaiak, az első tíz percet 29-15-re nyerték meg, és ez az előny nagyjából ki is tartott a meccs végéig - az összesen 38 pontig jutó Simonics-testvérek vezetésével 78-62-es sikert könyvelhettek el. A Kecskemét - Dombóvár találkozó az addigi mérleget nézve egyértelmű Bács-Kiskun megyei győzelmet ígért, és igazolta is a papírformát a Lakosa-legénység: 68-40-re győzött a Kecskemét, és 3-0-s mérleggel zárta a csoportküzdelmeket.

PVSK - Debrecen derbi következett a sorban, és itt is hamar eldőlt a győztes kiléte - a házigazdák egy 38-5-ös (!) első negyeddel rajtoltak, és könnyed, 91-39-es győzelmet arattak a baranyaiak fölött. Elérkeztünk az utolsó csoportmérkőzéshez, és az összes közül talán itt volt a legnagyobb csata - a Vasas csapott össze a ZTE-vel. Az első etapot 15-8-ra a zalaiak nyerték, de a másodikban hatalmas volt a fővárosi fölény - 34-13-ra húzta be azt a Bazsik-legénység. A második félidőben egyik csapat sem igazán tudta akaratát a másikra erőltetni, így végül 82-72-es pasaréti siker született - a piros-kékeket a 31 pontos Szilágyi Ábel, a zalaiakat pedig a 38 pontos, 17 lepattanós Szalay Domonkos cipelte a hátán. A Vasas is 3-0-lal zárt tehát, következhetett a keresztjáték.

 

OSE - PVSK találkozóval indult a harmadik játéknap, Kláris Zoltán tanítványai fokozatosan őrölték fel a pécsieket, és az utolsó negyed kivételével minden játékrészben több pontot szereztek, mint riválisuk - 72-57-re győztek, így az oroszlányiak vívták ki a jogot, hogy az ötödik helyért játszhassanak. ZTE - Dombóvár összecsapással folytatódott a „menü", és nagyjából megismétlődtek az előző derbin látottak - a zalaiak tartották kézben az összecsapást, az ismét jól játszó (25 pont, 19 lepattanó) Szalay vezetésével 72-58 arányban múlták felül a Tolna megyeieket.

A csoportkört 3-0-lal záró Kecskeméti KA a házigazda debreceniekkel mérkőzött a folytatásban. Kevés kosár esett, inkább a küzdelmen volt a hangsúly - félidőben 28-23-ra vezettek a hajdúságiak. A harmadik felvonás végére eltüntette hátrányát a Kecskemét, de a negyedik játékrészben mindössze 6 pontra voltak képesek Lakosa Zsolt tanítványai, így némi meglepetésre a Debrecen jutott a döntőbe - 59-53-ra győztek Kovács Balázs fiai. A másik elődöntőt a Vasas és a Kőbánya vívta, és az első negyedet sikerült elcsípnie a pasarétiektől Tápai Zsolt legénységének. A folytatásban azonban kijött a két csapat közti különbség, a Vasas fokozatosan növelte előnyét, és végül 76-54-re győzött - ennek ellenére remekül küzdött a Zsíros Akadémia csapata.

 

Elérkeztünk a helyosztók napjához, elsőként a hetedik hely volt kiadó - a PVSK és a Dombóvár csapott össze érte. Nehézkesen indult a mérkőzés, mindkét csapat pontatlanul játszott. Dombóvári vezetéssel zárult a harmadik negyed, de a záró felvonás a pécsieké lett - 21-7-re húzták be ezt az etapot Stranszky Bettina tanítványai, aminek köszönhetően 55-49-re győztek így ők végeztek a torna hetedik pozíciójában.

Az ötödik helyért nem sok esélyt hagyott a ZTE az OSE Lions csapatának, a tartalékos oroszlányiak minden negyedet elbuktak a mérkőzésen. 94-52-re győzött Ambrus Péter alakulata, ezúttal nem volt szükségük Szalay remeklésére a sima diadalhoz.

A bronzmérkőzést a csalódott Kecskemét a lelkes Kőbánya ellen játszotta, de hiába a lelkesedés, a nagyobb játéktudás győzött. Rögtön az első felvonásban 26-4-gyel kezdtek a kecskemétiek, és végül 67-34-es diadalt arattak, megszerezve a torna harmadik helyét.

A döntőben a nagy esélyes Vasas a házigazda Debreceni Kosárlabda Akadémiával nézett farkasszemet. A nagy csata sajnos elmaradt, pillanatnyi kétséget sem hagytak afelől a pasarétiek, hogy jelenleg ők a legjobbak ebben a korosztályban - minden játékrészt magabiztosan nyerve arattak 89-49-es sikert, amivel veretlenül nyerték meg a serdülők döntőjét - ezúton is gratulálunk nekik!


A torna végeredménye:

1. Vasas Akadémia
2. Debreceni Kosárlabda Akadémia
3. Kecskeméti Kosárlabda Akadémia
4. Zsíros Akadémia Kőbánya
5. Zalakerámia ZTE KK
6. OSE Lions
7. PVSK Nemzeti Akadémia
8. Dombóvári Kosársuli

A torna mérkőzéseinek statisztikája ezen a linken tekinthető meg!
 

Vármegyei szövetségek