Légiós körkép: Juhász Dorkáék már biztosan ott vannak a WNBA rájátszásában
02
Sep
2024
Légiós körkép: Juhász Dorkáék már biztosan ott vannak a WNBA rájátszásában
2024. szeptember 2.  |  12:00
Másfél hónappal ezelőtt, a párizsi olimpia előtt jelentkeztünk utoljára a légiós körkép rovatunkkal. Juhász Dorkáék azóta folytatták a küzdelmeket a WNBA-ben, több magyar játékos pedig új csapatot talált magának azok közül, akik az előző idényben külföldön játszottak - lássuk, ki hova került!
 
 
A férfiaknál Hanga Ádám távozott a Crvena zvezdától, és visszatért Spanyolországba - a EuroCupban szereplő Joventut Badalonában fog játszani Ádi. Szintén a spanyol első osztályban szerepel majd Somogyi Ádám, aki a MoraBanc Andorrától a Río Breogánhoz került. Még mindig Spanyolország, de már a másodosztály: Golomán György a Basquet Gironánál töltött egy éve után ebben az idényben a San Pablo Burgost próbálja majd visszajuttatni az élvonalba.
 
Két honosított magasemberünk közül Nate Reuversnek élő szerződése van még két évig az euroligás Valenciánál, tehát ő is az ACB Ligában fog kosarazni. Érdekesség, hogy Kovács Adrián lesz az egyik edzője, miután a magyar tréner visszatér spanyol földre - Pedro Martinez segítője lesz, miután a Telekom Basket Bonn-nál és a Paris Basketballnál is nagy karriert befutó Tuomas Iisalo a Memphis Grizzlies segédedzője lett. Mikael Hopkins új csapatáról egyelőre nincs hír.
 
Maronka Zsombor ezúttal Németországban fog kosarazni, a Veolia Towers Hamburghoz került kölcsönbe a magyar magasember. Rosco Allen maradt a japán első osztályú Kawasaki Brave Thundersnél. Valerio-Bodon Vincent maradt a Los Angeles Lakers G-Ligás fiókcsapatánál, a South Bay Lakersnél. Váradi Benedek pedig hazaigazolt, újfent a Falco-Vulcano Energia KC Szombathelyt erősíti majd a válogatott irányítója.
 
Új embert is követhetünk majd külföldön: a spanyol másodosztályban nemcsak Golomán Györgyre figyelhetünk majd a 2024/2025-ös szezon során, miután a magyar bajnok Falco kölcsönadta Tanoh Dez Andrást a Hestia Menorca együttesének.
 
 
 
A hölgyeknél is volt bőven klubváltás.
 
A válogatott oszlopos tagjai közül Kiss Virág a SERCO UNI Győrt választotta - ahogy Wentzel Nóra is -, míg Studer Ágnes az NKA Universitas Pécsnél folytatja pályafutását. Határ Bernadett országot nem váltott: marad a spanyoloknál, de a másik euroligás gárdánál, a Valenciánál folytatja karrierjét.
 
Gereben Lívia új csapatáról egyelőre nincs hír, arról viszont igen, hogy Gereben előző együtteséhez, a sepsiszentgyörgyi ACS Sepsi-SIC-hez igazolt Mérész Beatrix.
 
Azt jelenleg még nem tudni, hogy Czukor Dalma hol játszik majd a most következő szezonban, marad-e Rómában vagy sem. Az viszont biztos, hogy Juhász Dorka a következő európai idényt is a Famila Wüber Schiónál tölti majd, már július végén hosszabbított vele euroligás olasz klubja.
 
És ha már Juhász Dorka: a Minnesota Lynx óriási formában tért vissza az olimpia miatt beiktatott szünetről: zsinórban 6 mérkőzést nyert a gárda, mielőtt kikapott szombat este a Dallas Wingstől (94-76). Tegnap este a Chicago Sky ellen újra nyerni tudott a Lynx (79-74), így most 24-9-cel vezeti nyugatot, és már biztosan ott lesz a rájátszásban - összességében a harmadik legjobb mérleget birtokolja a Minnesota. Dorka a Washington Mystics elleni duplázás (79-68, 83-99) során előbb 7 pontot és 3 pattanót, aztán 9 pontot, 4 pattanót, 2 gólpasszt és 1 blokkot (12 VAL) jegyzett.
 
A Las Vegas Aces elleni két siker (87-98, 87-74) alkalmával előbb 4 lepattanót, majd 1-1 lepattanót és gólpasszt rakott a közösbe. Az Indiana Fever legyőzéséből (90-80) 1-1 lepattanóval és blokkal vette ki a részét. A Phoenix Mercury elleni siker során (76-89) 5 pontot, 2 lepattanót és 1 blokkot hozott. A Wings elleni vereségnél 3 pontot, illetve 2-2 lepattanót és gólpasszt írhattak fel a neve mellé a statisztikusok. A Chicago ellen pedig nagyon sokoldalúan kosarazott (6-6 pont és lepattanó, 4 gólpassz, 3 szerzett labda, 12 VAL).

Vármegyei szövetségek