3x3-as U18-as vb: A legjobb nyolc között búcsúzott férfi válogatottunk
31
Aug
2024
3x3-as U18-as vb: A legjobb nyolc között búcsúzott férfi válogatottunk
2024. augusztus 31.  |  08:00
Óriási izgalmakat, magas színvonalú kosárlabdát és végig teltházat hozott a debreceni 3x3 U18-as világbajnokság zárónapja. Mind a hölgyeknél, mind a fiúknál az Amerikai Egyesült Államok ünnepelhetett aranyérmet, a magyar férfi válogatott a későbbi győztes tengerentúliakkal szemben búcsúzott a legjobb nyolc között. - írta a debrecenisportcentrum.hu
 
Nehéz feladat várt a magyar nemzeti csapatra a legjobb nyolc között, hiszen a torna legnagyobb esélyese, az Amerikai Egyesült Államok várt rájuk a nap első férfi mérkőzésén. Flemings kettesével indult a mérkőzés, melyre a DEAC KA kiválósága, Varga Ferenc válaszolt betörésből, majd egy kosárváltás után a tengerentúliak egy újabb távolival három ponttal megléptek (5-2). A folytatásban is potyogtak a kosarak, a harmadik amerikai triplának köszönhetően két perc után már 8-3-at mutatott az eredményjelző. A folytatásban felvették az ellenfél ritmusát a mieink, de Mészáros pontos távolija ellenére is 11-6 volt az állás az első tv-szünetben. A folytatásban újra ritmust váltott az USA, olyannyira, hogy féltávnál már csak egy kosárra voltak a győzelemtől. Nem adták fel Lekli József tanítványai, Lucey Ciarán sorozatban három pontot tett a közösbe, de mielőtt nagyon vérszemet kaphattak volna, a rivális Nikolas Khamenia ziccerével lezárta a találkozót (21-15). Összességében nem volt esélyük a magyar fiúknak, de az eredmény és a mutatott játék is több, mint tisztes helytállást bizonyít.
 
 
A következő negyeddöntőn a másik nagy esélyes, a francia válogatott sem botlott, szinte lemásolták az előző mérkőzést, s végül ők is 21-15 arányban diadalmaskodtak. A másik két négy közé jutásért rendezett összecsapáson sem kellett mentőt hívni az izgalmak miatt, a csoportból épp, hogy csak továbbjutó ukránok meglepetésre tükörsimán verték az addig hibátlan letteket, a spanyolok pedig a csoportkörben százszázalékos mutatóval záró németeket simázták le, igazolva ezzel, hogy csak azért végeztek csoportjuk második helyén, mert az amerikaiakkal kerültek egy ötösbe.
 
Az elődöntők izgalmai az összes korábbi meccset feledtették, az USA-Franciaország mérkőzés a torna egyik, ha nem a legszínvonalasabb találkozóját hozta, a rendkívül fizikális, ám látványos megoldásoktól sem mentest összecsapást végül 21-17-re nyerték az amerikaiak nagy küzdelmek árán. Ukrajna a spanyolok ellen is magával hozta csupaszív játékát, és kis híján újra sikerült csodát tenniük, de a végjátékban a hispánok koncentráltak jobban, s végül két ponttal diadalmaskodtak. A bronzmérkőzés és döntők azonban újra egyértelmű győzelmeket hoztak, a kissé elfáradó ukránok nem tudták megszorítani a franciákat, az Egyesült Államok pedig esélyt sem hagyott a döntőben megilletődötten játszó spanyoloknak.
 
A „halálcsoport” negyedik helyén végző magyar lányok a nehéz sorsolás miatt sajnos lemaradtak az egyeneskieséses szakaszról, de izgalmakban így sem volt hiány a hölgyek versenyében. Ukrajna hiába volt nagyon meggyőző a csoportban, a kínaiak megtréfálták őket a nyolc között, az USA viszont továbbra is magabiztosan menetelt, annak ellenére, hogy egy sérülés miatt csere nélkül voltak kénytelenek játszani. A mieink csoportját megnyerő németek lesimázták a lengyeleket, Japán pedig egy pontszegény találkozón verte az egyébként emberfelettit küzdő Mexikót.
 
 
Az elődöntőben sem kellett különösebben megerőltetniük magukat az amerikaiaknak, a Kína elleni csúcsderbit játszi könnyedséggel 21-8-ra zsebelték be. A másik ágon viszont nem kis meglepetésre nem jutottak a németek a döntőbe, egész egyszerűen nem bírták lábbal tartani a japánokat, akik vb legnagyobb meglepetését okozva végül kétpontos sikert arattak (20-18). A németeket ez a vereség annyira megtörte, hogy a bronzmeccsen végül Kínától is kikaptak.
 
A női döntő viszont az egész hét legizgalmasabb meccsét hozta. Dávid és Góliát csatájában előbbi szerepét az ellenfelénél átlagosan jó egy fejjel alacsonyabb Japán töltötte be, míg utóbbit az egész tornán domináló, a 3x3 történetének eddigi összes (!) tornáját megnyerő USA. A várakozásokkal ellentétben a meccsen végig szoros volt az eredmény, két pontnál többel egyik csapat sem vezetett, a közönség pedig egyértelműen a sokkal esélytelenebb ázsiaiak mellé áll, minden kosarukat hangos ováció fogadta. A végig szoros meccsen 19-19-nél már csak egy dobás döntött, melyet végül az amerikaiak vittek be egy dupla formájában, így újra megvédték világbajnoki címüket.
 
Az U18-as vb tehát amerikai sikerekkel zárult, de egy esemény még hátra van a debreceni kosárlabda fiesztából, hiszen szombaton és vasárnap a World Tour Master debreceni fordulójára kerül sor, melyen a Debrecen néven induló magyar válogatottért is szoríthatunk.
 
 
3x3 U18-as világbajnokság döntő nap végeredmények:
 
Negyeddöntők:
 
Ukrajna – Kína (női) 16-20
 
USA – Spanyolország (női) 18-12
 
USA – Magyarország (férfi) 21-15
 
Franciaország – Horvátország (férfi) 21-15
 
Németország – Lengyelország (női) 19-10
 
Japán – Mexikó (női) 14-9
 
Lettország – Ukrajna (férfi) 12-21
 
Németország – Spanyolország (férfi) 14-21
 
Elődöntők:
 
Kína – USA (női) 8-21
 
Németország – Japán (női) 18-20
 
USA – Franciaország (férfi) 21-17
 
Ukrajna – Spanyolország (férfi) 19-21
 
Bronzmérkőzések:
 
Kína – Németország (női) 21-17
 
Franciaország – Ukrajna (férfi) 21-12
 
Döntők:
 
USA – Japán (női) 21-19
 
USA – Spanyolország (férfi) 21-13
 
 
 
Forrás: debrecenisportcentrum.hu
Fotók: fiba3x3.com

Vármegyei szövetségek