A 2023/2024-es szezon legjobbjait jutalmazzák a Kosárlabdázás Napján
09
Sep
2024
A 2023/2024-es szezon legjobbjait jutalmazzák a Kosárlabdázás Napján
2024. szeptember 9.  |  14:45
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége hosszú idő után újra jutalmazza a szezon legjobb játékosait és edzőit - a 2023/2024-es idény kiemelkedő teljesítményt nyújtó szereplői szeptember 14-én szombaton, a Kosárlabdázás Napján kapják meg díjaikat. De honnan jött a kezdeményezés, hogy visszahozza ezt a régi hagyományt az MKOSZ, mi volt a cél, és hogyan történt a jelölés? Erről beszélgettünk a Szakmai és Utánpótlás Bizottság elnökével, Mészáros Zalánnal.
 
 
- Hosszú idő után osztanak újra díjakat a szezon legjobbjainak. Mi volt a célja ennek?
 
- Ha az utánpótlást nézzük, akkor az volt a cél, hogy visszaállítsuk ennek a renoméját. Korábban volt Év Utánpótlás Játékosa díj több korosztályban is. A Szakmai és Utánpótlás Bizottság utánpótlás albizottsága terjesztette fel a SZUB felé, hogy U16, U18 és fiúknál U20 kategóriákban hirdessünk újra Év Játékosát és Év Edzőjét.
 
U14 korosztályban és alatta játékost nem határozunk meg, hanem a nevelőedzői munkát hangsúlyozzuk ki. Nem feltétlenül kell, hogy U14-es edző legyen valaki, lehet U12, U11 vagy kiválasztó edző is. Itt egyértelműen azt szeretnénk honorálni, ha valaki jó kiválasztó vagy képző munkát végez serdülő korosztályban vagy az alatt.
 
- Hogyan történt a díjazottak kiválasztása?
 
Alapvető cél volt nem csak az utánpótlásban, hanem a felnőtt kategóriákban is, hogy magyar díjazottak legyenek. A szezon során nyújtott teljesítményeket néztük, nem a naptári évet, hanem a 2023/2024-es idényt vettük alapul. A legnehezebb dolgunk edzői fronton egyértelműen a Tippmix Férfi NB I A csoportban volt, hiszen nagyon kevés magyar szakember kap lehetőséget a klubvezetőktől, de reméljük, hogy ez a későbbiekben változni fog.
 
- Mi volt a menete a kiválasztásnak?
 
- Az utánpótlás esetében minden Utánpótlás Albizottsági tag megnevezhetett korosztályonként három játékost, majd az összesített listából került kiválasztásra a végső három jelölt és a kategória legjobbja. A döntésben szerepet játszott a fiatalok éves teljesítménye, viselkedése, statisztikája, a saját csapatára gyakorolt hatása, az éves teljesítmény kiegyensúlyozottsága, támadó és védő munkája és az országos döntő három napi produktuma, valamint az is, hogy a saját korosztályuknál idősebbeknél ki hogyan teljesített.
 
Az edzőknél szempont volt az elért eredmény, de azt is néztük, hogy a szezon során kinek, hogyan fejlődött a csapata, miként kezelték, menedzselték a saját tehetségeiket, válogatott játékosaikat, illetve a játékosanyaghoz képest ki volt az, aki felülteljesített. Az Utánpótlás Albizottság előterjesztése után a SZUB jelölte korosztályonként az Év Utánpótlás Játékosát vagy Edzőjét, melyet az MKOSZ elnöksége jóváhagyott. 
 
A felnőttek esetében a Szakmai és Utánpótlás Bizottság döntött a nevezettekről és a díjakról is. Itt természetesen sokkal könnyebb volt objektívan értékelni, mert komolyabb statisztikai és elemzési háttér áll rendelkezésre, amelyek alapján össze tudtuk őket hasonlítani - ahogyan az előbb említettem, az utánpótlásban mást is figyelembe kellett venni.
 
 
 
A 2023/2024-es szezon díjazottjai
 
Év Női Játékosa: Lelik Réka
Év Férfi Játékosa: Perl Zoltán
Év Női Edzője: Völgyi Péter
Év Férfi Edzője: Csirke Ferenc
Év U20 Férfi Játékosa: Halmai Dániel
Év U20 Edzője: Sabáli Balázs
Év U18 Női Játékosa: Rátkai Eszter
Év U18 Női Edzője: Mészáros Vivien
Év U18 Férfi Játékosa: Mezőfi Márk
Év U18 Férfi Edzője: Sipos Péter
Év U16 Női Játékosa: Josepovits Kinga
Év U16 Női Edzője: Tursics Krisztián
Év U16 Férfi Játékosa: Puskás Kadosa
Év U16 Férfi Edzője: Mócsai Milán
Év Női Nevelőedzője: Tursicsné Iván Krisztina
Év Férfi Nevelőedzője: Érsek István

Vármegyei szövetségek