Férfi NB I: Idegenbeli sikerek
22
May
2019
Férfi NB I: Idegenbeli sikerek
2019. május 22.  |  07:40
Nagy csatában behúzta a másodikat a Körmend

Egy papírformának megfelelő, magabiztos hazai siker után a rájátszás negyeddöntőjének második mérkőzésen az újabb győzelem reményében lépett pályára az Egis Körmend a Novomatic Arénában. Az esélytelenebbnek vélt Sopron KC nem akart megelégedni szimplán a play-offba jutással, szurkolói előtt szerette volna kiegyenlíteni a párharcot.

Villámrajtot vettek a soproniak. Lemar, Supola és Wiggins is távolról talált be, így öt perc után 15-5 állt az eredményjelzőn. Hammonds triplája után felcsillant a remény, hogy elkezdi a felzárkózást a Körmend, ám továbbra is lendületben maradt az SKC. A hátralévő szakaszban Warner is beszállt a pontgyártásba, míg a vendégeknél nem működtek a támadások, így tisztes különbség alakult ki tíz perc után (31-14).

Bradford és Price pontjaira építve kezdte el lopni a távolságot a vasi együttes, ekkor 38-30 volt az állás. A Sopron még visszaállította a korábbi tízpontos távolságot, ám Bradford pontosan büntetőzött, majd Hammonds is a helyére küldött egy duplát. Így a félidőre már csak öt pont maradt a hazaiak előnyéből (42-37).

A harmadik negyed első öt percében még sikerült tartania a vezetését a Sopronnak, noha többször is feljött két pontra a Körmend. Az egyenlítés Bradford büntetőit követően jött össze, majd Ferencz hármasa már vendég vezetést eredményezett. A különbség egyre nagyobb lett, Ferencz újabb triplájával már tizenegy pont is volt közte, Warner duplája hozta vissza kilencre a hazaiakat (58-67).

Ferencz nagyon belőtte magát, a folytatásban is lendületben maradt. Hiába próbálkozott a Sabáli-legénység, a körmendi bedobó két távolit is a helyére küldött. Mégis felállt a Sopron, Warner és Lemar révén visszajött egy pontra, majd a vezetést is átvette előbbi távolijával két perccel a vége előtt. 86-86-ról indult az utolsó perc. Delas értékesített egy közelit, amire Warner válaszolt. A végjátékban Gordon az egyik büntetőjét dobta csak be, míg Bradford duplája még időben volt, így ha nehezen is, de a második meccset is behúzták a vasiak (89-90) - írta a BB1.hu.

Sopron KC - Egis Körmend 89-90 (31-14, 11-23, 16-30, 31-23)

Rájátszás, negyeddöntő, 2. mérkőzés
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Benczur T., Győrffy P. A., Balogh Gy. (Gorka Sz. Zs.)

Sopron: Warner 33/21, Lemar 19/6, Supola 7/3, Wiggins 6/3, Gordon 18. Csere: Molnár M. 4, Werner -, Dénes 2.

Körmend: Bradford 18, Price 9/3, Ferencz 19/15, Hammonds 21/9, Delas 6. Csere: Thames 5, Csorvási 12, Takács K. -.

 

Egy lépésre a négytől a Falco

Curry kosarával a Falco szerezte meg a vezetést, majd egy Govens-Reddic alley-oop után Djeraszimovics vágott be egy hármast. Wittmann középtávolijával, 7-4-nél már a KTE állt jobban. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, a szombatinál jóval többet hibázott a Falco, és a lila-fehérek is sokkal összeszedettebbek voltak. Mindkét csapat jól dobott, egyik oldalon sem a védekezés dominált. Az első negyed után, Tóth büntetőivel 20-20.

Bruinsma után Curry is betalált. 10-4-gyel kezdett a Szombathely, 24-30-nál időt kért Forray. Hiába, a különbség csak tovább nőtt, pedig Curry közben megsérült. Bruinsma is rákapcsolt, 26-37-nél újra hazai timeout következett. Ez sem használt, a félidőre tetemes, tizenkilenc pontos vendég előnnyel fordultak a csapatok (28-47). Alaposan visszaesett a kecskemétiek dobószázaléka, főleg a tripláknál (1/10).
28-7-re nyerték a vasiak a második etapot.

Dramicsanin triplája nyitotta a harmadik etapot, a folytatásban azonban a húszat is átlépte a különbség. Djeraszimovicsnak nem akadt társa, eldőlt a meccs, állandósult a különbség. Reddic kosarával harminc perc után 43-65 volt az állás.

Igyekezett kozmetikázni az eredményen a KTE, eleinte sikerült, a végére azonban ismét eltávolodott az ezüstérmes. Ezúttal majdnem harminc lett közte, a Falco az elődöntő küszöbére lépett - írta a BB1.hu.

KTE-Duna Aszfalt - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 56-85 (20-20, 8-27, 15-18, 13-20)

Negyeddöntő, 2. mérkőzés
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Földházi T., Papp P., Győrfy R. (Dernei G.)

KTE: Wittmann 7/3, Green 2, Djeraszimovics 16/3, Dramicsanin 10/6, Karahodzsics 8. Csere: Dimics 6, Molnár M. 7, Mészáros -, Molnár D. -, Lukács -, Fülöp -, Plézer -.

Falco: Govens 3/3, Curry 8, Váradi 11/3, Balmazovics 8/3, Reddic 6. Csere: Bruinsma 19, Perl 16, Tóth 8, Bíró 4, Hódi -, Verasztó -, Körmendi 2.

 

Fél lábbal az elődöntőben az Olaj is

Egy kiélezett, utolsó pillanatban eldőlt találkozó után az egyenlítésért játszhatott hazai pályán a rájátszás negyeddöntőjének második meccsén az Atomerőmű SE a Szolnoki Olaj KK ellen. Az első mérkőzésen is reális esélye volt a győzelemre Braniszlav Dzunics csapatának, így hazai pályán arra számítottak, hogy idén először sikerül legyőzniük az Olajt.

4-0-val indított az Olaj, majd szépített az ASE, de így is hamar 3-8-at mutatott az eredményjelző. Nem működtek a paksi támadások, az első meccshez képest tapasztalt triplazápor után ezúttal egy távoli sem akart beakadni nekik. Hét perc után még csak kilenc pont állt a nevük mellett. Eilingsfeld ugyan felhozta 12-14-re csapatát, de az extrán játszó Vojvoda révén előnnyel zárta az első negyedet a Szolnok (16-21).

A folytatásban is a bajnoki címvédő akarata érvényesült, 5-8 pontos előnyt tartottak ebben a szakaszban Vojvodáék. Az Atomerőmű próbálkozásai a negyed hajrájában értek célt, amikor előbb Norfleet büntetői révén feljöttek egy pontra, majd Henton triplájával fordítottak. Faust zsákolása után még nagyobb lett a különbség, ám Rudner hármasa még időben jött (44-40).

Vojvoda büntetője nyitotta a második félidőt, amire Eilingsfeld válaszolt távolról. Egyre jobban nőtt a távolság a felek között, Jevtovics közelije után már tíz pontnyi volt a differencia. Az Olaj azonban összekapta magát, és fokozatosan csökkentette a különbség. Medve középtávolijával meglépett öt ponttal az ASE, ám Airington három büntetője zárta a negyedet (71-69).

Nem hozott kosáresőt a záró etap első fele, négy perc után még csak 5-5-nél jártak a felek. A folytatásban is inkább a védekezés dominált. Vojvoda továbbra is tarthatatlannak bizonyult, aki Faust 2+1-es akciójára egy távolival válaszolt, ezzel újra a szolnokiakat juttatva vezetéshez. Ezután a várt izgalmak elmaradtak, innentől kezébe vette az irányítást az Olaj és magabiztosan húzta be a végjátékot (97-103) - írta a BB1.hu.

Atomerőmű SE - Szolnoki Olaj KK 97-103 (16-21, 28-19, 27-29, 26-34)

Rájátszás, negyeddöntő, 2. mérkőzés
Paks, ASE Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Praksch P., Nagy V. (Páli dr. K.)

ASE: Kovács Ák. 9, Norfleet 10/3, Henton 15/6, Eilingsfeld 14/3, Jevtovics 8. Csere: Ruják 15/12, Faust 22/3, Horváth K. -, Medve 4.

Szolnok: Vojvoda 36/12, Airington 9, Rudner 7/3, N. Milosevics 13, Tóth Á. 14. Csere: Malesevics 17/6, Kovács P. 3, Andric 4, Frank -.

 

A Pécs is közel a söpréshez

Rövid időn belül harmadszor találkozott egymással a Pécs és a Jászberény, ezúttal utóbbi pályaválasztással. Akárcsak eddig, most is nagy csatát hozott a mérkőzés.

Az első negyed pontszegény volt, eggyel járt előbbre a Vasút. Mindent beleadott Nikola Lazics együttese, a szünetre ha nem is megnyugtató, de 31-40-es eredménnyel fordultak a csapatok.

A fordulás után eleinte bekezdett a Berény, majd szép fokozatosan egyre nagyobb előnyre tettek szert Budimirék. A horvát bedobó szenzációs napot fogott ki. Hiába próbálkozott Pitts, egyedül maradt a hazaiaktól.

Izgalmas mérkőzésen egy darabig még felmerült a hosszabbítás lehetősége is, de végül jobban bírta a hajrát a baranyai együttes, és ezzel közel került a söpréshez, és az elődöntőhöz. Tíz év után újra - írta a BB1.hu.

JP Auto-Jászberényi KSE - Pécsi VSK-Veolia 68-76 (17-18, 14-22, 23-14, 14-22)

Negyeddöntő, 2. mérkőzés
Jászberény, Belvárosi Általános Iskola,
V.: Cziffra Cs., Frányó P., dr. Mészáros B. (dr. Valovics I.)

JKSE: Pitts 29/6, Rakics 7/3, Brbaklics 7, Alekszandrov 8/3, Pantelics 8/6. Csere: Kerpel-Fronius 3, Czirbus 4, Ruják 2.

PVSK: Pongó 7/3, Taylor 18, Csirics 4, Budimir 27/9, Horti 13/3. Csere: Bíró -, Demeter 5/3, Wright 2.

Vármegyei szövetségek