Férfi NB I: Legyőzte a bajnokot, első helyről indítja a rájátszást a Körmend
15
May
2019
Férfi NB I: Legyőzte a bajnokot, első helyről indítja a rájátszást a Körmend
2019. május 15.  |  22:25
Legyőzte a bajnokot, első helyről indítja a rájátszást a Körmend

Vojvoda tempójával indult a mérkőzés, több mint két percig ez volt az egyetlen kosár. Milosevics zsákolt, majd Andric ziccerével már 0-6 állt a táblán. A Körmend rengeteget kapkodott, Price a negyedik percben talált be - rögtön egy 2+1-es akcióval -, megtörve a hazai kosárcsendet. 3-9-nél Delas is faulttal együtt szerzett kosarat, és ő is értékesítette a büntetőjét. Megzavarodott az Olaj, egy 7-0-s rohammal elkapta a fonalat az MTE. A hetedik percben, 13-12-nél Alekszics kért időt. Price hármasával az első negyed 21-17-es eredménnyel zárult.

A folytatásban Airington és Ferencz is bevágott egy-egy triplát, így nem változott a különbség. Andric faultolt, majd reklamált, technikait is kapott. Folytatódott a triplapárbaj, újra Airington, majd Price állt bele sikerrel. A tizenötödik percre elhúztak tízzel a vasiak (35-25). Sok volt a vendég eladott labda, Thames két büntetőt, Price egy középtávolit tett rá, már tizennégy volt közte. Aztán újra benézett tízen belülre az Olaj, Vojvoda hármasával lett 39-32, időt is kért Zollner. Thames hármasa után 46-35-tel fordultak a csapatok.

Airington szólt hozzá először, Delas szinte azonnal válaszolt. Milosevics faultolt, majd ő is technikait kapott reklamálásért, a büntetők után újra tizennégy volt a különbség, sőt Delas duplájával, Ferencz hármasával már majdnem húsz. 56-37-nél időt kért a bajnok. Jött az újabb fordulat: 9-0-val villámgyorsan tízre visszajöttek a vendégek (56-46). Sokat kapkodtak, hibáztak a csaptok, majd újra elment tizenöttel az MTE, igaz Szolnokon ekkor már az ifi játszott. Meglett a húsz is. 73-50-ről indult a záró felvonás.

Vojvoda és Andric szinte egyáltalán nem is játszottak a második félidőben, az Olaj feladta, ekkora különbségnél már nem volt értelme hajtania. A végére a hazaiaknál is megérkeztek a cserék.

Zollner együttese egyértelmű győzelmet aratott, ezzel megnyerte a felsőházi középszakaszt, és a nyolcadik Sopron ellen kezdi a negyeddöntőt - írta a BB1.hu.

Egis Körmend - Szolnoki Olaj KK 88-68 (21-17, 25-18, 27-15, 15-18)

Felsőházi középszakasz, 10. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Papp P., Praksch P., Boros T. (Bodrogváry I.)

Körmend: Bradford 13/3, Price 21/12, Ferencz 8/6, Hammonds 10/6, Delas 11. Csere: Thames 19/6, Csorvási 3, Takács 3/3, Lajsz -, Kiss B. -, Kiss M. -, Oroszi -.

Szolnok: Airington 15/6, Kovács 4, Vojvoda 15/9, N. Milosevic 10/6, Andric 6. Csere: Malesevics 8/3, Tóth 8, Rudner -, Frank -, Taiwo 2.

 

A PVSK kezdheti pályaelőnyből a rájátszást

A középszakasz utolsó fordulójára maradt a döntés a negyedik hely sorsát illetően. Az már korábban biztossá vált, hogy a JP Auto - JKSE és a Pécsi VSK-VEOLIA egymás ellen fog játszani a rájátszás első körében. Ezen a meccsen az dőlt el, hogy melyik fél várhatja majd pályaelőnyből a folytatást. A hazaiaknál az egész szezonra kieső Coleman mellett Alekszandrov sem tudta vállalni a játékot.

3-2-re még a JKSE vezetett Pantelics triplája után, de ezután Taylortól és Pongótól is távolról érkezett a válasz. Magához ragadta a kezdeményezést a Pécs, és innentől már ki sem adta a kezéből a negyed során. Folyamatosan a vendégeknél volt az előny. Taylor semlegesítése nem ment a jászságiaknak, így az első negyed végére tizenkettővel lépett meg a PVSK (17-29).

A második etapban elkezdett tapadni a Jászberény, Pantelics és Rakics triplájával csökkentették a hazaiak a különbséget. A PVSK azonban nem hagyta, hogy közelebb kerüljenek Nikola Lazics tanítványai, Demeter hármasa a legjobbkor jött. A negyed közepén még tizenegy ponttal a pécsiek tartottak előrébb, ám a következő öt perc a jászberényiekről szólt. Pitts belelendült, majd a negyed végi triplája is belefért, így egyenlő lett az állás a nagyszünetre (48-48).

A második félidő elején a pécsiek vették át a vezetést, noha sok kosár nem esett. Rakics bedobott egy hármast, ekkor 57-55-t mutatott az eredményjelző a 25. perc magasságában. A PVSK azonban a többször is hibátlanul büntetőző Taylor révén fordított a negyed végére (61-68).

Tartotta előnyét a Pécs, de öt perc után ismét egy Rakics-tripla érkezett, amivel 78-77-re a JKSE vezetett. Izgalmas végjáték következett: Taylor középtávolról, Pongó a triplavonalon túlról 82-78-ra fordított. Ekkor jöttek Pitts duplái, amivel egál lett a mérkőzés húsz másodperccel a vége előtt. A meccs legjobbja, Kameron Taylor három másodperccel a vége előtt értékesített egy közelit, ezzel megnyerve csapatának a meccset (82-84). Ami egyben azt is jelenti, hogy a PVSK kezdheti pályaelőnyből a rájátszást.

A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a reklamáló Nikola Lazicsot a játékvezetők kiállították - írta a BB1.hu.

JP Auto - JKSE - Pécsi VSK-VEOLIA 82-84 (17-29, 31-19, 13-20, 21-16)

Felsőházi középszakasz, 10. forduló
Jászberény, Belvárosi Általános Iskola
V.: Benczur T., Tözsér D., Rácz Zs. (Balogh L.)

JKSE: Pitts 27/6, Rakics 15/12, Brbaklics 2, Czirbus 7, Pantelics 17/6. Csere: Kerpel-Fronius B. 4, Fekete 3/3, Ruják B. 7/3.

PVSK: Pongó 20/12, Taylor 32/6, Budimir 10/6, Csirics 11, Horti 2. Csere: Wright 4, Bíró L. -, Demeter 5/3.

 

A Sopron nem bízta a véletlenre, nyolcadikként bejutott a play off-ba

Bagó Martin sérülésével indult a találkozó, a center a medencéjére kapott ütést. A helyére Durázi állt be, aki ziccerrel, támadólepattanóval és kiharcolt faulttal indított. Wiggins is fickándozott a palánkok alatt, 4-11-el kezdett az SKC, időt is kért Bencze Tamás. Nem jöttek a hazai triplák, Gordon pedig jól szedte a lepattanókat mindkét palánk alatt. Bagó visszatért, és fontos pontokat szerzett, a Sopron azonban szép akciókat vezetett, kiemelkedett ezek közül, amikor egy labdaszerzés után két amerikai hátvédje játszott össze, majd Dénes zsákolással fejezte be az akciót. Gordon is behúzta a gyűrűbe a labdát, majd Warner egy labdaszerzést követően a lendülettől a zalai B-középben landolt, s egy darabig ott is üldögélt a szurkolók között, akik barátságosan fogadták a soproni légióst. Supola "pöcijével" 15-31 állt az eredményjelzőn 10 percnyi játék után.

Thompson tempójával faragott kicsit a hátrányból a ZTE, ám a ZTE kisembere megkapta harmadik faultját, majd Green sérült meg a vendégkispad előtt. A kanadai térde sérült meg, mentővel vitték kórházba. 24-41-re vezetett az SKC, amikor újra pályára került Bagó, aki továbbra is harcosan játszott sérülése ellenére, egy 2+1-es akcióval már hét egységnél járt. A Sopron nagyon motiváltan kosarazott, jól szedte a lepattanókat is, a Lemar-Wiggins-Gordon tengely pedig termelte a pontokat. Közben 1/11-el állt triplákkal a ZTE, Ware pedig csak a tizenkilencedik percben szerezte meg első pontjait. A félidő végén a két egyes, Ware és Warner hintett egy-egy triplát, majd az USA-ból reggel visszaérkező Warner betörése zárta az első félidőt: 35-52.

Wigginsen két gyors blokkal kezdett a ZTE, ám a Sopron rendezte sorait és már huszonegyre nőtt a vendégelőny. Gordon és Thompson zsákolt, majd pályára került a 18 éves Farkas Attila is a hazaiaknál. Doktor triplájával éledezett a ZTE, Szabó 2+1-es akciója után ismét Doktor küldött helyére egy hármast, így tízen belül járt már a hazai csapat. Sőt, Durázi dudaszavas ziccere után 57-65-re zárkózott a Zalaegerszeg.

Három fiatallal állt fel a ZTE (Farkas, Durázi, Doktor) Thompson és Szabó mellett, a Sopron pedig mind a négy légiósát harcba küldte. Gordon továbbra is remekül lepattanózott - végül 16 lecsorgó labdáig jutott, közte 6 támadóval -, Doktor viszont egy újabb hármast hintett. Már csak hét volt az SKC előnye, amikor Warner is belejött, triplájával megint tíz lett a fór. Szabó kipontozódott, Durázi kétszer zsákolt, a Sopron nem tudta pihentetni kulcsjátékosait a szombati play off meccsre, mert továbbra is tapadt a ZTE. Ware trojkája után Sabáli Balázs mérgesen kért időt, már csak öt ponttal ment a Sopron, amikor Warner és a hazai pályán hosszú idő után szereplő Kis Raul dobott egy-egy távolit. A vendégek egyese nagyon belejött a pontgyártásba, a Sopron pedig már nem engedte ki a győzelmet - s ezzel a play offot a kezéből. A meccs végén volt még egy kis kakaskodás Supola és Bagó között, melynek végén Bagót kiállították. Doktor bedobta negyedik hármasát is, ám Supola is hasonlóképpen válaszolt. Ware büntetője volt a szezon utolsó zalai pontja, ezzel pedig beállította a 80-89-es végeredményt.

A Sopron ezzel megszerezte a 8. helyet, s várhatja szombati ellenfelét a Körmend-Szolnok rangadó végeredményének függvényében. A ZTE a 10. helyen végzett - írta a BB1.hu.

Zalakerámia ZTE KK - Sopron KC 80-89 (15-31, 20-21, 22-13, 23-24)

Középházi középszakasz, 10. forduló
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok
V.: Kapitány G., Minár L., dr. Mészáros B. (dr. Páli K.)

ZTE: Ware 10/6, Thompson 14, Green 2, Szabó 16/3, Bagó 9. Csere: Durázi 13, Doktor 13/12, Gulyás -, Farkas -, Kis 3/3.

Sopron: Molnár -, Lemar 22/6, Supola 12/6, Wiggins 15, Gordon 18. Csere: Warner 19/9, Dénes 2.

 

A DEAC mindent megtett a play-offért, de hiába

A középszakasz utolsó mérkőzése a KTE-Duna Aszfalt és a DEAC számára is komoly téttel bírt: a hazaiaknak a hatodik hely megszerzéséhez lett volna szükségük egy győzelemre, míg a debreceniek egy vereség esetén elveszítették volna az esélyüket a legjobb nyolc közé jutásra. Mindeközben arra is szükségük volt a vendégeknek, hogy a középház másik meccsén, a ZTE hazai pályán legyőzze a Sopront. Érzékeny veszteség volt a hajdúságiaknak, hogy a meccsen sem Dugatra, sem Borisovra nem számíthatott Berényi Sándor sérülés miatt.

Nem hozott kosáresőt a találkozó első negyede, pontatlanok voltak a csapatok támadásban. Az első öt percben a DEAC tartott előrébb, Polyák duplája után 6-9 állt az eredményjelzőn. Úgy nézett ki, hogy előnnyel zárhatja az első tíz percet a Debrecen, ám 10-13 után már csak Djeraszimovics és Mészáros talált be (14-13).

A második negyed 17-18-ig volt szoros, de ezután egyre jobban belelendült a DEAC. Az ezt követő percekben tovább tudta növelni előnyét a Berényi-legénység. A Kecskemét próbálkozott a felzárkózással, de a félidőre még nagyobb lett a különbség. Az etapot biztosan nyerték a vendégek, a félidőben tizenegy pont volt a különbség (24-35).

A két kulcsemberét is nélkülöző DEAC a harmadik negyedben újabb nagy lépést tett a mérkőzés megnyerése felé. A távolról remekelő Manigat triplájával előbb meglépett húsz ponttal, majd 23 is volt a differencia. Dramicsanin próbálta meccsben tartani a csapatát, de a negyedet stílszerűen egy újabb Manigat-hármas zárta (37-59).

A záró etap első perceiben alig született kosár, ami a vendégeknek kedvezett. Öt perc volt hátra, 22 pont volt a DEAC előnye. Ekkor már látszott, hogy nem fog tudni fordítani a Kecskemét. A mérkőzést végül simán nyerték a debreceniek, így mindent megtettek annak érdekében, hogy bejussanak a legjobb nyolc közé (55-82). Innentől már csak a ZTE-re kellett várniuk, hogy legyőzze a Sopront... A soproniak nyertek Zalaegerszegen, így a DEAC lemaradt a rájátszásról - írta a BB1.hu.

KTE-Duna Aszfalt - DEAC 55-82 (14-13, 10-22, 13-24, 18-23)

Középházi középszakasz, 10. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Győrffy P. A., Frányó P., Török R. (Dr. Gencsev P.)

KTE: Wittmann 7/3, Green 9/3, Djeraszimovics 5, Dramicsanin 6, Karahodzsics 9. Csere: Dimics 6, Mészáros 8/6, Lukács 3/3, Molnár M. 2, Molnár D. -, Kucsera -.

DEAC: Polyák 16/9, Tóth B. 9/9, Manigat 19/15, Ivosev 7, Amigo 13. Csere: Opre -, Kozák 2, Bognár 12, Kósa 2, Omenaka 2.



Vármegyei szövetségek