Férfi NB I: A Falco idegenben, az OSE, a Körmend és az NKA Pécs hazai pályán győzött
05
Oct
2024
Férfi NB I: A Falco idegenben, az OSE, a Körmend és az NKA Pécs hazai pályán győzött
2024. október 5.  |  22:30

Simán nyert a Falco Kecskeméten

 

Sinik hármasával vette kezdetét a találkozó, Lee kapott nagy passzt Karahodzsicstól, azonban ezt követően Váradi, Tiby és Pongó vezetésével 11-0-s futással vette magához a kezdeményezést a címvédő. Ezt Schöll zárta le, Clark dobott be két büntetőt, Pongó 3+1-es akciót csinált, Popovic ziccerével pedig már 7-19 állt az eredményjelzőn, hiába kért időt korábban Sztojan Ivkovics. Karahodzsics fejezett be egy 2-2-t, Keller zsákolt, Wittmann tempója után Tiby szerzett sorozatban 4 pontot (11-25). Karahodzsics egy pontot a vonalon hagyott, Wittmann kintről is pontos volt, Bognár szerzett két pontot, Schöll kosara után Perl szerezte meg a mérkőzésen első pontjait, egy negyed után így 12 ponttal állt jobban a Falco. 17-29

Perl kosarával folytatódott a játék, Lee dobott be két büntetőt, Bognár zsákolt, Wittmann törte fel a vendég védelmet. Perl kettesére is a rutinos kecskeméti válaszolt, Diggs hármasa után Popovic szerzett egy duplát, Sinik és Bognár váltott kosarat, majd megint a hazai irányító következett (25-42). Perl dolgozott hibátlanul a vonalról, Wittmann is, Tiby egy tempót dobott, Váradi szolgálta ki Pongót, aki aztán egy ziccert is feltett. Sinik mutatott be egy 2+1-es akciót, aztán pedig egy gyorsindítást is befejezett sőt Tiby egypontosa után az ő ziccere zárta a második játékrészt, a félidőben így a Falco 15 ponttal vezetett. 36-51

Lee egy saroktriplával indította a második félidőt, Tiby lépett be jó ütemben az alapvonalon, Sinik ment végig könnyedén. Perl fejezett be szépen a gyűrűnél, majd egy gyorsindítást is, Clark büntetett meg egy eladott labdát Sztojan Ivkovics pedig időt kért (41-59). Váradit hozták a társak kihagyhatatlan helyzetbe, Ladovszky hármasa szédült be, majd a Falco játékosa csent labdát és ziccerezett. Perl kapott nagy labdát, Sövegjártó szerzett két pontot, Lee mutatott be egy 2+1-et. Diggs zsákolt, ennek köszönhetően 24 pontos előnyről várhatta a Falco a záró 10 percet. 47-71

Pongó zseniális csellel ment el ziccerig, Bognár zsákolt, Sinik mutatott be egy 2+1-es akciót. Wittmann és Karahodzsics játszott össze, Keller osztott ki egy gólpasszt Bognárnak, Diggs talált be a sarokból (52-80). Sinik csak egy büntetőt dobott be, de Lee megszerezte a lepattanót és két pontot szerzett, Pongó volt pontos távolról. Lee dobta be a büntetőit, Kelenföldi tört be, Tiby tett bele a közösbe két pontot. Az utolsó 4 percre, így 26 pontos differenciával érkeztünk meg, a Falco kézben tartotta a mérkőzést. A címvédő második bajnokiját is magabiztosan nyerte, míg a KTE mutatója 0-2-re módosult. 67-98

 

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 67-98 (17-29, 19-22, 11-20, 20-27)
Bajnokság, 2. forduló.
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok.
Játékvezetők: Benczur Tamás, Makrai Márton, Lengyel Ádám József (Farkas Zoltán)

Kecskemét: Sinik 20/3, Lee 14/3, Wittmann 11/3, Körmendi 4, Karahodzsics 7. Csere: Dávid -, Ladovszky 3/3, Kelenföldi 4, Gera -, Ivkovic -, Schöll 4.

Szombathely: Pongó 15/6, Váradi 9/3, Clark 8, Tiby 15, Popovic 4. Csere: Verasztó 1, Bognár 12, Diggs 13/9, Kovács 1, Sövegjártó 2, Keller 2, Perl 16.

 

 

Fordított és otthon nyert a Körmend

 

A Körmend látta vendégül a PVSK együttesét a bajnokság 2. fordulójában, avagy két olyan csapat találkozott, mely egyaránt vereséggel indította a szezont. A kérdés az volt, hogy melyik félnek sikerül ezen az estén javítania.

Williams triplájával indult a találkozó, amire Archibald válaszolt hibátlan büntetőzéssel. Dzeletovics öt pontja után már a vendégeknél volt az előny, de a hazai oldalon Vucskovics is remekelt. A negyed közepén Williams középtávoliját követően vezettek ismét a vasiak, de Archibaldot nem sikerült semlegesíteniük, az amerikai hátvéd pedig a baranyaiakat juttatta újra előnyhöz. Az adok-kapokból a vendégek jöttek ki jobban, így az első negyed után hétpontos volt az előnyük (19-26).

Másfél perc sem kellett a hazaiaknak, máris egyenlítettek. Doktor egy triplát vágott be az első támadásból, majd Pipiras fejezett be egy gyorsakciót. Az újabb elhibázott pécsi támadást pedig Williams használta ki, így 26-26 lett az állás. A litván erőcsatár újabb duplájával a vezetést is visszavették a körmendiek, Doktor pedig tovább növelte csapata előnyét. Antóni és Payton révén kapaszkodott a pécsi együttes, majd Micsovics révén 36-36-nál sikerült egyenlítenie. Ez fordulópontot jelentett, mert innentől már csak egyszer tudott vezetni a negyed során a hazai csapat. Vucskovics hárompontosa zárta az első félidőt, kettővel vezetett a PVSK a nagyszünetben (44-46).

Kihagyott helyzetekkel indult a második félidő, majd Williams talált be közelről, amivel újra egyenlő lett az állás. Antóni talált be a túloldalon, majd Kountz válaszolt rá, 52-50-re pedig már a körmendiek vezettek. Szorosan alakult a meccs, a 26. percben Ferencz triplája után 59-56-nél jutottak némi levegővételhez. A PVSK azonban nem akart leszakadni, Archibald révén tapadt a hazai csapatra. Felváltva vezettek a csapatok, két perccel a negyed vége előtt 66-68 volt az állás. Ezt követően Doktor egy közelivel egalizált, majd Vucskovics is eredményes volt, ezzel kétpontos előnyhöz juttatva csapatát az utolsó negyed előtt (70-68).

Villámrajtot vett a záró etapban a Körmend, két perc alatt egy 9-0-s rohamot produkáltak, amivel 79-68-ra megléptek. A pécsiek mindeközben mindent elrontottak, közel négy percet kellett várni Payton kosarára. Kapkodóvá vált a játék, a hazai eladott labdát kihasználva Payton újabb duplát dobott be, öt perccel a vége előtt a hazaiak kértek időt. Ennek meglett az eredménye, mert az időkérést követően Kiss bedobott egy hárompontost. A túloldalon Archibald hibázott, így egyre jobban érett a hazaiak győzelme. Williams kulcspillanatokban talált be, ezzel pedig eldőlt, hogy a Körmend megnyeri a találkozót. Payton triplája után Kountz állította be a végeredményt (91-84).

 

Egis Körmend - Pécsi VSK-VEOLIA 91-84 (19-26, 25-20, 26-22, 21-16)
Bajnokság, 2. forduló.
Körmend, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: dr. Mészáros Balázs, Pozsonyi László, Földesi Ádám (Forrai Sámuel)

Egis Körmend: Williams 29/15, Kiss B. 3/3, Kountz 20, Pipiras 4, Vucskovics 13/3. Csere: Ferencz 8/3, Gáspár M. 4, Doktor 10/6.

PVSK: Micsovics 15, Archibald 25/6, Plézer -, Dzeletovics 16/9, Payton 17/6. Csere: Frank -, Mokánszki 2, Németh A. -, Antóni 9/3.

 

 

Megszerezte első győzelmét az Oroszlány
 

A bajnokságot győzelemmel indító Zalakerámia ZTE KK látogatott a bajnokság 2. fordulójában az első győzelmére hajtó Oroszlány otthonába.

Jobban kezdte a mérkőzést a zalai együttes, Garrett kosarai után meglépett 5-0-ra. Két és fél percet kellett várni arra, hogy Carter révén megszülessen az első hazai kosár.  A vendégek lendületben maradtak, a 4. percben már 2-10 állt az eredményjelzőn. A hazaiak azonban magukhoz tértek és Kenics pontos büntetőivel a 7. percben előbb utolérték a ZTE-t, majd 13-12-nél a vezetést is átvették. Ezt követően azonban megálltak a hazaiak támadásban, a hátralévő három percben nem sikerült a gyűrűbe találniuk, míg a zalaegerszegiek Garrett triplájával zárták a negyedet (13-24).

A második negyed már kiegyenlítettebb játékot hozott, de ez a vendégeknek kedvezett. LeDay zsákolt, amire Burton és Kenics válaszolt, a ZTE azonban továbbra is tízpontos előnnyel rendelkezett. A 18. percben újra nyitott kezdett lenni a találkozó, ekkor Csuti duplája után 29-33 volt az állás. Tóth, majd Takács és Bigelow is betalált, így közelebb nem tudott kerülni a hazai csapat. A játékrészt Garrett büntetői zárták, 11 ponttal vezetett a félidőben a ZTE (36-47).

Bigelow kihagyott egy középtávolit, Burton azonban a kiharcolt fault után mindkét büntetőjét értékesítette. Ezt követően felváltva születtek a kosarak, tíz pont körül állandósult a vendégek előnye. Hiába talált be Dickerson közelről, Bigelow és Garrett pontjai után 13 ponttal tartottak előrébb a zalaiak. A 24. percben Carter hárompontosa után újra szorossá kezdett válni a meccs, ekkor 51-57 volt az állás. Megmaradt a hazaiak lendülete, a 29. percben Burton pontjai után már csak egy pont volt a felek közötti különbség. 58-59 után azonban az egyenlítés nem jött össze, hárommal vezetett a záró etap előtt a ZTE (60-63).

Takács Milán hármasa nyitotta az utolsó tíz percet, amire Takács Zsolt válaszolt hazai oldalról. Takács Milán újra betalált, ezúttal közelről, majd hosszú percekre beragadt az eredmény. Kenics keze nem remegett meg, aki távolról talált be, de még mindig kettővel a zalaiak vezettek. A vendégek eladták labdát, Carter pedig közelről betalált, így az utolsó négy percnek 68-68-ról futottak neki a csapatok. A lélektani előnyt, valamint a ZTE elhibázott támadását kihasználva Kenics újabb triplát dobott be. Bigelow próbálta lemásolni az oroszlányi játékost, ám a próbálkozása kimaradt, és ezt Burton kihasználta. Innen már nem adta ki kezéből a vezetést az Oroszlány és végül öt ponttal megnyerte a találkozót (83-78).

 

MVM-OSE Lions - Zalakerámia ZTE KK 83-78 (13-24, 23-23, 24-16, 23-15)
Bajnokság, 2. forduló
Oroszlány, Krajnyik „Akác” András Sportcsarnok
Játékvezetők: Praksch Péter Árpád, Fodor Attila, Dr. Popgyákunik Balázs (Hoffmann Gergely)

MVM-OSE Lions: Ruják 2, Burton 25, Carter 13/3, Kenics 23/9, Dickerson 10. Csere: Takács Zs. 6, Werner -, Csuti 4, Illés -.

Zalakerámia ZTE KK: Takács Ma. 6, Bigelow 13/3, Keller I. 2., Garrett 26/9, Tóth Á. 6. Csere: Brown 9/6, LeDay 8, Takács Mi. 8/6, Sitku -.

 

 

Második meccsét is megnyerte hazai pályán az NKA
 

Bacsovics tempójával indult az összecsapás, Edwards nevéhez fűződtek az első vendég pontok, Meleg egy büntetőt dobott be, Molnár középtávoli dobása ért célt. Fofana tört be, Meleg zsákolt hatalmasat, Durmo fejezett be szépen közelről (7-6). Remy szerezte meg első pontját pécsi színek, Molnár egalizált, Meleg rontását Durmo javította egy pöcivel, majd a légiós egy gyorsindítást is befejezett, Gasper Potocnik pedig időt kért. Edwards zárta le a Sopron rossz sorozatát, Garrett zsákolt egy leválás után, Abell és Scherer is bevágott egy triplát. Nikolics értékesítette a büntetőit, így egy negyed után 6 ponttal állt jobban az NKA. 20-14

Fofana nagyon nehéz ziccert tett fel, ennek ellenére egyik csapat sem brillírozott támadásban, az első három percben más kosarat nem láthatott a közönség. Edwards találta meg Molnárt, Csirke Ferenc pedig időt kért (20-18). Abell törte meg a pécsi pontcsendet, aztán egy nagy Durmo blokk után a korábbi kaposvári játékos egy újabb ziccert tett fel, majd a Sopron is időt kért. Mucius második esélyt váltott két pontra, Bacsovic ziccere után Meleg zsákolt megint, Garrett egy pontot a vonalon hagyott (28-21). Scherer osztott nagy passzt Melegnek, Durmo verte meg Fazekast, amivel 10 pont felett járt a differencia. Edwards dobta be a büntetőit, Meleg is, Fazekas köszont be távolról, az NKA pedig időt kért. Garrett 100%-os teljesítményt nyújtott a vonalról, Nikolics és Fazekas váltott kosarat, a félidőt pedig Meleg két pontja zárta. 38-30

Mucius vágott be egy hármast a sarokból, Durmo egy büntetőt dobott be, Garrett húzott be egy alley-oopot. Takács hozta fel két pontra a vendégeket, Nikolics tempója volt jó, Bocsovics tett vissza egy támadólepattanót, Durmo dudaszóra dobott hármast, Gasper Potocnik magához hívta csapatát (46-37). Garrett zsákolt, Nikolics szerzett két pontot, Takács és Mucius dupláival zárkózott az SKC. Durmo teremtett magának szépen helyzetet, Scherer pöcizett vissza egy labdát, megint Takács következett. Abell dobott be két büntetőt, Scherer növelte megint 10 pont fölé a pécsi előnyt, a Sopron időt kért (56-45). Edwards a saját rontott dobását javította azonnal, Bacsovics zsákolt nagyot, Durmo volt pontos kintről. Molnár kettesével 12 pont volt a különbség 30 perc után. 61-49

Nikolics mutatott be egy 2+1-et, Takács verte meg emberét, majd megint a pécsi légiós villant. Fofana hosszú idő után szólt hozzá újra a mérkőzéshez, Mucius kettő, Garrett egy, Abell pedig három pontot szerzett, Takács folytatta remek napját (69-58). Edwards hozta be 10 ponton belülre a Sopront, Abell nehéz dobást értékesített, Garrett a kettőből egy büntetőt, Csirke Ferenc pedig időt kért. Fofana is elrontott egy büntetőt, Garrett szedte össze nehezen a labdát, de aztán szépen fejezett be, Abell vágott be egy triplát (74-64). Durmo egy büntetőt, Kerpel-Fronius adott nagy passzt Melegnek, az utolsó két percre így 13 pontos pécsi vezetéssel érkeztünk meg. Innen már nem volt visszaút a vendégek számára, az NKA második mérkőzését is megnyerte. 81-70

 

NKA Universitas Pécs - Sopron KC 81-70 (20-14, 18-16, 23-19, 20-21)
Bajnokság, 2. forduló.
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya.
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Goda László, Jakab László Imre (Fekete László).

NKA Pécs: Nikolics 13, Brbaklics -, Durmo 18/6, Meleg 15, Bacsovics 8. Csere: Abell 20/9, Kerpel-Fronius -, Scherer 7/3, Rátgéber -.

Sopron: Edwards 10, Fofana 7, Mucius 11/3, Molnár 8, Garrett 15. Csere: Fazekas 7/3, Takács 12, Kucsera -, Csendes -.

Vármegyei szövetségek