Két héten belül másodjára találkozunk Litvániával
06
Sep
2022
Két héten belül másodjára találkozunk Litvániával
2022. szeptember 6.  |  09:58
Ma délután 17:15-től Litvánia ellen folytatja szereplését az idei Európa-bajnokságon a magyar férfi kosárlabda-válogatott - két héten belül másodjára mérhetjük össze tudásunkat a balti országgal, amelynek létfontosságú ez a mérkőzés.
 
A litván kosárlabda történelméről, a selejtezőkön nyújtott produkciójáról, közelmúltjáról és játékosállományáról augusztus közepén olvashattatok, az Eb előtt pedig természetesen Litvánia 12-es keretéről is beszámoltunk. Hibátlan felkészülést követően a világbajnoki selejtezők során sem botlott Kazys Maksvytis együttese, így az egyetlen gárda volt Eb-csoportunkból, amely nem kapott ki az ősz folyamán, a kontinenstornát megelőzően. Testközelből is tapasztalhattuk, mit tud most következő ellenfelünk: a vb-kvalifikáció során a mieinket augusztus 24-én, Szombathelyen győzte le a Domantas Sabonis vezette gárda (78-88).
 
Az Európa-bajnokság azonban eddig hatalmas pofon Kuzminskaséknak, bár ebben némileg a sorsolás is szerepet játszott, hiszen a három legerősebb ellenféllel kezdtek. Ettől függetlenül előbb Szlovénia verte őket (92-85), majd nyert helyzetből kaptak ki a franciáktól (73-77), vasárnap pedig a németek két hosszabbítás után múlták felül őket (107-109) egy utólag botrányos meccsen. A litvánokkal nem dobattak le egy, a német szövetségi kapitánynak megítélt technikaiért járó büntetőt a harmadik negyed vége felé, Maksvytis állítólag szólt is, hogy egy büntetővel "lógnak" nekik, de akkor a játékvezetők leintették. Később a "sporik" elismerték, hogy elfelejtették ledobatni a büntetőt, el is akarták végeztetni, de akkor meg már a németek reklamáltak. A vége az lett, hogy a litvánok nem kapták meg ezt a lehetőséget, utólag pedig a FIBA elutasította óvásukat - egyrészt azért, mert a 60 perces időlimiten kívül érkezett be hivatalosan, másrészt azért, mert ez nem számít óvási alapnak.
 
Hogy ezek, illetve a 0-3-as kezdés után milyen állapotban lehetnek, azt nem tudni, de gyorsan túl kell tenniük magukat az eddig történteken, ha versenyben akarnak maradni. Esélyük még van, de ehhez ma ellenünk, holnap pedig a bosnyákok ellen kellene nyerniük, Boszniának pedig ma délután ki kell kapnia a franciáktól. Ha ezek közül bármelyik nem teljesül, akkor a litvánok is elszállnak, ami bombameglepetés lenne, de még ezt a forgatókönyvet is bonyolíthatja, ha a szlovének is kikapnak kétszer, mert akkor három csapat állna 2-2 győzelemmel a német-francia duó mögött. Nehezíti helyzetüket, hogy Jonas Valanciunas egészen biztosan nincs 100%-os állapotban, megsérült a vasárnapi, németek elleni találkozón - kérdés, hogy pályára tud-e ma lépni.
 
A mieink Bosznia-Hercegovinától (95-85), Szlovéniától (88-103) és Franciaországtól (78-74) kaptak ki, így mi ugyanúgy 0-3-mal állunk, mint következő ellenfelünk. Amíg azonban a litvánok emészthették magukat a németek ellen történteken, mi a franciák ellen nagyszerűen játszottunk, kétszer is visszakapaszkodtunk nagy hátrányból, és a legvégén volt esélyünk a győzelem megszerzésére is. Nem jött össze, de nagyon hasznos tapasztalatokkal gazdagodhattunk az olimpiai ezüstérmes ellen egy végig szoros találkozón. Volt sajnos rossz hír is: Hanga Ádám combja újra megsérült, a vasárnapi mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy számára valószínűleg befejeződött az Európa-bajnokság, így sajnos rá sem ma, sem holnap nem számíthatunk majd a pályán. El is hagyta hétfőn a csapat szállását, és visszautazott Madridba gyógykezelésre - ezúton is jobbulást kívánunk neki, és köszönjük az eddigieket!
 
Két hete egy nagyon jó meccset játszottunk a litvánokkal, amely csak a végjátékban dőlt el, és teljesen reális nyerési esélyeink voltak, ettől függetlenül most hatalmas bravúr lenne legyőzni Litvániát, amely ezúttal az életéért is küzd majd.
 
A Magyarország - Litvánia Európa-bajnoki mérkőzés 17 óra 15 perckor kezdődik, az M4 17 órás műsorkezdettel közvetíti a találkozót.
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

Vármegyei szövetségek