Nagy küzdelemben maradtunk alul az Eb-nyitányon
01
Sep
2022
Nagy küzdelemben maradtunk alul az Eb-nyitányon
2022. szeptember 1.  |  16:30

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Kölnben a magyar válogatottal akarnák "eladni" az Európa-bajnokság B-csoportjának küzdelmeit. De, hogy megérkeztünk a nagyok közé mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Hanga Ádámot ábrázoló molinók ott lebegnek Lanxess Arena környékén.

Kölnben óriási az érdeklődés az esemény iránt, az egész városban érződik, hogy Európa legjobb kosarasai vannak városban. A kocsmák és a teraszok szurkolókkal tele és már a csütörtöki első mérkőzésen is közel ötezer szurkoló volt a lelátókon. Természetesen a magyar szurkolók is a lelátón voltak, bizakodva várták, mire lesz képes a csapat a bosnyákok ellen.

Egy-egy elhibázott kísérlettel kezdődött a mérkőzés, majd Musa hármasával megszülettek az első pontok is, Vojvoda hamar válaszolni tudott egy szép betörésből (3-2). Musa kisvártatva egy kettest is szerzett, majd Hanga is megszerezte első kosarát a találkozón, egy büntetővel pedig egyenlített is (5-5). Benke gyors villanásával átvettük a vezetést is, amire Keller is rá tudott tenni egyet (5-8). Remekül védekeztünk, ezzel pedig jött a jó ritmus is, Vojvoda hármasa után kénytelenek voltak időt kérni a bosnyákok (5-11). Nurkic vezérletével megkezdték a felzárkózást a sárga-mezesek, de Vojvoda jókor lépett közbe, valamint Eilingsfeld is dobhatott két büntetőt és Hanga is jól jött vissza a padról, így maradt a közte hat (11-17). Musa már a hetedik pontját dobta, ám Váradi futtából eleresztett hármasával az addigi legnagyobb különbség alakult ki a felek között (13-20). Tapadtak tovább a bosnyákok, újfent feljöttek háromra, de a negyedet Vojvoda remek távolija zárta. 17-23.

  Gyors kosárváltással indult a második felvonás, Eilingsfeld közelijével 22-29-re vezettünk. Atic csinált egy 2+1-es akciót, ám Hopkinsnak is odaütöttek, rendre válaszolni tudott a magyar csapat (25-32). Roberson tisztán állhatott bele egy hármasba, be is dobta, ráadásul egy támadólepattanót is vissza tudott tenni az ellenfelünk (30-32). Hanga zsákolása jókor jött a mieinknek, majd Nurkic állhatott a vonal mögé. Lejött mindkettő, viszont maradt a labda a bosnyákoknál, amit Nurkic használt ki (32-34). Benke remek betörése ért célt, amit Roberson két büntetője követett (34-46). Keller triplája rövid lett, Halilovic félhorga bement, egyenlített Bosznia-Hercegovina (36-36). Egy Benke-Keller összjátékot követően utóbbi zsákolt nagyot, Nurkic azonnal válaszolt. Benke a gólpassza után egy távolit is a helyére tett, ám Nurkic kintről és bentről is elkapta a fonalat (41-41). Benke zsinórban a második trojkáját is értékesítette, Nurkic büntetője után pedig betörésből is kosarat dobott. A félidő vége előtt még egy lehetősége volt a bosnyákoknak, Roberson pedig élt is vele, de így is előnnyel mehettünk a nagyszünetre. 45-46.

  A fordulás után Vrabac hármasával átvették a vezetést a bosnyákok, ám Benke azonnal csinált egy 2+1-es akciót (48-49). Musa is végig tudta vinni a maga akcióját, ráadásul erre most nem érkezett reakció a mieinktől (52-49). Allen Rosco szerezte meg az első kosarát a mérkőzésen, Vojvoda pedig nagy trávolit dobott (52-54). Gyorsindítással egyenlítettek a bosnyákok, Halilovic révén pedig fordítottak is, időt kért Sztojan Ivkovics (56-54). Vojvoda negyedik triplája már nem ment be, de Benke visszatette a támadólepattanót (56-56). Halilovics lépett be a festékbe kétszer is egymás után, elment néggyel Bosznia-Hercegovina (60-56). Allen Rosco sarokhármasa nagyon fontos pillanatban érkezett, ám Roberson azonnal válaszolni tudott (63-59). Musa harcolt ki két büntetőt, és hiába hagyta ki a másodikat, a saját lecsorgóját megkaparintotta és visszatette (66-59). Nem jöttek be ezekben a percekben a támadásaink, ráadásul Nurkictól is jött egy 2+1-es akció, mínusz kilencnél kért időt Sztojan Ivkovics (68-59). Nurkic révén átlépte a tízet is a differencia, amikor Eilingsfeld megszerezte a hatodik pontját (70-61). Gegic triplája is bekadt, erre is Eilingsfeldtől jött a válasz, ami végül a harmadik játékrész utolsó kosara volt 73-63. 

  Eilingsfeldre fújtak támadóhibát, Atic büntetett is egy betöréssel (75-63). Eilingsfeld hármasa beakadt, bejöttünk tíz alá, majd Vojvoda labdaszerzését követően Hanga zsákolt, jött is azonnal az időkérés a bosnyákoktól (75-68). Csak egy büntetőt dobtak be a sárga-mezesek, Perl pedig tovább csökkentette a különbséget egy jó jözéptávolival, ráadásul labdát szereztünk, Eilingsfeld állhatott a büntetővonal mögé. Az első bement, a második lejött, öt pont volt a hátrányunk nyolc perccel a vége előtt (76-71). Nurkic hibázott, Hanga vitte végig, már csak három volt közte úgy, hogy már tizenkettővel is mentek a bosnyákok (76-73). Musa büntetői célt értek, majd egy támadóhibát is kiharcolt Hopkinson - hozzá kell tenni, érdekes ítélet volt ez... Sikerült kivédekezni az akciót, Hanga pedig azonnal beleállt egy hármasba, be is hullott (78-76). Nurkic válaszolni tudott, de Keller is szépen tette a gyűrűbe a labdát. Újabb véleményes faultot fújtak a játékvezetők, majd Hanga kapott egy technikait is. Négypontos bosnyák vezetésnél hozhattuk a labdát, Kellernek ütöttek oda dobás közben, ám kihagyta mindkettőt. Megint egy kicsit elléptek a sárga-mezesek, ráadásul két triplakísérletünk is lejött (84-78). Halilovic félhorga bepattant, négy és fél percünk maradt fordítani. Nem jutottunk el rendes dobóhelyzetig, meglett megint a közte tíz (88-78). Eladtuk a labdát, Roberson ziccerezett, időt kért Sztojan Ivkovics, három és fél perc maradt (90-78). Vojvoda kosarával folytatódott a meccs, majd Hopkins fordult be szépen, viszont már csak két perc volt hátra (90-82). Roberson egypontosaival visszaállt a közte tíz, Váradi kezéből pedig kicsúszott a labda. Mindent megtettek a mieink a végéig, de innen már nem volt visszaút. Nagyot küzdött a magyar válogatott, de a fordulás után koncentráltabbak voltak a bosnyákok és megérdemelt sikert arattak. 95-85.

 

Bosznia-Hercegovina - Magyarország 95-85 (17-23, 28-23, 28-17, 22-22)
Európa-bajnokság, B-csoport, 1. forduló
Németország, Köln Aréna, 4500 néző
V.: Ciulin (román), Mitrovski (észak-macedón), Matejek (cseh)

Bosznia-Hercegovina: Roberson 18/12, Musa 19/3, Halilovic 16, Lazic 1, Nurkic 19/3. Cserék: Atic 5, Gegic 5/3, Kamenjas 4, Sulejmanovic 3/3, Vrabac 5/3.

Magyarország: Hanga 16/3, Vojvoda 15/9, Benke 20/9, Allen 5/3, Keller 5. Cserék: Váradi 3/3, Perl 2, Eilingsfeld 12/3, Hopkins 7.

Vármegyei szövetségek