A franciák és a szlovének főpróbája sem sikerült az Eb előtt
28
Aug
2022
A franciák és a szlovének főpróbája sem sikerült az Eb előtt
2022. augusztus 28.  |  18:23
A héten Európa-szerte világbajnoki selejtezőket játszottak a nemzeti csapatok - most végignézzük Eb-ellenfeleink eredményeit, a velük kapcsolatos híreket, illetve azt is, hogyan állnak a kereteik a kontinenstornára.
 
 
Németországnál a korábbi információkkal ellentétben Dennis Schröder mégis elutazott Svédországba, és játszott is - gyorsabban gyógyult a bokasérülése a vártnál, a többiek után ment, és a mérkőzés előtt zöld utat kapott a játékra. Dobott is 12 pontot a svédeknek, de nem volt túl hatékony, a németek viszont így is nagyon simán nyertek (50-67) a Daniel Theis távollétében kezdőként lehetőséget kapó Johannes Wohlfarth-Bottermann (11 pont, 12 pattanó), valamint Franz Wagner (16 pont, 5-5 pattanó és gólpassz) vezetésével. A németek aztán ma délután Szlovéniát fogadták, és elég komoly meglepetésre tükörsimán győztek, a teljes keretével fennálló Eb-címvédőnek esélye sem volt nyerni (90-71). Schröder gyenge dobóformával kezdett, de végül jó meccset zárt (17 pont, 10 gólpassz), mellette Johannes Voigtmann (11 pont, 14 pattanó), Johannes Thiemann (8 pont, 9 pattanó), Andreas Obst (13 pont, 6 pattanó) és Franz Wagner (16 pont, 7 pattanó) voltak a német siker letéteményesei.
 
A németek 7-1-gyel vezetik a J csoportot, gyakorlatilag biztosnak vehető a világbajnoki részvételük.
 
Az Európa-bajnokság házigazdájánál örülhettek, hiszen Theis a többiekkel együtt edzett már a hétvégén. Mint ismert, ő a belgák elleni első felkészülési meccsen esett ki egy térdsérüléssel, azóta egyedül készült. Hogy játszhat-e a kontinenstornán, azt továbbra sem tudni - a hírek szerint kedden születik erről döntés. A keret jelenleg 13 fős a németeknél, és ha Theis sorsa eldől, azzal valószínűleg a 12-es állomány is ismertté válik. David Krämer egyik vb-selejtezőn sem játszott, Gavin Schilling viszont úgy volt csapatban, hogy elvileg ő az Eb-n nem lesz - nem lenne meglepő, ha Theis az ő helyére kerülne be, ha tudja vállalni a játékot, kérdés, mi lesz Krämer sorsa.
 
Niels Giffey (jelenleg csapat nélkül)
Justus Hollatz (Leche Río Breogán Lugo, Spanyolország)
David Krämer (Basketball Löwen Braunschweig)
Maodo Lo (ALBA Berlin)
Andreas Obst (FC Bayern München)
Dennis Schröder (jelenleg csapat nélkül)
Christian Sengfelder (Brose Bamberg)
Daniel Theis (Indiana Pacers, NBA)
Johannes Thiemann (ALBA Berlin)
Johannes Voigtmann (jelenleg csapat nélkül)
Franz Wagner (Orlando Magic, NBA)
Nick Weiler-Babb (FC Bayern München)
Jonas Wohlfarth-Bottermann (Hamburg Towers)
 
 
 
Szlovénia egy nagyon sima sikerrel nyitott csütörtökön Észtország ellen (104-83) - a két legjobb nem nagy meglepetésre Luka Doncic (25 pont, 11 pattanó, 8 gólpassz) és Goran Dragic (19 pont, 6 gólpassz) voltak, de Klemen Prepelic is beszórt 13, Vlatko Cancar pedig 14 pontot. Ahogy arról az előbb írtunk, a szlovének ma délután Németországban vendégszerepeltek - mindenkinél korábban érkeztek az Európa-bajnokság helyszínére, igaz, nem Kölnben, hanem Münchenben játszottak. A főpróba nem sikerült a 2017-es győztes számára, hiszen meglepően nagy arányú vereséget szenvedtek (90-71) - Doncicnak a szép számai (23 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz) ellenére voltak problémái, főleg a büntetőknél (6/11), de mellette csak Mike Tobey (12 pont, 5 pattanó) érte el a 10 VAL-t. A szívbaj is kerülgethette a szlovén szurkolókat, miután Doncic a harmadik negyedben bokasérülést szenvedett, később azonban visszatért a pályára.
 
A szlovének az 5-3-as mutatójukkal csak a harmadikok a J csoportban, és még bajba is kerülhetnek. Ha Izrael ma legyőzi hazai pályán Svédországot, csak egy meccs lesz a különbség a két együttes között, és Szlovénia legjobbjai a következő két ablakban nem fognak pályára lépni, így pedig az izraeliek elleni oda-visszavágó még nagyon necces is lehet Aleksander Sekulic gárdájának.
 
A szlovéneknél nincsenek egyelőre nagyobb hírek, de keretüket sem szűkítették tovább, továbbra is 14 fővel rendelkeznek papíron. Luka Rupnik és Jakob Cebasek nem játszottak a vb-selejtezőkön - pár napon belül kiderül, hogy ők maradnak-e le az Eb-ről is, vagy mások esnek ki?!
 
Jaka Blazic (Bahcesehir Koleji, Törökország)
Vlatko Cancar (Denver Nuggets, NBA)
Jakob Cebasek (jelenleg csapat nélkül)
Ziga Dimec (jelenleg csapat nélkül)
Luka Doncic (Dallas Mavericks, NBA)
Goran Dragic (Chicago Bulls, NBA)
Zoran Dragic (KK Cedevita Olimpija)
Gregor Hrovat (JDA Dijon Bourgogne, Franciaország)
Edo Muric (KK Cedevita Olimpija)
Aleksej Nikolic (jelenleg csapat nélkül)
Klemen Prepelic (Valencia Basket, Spanyolország)
Luka Rupnik (jelenleg csapat nélkül)
Ziga Samar (Hamburg Towers, Németország)
Mike Tobey (Barcelona, Spanyolország)
 
 
Litvánia szereplését félig testközelből figyelhettük - mint ismert, szerdán 88-78-ra tudtak nyerni Valanciunasék Szombathelyen. Tegnap este Montenegrót sokkal simábban verte Kazys Maksvytis együttese, miután a harmadik negyedre védekezést váltott, azt a szakaszt 32-15-re, a meccset pedig 90-73-ra nyerte. Ezen a mérkőzésen is Domantas Sabonis (15 pont, 8 pattanó, 7 gólpassz) és Jonas Valanciunas (12 pont, 14 pattanó) voltak a legjobbak, de ahogy megszokhattuk a litvánoktól, ezúttal is több lábon álltak: Mindaugas Kuzminskas (15 pont), Marius Grigonis (16 pont), Arnas Butkevicius (13 pont) és Rokas Jokubaitis (6 pont, 10 gólpassz) is kifejezetten hasznosak voltak, ráadásul Butkevicius a fordulás után sokkal jobban őrizte az első félidőben megállíthatatlannak tűnő Kendrick Perry-t.
 
A baltiak 7-1-gyel vezetik a K csoportot, amivel gyakorlatilag ki is jutottak a világbajnokságra.
 
Tomas Dimsa és Gytis Masiulis kikerültek a csapatból, így megvan Litvánia 12 fős utazókerete is az Európa-bajnokságra.
 
Ignas Brazdeikis (Zalgiris Kaunas)
Arnas Butkevicius (Zalgiris Kaunas)
Martynas Echodas (BC Rytas Vilnius)
Rokas Giedraitis (Bitci Baskonia, Spanyolország)
Marius Grigonis (Panathinaikosz, Görögország)
Rokas Jokubaitis (FC Barcelona, Spanyolország)
Mindaugas Kuzminskas (jelenleg csapat nélkül)
Lukas Lekavicius (Zalgiris Kaunas)
Domantas Sabonis (Sacramento Kings, NBA)
Jonas Valanciunas (New Orleans Pelicans, NBA)
Kristupas Zemaitis (BC Wolves)
Eigirdas Zukauskas (BC Wolves)
 
 
Franciaország minden szempontból felemás vb-ablakon van túl. Előbb hazai pályán négypontos hátrányban volt a gárda Csehország ellen a félidőben, aztán a második 20 perc során elgázolta a cseh csapatot Vincent Collet együttese (95-60) - Rudy Gobert (14 pont, 7 pattanó), Elie Okobo (10 pont, 4-4 pattanó) és gólpassz), Guerschon Yabusele (16 pont, 5 pattanó), Timothe Luwawu-Cabarrot (16 pont), Vincent Poirier (10 pont, 7 pattanó) és Thomas Heurtel (7 pont, 4 pattanó, 9 gólpassz) hasonló teljesítményt nyújtottak. Jött aztán a Bosznia-Hercegovina elleni hullámvasút, ami viszont már nem fért bele - dupla hosszabbítás után vereséget szenvedtek a gallok (96-90). Ezen a meccsen a Gobert (10 pont, 14 pattanó), Yabusele (16 pont, 7 pattanó), Evan Fournier (24 pont, 5 pattanó, 4 szerzett labda) trió volt a legjobb, de Gobert alulmaradt a Jusuf Nurkic-csal vívott különcsatájában.
 
A franciák így is jó pozícióban vannak 6-2-es mérlegükkel a K csoport második helyén, de meglepő vereség volt ez tőlük.
 
A múlt héten már úgy nézett ki, hogy kész van Franciaország 12-es kerete. Andrew Albicy azonban mégis visszatért az együtteshez, Boszniában már játszott is, így vele kapcsolatban nem tudni, hogy az Európa-bajnokságon számítanak-e rá vagy sem - a korábbi nyilatkozatok ellentmondanak annak, ami azóta történt a csapatnál, így most 13 fővel kell számolni náluk.
 
Andrew Albicy (Herbalife Gran Canaria, Spanyolország)
Isaia Cordinier (Virtus Segafredo Bologna, Olaszország)
Evan Fournier (New York Knicks, NBA)
Rudy Gobert (Minnesota Timberwolves, NBA)
Thomas Heurtel (jelenleg csapat nélkül)
Mouhammadou Jaiteh (Virtus Segafredo Bologna, Olaszország)
Timothe Luwawu-Cabarrot (Atlanta Hawks, NBA)
Theo Maledon (Oklahoma City Thunder, NBA)
Amath M'Baye (Anadolu Efes, Törökország)
Elie Okobo (AS Monaco)
Vincent Poirier (Real Madrid, Spanyolország)
Terry Tarpey (Le Mans Sarthe Basket)
Guerschon Yabusele (Real Madrid, Spanyolország)
 
 
 
Bosznia-Hercegovina egyre inkább kezd összeállni. Mint ismert, az anyagi gondok megoldódtak, így minden akadály elhárult az elöl, hogy ott legyenek az Eb-n, és a pályán is jött egy hatalmas bravúr tőlük. Podgoricában még elég simán kikaptak Montenegrótól, igazából nem volt esélyük a szorosabb összecsapásra (88-69) - John Roberson (20 pont, 7 gólpassz) és Dzanan Musa (19 pont, 6 pattanó) voltak a legjobbak, Jusuf Nurkicnak (13 pont, 7 pattanó) nem ment a játék. Nem úgy a franciák elleni hazain, ahol a bosnyákok a két páratlan negyedet összesen 30 ponttal nyerték meg a rendes játékidőben - igaz, a párosakat pont ugyanennyivel el is bukták. Az első hosszabbítás sem döntött, a második viszont már igen, méghozzá a hazaiak javára (96-60). Nurkic Gobert fölé tudott nőni (21 pont, 9 pattanó, 4 gólpassz), Roberson (18 pont) és Musa (17 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz) szállították még a pontok nagy részét, de kifejezetten hasznos volt Kenan Kamenjas (9 pont, 6 pattanó) és Miralem Halilovic is (12 pont, 7 pattanó).
 
Bosznia ezzel a sikerrel hozzánk hasonlóan szintén megelőzte a cseheket a K csoportban, jelenleg Montenegró mögött a negyedik ugyanolyan mérleggel, mint a magyar válogatott (4-4).
 
A bosnyákoknál elvileg még semmilyen keretszűkítés nem lett kihirdetve az eredeti 18 fős állományhoz képest, ami július közepén látott napvilágot. Az elmúlt két világbajnoki selejtezőn azonban az alábbi 12 ember volt a meccskeretben, így nem lenne meglepő, ha ők alkotnák a csapatot az Európa-bajnokságon is:
 
Edin Atic (Buducnost VOLI, Montenegró)
Sani Campara (KK Split, Horvátország)
Amar Gegic (KK Cibona VIP Zagreb, Horvátország)
Miralem Halilovic (Nanterre 92, Franciaország)
Kenan Kamenjas (Buducnost VOLI, Montenegró)
Aleksandar Lazic (KK Mornar, Montenegró)
Dzanan Musa (Real Madrid, Spanyolország)
Jusuf Nurkic (Portland TrailBlazers, NBA)
Ajdin Penava (Belfius Mons-Hainaut, Belgium)
John Roberson (Manisa BB, Törökország)
Emir Sulejmanovic (Lenovo Tenerife, Spanyolország)
Adin Vrabac (Belfius Mons-Hainaut, Belgium)

Vármegyei szövetségek