Nagyon közel voltunk egy hatalmas bravúrhoz az olimpiai ezüstérmes ellen
04
Sep
2022
Nagyon közel voltunk egy hatalmas bravúrhoz az olimpiai ezüstérmes ellen
2022. szeptember 4.  |  22:26
Az 1-1-gyel álló franciákkal csapott össze vasárnap este a magyar válogatott az Európa-bajnokság B-csoportjának harmadik mérkőzésén, amelyen Hanga Ádám is visszatérhetett. A találkozó előtt a szurkolók hosszasan éltették Vojvoda Dávidot és a “Boldog születésnapot” című dalt is elénekelték neki.
 
Yabusele egy jó triplával adta meg a meccs alaphangját, majd az NBA-sztár Rudy Gobert dobott kosarat faulttal együtt, bement a ráadás is (6-0). Hanga távolijával szépítettünk, majd hiába védekeztünk jól többször is, nem sikerült dobással befejeznünk a támadásainkat (8-3). Hanga rohant végig a pályán, 2+1 lett a jutalma, igaz, a plusz egy nem ment be (8-5). Gobert zsákolt, aztán Fournier triplázott, kezdtek meglépni a franciák, Gobert újabb zsákolását követően tízre hízott az előnyük (15-5). Yabusele is könnyed kosarat értékesített, időt kért Sztojan Ivkovics (17-5). A kis szünetet követően volt egy gyors kosárváltás, majd Váradi süllyesztett el egy szép középtávolit (19-9). Váradi ezután egy jó fellöbbölt labdát adott Kellernek, ezzel pedig bejöttünk újra tíz alá, ráadásul Hanga újabb trojkát küldött a helyére (19-14). Eilingsfeld középtávolija is beakadt, kénytelen volt időt kérni a francia vezeőedző, Vincent Collet, hiszen 11-0-ás futásban voltunk már ekkor (19-16). Fall jól célzott a büntetővonalról, tíz másodperc maradt a negyedből. Hanga is kiharcolt két dobást, de neki csak az első ment be, így is közel maradt Franciaország a mieinkhez tíz perc után. 21-17.
 
A második felvonást Hanga sarokhármasa indította, sajnos triplával válaszoltak a franciák (24-20). Keller szemből, palánkról tette a gyűrűbe a labdát, ez is hármat ért, ám M’Baye is kezdte elkapni a fonalat (27-23). Benke elképesztően nagyot védekezett a nála közel két fejjel magasabb Poirieren, Allen közelijével feljöttünk kettőre. A Real Madrid centere ezután zsákolt egy nagyot, de Vojvoda távolijával tovább kapaszkodtunk (29-28). Luwawu-Cabarrot is hármast dobott, aztán két büntetőt is kiharcolt, jól célzott (34-28). Allen Rosco is távolról köszönt be, ez már a hatodik triplánk volt a meccsen, de ezúttal is válaszolni tudott Franciaország, ráadásul kezdtek is lendületbe jönni, időt kért Sztojan Ivkovics (38-31). Hopkins büntetőzött pontosan, továbbra is tartottuk az 5-7 pontos távolságot az ellenfelünktől, sőt, Benke kiharcolt faultját követően feljöttünk megint háromra (40-37). Jól védekeztünk, Eilingsfeld egykezesét követően már 6-0-ás rohanásban voltunk, időt kért Vincent Collet (40-39).Rudy Gobert büntetőivel folytatódott a meccs, de a félidőt a mi támadásunk zárhatta. Hanga kísérlete lejött, de így is elképesztő félidőn voltunk túl, mindössze hárommal mentek a franciák a magyar szurkolók legnagyobb örömére. 42-39.
 
Jó védekezéssel indítottunk a fordulás után, de támadásban sem adtuk alább, Hopkins hármasával egyenlítettünk (42-42). Yabusele középtávolija beakadt, majd Tarpey is végigvitte a gyűrűig (46-42). Vojvodára fújtak egy sportszerűtlen hibát, elmentek nyolccal a franciák (50-42). Benke hármasa lejött, Gobert zsákolása bement, kétszámjegyű lett a differencia, időt kért Sztojan Ivkovics (52-42). Gobert egy támadólepattanót is visszatett, majd Vojvoda vétett egy támadóhibát. Egy jó védekezés után Hopkins harcolt ki egy sportszerűtlen hibát, bementek a büntetői, de az oldalbedobásból nem tudtunk kosarat szerezni (54-44). Poirier sem hibázott a vonalról, majd Hopkinstól jött egy 2+1-es akció, bejöttünk újra tíz alá (56-47). Remekül védekeztünk, majd jött Váradi, aki futtából vágott be egy triplát (56-50). Fournier is messziről célzott jól, ráadásul Poirier is betalált (61-50). Kezdtek lendületbe jönni a franciák, elmentek tizenöttel, amikor Váradi vétett lépéshibát (65-50). Jókor jött Benke távolija, de Poirier gyors zsákolással jelentkezett a túloldalon (67-53). A játékrész végén több kosár már nem született. 67-53.
 
Hanga csak az első büntetőjét dobta be a negyedik negyed elején, de sikerült kiharcolnunk egy támadóhibát – igaz, közben Sztojan Ivkovics technikait kapott. Keller harcolt nagyot a festékben, majd Eilingsfeld középtávolija ért célt, megint bejöttünk tíz alá (67-58). Vojvoda állhatott a vonalra, de előtte időt kértek a franciák. A hátvéd a másodikat értékesítette, majd Luwawu-Cabarrot vétett támadóhibát. Egyelőre nem sikerült közelebb jönni, kétszer is eladtuk a labdát. Harmadszorra is labdát szereztünk, de Perl ziccere lejött, Heurtel hármassal büntetett (70-59). Vojvodától jókor jött egy 3+1-es akció, továbbra sem adtuk könnyen magunkat (70-63). Gobert zsákolt, de erre is jól reagáltunk, Benke tett vissza egy lecsorgót (72-65). Újfent jól védekeztünk, három és fél perccel a vége előtt mi támadhattunk. Hanga szlalomozott végig a pályán, két dobást harcolt ki magának, nem is hibázott a vonal mögül (72-67). Yabusele lépett be az üres területre, de erre is volt válaszunk, Váradi révén. Másfél perc maradt (74-69). Allen Rosco szerzett labdát, Hanga pedig elképesztő triplát dobott, egy perccek a vége előtt időt kellett kérnie Franciaországnak (74-72)! Heurtel triplája lejött, megszereztük a lepattanót. Vojvoda állt bele egy hármasba, de sajnos lejött, Albicynek ütöttünk oda, tizenöt másodperc maradt (74-72). Mindkettőt kihagyta, de faultot fújtak ellenünk, ezúttal Yabusele állhatott a vonal mögé. Pontos volt mindkettő, időt kért Sztojan Ivkovics (76-72). Allen Rosco zsákolt gyorsan, tizenegy másodperccel a vége előtt időt kért Franciaország (76-74). Gyorsan faultoltunk, kilenc maradt az órán, amikor Fournier büntetőzhetett. Jó lett mindkettő, újabb időkérés következett (78-74). Váradi kapott egy labdát, de kimaradt a triplája, így pedig négy ponttal kikaptunk Franciaországtól. Elképesztő teljesítményt nyújtott a magyar csapat, folytatás kedden, Litvánia ellen. 78-74.
 
Franciaország - Magyarország 78-74 (21-17, 21-22, 25-14, 11-21)
 
Európa-bajnokság, B-csoport, 3. forduló
Németország, Köln Aréna
V.: Ciulin (román), Aunkrogers (lett), Matejek (cseh)
 
Franciaország: Albicy 2, Fournier 12/6, Tarpey 2, Yabusele 17/3, Gobert 15. Cserék: Heurtel 3/3, Fall 2, Luwawu-Cabarrot 7/3, Maledon 2, M'Baye 6/6, Okobo -, Poirier 10.
 
Magyarország: Hanga 18/12, Vojvoda 8/6, Benke 9/3, Allen 7/3, Hopkins 10/3. Cserék: Váradi 9/3, Perl -, Eilingsfeld 6, Keller 7/3.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek