Férfi NB I: A Körmendé az alapszakasz, az Alba alsóházas
07
Apr
2019
Férfi NB I: A Körmendé az alapszakasz, az Alba alsóházas
2019. április 7.  |  08:35
Zalakerámia ZTE KK - Pécsi VSK-Veolia 73-95 (17-27, 21-25, 18-19, 17-24)

Bajnokság, 25. forduló
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok, 1200 néző
V.: Papp P., dr. Mészáros B., Goda L. (dr. Valovics I.)

ZTE: Ware 10/6, Thompson 16/6, Green 20/3, Szabó 6, Agafonov 8. Csere: Gulyás -, Doktor 9/3, Bagó 5, Farkas -.

PVSK: Pongó 20/9, Taylor 18/9, Csirics 18/9, Budimir 13, Horti 13/3. Csere: Wright 8, Demeter 2, Bíró -, Benke 3/3, Olasz 1.

Nem a legideálisabb előjelekkel várta a Zalakerámia ZTE KK a Pécs elleni sorsdöntő alapszakasz mérkőzést, a héten ugyanis légiós-irányítója, Dustin Ware inkább a gyógytornászt látogatta sűrűen, sem mint az edzéseket, de azért ma este játékra jelentkezett. Durázi Krisztofer lázasan az ágyat nyomta, így magasposzton rövidebb lett a hazaiak padja.

Jobban kezdett a Pécs, különösen Pongó volt elemében, a ZTE szekerét pedig Green tolta kezdetekben. A Pécs meglépett kilenc ponttal, pontatlan, elszórakozott támadásokat vezetett a ZTE. Négy perc gólcsend után Ware hármasával lett 12-20 az állás. Wright kétszer is „pöcizett", a Pécs pedig magabiztosan tartotta előnyét. Nem működött a ZTE védekezése, a PVSK csapatként funkcionált, s tízpontos előnnyel zárta az első tíz percet.

Öt pontra zárkózott a ZTE, Ware pedig a kikészített biciklit tekerte szorgalmasan, hogy vissza tudjon térni a pályára a későbbiekben. Pongó és Budimir is 2+1-es akcióval segítette övéit, a ZTE-ben pedig Thompson tartotta a lelket. Pongó egy hármassal is beköszönt, a Zete viszont nem adta fel, és négy pontra közelítette meg ellenfelét. Újra elhúzott a vendég együttes, miközben Green három, Csirics pedig négy személyi hibánál járt. A félidő vége megint a PVSK-é volt, 14 ponttal mehettek az öltözőbe Csirke Ferenc fiai.

Bencze Tamás gondjai a szünet után sem csökkentek, egyszerűen nem harcolt igazán a ZTE, a Pécs pedig már húsz ponttal járt előrébb. Szabó technikaival kipontozódott, a negyed végére tizenöttel mentek a baranyaiak, akik egyre közelebb érezhették magukat a felsőházhoz - huszonkettővel vezetett ekkor az Alba a DEAC ellen. Egyre jobban örült is a maroknyi pécsi szurkolótábor, akik hatalmas lelkesedéssel buzdították övéiket.

Tizenegyre zárkózott a ZTE a negyedik negyed elején, ám jött két Csirics tripla, majd a játékot térdsérüléssel is vállaló Horti is betalált kintről, így újra húsz körüli bezetést mutattak a megújult egerszegi eredményjelzők. Hiába tett szép dolgokat Bagó, ez csak szépségtapasz volt a zalaiaknak, a hazai szurkolók ki is fejezték nemtetszésüket. A végén mindkét csapatnál pályára kerültek a fiatalok, a meccs utolsó kosarát Benke Krisztián szerezte távolról, így 73-95 lett a végeredmény.

A Pécs rajt-cél győzelemmel, teljesen megérdemelten győzött Egerszegen, s ezzel igazán széppé teheti a centenáriumi évét. Pongó extrája és Csirics ponterős játéka is segítette a mecsekaljaiakat, akik igazi csapatként küzdöttek és hatalmasat ünnepeltek a fehérvári meccs lefújását követően. A ZTE-ben hiába jutott húsz pontig Green, Szabóék teljesen tompán, agresszivitás nélkül játszottak a meccsen.

Bencze Tamás a találkozó után elmondta, hogy következményei lesznek házon belül annak, hogy úgy érzi, becsapta a csapata, mert nem hajtották végre a megbeszélt taktikát.

 

Alba Fehérvár - DEAC 92-82 (36-20, 19-13, 18-18, 19-31)

Bajnokság, 25. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Földházi T., Frányó P., Lengyel Á. (Dr. Gencsev P.)

Alba: Cabezas 7/6, Zeno 9/3, Freeman 12, Lóránt 9/4, Heath 22/12 Csere: Peterson 4, Takács Mi. -, Tóth P. 7/3, Keller I. -, Peringer -, Takács Ma. 6/6, Filipovity 17/3.

DEAC: Dugat 4, Manigat 21/9, Borisov 11, Ivosev 2, Amigo 25 csere: Polyák 9/3, Bognár 3, Velkey 5/3, Omenaka -, Kozák -.

Mindkét fél számára nagyon fontosnak ígérkezett az alapszakasz záró fordulója. Az Alba azért küzdött, hogy megmaradhasson az esélye a középházba jutásra, míg a DEAC egy esetleges győzelemmel a többi eredménytől függetlenül a felsőházba léphetett volna be.

A negyed közepéig kiegyenlített volt az első játékrész, de ezután alaposan megléptek a hazaiak. Heath ihletett formában játszott, az amerikai center többször is jól célzott távolról. 12-8 után 28-14-re lépett meg az Alba, ami nem a debreceniek védekezését dicsérte. Tóth triplája is célba ért, tizenhattal nyerte az első negyedet Jesús Ramírez együttese (36-20).

A második negyedben sem változott a játék képe, sőt az Alba még tudta fokozni a tempót. A Debrecennek semmi nem akart összejönni, így a 15. perc magasságában már húsz pont volt a felek között. A negyed végén annyit sikerült elérnie a vendégeknek, hogy csak 22 volt közte (55-33).

Mivel a harmadik játékrészben sem tudott ritmust váltani a Berényi-legénység, így gyakorlatilag minden lényegi kérdés eldőlt. Már majdnem 30 ponttal is vezettek Lóránték, ahonnan óriási csoda kellett volna, hogy talpra álljon a DEAC (73-51).

A DEAC becsületére váljon, hogy még mindent egy lapra feltéve megpróbált felkapaszkodni, de innen már nem volt visszaút számára. Az Alba biztos győzelmet aratott, de így is az alsóházba került, míg a vendégek a középházban folytatják a középszakasz küzdelmeit (92-82).

 

KTE-Duna Aszfalt - Kaposvári KK 104-102 hosszabbítás után (26-25, 20-19, 24-30, 24-20, 10-8)

Bajnokság, 25. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V: Tőzsér D., Balog Gy., Minár L. (Gorka Sz.)

KTE: Wittmann 14/9, Green 17/6, Djeraszimovics 21, Dramicsanin 14/6, Karahodzsics 14. Cserék: Molnár 10, Dimics 9/3, Mészáros 5/3.

Kaposvár: Ubilla 27/21 Johnson 26/12, Baki 11/9, Pustahvar 16/3, Hendlein 19. Cserék: Halász 4/3, Markovics -, Harazin 2.

Sok hibával és Baki kosarával kezdődött a mindkét csapat számára kulcsfontosságú meccs. Roppant feszült volt a hangulat, Djeraszimovics már a második percben kapott egy technikait. A Kaposvár volt nyugodtabb. Baki újabb triplát dobott, de Ubilla is betalált távolról, míg a hazaiaknál nem volt senki, aki a vezér szerepét magára vállalta volna. Ubilla második triplája után már tízzel vezetett a Kaposvár, időt is kértek a hazaiak. Rendezte a sorait a Kecskemét, a negyed hajrájában a vezetést is átvette. 26-25.

Jót tett a vendégeknek a szünet. Szigorítottak védekezésükön, visszavették a vezetést. Ismét nyílni kezdett az olló a kaposváriak felé. Iszonyatosan szoros volt a mérkőzés. A tétnek megfelelően nagy küzdelem, sok hiba, és hatalmas taktikai csata. 44-44-es eredménnyel és Fekete Ádám időkérésével fordultak a csapatok az első félidő utolsó percére. Végül 46-44-gyel zártak a csapatok.

Jól kezdte a harmadik negyedet a Kaposvár. 6-0-ás vendégroham után kapcsoltak a hazaiak, és vették át ismét a vezetést. Egy kosár itt, egy kosár ott. Egyik csapat sem engedte meglógni a másikat. 70-74 lett a harmadik negyed vége.

Hazai triplával indult az utolsó negyed, és ismét csak egy pont volt közte. Rengeteg volt a hiba, de a Kecskemét átvette a vezetést. 87-85-nél a hajrában Heindlein ziccert rontott, majd büntetőpárbaj borzolta a kedélyeket, amiből a Kecskemét jött ki jobban. Ubilla triplája, és egy elrontott kecskeméti támadás azonban visszahozta a Kaposvár esélyeit.

A találkozót végül hosszabbításra mentették a vendégek, de az utolsó öt percet jobban bírta a Kecskemét, és egy végletekig kiélezett meccset tudott megnyerni Forray Gábor csapata.

A Kaposvár hiába hajrázott nagyot, nem tudta ledolgozni a bajnokság elején összeszedett hátrányát, így az alsóházban folytatja, a Kecskemét a középházba került.

 

Sopron KC - Naturtex-SZTE-Szedeák 74-62 (19-20, 24-13, 16-16, 15-13)

Bajnokság, 25. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Györffy P. A., Rácz Zs., Győrfy R. (Forrai S.)

Sopron: Warner 19/3, Lemar 18/3, Takács 5/3, Wiggins 14/3, Gordon 10. Csere: Supola 8/3, Molnár -, Werner -.

Szeged: Boltics 13/3, Wirth 7, Ponjavics 4, Juhos 6, Sulovics 18. Csere: Krapic 8, Kerpel-Fronius 2.

Nem a saját kezében volt a Sopron sorsa az alapszakasz-zárón, de egy győzelem szerencsés esetben akár középházat is érhetett a Sabáli-legénységnek. A Szeged pedig azért hajtott, hogy minél több győzelmet vigyen magával az alsóházra. Az első negyed Lemar ziccerével zárult, ekkor még eggyel a Szedeák állt jobban (19-20).

Krapic triplájára Wiggins közelről válaszolt. A csongrádiak továbbra is jobban játszottak, és őrizték minimális előnyüket. A nagyot játszó Wiggins vezérletével aztán a 15. percben sikerült fordítania a hazai
együttesnek, 29-27-nél időt is kért Mandics. Két és fél perc alatt sem változott a vendégek játéka, a hazaiak viszont meglógtak héttel, így 38-31-nél újra szegedi timeout következett. Hiába, miközben Sulovicsék
csak erőlködtek, Supola 2+1-es akciójával már tíz volt közte. 43-33-mal fordultak a csapatok.

Centerkosarakkal indult a második félidő, Sulovics kezdte, Wiggins egy gól jó, plusz egyes akcióval folytatta. Aztán feljött ötre a Szeged, a 23. percben, 46-41-nél Sabáli mutatta fel a T-betűt. Sulovics nagyon
beindult, háromra olvadt az SKC előnye. A hajrát azonban megnyomták a fehér mezesek, így a negyedik negyed kezdetére visszaállt a tíz pontos előny (59-49).

Nem egészen három perc alatt 7-0-val nyitott a Szeged, időt is kért Sabáli. Gyorsan jött a fordulat: Gordon törte meg a hazai kosárcsendet, majd Warner megszerezte tizenötödik pontját, ekkor Mandics kért időt.
Maradtak izgalmak a végére, három perc volt hátra, amikor 63-59 volt az állás. A soproni légiósok a helyükön voltak, a szegedi játékosok viszont a kritikus pillanatokban megremegtek. Fordulatos, izgalmas mérkőzésen
megérdemelten nyert a Sopron, amely a középházban kezdi meg a középszakaszt.

 

JP Auto-JKSE - Szolnoki Olaj KK 80-79 (17-18, 13-20, 30-18, 20-13)

Bajnokság, 25. forduló
Jászberény, Belvárosi Általános Iskola
V: Praksch P., Török R., Pozsonyi L. (Nagy J.)

JKSE: Pitts 11/9, Rakics 12/6, Brbaklics 17/9, Alekszandrov 12/12, Pantelics 19/9. Cserék: Cseh Gy. 6, Kerpel-Fronius 2, Czirbus 1.

Szolnok: Vojvoda 9/3, Rudner 4, Malesevics 13, N. Milosevic 16/9, Tóth Á. Cserék: Tóth Á. 6, Airington 15/6, Andrics 16/3, Frank -.

Pitts passzából Brbaklics szerezte a találkozó első kosarát a zsúfolásig megtelt jászberényi csarnokban. A hazaiak nagyon begyújtották a rakétákat, már 7-0-ra vezettek, amikor Milosevic megszerezte az első szolnoki kosarat. Ezt követően Vojvoda is betalált, de a vendégek öröme nem tartott sokáig. Alekszandrov triplát, Rakics duplát hintett. Szolnoki oldalról beköszönt a hosszú sérüléséből visszatérő Airington. 12-10-nél volt a fordulópont. A Szolnok játéka feljavult a negyed hajrájára. 17-18.

Szenzációsan kezdte a második etapot a bajnok. Nikola Lazicsnak már a harmadik percben időt kellett kérnie, mert nyolc ponttal elmentek a vendégek. Hatásosak voltak az edzői intelmek. Brbaklics triplája, majd duplája három pontra hozta fel a Jászberényt. A folytatás azonban ismét a vendégeké volt. Elképzelés nélkül támadott a Jászberény, és a támadások végén Pitts elrontotta a dobást. Ez volt a forgatókönyv. A 18. percben tette közé a tízet az Olaj. A Jászberény azonban nem tette fel a kezét. Pitts és Pantelics is dobott egy triplát. Egy perccel a nagyszünet vége előtt Dragan Alekszics kért időt. 30-38.

A folytatásban sem változott a játék képe. Minimális szolnoki előny mellett hatalmas csata volt a küzdőtéren. 52-54-nél ismét a Szolnok kért időt. Brbaklics és Cseh is nagyon elkapta a fonalat, de Rakics kosarai
is kellettek a felzárkózáshoz. Az időkérést követően egy Rakics triplával már a Jászberény vezetett. A berényi kispad is feszült volt, az ellentámadásnál Nikola Lazics kapott technikait reklamálásért. A Szolnok azonban nem tudott élni a lehetőséggel, helyette jött egy újabb Brbaklics tripla, és egy kontrollált berényi játék. 60-56.

Az utolsó játékrészre ismét megrázta magát az Olaj, nyolc ponttal is vezettek Rudnerék. Luksa Andric nagyon elkapta a fonalat. 65-74-nél még megpróbálkozott egy időkéréssel a Jászberény, amely hét másodperccel a
vége előtt feljött egy pontra. Airington a két büntetőjéből egyet dobott be, Pitts viszont az utolsó pillanatban hintett egy triplát.

 

Atomerőmű SE - Egis Körmend 73-86 (21-21, 21-23, 23-22, 8-20)

Bajnokság, 25. forduló
Paks, ASE Sportcsarnok
V.: Benczur T., Farkas G., Kovács N. (Faidt M.)

ASE: Kovács Ák. 7, Faust 18/6, Henton 13/9, Eilinsgfeld 9/6, Jevtovics 4. Csere: Ruják 7/3, Medve 5/3, Horváth K. 5/3, Williams 5, Szalai -.

Körmend: Bradford 8/6, Price 22/9, Ferencz 9/9, Hammonds 10/6, Delas 11. Csere: Thames 15/9, Csorvási 6, Németh Á. 5, Oroszi -, Lajsz -, Érsek -.

Pikáns találkozónak ígérkezett az Atomerőmű SE és az Egis Körmend rangadója. A hazaiaknak nyernie kellett, hogy maradhasson esélye az ötödik hely megszerzésére, míg a vasiak az alapszakasz első helyére hajtottak.

Az ASE ragadta magához a kezdeményezést, majd Hammonds révén kiegyenlített a Körmend. Henton triplája után újra meglépett a Dzunics-legénység, de nem szakadtak le a vendégek. A negyed közepén Price és Ferencz kosaraival át is vette a vezetést a Körmend. Ruják záró triplájának köszönhetően azonban kiegyenlítettek a hazaiak (21-21).

Nagy csata folyt a parketten a továbbiakban is, egyenlő erők küzdelmét láthatták a kilátogató nézők. Egyik csapat sem tudott igazán meglépni a másiktól, végül kétpontos előnyt szereztek a vasiak a félidőre (42-44).

A nagyszünet után is ugyanazzal a lendülettel küzdött mind a két csapat. Érezhető volt, hogy mindkét fél számára rendkívül fontos a találkozó. Faust ponterős játékának köszönhetően sikerült 60-60-nál kiegyenlítenie az Atomerőműnek, de végül így is eggyel ment a Körmend az utolsó etap előtt (65-66).

Noha a záró játékrész első perceiben már paksi vezetést mutatott az eredményjelző, nem sikerült a hazaiaknak megroppantani a piros-feketéket. A körmendiek nagyot hajráztak a végén, amivel az ASE már nem tudott lépést tartani, így végül magabiztos győzelmet aratott, ami egyben alapszakasz győzelmet is jelentett számukra (73-86).



Vármegyei szövetségek