Férfi NB I: A Sopront is legyőzte a DEAC
24
Mar
2019
Férfi NB I: A Sopront is legyőzte a DEAC
2019. március 24.  |  00:20
A Sopront is legyőzte a DEAC

A zalaegerszegi "gála" meccs után lendületben maradt a DEAC, és megtartotta jó dobóformáját. Az első negyedben már 31-ig jutott a Sopron ellen, ami nem éppen a vendégek jó védekezését dicsérte. 16-12-ig még szoros volt az első tíz perc, aztán a ponterősen kosarazó Borisov pontjaira építve nagy hajrát repesztettek a hazaiak (31-18).

A második negyedben aztán fokozatosan magára talált a Sopron. Elkezdett fogyni a debreceni előny, a Lemar - Warner páros pontjainak köszönhetően újra nyílt lett a meccs. Előbb tíz ponton belülre kerültek a vendégek, majd Gordon közelije után már csak öt pont volt közte. A DEAC még válaszolt, ám Supola duplája is célba ért, így ötpontos hazai előny maradt meg (51-46).

Sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok a harmadik negyedben is. Az ezt követő percekben a Debrecennek sikerült újítania, és a negyed közepénél meglépett hét ponttal. Borisov mellett Manigat is egyre inkább belelendült, így állandósult a hazai vezetés. A soproniak viszont magukhoz tértek, a végén Gordon büntetői hozták vissza négy pontra a vendégeket (72-68).

Nagy kosárpárbajt láttak az utolsó etapban a nézők. Manigat triplájára Takácsé érkezett, majd Borisov is betalált. A hajdúságiak bedobója tarthatatlan volt, amire szüksége is volt a DEAC-nak, mert már csak pár pontnyi volt a különbség. Öt perccel a vége előtt Warner kiegyenlített, majd triplájával a vezetést is átvette a Sopron. Amigo és Ivosev kosaraival visszavette a vezetést a Debrecen, és innentől már ki sem adta a kezéből az előnyt. Végül nagy csatában, 104-97-re győzött a DEAC - írta a BB1.hu.

DEAC - Sopron KC 104-97 (31-18, 20-28, 21-22, 32-29)

Bajnokság, 24. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok,
V.: Cziffra Cs., Farkas G., dr. Mészáros B. (Fekete L.)

DEAC: Dugat 11, Manigat 21/9, Borisov 31/15, Ivosev 16, Amigo 14. Csere: Polyák -, Kósa -, Bognár 4, Velkey 4/3, Omenaka 3.

Sopron: Warner 33/6, Lemar 24/6, Takács 6/6, Dénes 5, Gordon 12. Csere: Werner 1, Supola 12, Fuller 2, Wiggins 2.

 

A Falcónak nem okozott gondot a három légióssal felálló Jászberény

Pantelics, Rakics és Lazics is nagy tapsot kapott a bemutatásnál, mindannyian megfordultak korábban Szombathelyen. A sérült Alekszandrov helyett Cseh kezdett, Coleman kiesésével így mindössze három külföldivel állt fel a JKSE.

Centergólokkal indult a meccs, Reddic kétszer, Pantelics egyszer volt eredményes. Egyik csapat sem vitte túlzásba a védekezést az elején. A hajrára aztán meglépett kilenccel a Falco. Hiába dobott 50 %-kal a JKSE, Pitts kosarával így is 22-15-ös állással ért véget az első negyed. Érdekesség, hogy a sárgák több támadó lepattanót szereztek, mint védőt (5-7). A csapatok néma csendben játszották le a nyitó negyedet, vélhetően a hazai drukkerek ezzel tüntettek az elveszített megyei derbi miatt.

Cseh „pöcizte" vissza Pitts kimaradt ziccerét. Előbb feljött háromra a JKSE, majd újra elment kilenccel a Falco. A folytatásban már megjött a szurkolók hangja is. A névnapját tegnapelőtt ünneplő Váradi elemében volt, harmadik tripláját jegyezte, amivel először lett kétszámjegyű a különbség (33-23). Tizenhárom pontnál járt a hazaiak kapitánya, amikor Lazics a 18. percben időt kért. Hiába, Perl is villant párat, a különbség csak még tovább nőtt, tizenöt is volt közte. Pitts kosara zárta a második felvonást is, amely után 40-27 volt az állás.

Rakics egy triplával iratkozott fel a pontszerzők közé, megfelezte a különbséget a Berény. 44-37-nél Okorn kért időt. Hamar fordult a kocka, elég volt néhány vendég hiba, és a 28. percben, 51-40-nél már Lazicsnak kellett lépnie az asztal felé. Ez a timeout sem használt, kialakult a legnagyobb különbség, tizenhat (58-42). Pantelics bevágott még egy trojkát, így 58-45-ről indult a záró felvonás.

Bruinsma hármasával, majd ziccerével folytatódott a játék. Govens is beköszönt kintről, a különbség egy 10-0-s periódust követően átlépte a húszat. Lazics 68-45-nél kért időt. Nem állt le a Falco, Curry is betalált kintről. Öt percet kellett várni, mire betalált a JKSE is, Pantelics második hármasát jegyezte. A 37. percben kipontozódott a szerb center, vastaps közepette hagyta el a pályát, miközben a szombathelyi közönség a nevét skandálta. A meccsben már nem volt fordulat, megérdemelten nyert a Falco, az extra szezont futó Jászberény pedig három légióssal is helytállt - írta a BB1.hu.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - JP Auto-Jászberényi KSE 78-58 (22-15, 18-12, 18-18, 20-13)

Bajnokság, 24. forduló
Szombathely, Aréna Savaria, 2450 néző
V.: Benczur T., Ádám J., Balog Gy. (Dernei G.)

Falco: Govens 13/9, Perl 12, Balmazovics -, Bruinsma 19/9, Reddic 6. Csere: Váradi 15/9, Curry 13/3, Tóth -, Bíró -, Hódi -.

JKSE: Pitts 15/3, Rakics 5/3, Brbaklics 9/3, Cseh 6, Pantelics 13/6. Csere: Kerpel-Fronius 4, Czirbus 6, Ruják -.

 

Magabiztosan nyert a Körmend a tartalékos Kaposvár ellen

A Falco és a Szolnok legyőzése után, magabiztosan várhatta a Spicát és Markovicsot nélkülöző Kaposvárt az Egis Körmend.

Ferenczék már az első negyedben jelezték, hogy nem teszik meg azt a szívességet a Kaposvárnak, hogy felcsillantják a győzelem esélyét. A Körmend az első perctől kezdve fegyelmezetten játszott, kontrollálta a játékot, és jó hatékonysággal dobott. 32-9-re nyerték az első etapot.

A szerkezeti problémákkal és "létszámhiánnyal" küzdő Kaposvár a második negyedben próbálta menteni a menthetőt. Johnson ponterős játékának köszönhetően, két ponttal nyerték ezt a játékrészt.

A somogyiak becsületére váljék, a nagyszünetről nem feltartott kezekkel jöttek vissza a pályára. A harmadik negyedet is megnyerték, és újabb nyolc pontot dolgoztak le az elején összeszedett hátrányból.

A végén aztán a vasiak folyamatosan felőröltek az ellenfelet. Több jó teljesítmény is akadt. Delas, Bradford és Price megoldhatatlan feladatot jelentett az egyre jobban fáradó kaposváriaknak.

Az Egis Körmend parádés szériája nem forgott veszélyben, a vasiak az utolsó pillanatig űzik-hajtják az alapszakasz első helyét.

A Kaposvár két játékosát is nélkülözve, tisztességesen helytállt - írta a BB1.hu.

Egis Körmend - Kaposvári KK 88-66 (32-9, 16-18, 16-24, 24-15)

Bajnokság, 24. forduló
Körmend Városi Sportcsarnok
V.: Győrffy P. A., Minár L., Vida J. (Forrai S.)

Egis Körmend: Németh Á. 6, Price 22/6, Bradford 13, Hammonds 9/3, Delas 15. Cserék: Kiss 3/3, Lajsz -, Oroszi -, Csorvási 6, Ferencz -, Thames 11/3, Takács 3/3.

Kaposvári KK: Ubilla 8/6, Johnson 22/6, Baki 2, Pustahvar 13/6, Hendlein 10/3. Cserék: Halász 5/3, Harazin 6.

 

Otthon nem lehet megfogni az Olajt

Az alapszakasz-elsőségét megőrizni igyekvő, hazai pályán még veretlen Szolnoki Olaj KK a KTE-Duna Aszfaltot fogadta az A-csoport 24. fordulójában.

Az első perc nem hozott pontot, aztán az Olaj húzott bele, és a 7-0-s futását végül Karahodzsics triplája akasztotta meg. Már 13-6-ra is vezetett a Szolnok, azonban erre egy 6-0-val válaszolt a KTE, és csak azért nem tudott egyenlíteni (egyelőre), mert Dimics második büntetője kimaradt. Nem sokkal később már egál is volt, de az Olaj azonnal visszavette a minimális vezetést, majd Rowsey süllyesztett el egy triplát (19-14). Ez az előny sem tartott sokáig, sőt: Karahodzsics kettő és Dramicsanin öt (2+3) pontjával már a KTE vezetett (19-21). Egy pont meg is maradt a vendég fórból: 22-23-nál fordultak a csapatok a második negyedre.

A második tíz perc eleje sem a pontokról szólt: két minutum elteltével Andric közelije talált csak célt, majd újfent ő volt eredményes (26-23). Tarthatatlannak bizonyult a szolnoki légiós: újabb két pontja után a KTE-kispad rendelte magához övéit - a kis pihenő után Dramicsanin rámolt be egy hármast (28-26). Vojvoda négy büntetője növelte tovább a különbséget, míg a vendégeknél Green törte meg a majd' kétperces gólcsendet. Dimics kettesével jött vissza egy kosárnyira a KTE, amire Rowsey révén egy triplával reagált az Olaj (36-30). A félidő hajrájában Vojvoda volt a legaktívabb: az utolsó percben újabb négy pontot jegyzett, amivel 44-38-ra nyerte a félidőt a csapata.

Green rögtön egy triplával köszönt be, majd Tóth büntetőire Wittmann válaszolt akcióból (46-43). Dramicsanin-hármassal egyenlített a KTE, négy pontot dobott rá a Szolnok, kezdhette elölről a vendég gárda. Nem változott a különbség, négy perc játék után 8-8-ra állt a negyed. Wittmann triplájával kapaszkodott a Kecskemét, ezt követően is maradt a három közte, majd az Olaj lépett meg héttel (58-51). Innen is felzárkózott a KTE, de az utolsó perc megint a Szolnoké volt: 64-56-ról indult az utolsó tíz perc.

Dramicsanin majd Green triplájával hűtötte le a hazaiakat a KTE, Vojvoda büntetőire pedig Wittmann-pontok érkeztek egy gól jó plusz büntető akcióval (66-65). Tapadt a hazaiakra a Kecskemét, 73-68-nál Green szerzett újabb kosarat. A Szolnok ismét megugrott, Malesevics triplájával 78-70-re növelte előnyét három perccel a vége előtt. Ismét csak KTE-pontok jöttek, apránként dolgozta le hátrányát a vendég csapat, így 78-74-nél már a hazai kispad kért időt. Milosevic szerzett lepattanót az ellenfél gyűrűjéről, amit fault követett: a két büntetőt értékesítette, ami megpecsételte a KTE sorsát. Az Olaj végül 80-74-re nyert - írta a BB1.hu.

Szolnoki Olaj KK - KTE-Duna Aszfalt 80-74 (22-23, 22-15, 20-18, 16-18)

Bajnokság, 24. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
V.: Papp P., Praksch P., Söjtöry T. (dr. Páli K.)

Szolnok: Rowsey 6/6, Vojvoda 21/3, Malesevics 14/3, N. Milosevic 15, Andric 17. Csere: Tóth Á. 7, Benke -.

KTE: Wittmann 13/6, Green 10/6, Djeraszimovics 6, Dramicsanin 22/18, Karahodzsics 13/3. Csere: Dimics 7, Molnár M. 3, Kucsera -, Mészáros -.

 

A fáradt PVSK parancsolt megálljt az Atomerőműnek

Alább fagyott a korábbi mérkőzéseken tapasztalt paksi lendület az első negyedben, hiszen tíz perc alatt csupán nyolc pontra volt képes az Atomerőmű. Három és fél perc után Csirics zsákolása után már 11-4-re vezettek a pécsiek. Hamar tíz pont fölé hízott a különbség, a vendégek pedig képtelenek voltak a gyűrűbe találni. Az utolsó percben még Pongó triplája is behullott, így nagy távolság alakult ki a felek között (24-8).

Csirics duplájára jött Eilingsfeld válasza a második negyedben, ekkor lépte át a tíz pontot a Paks. Belejöttek a vendégek a pontszerzésbe, de ez így is csak annyira volt elég, hogy tíz pont körül állandósult a különbség. A negyedet ugyan megnyerte az ASE, de még tizenkét pont volt a hazaiak előnye (38-26).

Elmaradt az Atomerőmű feltámadása, továbbra is a Pécsnél volt a kezdeményes. Csirke Ferenc csapata magabiztosan vezetett. A paksi támadások nem működtek gördülékenyen, a hazaiak pedig ezt kihasználva ismét egyre nagyobbá tették a különbséget. Tizennyolc lett közte a záró játékrész előtt, így nagy csoda kellett volna a vendégek fordításához (60-42).

Érezve a bajt, elkezdtek hajrázni a tolnaiak, de ez már későinek bizonyult. A negyedet ugyan megnyerték Braniszlav Dzunics tanítványai, de a pécsiek jól gazdálkodtak a korábban megszerzett előnyükkel. Így hiába félt Csirke Ferenc vezetőedző attól, hogy a kilenc napja pályára nem lépő paksiak sokkal frissebbek lesznek, a bajnoki lendület mégis nekik kedvezett (85-68) - írta a BB1.hu.

Pécsi VSK-VEOLIA - Atomerőmű SE 85-68 (24-8, 14-18, 22-16, 25-26)

Bajnokság, 24. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Tőzsér D. K., Török R., Györfy R. (Nagy J.)

PVSK: Pongó 10/6, Taylor 17/3, Budimir 6/3, Csirics 26/6, Horti 21. Csere: Wright 2, Demeter 3/3, Bíró -.

ASE: Kovács Ák. 11/6, Faust 10/6, Henton 5/3, Eilingsfeld 8/6, Jevtovics 17. Csere: Ruják 10/3, Horváth K. -, Williams 7.

 

A hajrában verte meg a Zetét az Alba

A TOP5-ért hajrázó Zalakerámia ZTE KK-t látta vendégül a rájátszásért éles harcot vívó Alba Fehérvár a férfi élvonal 24. fordulójában.

Nagy futással kezdett a ZTE, négy perc elteltével már az összes kezdőjátékos eredményes volt: Ware és Agafonov ráadásul egy-egy triplával jelentkezett, így 12-0-t mutatott az eredményjelző az első ZTE-időkérésig. Agafonov ismét betalált, Lóránt Péter révén jött az Alba-válasz (2-14). Megtört a vendégek lendülete, a következő három percben csak egy dupla talált célt, amit ki is használt az Alba: 10-16-ra jött fel, majd Ware egy triplával rázta fel a zalaiakat, akik végül 19-13-ra nyerték az első tíz percet.

Két Petterson-büntetővel négyre jött fel az Alba, Filipovity büntetői után pedig Agafonov is a vonalról volt eredményes, kétszer is. Ezt követően egészen 25-17-ig meg sem állt a Zete, majd Filipovity hozott öt pontot a hazaiaknak (22-25). Cabezas villant, ráadásul kintről: 0-0 után újra egyenlő volt az állás (25-25). A székesfehérváriak húztak most bele, 29-25-nél Ware triplája állította meg őket, de a remek perceket produkáló Filipovity is jelentkezett egy triplával, így visszaállt a négy pont közte (32-28). A hazaiak egy-egy közeli találattal, a vendégek kinti pontos kísérletekkel igyekeztek, így két perccel a félidő vége előtt 35-34-re vezetett a házigazda. Gulyás büntetőivel vette vissza a vezetést a ZTE (37-38), amely a félidő utolsó másfél percére lezárta gyűrűjét, és Green hajrátriplájával végül 41-37-es fórral mehetett pihenni.

Lóránt büntetőivel kapaszkodott az Alba, de Agafonov egy újabb triplával lepte meg a hazaiakat (39-44). Aztán megint a hazai együttes kapcsolt eggyel magasabb fokozatra: Heath dupláját Lóránt majd Freeman triplája követte, 47-44-es Alba-vezetésnél érkezett Agafonov két büntetője. Egyenlített a ZTE (49-49), de Cabezas ismét távolról vette be a gyűrűt, majd 52-52 után hét ponttal ment el a házigazda Ez a hét pont ki is tartott a 30. perc végéig: 64-57-re vezetett az Alba az utolsó negyed előtt.

Bekezdtek a csapatok, tripla itt is, ott is, két és fél perc után 69-65-nél támadhatott a ZTE, amit Thompson sikerrel zárt le (69-67). Itt kissé megakadtak a felek, a negyed közepéig alig esett további pont: 71-70-nél telt le a játékrész fele. Még két fehérvári pont, Gulyás azonban egy triplát értékesítve rögtön egyenlített (73-73). Ismét Gulyás dobott egy triplát, két perccel a vége előtt visszavette a vezetést a ZTE (75-78). Lóránt kettesével jött közelebb az Alba, sőt Cabezas büntetőivel már fordított is (80-78). Az utolsó percben jól büntetőzött a házigazda, majd Cabezas és Szabó dobott triplát: 89-84 a vége - írta a BB1.hu.

Alba Fehérvár - Zalakerámia ZTE KK 89-84 (13-19, 24-22, 27-16, 25-27)

Bajnokság, 24. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Földházi T., Frányó P., Nagy V. (Dr. Gincsai J. P.)

Alba: Cabezas 12/9, Zeno 7/3, Freeman 18/6, Lóránt P. 11/3, Heath 7. Csere: Filipovity 19/3, Petterson 13, Tóth P. 2.

ZTE: Ware 22/18, Thompson 12/3, Green 13/9, Szabó Zs. 8/6, Agafonov 21/6. Csere: Gulyás 8/6, Durázi -, Bagó -, Doktor P. -.

 

Hatalmas csatában verte a Szeged a TF-et

Két, már biztosan alsóházas együttes találkozott egymással.

8-2-vel nyitott a Szedeák, amely lendületesen kezdett, 13-5-nél kért először időt a TF. Hiába, nem tört meg Juhosék ritmusa. 20-9 is volt már az állás, a negyed végére kozmetikázott ugyan az újonc, de nem volt esélye a fordításra.

Juhos került faultproblémákba, a második negyed elején már három hibája volt. 26-22-ig zárkózott a sereghajtó, kezdett izgalmassá válni a meccs. Még időben eszmélt a Szeged, Krapic vezérletével újra tíz fölé tornázta a különbséget. Ellenállhatatlanok voltak a hazaiak, nem működött a TF védekezése, 55-39 volt az állás a félidőben.

A harmadik negyed elején megint rákapcsolt Pipan együttese, de csak tízig tudta faragni a hátrányát. 61-51-nél Kerpel-Fronius dobhatott hármat, sőt négyet, mert Rikalo reklamálásért technikait kapott. Egy kimaradt, de nem sokkal később így is húsz lett a differencia. Az utolsó percben, 73-53-nál nem akármilyen jelenet következett: Bergstedt reklamált egy támadó faultot, majd meg is lökte a játékvezetőt, amiért kiállították a dán válogatott centert. Kerpel-Fronius ezúttal hármat dobhatott, kettő ment be, 77-53-ról indult a záró felvonás.

Úgy tűnt, kiütés lesz a vége. A TF azonban nem így gondolta, és három légióssal is repesztett egy 21-2-es szériát, amivel teljesen nyílttá tette a meccset! Rikalo hármasa után, 1:18-cal a vége előtt már csak egy pont volt közte. Időt kért a Szedeák. Büntetőcsatát hoztak az utolsó másodpercek. Ha nehezen is, de végül behúzta a meccset Andjelko Mandics csapata - írta a BB1.hu.

Naturtex-SZTE-Szedeák - Serco-TF-BP 90-85 (24-18, 31-21, 22-14, 13-32)

Bajnokság, 24. forduló
Szeged, Újszegedi Sportcsarnok, 800 néző
V.: Kapitány G., Pozsonyi L., Balogh Gy. (Faidt M.)

Szeged: Boltics 15/3, Wirth 6, Ponjavics 7, Juhos 15/3, Sulovics 7. Csere: Krapic 18/6, Kerpel-Fronius 20/6, Bonifert 2.

TF-BP: Krnjajski 3/3, Buzás 11/9, Clark 16/3, McLane 21/9, Bergstedt 2. Csere: Filipovic 5, Rikalo 27/12, Szobi -, Meleg -, Beák -.



Vármegyei szövetségek