Szolnoki és budapesti győztesek a Diákolimpián
28
Jan
2019
Szolnoki és budapesti győztesek a Diákolimpián
2019. január 28.  |  10:20
Kecskemét adott otthont a V-VI. korcsoport Diákolimpiai országos döntőjének, mindkét nemben 8-8 csapat versengett a legjobbnak járó címért. 

A fiúknál meggyőző fölénnyel diadalmaskodott a tavalyi második helyezett Széchenyi István Gimnázium csapata, Honti Viktor tanítványai veretlenül zárták a tornát, a döntőben a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium csapatát felülmúlva.

– Azért nem volt ez olyan egyszerű – beszélt a sikeres finálé után Honti Viktor. – Tudni kell, hogy a legjobb iskolák szinte megfelelnek valamelyik nagyobb kosaras klub utánpótlásának, így például az elődöntőben legyőzött Kolping iskola majd egy az egyben a Honvédot takarta, a döntőben pedig a Falco utánpótlásának krémjét jelentő szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium volt az ellenfelünk.

Előzetesen joggal hihette azt mindenki, hogy a döntő végkimenetele sem lesz kérdéses, hiszen a szombathelyieket mindjárt az első csoportmeccsen viszonylag simán verte 73-55-re a Széchenyi. Igen ám, de az ellenfél ezután erőre kapott, s az elődöntőben helyenként igen jól játszva verte a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumot.

– Nehéz, küzdelmes döntőt játszottunk, az az igazság, hogy remekül játszott a szombathelyi csapat. A védekezésünkkel tulajdonképpen végig elégedett lehettem, de támadásban látszott a döntőnek köszönhető görcsösség. Mindenki nyerni akart, egyszóval tipikus döntőt játszottunk. Nagyon örülök, hogy megismertük végre a végső győzelem ízét, ebből sok hasznunk lehet az előttünk álló szezonban.

Maga a finálé egyébként már nem hozott szoros végjátékot - írta az iszolnok.hu.

– Nagyon megérdemelték a gyerekek ezt a győzelmet, rengeteg munkát fektettek abba, hogy ezt a szép sikert elérjék. Köszönet az iskolának és Deák László igazgató úrnak, aki rengeteget tett a minőségi utánpótlás nevelésért. Ez a generáció nem keveset köszönhet annak, hogy sokat dolgozhatott együtt! A mai aranyérmünk a szolnoki utánpótlásképzés nagy sikere, szisztematikus munka van amögött, hogy mára az U18-as korosztály egyik legjobb klubcsapata Szolnokon található - zárta sorait Honti mester. 

A diákolimpia győztes csapata:
Várbíró Gergő, Pallai Tamás, Orbán Bendegúz, Gilszki Erik, Arnóth Zoltán, Rékasi Bojta, Abraham Arabo, Verba Szabolcs, Frank Áron, Csomós Kristóf, Bella Ádám, Ficsór Bence. Edző: Honti Viktor. A sorozatban játszott még Alcser Dániel és Tóth Levente is. 

A torna végeredménye:

1. Széchenyi István Gimnázium, Szolnok

2. Nagy Lajos Gimnázium, Szombathely

3. Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Budapest

4. Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen

5. Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Óvoda

6. Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Pécs

7. Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium, Sopron

8. Bolyai János Gimnázium, Kecskemét

 

A hölgyeknél, az urakhoz hasonlóan a csoportmérkőzések után keresztbe játszottak a csapatok. Az első két helyezettek vívták az elődöntőket, míg a 3-4. helyen végzők az 5-8 pozícióért folytatták. Az első elődöntőben a kecskeméti Bolyai 93-68-ra verte a budapesti TE Gyakorlót, míg a másik ágon a későbbi győztes budapesti Veres Pálné Gimnázium 59-35 arányban bizonyult jobbnak a szekszárdiaknál - számolt be a wbasket.hu.


A fináléban a Veres Pálné Gimnázium 71-43-ra győzte le a Kecskemétet.


A torna végeredménye:

1. Veres Pálné Gimnázium, Budapest
2. Kecskeméti Bolyai János Gimnázium
3. Szekszárdi Garay János Gimnázium
4. Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
5. Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája
6. Miskolci Herman Ottó Gimnázium
7. Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen
8. Szolnoki Széchenyi István Gimnázium

 

A torna részletes eredménylistája ezen a linken érhető el.    

Vármegyei szövetségek