3x3-as U23-as világbajnokság: Bronzérmesek a magyar fiúk!
08
Oct
2018
3x3-as U23-as világbajnokság: Bronzérmesek a magyar fiúk!
2018. október 8.  |  13:30
Véget ért a FIBA által első ízben kiírt U23-as 3x3-as világbajnokság, az eseménynek a kínai Xi'an városa adott otthont. 

Mindkét nemben képviselték hazánkat kosarasok, a lányok a Böröndy Vivien, Jáhni Zsófia, Benke Sára, Papp Klaudia négyessel, míg a fiúk a Keller Iván, Márton Ádám, Demeter Attila, Kántor Olivér kvartettel indultak a megmérettetésen.

Az első két játéknap remekül alakult a mieink szempontjából, hiszen mind az urak, mind a hölgyek 2-0-val hozták első csoportmeccseiket. A folytatásban becsúszott egy-egy vereség, Papp Klaudiáék a németektől, Keller Ivánék pedig a lettektől kaptak ki, de így sem volt veszélyben továbbjutásuk, mindkét gárda bejutott a torna negyeddöntőjébe.

Itt a lányokra Japán legjobbjai vártak, és rendkívül gyors, fizikális játékukkal meglepték Böröndyéket - 18-12-es verségünk azt jelentette, hogy a torna hetedik helyén zártak a hölgyek. A japánok végül ezüstérmesek lettek, a döntőben 21-12-re kaptak ki az oroszoktól. 

A fiúkra is egy ázsiai csapat várt a nyolc között, Kínát 18-15-re sikerült is legyűrni Demeteréknek, akik ezzel bejutottak az elődöntőbe. Ott Oroszország 21-10-re legyőzte a srácokat, majd a döntőben Lettországot is, így itt is elmondható volt, ami néhány hete a felnőtt Eb-n: a torna két döntősével egyaránt összefutott a magyar férfi csapat (Csirke Ferenc tanítványai az Eb-csoportban a döntőig menetelő lettekkel, a negyeddöntőben pedig a későbbi győztes Szerbiával találkoztak).  

Következhetett a bronzmeccs, a lettek ellen verséget szenvedő Franciaország ellen. Aki látta, aligha feledi ezen összecsapás végjátékát, hiszen egy pontos magyar vezetésnél, tíz másodperccel a mérkőzés vége előtt egészen elképesztő ziccert rontott a franciák legjobbja - Demeterék köszönték szépen, nem hibáztak a hátralévő időben, és elhozták a bronzérmet Xi'an-ból. 

A magyar 3x3-as kosárlabda eddigi legsikeresebb idénye ezzel új fejezettel bővült, hiszen az U23-as vb-bronz mellé a szintén U23-as Nations League-ben harmadikok lettek a lányok, felnőttben a nők nyolcba jutottak a manilai vb-n, kilencedikek lettek az Eb-n, a férfiak pedig szintén a legjobb nyolcig meneteltek az Európa-bajnokságon. A legnagyobb sikert az U18-as fiúk érték el, akik megnyerték a debreceni Eb-t, a vb-n pedig hatodikok lettek, az U18-as lányok pedig negyedikként végeztek a világbajnokságon. Jelenleg is van még versenyben 3x3-as csapatunk, hiszen Tóth Orsolyáék az Ifjúsági olimpián szerepelnek Buenos Aires-ben, Tomislav Ivosev pedig október végén a 3x3 World Tour nagydöntőjére érkezik csapatával, a Novi Sad Al Wahdával, aranyesélyesként... 

Vármegyei szövetségek