Férfi NB I: Szegeden győzött a bajnok, Sopronban kapott ki a Falco
29
Sep
2018
Férfi NB I: Szegeden győzött a bajnok, Sopronban kapott ki a Falco
2018. szeptember 29.  |  23:20
A Zetének is megvan az első

Bár a Kecskemét szerezte az első kosarat, jobban kezdte a meccset a ZTE, 7-2-re vezetett gyorsindítások után. Szabó gyorsan megkapta második faultját, így Durázi korán pályára került, a KTE pedig átvette a vezetést. Agafonov harcossága révén már a ZTE-nél volt az előny. Szabó nagy küzdelem után szerzett két pontot, így a negyed 19-16-os egerszegi vezetéssel ért véget.

Dramicsanin talált be először a 6,75-ösön túlról, majd Thompson tette le névjegyét volt csapata ellen, négy ponttal. Jól szedte a lepattanókat a ZTE, különösen a támadó térfélen, amin elég sokat bosszankodott Forray mester. 23-23-nál esett be az első hazai tripla, majd Gliebov még egyszer betalált távolról. Megélénkült a játék, tízzel lépett meg a ZTE, ám a félidő végén a KTE közelebb lopakodott, s így 6 pont maradt meg az előnyből.

Két perc gólcsend után talált be a vendégcsapat, majd kicsit felpaprikázódtak a kedélyek. Karahodzsics ütött oda Szabónak, ezzel ki is pontozódott a lila-fehérek centere. Három percig "bedeszkázták" mindkét gyűrűt, nyolc perc alatt a ZTE négy, a vendégek pedig hét pontot szereztek csupán. A Kecskemét egyre agresszívabban védekezett, a ZTE a zóna ellen kicsit megzavarodott - kétszer is lejárt a támadóideje. Nagyon elakadt a ponttermelés, 47-44-nél ért véget a harmadik negyed.

Gulyás Milán hármasára Djeraszimovics felelt azonnal hasonló dobással, majd Green kígyózott át az egerszegi védelmen, mint kés a vajon. Agafonov is kipontozódott, a kecskemétiek pedig átvették a vezetést. 4:30-al a vége előtt Papp Péter szerzett egy fontos triplát, amivel egyenlített a ZTE, majd Gliebov rámolt be egy hármast a sarokból. Innen már nem termett babér a vendégeknek, az utolsó perceket rutinosan hozta a ZTE, amely többek között 16 támadólepattanójának is köszönhette sikerét – írta a BB1.hu.

Zalakerámia ZTE KK – KTE-Duna Aszfalt 64–56 (19–16, 20–17, 8–11, 17–12)

Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok
V.: Győrffy P., Söjtöry T., Boros T. (Forrai S.)

ZTE: Ware 12/3, Thompson 13, Gliebov 11/9, Szabó 9, Agafonov 10. Csere: Kis -, Bagó 1, Papp 3/3, Doktor -, Durázi 2, Gulyás 3/3.

KTE: Wittmann 3, Green 15/3, Djeraszimovics 16, Dramicsanin 6/3, Karahodzsics 5. Csere: Dimics 9/3, Molnár D. -, Mészáros 2.


Simán hozta az újonc elleni nyitányt a Kaposvár

A Kaposvári KK az A-csoport újonca, a SERCO-TF-Budapest ellen kezdte az új idényt.

Lilov és Johnson két perc alatt kilenc pontot vállalt, 9-0-s futással kezdett a Kaposvár. Buzásé a TF első élvonalbeli kosara, rögtön triplával fújt ébresztőt, ami be is jött: pillanatok alatt 9-9-re módosult az állás. McCray is hárompontossal mutatkozott be, ismét a Kaposvár vezetett (12-9). Úgy tűnt, kilences etapokra „lőtték be” magukat a csapatok: ismét a Kaposvár húzott el ennyivel a vendégektől (18-9) – ezúttal Spica volt elemében, s hat pontjával rögtön a KKK pillanatnyi legeredményesebb játékosa lett. Azonban Johnson érte el elsőként a tíz pontot: a somogyiaknak sikerült jobban a hajrá, 26-14-es előnnyel várta a második tíz percet.

Baki egy közelivel szerezte meg a házigazda első magyar pontjait, majd gyorsan elhúztak, s a húszpontos különbséget is elérték 35-15-nél. Itt egy 10-0-s etappal kapaszkodott a TF, rögtön feleződött a hátránya. Sőt, Filipovics majd Szobi pontjaival immár csak hat volt közte, azonban az első félidőt Spica triplája zárta, így kilenccel ment a Kaposvár a nagyszünetben (41-32).

Nagy lendülettel jött ki a második félidőre Fekete Ádám csapata, öt perc alatt 15 pontot dobott, öt kapott ellenében, így ismét a húszpontos különbségért támadhatott. A kis híján már húsz pontnál járó Spica és az időközben a mezőny második legeredményesebb játékosává előlépő Hendlein vezetésével aztán át is lépte ezt a határt a hazai együttes, majd a differencia a negyed végéig minimálisan még nőtt is (75-53) a felek között.

Baki, majd Lilov tett helyre egy-egy hármast rögtön a negyedik tíz perc elején, a lényegi kérdések ezzel gyakorlatilag el is dőltek – a Kaposvár már nyolcvan fölött (81) járt a TF 53 pontja ellenében. Bogdán hármasa is talált, 13-0-s rohamig jutott a KKK, mire ismét pontot jegyzett – a negyedben először – a TF. Négy perccel a vége előtt nyolc pont hiányzott a százhoz a vendéglátóknak, amit végül Hock közelijével értek el, így 100-61-re nyertek – írta a BB1.hu.

Kaposvári KK – SERCO-TF-Budapest 100-61 (26-14, 15-18, 34-21, 25-8)

Kaposvár, Városi Sportcsarnok
V.: Pálla Z., Kulcsár T., Lengyel Á. (Várhalmi Zs.)

KKK: JOHNSON 14/3, LILOV 16/9, MCCRAY 13/9, HENDLEIN 17/6, SPICA 22/3. Csere: Baki 7/3, Bogdán 5/3, Halász 2, Hock 2, Harazin 2, Kocsis -, Puska -.

TF: Sarenac 7/3, Buzás B. 8/6, Krnjajski 8/3, MCLANE 16/6, Filipovics 15. Csere: Beák G. 5/3, Szobi D. 2, Meleg G. -, Adegbite -.


Győzelemmel kezdte a bajnokságot az Olaj

A bajnok Szolnoki Olaj KK a Naturtex-SZTE-Szedeák vendégeként kezdte meg szereplését a magyar bajnokságban.

Tóth Ádám zsákolásával kezdődött a meccs, a túloldalon Davis talált be először (1-2). Jobban kezdett a Szeged, amely Sulovics kosara után már 10-4-re vezetett, s bár Andric révén zárkózott a Szolnok, de Davis nem hibázott kintről (13-6). A vendégek pillanatai következtek, Andric vezérletével fordítani tudott Dragan Alekszics együttese, az első negyed után 18-17-es előnyük volt a vendégeknek.

Fej-fej mellett haladtak előre a csapatok, Juhosék futottak az eredmény után, de egy ideig nem szakadtak le riválisuktól. 24-25-nél aztán megrázta magát a Szolnok, és egy 11-2-es futással, Vojvoda triplája után kétszámjegyűre nőtt a differencia (26-36). A félidő hajrája inkább a hazaiaké volt, akik felzárkóztak öt pontra is, végül hét lett közte a nagyszünetben (35-42).

Airington kettesével újfent tízegységnyi különbség volt a két fél között (35-45). Ezúttal az Olaj szekere akadt meg, ezt kihasználva a Szeged csökkentette hátrányát (44-49). Murphy fontos pillanatban küldött a helyére egy triplát (44-52), de a nagyszerűen játszó Juhos Levente kosarával négyre hozta fel a Szedeákot (48-52). A játékrész végén rákapcsoltak a pirosmezesek, a legfőképp Vojvoda-Tóth párosnak köszönhetően tizenegy pontra növelték fórjukat (52-63).

Az utolsó negyed már nem tartogatott különösebb izgalmakat. Bár Andjelko Mandics tanítványai egyszer még látótávolságon belülre kerültek (63-70), de Vojvoda Dávidék győzelme nem forgott veszélyben. Benke állította be a végeredményt: Szeged-Szolnok 69-92 – írta a BB1.hu.

Naturtex-SZTE-Szedeák - Szolnoki Olaj KK 69-92 (17-18, 18-24, 17-21, 17-29)

Újszegedi Sportcsarnok
V.: Ádám J., Farkas G., Kovács N. (Faidt M.)

Szeged: Boltics 6, Wirth 5/3, Juhos 22, Davis 9/3, Sulovics 16. Csere: Green 11/3, Vágvölgyi -, Révész -, Bonifert -, Kerple-Fronius G. -.

Szolnok: Vojvoda 14/9, Benke 6, Milosevics 14/6, Murphy 13/3, Tóth Á. 10. Csere: Andric 15, Airington 11, Kovács P. 2, Rowsey 7/3.


A hajrában verte a JKSE a Paksot

Már a végletekig kiélezett mérkőzés elején egyértelmű volt, hogy a Jászberény más célokért fog küzdeni az idei szezonban, mint tette azt legutóbb.

Nikola Lazics csapata sokáig vezetett, a rosszul dobó paksiak ellen, ám a harmadik negyedben sikerült megfordítani az Atomerőműnek az összecsapást.

Az utolsó negyed azonban elképesztő izgalmakat hozott, már-már úgy tűnt, hogy a vendégek eldöntötték a találkozót, amikor a JKSE ismét fordítani tudott, és a vezetést nem is engedte ki a kezéből.

A hazai sikerhez némi szerencse is kellett, mert Trajkovskinak meccslabdája volt az utolsó pillanatban – írta a BB1.hu.

JP Auto-Jászberényi KSE - Atomerőmű SE 91–90 (19–16, 25–22, 17–29, 30–23)

Jászberény, Belvárosi Általános Iskola
V.: Papp P., Pozsonyi L., Nyilas I. (Gencsev P.)

JKSE: Nelson 22/3, Rakics 10/3, Coleman 19/3, Alekszandrov 20/12, Pantelics 10. Csere: Cseh 4, Kerpel-Fronius 4, Ruják B, Czirbus 2.

ASE: Ruják A. 12/6, Evans 23/12, Faust 11, Eilingsfeld 20/6, Jevtovics 15. Csere: Trajkoviski 7, Medve -, Kovács Á. 2.


Tétmeccsen is legyőzte a Sopron a Falcót

Három hét alatt harmadszor találkozott egymással a Sopron és a Falco, ezúttal már tétmeccsen. Curry középtávolijára Lemar felelt az elején, majd Reddic palánk alóli kosarára Warnertől jött egy tripla. Hamar bekezdtek a csapatok, de aztán visszavettek a pontgyártásból. Az SKC főleg kintről volt eredményes, a másik oldalon az amerikai center hozta a pontokat. Norfleet volt fegyelmezetlen, alig hat perc alatt két hibát gyűjtött be, védekezésben sem volt a topon a hátvéd, így máris be kellett állnia a talpcsonttöréséből felépülő Váradinak. Lemar büntetőit követően, 18-13-nál már öt volt közte, a negyed végére maradt is a különbség (24-19).

A nagy kedvvel játszó Warner ziccerével tovább nőtt a különbség, igaz Bruinsma azonnal bevágott egy trojkát, de Gilbert és Gordon újra betalált, így már a tízet súrolta a differencia, és még másfél perc sem pörgött le a második negyedből (30-22). Gyengén dobtak távolról a vendégek (1/6, szemben a 3/5-tel), 30-24-nél időt kért Okorn. Dénes dudaszós hármasával először lett kétszámjegyű a differencia. Megint leálltak a csapatok, a 15. percben, 38-28-nál Sabáli is magához hívta övéit. Továbbra is extrán tüzeltek kintről a hazaiak, Lemar hármasa után lett 44-30. És itt még nem volt vége! Nem sokkal később Okorn újra felmutatta a T-betűt, de hiába, mert a Sopron már tizennyolccal is ment. 51-36 lett a félidő, a második tíz percben tízet vert ellenfelére az SKC.

A fordulás után Norfleet kihagyta kintről, Gordon viszont betette közelről. Bruinsma szerezte meg harmadik hármasát (és tizenkilencedik pontját). Egy kisebb kakaskodás után Warnerre fújtak sportszerűtlent Váradival szemben, de a sárga-feketék kapitánya mindkét büntetőjét kihagyta. Bruinsma cipelte egyedül vállán a csapatát, 53-41-nél időt kért Sabáli. Bruinsma két újabb ziccerével tízen belülre jött a Falco. Tóth azonban faultja után technikait is kapott reklamálásért, így a három sikeres hazai büntető után Gilbert hármasával újra megnyugodhattak a hazai szurkolók (63-49). Sőt, Norfleet tripladobás közben faultolta Warnert, aki mindhármat értékesítette, így visszaállt a tizenhét. A harmadik negyedbe még egy Balmazovics kosár fért bele, 66-51-ről indult a záró felvonás.

Az idő a fehér mezeseknek kedvezett, ráadásul alig-alig született pont a negyedik negyed elején. Előbb a Falco, majd a Sopron is időt kért. A nagyot játszó Bruinsma újabb hármasával egy pillanatra megint visszaengedték a vendégeket nyolcra Dénesék, de aztán jött Warnertől egy „gól jó plusz egy”, ráadásul Norfleet ezzel ki is pontozódott. Három perccel a vége előtt hétre olvadt a különbség, miután Reddic tette vissza saját dobását (76-69). Sőt, Curry faulttal együtt dobott kosarat, 76-72. Reddic is kiszállt a 38. percben, Lemar keze pedig nem remegett meg a vonalról. Jött a Falco timeout. Tóth eladta, Gordon bezsákolta, de még mindig nem dőlt el, mert Bruinsma gyorsan szerzett újabb kosarat. Bíró faultolta Lemart, aki megint biztos kézzel célzott. Bíró pedig a kontrából elég messziről dobott egy triplát. 82-77-nél, 43 másodperccel a vége előtt Takács csak egy büntetőt dobott be, de ez is elég volt a Sopronnak a győzelemhez. Warner megkoronázta mai teljesítményét, a végén közel félpályáról köszönt be, így a lefújás pillanatára visszaugrott kilencre az olló – írta a BB1.hu.

Sopron KC – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 86–77 (24–19, 27–17, 15–15, 20–26)

Sopron, Novomatic Aréna
V.: Benczur T., Török R., Rácz Zs. (Bodrogváry I.)

Sopron: Warner 25/9, Lemar 22/3, Takács 7/6, Dénes 4/3, Gordon 16. Csere: Wiggins 2, Gilbert 8/6, Supola 2.

Falco: Curry 13/3, Norfleet 4, Bíró 3/3, Bruinsma 34/15, Reddic 11. Csere: Váradi -, Balmazovics 6, Tóth N. 6, Kucsora -.  

Kipontozódott: Norfleet (36.), Reddic (38.)

Vármegyei szövetségek