Vb-selejtező: Hatalmas győzelem a hollandok ellen
14
Sep
2018
Vb-selejtező: Hatalmas győzelem a hollandok ellen
2018. szeptember 14.  |  22:15
Sok magyar szurkolt a helyszínről a magyar válogatottnak Almerében, többek között Zalaegerszegről, Szombathelyről, Körmendről és Székesfehérvárról is érkeztek drukkerek, de Hollandiában élő honfitársaink is kíváncsiak voltak Sztojan Ivkovics együttesére.

Meglepetésre a beharangozottal ellentétben nem volt telt ház (csak a hivatalos adatok szerint…), kriptahangulat fogadta a csapatokat. Kissé megilletődötten, kapkodva kezdtünk, de aztán hamar erőre kaptunk. 4-0 után Vojvoda és Keller is eredményes volt kintről és bentről is, 10-0-s rohamunk után időt kért Toon van Helfteren. Golomán hatalmas mezőnymunkát végzett, de mindenki jól játszott. Mindkét csapat extrán tüzelt távolról, volt már kilenc is közte, az első etap 13-21-es eredménnyel zárult. A szívünkhöz kaptunk, amikor három másodperccel a vége előtt, egy ütközés után a „vasember”, Eilingsfeld lent maradt a földön, a bordáját fájlalva. Mint később kiderült, számára három és fél perc után véget is ért a találkozó.

Franke két hármasával folytatódott a meccs, Ivkovics egy perc után azonnal időt kért (19-21). Közel három percig nem találtunk be, amikor Perl érkezett meg egy 2+1-es akcióval. Lendületet kapott ő is, és a csapat is. Sikerült újra öt-öt elleni játékra kényszeríteni az ellenfelet, lassúvá és körülményessé váltak a narancs mezesek támadásai. Három és fél perccel a félidő vége előtt kialakult az eddigi legnagyobb különbség, 26-35-nél időt kértek a hazaiak. Nehéz volt eldönteni, hogy a védekezésünk, vagy a támadójátékunk volt-e az extrább. Benke büntetőivel a tízet is átlépte a differencia. A végét kicsit elrontottuk, de Franke öt pontja után is 34-41-el fordultunk. Bár a palánk alatt hátrányban voltunk (16-13), szembetűnő volt az eladott labdák aránya: 9-1.

Benke villámgyors hármasával kezdtünk, majd Vojvoda értékesített egy tempót, elég nyakatekert mozdulattal, újra visszaállt a tizenkettő. Három percet kellett várni az első hazai kosárra, Van der Mars szerezte. Beragadtunk, a 27. percben, 39-46-nál Ivkovics felmutatta a T-betűt. Amikor már csak hat volt közte, Perl vette vállára a csapatot, Vojvoda triplája után pedig már 40-54-nél újra a hazai pad volt az idegesebb, jött is a timeout. A hajrát megint megnyomta Hollandia, 45-54-ről indult a záró felvonás.

Vojvoda gyönyörű kosarára Van der Mars egy 2+1-es akcióval válaszolt. Állandósult a tíz pontos különbség, de nagyon nehéz hajrá elé néztünk. Legalábbis ekkor még ezt hittük. Perl NBA-játékosokat meghazudtoló módon táncolt át a holland védelmen, 56-68-nál időt kért Helfteren. 3:24 volt hátra. Innen már nem volt visszaút a hazaiaknak, akik teljesen elbizonytalanodtak. A mieink elképesztő csapatjátékot bemutatva, teljesen megérdemelt győzelmet arattak. Vojvodáék csodálatos éjszakát szereztek a lelkes magyar tábornak, akik végig buzdították kedvenceiket.

A holland válogatott, melyet 60 pont alatt tartottunk, először kapott ki hazai pályán a vb-selejtezőkön. Bár Kína még messze van, nem csak kilométerre, de Sztojan Ivkovics együttese rendkívül fontos győzelmet aratott, és joggal lehet bizakodó minden magyar szurkoló a jövőt illetően – írta a BB1.hu.

Sztojan Ivkovics, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: Köszönünk mindent a hollandoknak, nagyon jó házigazdák voltak és nagyon kedves emberek. Ez a sport. Nagyon motiváltak voltunk. Tudják miért? Több dolog miatt is... Tudnia kell mindenkinek, hogy nem szabad alábecsülni a magyarokat, sem a kosárlabdában, sem pedig sehol máshol. Mi mindig fogunk tudni harcolni, mindent megteszünk azért, hogy ez a csapat sikeres legyen, és az országunk büszke legyen ránk. Felkészültünk rendesen a mérkőzésre, nem engedtük, hogy a gyors, tranzíciós játékukat játsszák, és minimalizáltuk a támadó lepattanóik számát. Ember feletti volt a motivációnk.

Hollandia – Magyarország 59–74 (13–21, 21–20, 11–13, 14–20)

Vb-selejtező, J-csoport Almere, Topsportcentrum Almere, 3000 néző
V.: Anastopoulos (görög), Tomasovic (szlovák), Castillo (spanyol)

Hollandia legjobb dobói: Franke 18/9, Van der Mars 12, Kloof 8.

Magyarország: Govens 7/3, Vojvoda 23/12, Benke 7/3, Golomán 3/3, Keller 6/3. Csere: Ruják -, Eilingsfeld 6/6, Perl 18/3, Juhos 4, Horti -.


Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek