U16-os leány Eb: Zárás örömjátékkal, pozitív mérleggel és 7. hellyel
25
Aug
2018
U16-os leány Eb: Zárás örömjátékkal, pozitív mérleggel és 7. hellyel
2018. augusztus 25.  |  15:35
25 percig felszabadultan, lendületesen, pontosan és eredményesen játszó, a lengyeleket ezúttal magabiztosan legyőző U16-os leány válogatottunk 4 győzelem mellett 3 vereséggel a 7. helyen végzett a litvániai Kaunasban rendezett korosztályos Európa-bajnokságon.  

Magyarország-Lengyelország 78-59 (21-13, 24-15, 26-18, 7-13)

Két dolog miatt volt fontos győzelemmel befejezni U16-os válogatottunknak a korosztályos Eb-t. Az egyik, hogy jó érzésekkel, megnyert meccsel térjen haza küldöttségünk Litvániából, Kaunasból, a másik pedig, hogy 3-3 győzelem és vereség után pozitív mérleggel zárják a tornát lányaink. A döntőbe egyébként két korábbi legyőzőnk, az olasz és a cseh válogatott került.   Az ellenfél a 7. helyért az a lengyel csapat volt, amelyet a csoportban már legyőztek lányaink. Közel egy perc elteltével Dombai Réka jóvoltából 4-0-ra vezettek lányaink. Szellemesen, kifejezetten ügyesen, a játékot láthatóan élvezve kezdtek fiataljaink, akik 12-6-ra elléptek a negyed közepére, a lengyel csapat triplákkal próbálta tartani a lépést. A 8. percben a parádézó Dombai hármasával 10 pont fölé nőtt az előny. A szakasz végére kicsit megtört a lendület, de biztosan vezettek fiataljaink.

A második szakasz elején egymás hibáiból éltek a felek, több, mint másfél perc elteltével a lengyelek szerezték a negyed első kosarát, Habling Lara révén két ügyes kosárral válaszolt U16-os csapatunk. Lengyel hármasra Dombai két triplával felelt, 15 pontosra nőtt az előny, időt kért ellenfelünk. Vég-Dudás Anna két lengyel lány gyűrűjéből talált a lengyel gyűrűbe. Fokozatosan "nyílt az olló", ellenfelünk zónáját könnyedén, szellemesen játszották át fiataljaink. A 17. percben Vincze találatával 20 pont fölé nőtt a különbség. Csökkent a koncentráció, s egy 5-0-s lengyel "részhajrá" után azonnal időt kért Mészárosné Kovács Andrea. Galántai Alma ügyes befutás után közelről "köszönt be", lányaink pedig 17 pontos előnnyel térhettek pihenőre.

Szünet után folytatta lendületes, pontos játékát U16-os válogatottunk, amely Dombai vezérletével, szűk három és fél perc alatt egy 12-0-s rohamot bemutatva, gyorsan közel 30 pontosra "hízlalva" előnyét nem egészen 25 perc alatt eldöntötte a maga javára az összecsapást az érezhetően már a torna végét váró lengyelekkel szemben. Macska-egér harc folyt, ahogy mondani szokás, csak egy csapat volt a pályán. A lengyel együttes szünet után több, mint négy és fél perc, valamint 16 magyar pont után szerezte első pontjait. Az utolsó 15 perc már csak formalitás volt, a harmadik negyed második fele védekezés nélküli dobópárbajt hozott, a záró szakaszban pedig mindkét szakvezető lehetőséget adott néhány, a tornán kevesebb szerepet kapó játékosának. Madár Eszter ezt az összecsapást is dupla-duplával - 14 pont, 10 lepattanó - zárta.

Magyarország: Rakita 4, GALÁNTAI 6, DOMBAI 32/9, Habling 4, MADÁR 14. Cs.: Keita, Vég-Dudás 4, Szerencsés 2, VINCZE 9/3, Kuncz, Boros 2, Dénes 1.


Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek