U16-os lány Eb: Remek második negyed, második győzelem, második hely
19
Aug
2018
U16-os lány Eb: Remek második negyed, második győzelem, második hely
2018. augusztus 19.  |  20:15
Az első etap után még hátrányban volt U16-os leány válogatottunk a lengyelek elleni, a csoport második helyéről döntő találkozón a litvániai Kaunasban zajló korosztályos Eb-n, ám a másodikban "hengerelt", és 10 pont fölötti vezetést szerzett. Szünet után lányaink nem engedték ki a vezetést a kezükből, s a zsinórban megszerzett második győzelemmel odaértek csoportjuk második helyére. Hétfőn szünnap lesz az Eb-n, kedden a keresztjátékban a legjobb nyolc közé jutásért a D-csoportban a harmadik helyen végző házigazda litvánokkal játszanak a mieink 18 órától.

Magyarország-Lengyelország 65-57 (18-20, 22-9, 12-16, 13-12)

Előzetesen kiegyenlítetteknek tűntek az esélyek a csoport második helyéért rendezendő találkozón. Mind fiataljaink, mind pedig a lengyel lányok magabiztosan verték a horvátokat és simán kikaptak az olaszoktól. Nehezítette Mészárosné Kovács Andrea és stábja helyzetét, hogy első két meccsen a magát néhány szép dobással észrevétető Galántai Alma megbetegedett, a mérkőzés alatt lázasan feküdt a szállodában. Míg fiataljainknak mezszámuk tetszőleges volt, addig a lengyel csapatnál ritka, egyúttal meglehetősen játékvezető-barát struktúrát dolgoztak ki: 1-től 12-ig viselték a számokat mezeiken riválisunk ifjú kosaras hölgyei.

Dombai Réka szép tempóval a mieinknek szerzett vezetést, visszaszedve a lepattanót a palánkunk alatt egyenlített Lengyelország. Dombai nagyon "élesen" kezdett, nyitó kosara után bő 4 perc alatt két triplát, s még egy duplát is a "helyére küldött" első 12 pontunkból 10-et jegyezve. Az ő eredményessége révén nálunk volt az előny. Dombai mellett Madár Eszter szállította a pontokat, de a szakasz közepén 6 pontos vezetésnél "túlpörögtek" fiataljaink, több labdát is eladtak, s a lengyelek ezt azonnal kihasználva egy 8-1-es "száguldással" fordítottak. Hiába villant Madár, a fordulatos negyed ellenfelünk 2 pontos vezetésével zárult. Az első 10 percben csapatunkból csupán két játékos, Dombai (10) és Madár (8) szerzett pontokat.

A második etap elején Szerencsés Tamara találataival tapadtunk a roppant kellemetlen, mozgékony, "pattogós" zónára átálló lengyel lányokra, sőt Rakita Lili triplájával sikerült visszaszerezni a vezetést - kezdtek a kosárszerzés édes terhei jobban megoszlani. Időt kért ellenfelünk, majd 25-23-as vezetésünknél egy időre "befagyott" az eredményjelző. A szakasz közepén a meccshez újfent "hozzászóló" Madár a mieinket mozdította el a holtpontról. Nem sokkal ezután egyenlített ellenfelünk, ám a friss erő, Vincze Nikolett egy 6-0-s rohamot vezényelt - jött az újabb lengyel időkérés, ám a meccsről meccsre javuló fiataljaink belelendültek, s a félidő végén Dombai dudaszóra beemelt triplájával szünetre 10 pont fölötti előnyt szereztek.

2+1-es lengyel akcióval indult a második félidő, amelyet kissé kapkodva kezdett U16-os leány válogatottunk. Több, mint két és fél perc után Dombai révén szerezték első pontjaikat szünet után lányaink. Ez sem lendítette át őket a holtponton, a negyed első felét 7-2-re nyerte ellenfelünk. Nagyon kellett Dénes Anna rendezetlen védelem elleni kosara, amely után egy támadópattanót megszerezve druszája, Vég-Dudás is betalált, 10 pontosra növelve az előnyt, s időkérésre késztetve ellenfelünk szakvezetését. Sikerült is rendeznie csapata sorait, feljöttek 6-ra a lengyelek, majd lányainknak sikerült egy jó hosszú támadással, a lepattanót többször visszaszerezve a lengyel palánk alatt fárasztani ellenfelüket. Az akció Dombai egy jó büntetőjével zárult. Ezt követően mindkét csapat több akciót elhibázott. A szakasz hajrájában ismét Vincze lépett elő vezérré, az ő kosarai révén lányaink a negyed végéig megtartották 5 és 10 pont közötti előnyüket, 52-45-ös vezetésről várhatták a záró 10 percet.

Ez Dombai - rossz dobás, támadó pattanó, dupla - kosarával kezdődött. Ziccereket rontottak lányaink, a lengyelek bravúrkosarat dobtak, 11 helyett 7 pont lett közte. Dombaival ugyan nem bírtak a lengyelek, de mindenre volt válaszuk. A szakasz közepén támadópattanó után a végül 12 pontos, 13 lepattanós dupla-dupláig jutó Madár, majd szép tempóval Keita gondoskodott az 5 és 10 pont közötti előny megtartásától. 2 perc 12 másodperccel a negyedik negyed vége előtt büntetőkkel 4 pontra zárkózott föl ellenfelünk. A kritikus helyzetekben rendre jó döntéseket hozó, nyerőemberré előlépő Vincze szerzett kulcsfontosságú támadópattanót és kosarat, majd 1:12-vel a vége előtt Dombai 2+1-es akciójával eldőlt a meccs: a második győzelmét megszerezve a második helyen végzett csoportjában együttesünk.

Magyarország: Boros, DOMBAI 27/9, Szerencsés 6, MADÁR 12, Vég-Dudás 2. Cs.: Keita 2, Habling, Rakita 3/3, VINCZE 11, Dénes 2.

Statisztika: http://www.fiba.basketball/europe/u16women/2018/game/1908/Poland-Hungary#tab=boxscore


Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek