Sztojan Ivkovics: A válogatott sikerei nem múltak el nyomtalanul
15
Aug
2018
Sztojan Ivkovics: A válogatott sikerei nem múltak el nyomtalanul
2018. augusztus 15.  |  16:40
Szeptember 14-én kezdődik a világbajnoki selejtezők harmadik köre a férfi magyar kosárlabda válogatott számára. Az első selejtezőkörből való továbbjutással Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány ismét Európa legjobb 24 csapata közé vezette magyar kosarasokat, ennyien maradtak ugyanis állva a kontinens nemzeti válogatottjai közül.

A férfi csapatnál évek óta tapasztalt nyugalom ezúttal is alapelv a kapitány számára. Pedig lehetnének bőséggel gondjai, hiszen nem elég a legjobb magyar kosárlabdázónak, a Barcelonában kosarazó Hanga Ádám műtét utáni lábadozása, még ott van Váradi Benedek sérülése, vagy két kulcsember, Darrin Govens és Rosco Allen külföldi szerződése is, ami bizonytalanná teheti a szereplésüket. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy Keller Ákos is egyre közelebb kerül egy nyugat-európai szerződéshez. Tehát a nyugodt, a riválisokhoz hasonló hosszú felkészülést az élet keresztülhúzta.

- Az elmúlt bő egy évben a válogatott játékosok több mint két hónapot voltak távol a klubjuktól, ezért csak köszönettel tartozunk a csapatoknak, vezetőknek a segítségért – mondta Sztojan Ivkovics. – Ők mindig támogattak mindenben minket, így természetes volt, hogy meghallgattam a kérésüket, s egy héttel később, augusztus 27-én kezdjük csak el a felkészülésünket a hollandok és az olaszok elleni mérkőzésekre. Egy csapattól érkezett olyan kérés, hogy válogatott játékosuk hagy maradjon már szeptember 5-ig velük, míg egy klub jelezte: csak a Fiba által előírt 72 órával a mérkőzés előtt engedi el játékosait.

- Váradi és Juhos sérülés miatt hagyta ki a júliusi selejtezőt. Látja-e már, hogy kikre számíthat?

- Mindkét sérült játékos jön az összetartásra, megnézzük, milyen állapotban vannak. A külföldön játszóknak is természetesen küldjük a meghívót, örömteli, hogy amelyik külföldi klubbal már személyesen is tudtunk egyeztetni, ott nagyon korrektül állnak a kérésünkhöz, tisztelik a magyar válogatottat. Ha valaki egyébként sérülés miatt nem tud ott lenni a keretben, akkor a „nagy öregjeink”, a közelmúltban a nemzeti csapattól elköszönt játékosok készen állnak bármikor segíteni.

- Hollandia után Debrecenben fogadjuk az olasz válogatottat. Kemény mérkőzések várnak ránk néhány héten belül.

- A nemzetközi porond a mai kosárlabdában már nagyon erős. Eljutni a mezőny első felébe rendkívül nehéz, de ott maradni még nehezebb! Hollandia megmutatta, hogy sokra hivatott csapat, otthon különösen veszélyesek és erősek, ott bizony bárkinek nagy dolog lesz nyerni. A debreceni helyszín tavaly kiválóra vizsgázott, örömmel jövünk vissza ismét. Olaszország európai sztárokkal, NBA-tapasztalatokkal rendelkező klasszisokkal érkezik várhatóan, ők a kosárlabda egy magasabb szintjét képviselik. De ezek a szép feladatok, mindent megteszünk azért, hogy jól szerepeljünk, s ismét előbbre lépjünk egyet.

- Hol található most a magyar válogatott valójában? Mit jelent, hogy továbbjutottunk a következő körbe?

- A kosárlabda mezőnye válogatott szinten rendkívül sűrű Európában, még akár csak a selejtezőkre is nehéz odaérni. A mi csoportunkban szerepelt Koszovó például az első körben kiverte Macedóniát és Észtországot, s ezek a csapatok most azért vívnak kőkemény meccseket, hogy egyáltalán selejtezhessenek az Európa-bajnokságért!

- Az Európa-bajnokság után fiatalításba kezdett, érkezett Benke Szilárd, Váradi Benedek, Filipovity Márkó. Várható-e további változás ezen a téren?

- Számomra rendkívül fontos, talán a legfontosabb, hogy a jövő magyar válogatottját is építsük, megtaláljuk azokat, akikre hosszútávon is számíthatunk. Rólam köztudott, hogy szeretek rendszerben dolgozni, itt is minden a kialakított munkamódszerünk szerint történik. A tehetséges fiatalokat előzetesen már sokszor megnéztük, most elhívjuk őket, megtapasztalhatják, mit is jelent egy felnőtt válogatott tagjának lenni, minek kell megfelelni. Így akkor, amikor már ők lesznek a meghatározók, már pontosan tudni fogják, mi lesz a dolguk. Egyébként már az Európa-bajnokság előtt jeleztem, hogy ez a selejtezősorozat a fiatalításról szól, most kell kialakítanunk a csapat gerincét. Figyelem az utánpótlás válogatottban megforduló játékosokat, négy embernek küldtünk is meghívót. Fazekas Máté német klubja jelezte egyedül, hogy őt csak szeptember 11-én tudják elengedni. Ezt tényleg nagyon sajnálom, mivel most megfosztották a srácot egy remek meccs lehetőségétől, de ez nem az ő hibája természetesen. Úgyhogy Máté most nem jön, de továbbra is számítunk rá, figyeljük a szereplését. Jó hír, hogy Golomán György viszont ismét csatlakozik hozzánk, egyeztettünk, örömmel jön újra a válogatotthoz, mi pedig pontos képet kaphatunk arról, hogy mit fejlődött az elmúlt egy évben.

- Említette, hogy edzőmeccset is tervez. Van már valami konkrétum?

- Igen, és nem is éppen hétköznapi ellenféllel szemben gyakorolhatunk! Szeptember 8-án Szerbiába utazunk, ahol a világ egyik legjobbjával, az Eb-ezüstérmes Szerbiával játszhatunk edzőmeccset. Ezt én nagy megtiszteltetésnek tartom, úgy hiszem, ez elismerése a szövetség munkájának, valamint a válogatottunknak.

- A felkészülés, ahogyan eddig, ezúttal is Kecskeméten lesz?

- Igen. Egészen kiváló körülmények várnak bennünket a városban, a létesítmények kiemelkedőek, az ellátásunk nagyszerű. Szeretném külön megköszönni a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének, hogy megteremt minden feltételt ahhoz, hogy jól szerepeljünk. Minden kérésünk iránt nyitottak, így pedig tényleg csak a munkával kell foglalkoznunk.

- Amikor tavaly az Európa-bajnokságra készült a csapattal, többször említette, hogy milyen nagy szüksége lenne több játékosának a nemzetközi rutinra. Most azért talán sikerül ebben előrelépni.

- A válogatott szereplése és sikerei nem múltak el nyomtalanul, Perl Zoltán és Keller Ákos is külföldi szerződéshez jutott. Meggyőződésem, hogy ha nincs a sérülése, most Váradi Benedeknek sem Szombathelyre kellene küldenünk a válogatott meghívóját, hanem valamelyik erősebb bajnokságba. Én ennek nagyon örülök, mert a srácok láthatják: a válogatott igenis egy kiváló lehetőség a karrierjükben is. A magyar kosárlabda pedig csak profitál az egészből.


Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek