Férfi NB I: megvan a bajnok első sikere
11
Oct
2017
Férfi NB I: megvan a bajnok első sikere
2017. október 11.  |  23:49
Az amerikai Dunn szerezte az első pontokat kaposvári oldalon, majd Hot triplája hullott a gyűrűbe. A somogyiak jól használták ki a fővárosiak kezdeti pontatlanságait és gyors ellenakciók nyomán szereztek vezetést. A vendégek Evans triplájával léptek meg, ám 5-13-nál már ki is kérte első idejét Jovica Arsics vezetőedző. A Spica, Hendlein, Ivosev trió a palánkok alatt egyértelmű fölényben volt, Evans pedig kintről volt eredményes. Ennek eredményeképp a negyed vége előtt már tíz pont felett is volt a két csapat közti különbség.

A folytatásban próbált közelebb férkőzni a MAFC, de Papp Péter a somogyiak szempontjából a legjobbkor szerzett triplát. A budapestieknél Neighbour volt talán a legaktívabb, aki öt ponttal és egy szép blokkal is kivette a részét a MAFC felzárkózásából. Tíz alá kerültek Misekék, így Fekete Ádám vezetőedző is megszakíttatta a játékot. A korábban jól működő kaposvári védekezés már nem volt olyan hatékony, mint korábban, ráadásul Evans ellen sportszerűtlen hibát is ítéltek a játékvezetők. A MAFC nem élt a lehetőséggel, Dunn pedig két triplával büntetett a túloldalon. A szünet előtt Misek 3+1-es akciója, majd két büntetője adott új reményt a budapestieknek, akik a 35-44-re alakították az eredményt a félidő végére.

A nagyszünet után Davis 2+1-ére Ivosev válaszolt hasonlóképp a túloldalon, így nem változott a különbség. Cvetkovics korán megkapta negyedik személyi hibáját, azonnal le is cserélték. A sarokból szerzett triplákkal hat pontig jött fel a MAFC, de a játékrész vége előtt jött Evans újabb hármasa. A fővárosiaknál Neighbour gondoskodott arról, hogy csak hét pontos legyen a kaposváriak előnye az utolsó játékrész előtt.

A remeklő Evans „futtából" lőtt hármasa vezette fel a záró szakaszt, majd szép ziccert is szerzett. A 33. percben Cvetkovics kipontozódott, a kaposváriak pedig Papp Péter újabb hármasával léptek el. Ismét tíz pont feletti volt a különbség, Evans dobásaival szemben pedig nem volt ellenszere a budapestieknek. Négy perccel a vége előtt Papp Péter büntetőivel lett 62-82 az eredmény, de még ekkor sem adta fel az ellenfél, amely 71-82-re zárkózott. Az utolsó percek azonban Dunn triplája miatt sem hoztak már érdemi változást, így teljesen megérdemelten nyert a Kaposvári KK - tudósított a delfinek.hu oldal.

MAFC - Kaposvári KK 81-91 (12-23, 18-21, 25-18, 26-29)

Oroszlány, Krajnyik ''Akác'' András Sportcsarnok, 500 néző

V.: Papp P., Györffy P. A., Rácz Zs. (dr. Valovics I.)

MAFC: Hot 18/9, Fodor M. 6, Lakits 3, Cvetkovics -, Davis 19/3. Csere: Neighbour 18/15, Misek 15/6, Szanyi -, Debreceni 2.

Kaposvár: Dunn 24/9, Evans 27/12, Ivosev 5, Hendlein 13, Spica 12. Csere: Papp P. 10/6, Hock -.

Lendületben a Pécs

Bár tegnap még úgy nézett ki, hogy mindkét együttes teljes kerettel vághat neki a meccsnek, Andrija Csirics neve azonban hiányzott a jegyzőkönyvből. A szegediek csapatkapitánya egy kisebb sérülés miatt nem léphetett pályára.

Az első negyed egyértelműen a hazaiaké volt, uralták a játékot Csirke Ferenc tanítványai, már majdnem tízzel is vezettek (18-9), viszont Juhoséknak sikerült faragniuk hátrányukból az etap végére, 18-13-mal ért véget az első tíz perc.

Nem a Szeged malmára hajtotta a vizet, hogy Bolticsnak három faultja volt a második játékrész elején, ennek ellenére kiváló periódust produkáltak a vendégek, egy 13-1-es futással, Kovács Ádám hármasa után átvették a vezetést, majd Wirth mehetett büntetőzni - nem hibázott (19-22). Jó ritmusban támadott a Sulovics vezette Szedeák, a center kosarával már 25-33-at mutatott az eredményjelző, a félidő hajrájában viszont a Pécs volt koncentráltabb. Antóni Csanád hárompontosával két pontra hozta fel csapatát, elolvadt a szegedi előny (34-36).

Budimir triplája után egyből fordítottak a hazaiak, a harmadik negyedben igen kiélezett küzdelem folyt a pályán, hol az egyik, hol a másik fél vezetett. Volt viszont egy jó, 7-0-s szakasza a Pécsnek (54-48), Boltics kosara törte meg a szegedi kosárcsendet, 54-50-es hazai fórral vághattak neki a csapatok a záró felvonásnak.

Durham megállíthatatlannak bizonyult, kiválóan játszott az amerikai játékmester. Tovább növelte előnyét a Pécs, három perccel a vége előtt 71-61 volt az állás. Bár a Szeged egyszer még felzárkózott hat pontra, idejük azonban már nem volt szorosabbá tenni a végjátékot, 75-67-es hazai sikerrel ért véget a találkozó - írja a BB1.hu.

PVSK-VEOLIA - Naturtex-SZTE-Szedeák 75-67 (18-13; 16-23; 20-14; 21-17)

Lauber Dezső Sportcsarnok,

V.: Tőzsér D., Ádám J., Fodor A. (Bogárdi J.)

Pécs: Durham 29/9, Supola 5, Budimir 18/6, Dukics -, Sarlija 8. Csere: Antóni 3/3, Simon 12/6, Bíró -, Demeter -, Harazin -.

Szeged: Boltics 13, Fortune -, Kovács Á. 13/3, Juhos 16, Sulovics 19. Csere: Wirth 5/3, Vágvölgyi 1.

Kipontozódott: Sarlija

Tartalékosan is legyőzte a bajnok az újoncot

Evangelos Odysseas Papathanassiou, azaz Vangelis világhírű zenéje, a Tűzszekerek szólt, amikor az előző szezont záró, bajnoki győzelmet megörökítő, fehér molinó is felkerült a fehérvári csarnok tetejére. A szurkolók ütemes tapsa kísérte az eseményt, hosszasan skandálták: bajnokcsapat! Azt mindenki tudta, hogy a sérültek közül Lóránt Péter, Chris Horton és Trevis Simpson nem léphet pályára, azonban a combhúzódással bajlódó center, Elijah Macon a szakszerű kezeléseknek hála, vállalni tudta a játékot, mi több, az utóbbi napokban a bordáját fájlaló D.J. Fennert sikerült megfelelő állapotba hozni a meccs kezdetére, a keddi röntgen kiderítette, hogy nincs nagy baj, a bedobó is ott volt a kék-fehérek kezdőötösében.

Alandise Harris középtávoli kosarával indult a derbi, erre Jahmal Jones azonnal válaszolt, Hill pontjaival pedig az Alba vezetett. Ellépett hat ponttal (20-14), a vendégek azonnal időt kértek. Kasey Hillt Kovács Ákos váltotta irányítóban, Markovics zsákolt, az első negyedet Harris triplája zárta (29-19). A vendéglátó őrizte tízpontos előnyét, sőt, növelte is Macon jóvoltából, 39-23-re ellépett. Markovics kapta el fonalat, állandósult a közel 20 pontos különbség, sőt, nőtt is Harris pontjai nyomán, a félidőben 57-35 volt az állás.

A nagyszünet után sem csökkent a differencia, Harris továbbra is ponterős volt, Fenner is ügyeskedett, a vendégeknél csak Jahmal Jones talált be, a többiek nem találták a gyűrűt. Egyoldalú volt a derbi, a vendégek nem tudtak komoly ellenállást kifejteni, több olyan támadásuk akadt, amit nem tudtak befejezni, aztán Jones végre beköszönt. A vége előtt tíz perccel 75-51 állt a táblán, még jobban megugrott a bajnok, 81-52-nél Berényi Sándor időt kért, majd ezt tette Dzunics is. Zsinórban 15 pontot gyűjtött a DEAC, 81-67-re zárkóztak, főként a bedobó Kósa Tamás nyújtott rendkívülit, de közelebb osonni már nem tudtak - tudósított az Alba honlapja.

Alba Fehérvár - DEAC 91-72 (29-19, 28-16, 18-16, 16-21)

Alba: Hill 15, Harris 13/9, Markovics 14, Fenner 10/3, Keller Á. 11. Csere: Keller I. 9/3, Kovács Á. 4, Macon 8, Filipovics 7/3, Varga M. -.

DEAC: Jones 20/6, Lilov 8, Kósa 14/12, Velkey 10/6, Armwood 8. Csere: Lajsz 4, Omenaka 8, Fazekas, Opre, Kozák, Tóth B.

A Paks is legyőzte a Zetét

Viharos napokkal indult a hét Zalaegerszegen, vezetőségi döntést követően Simmons kikerült a keretből, így három légiósa maradt a ZTE-nek. Bár kezdetben vezetett a hazai csapat, a folytatásban a Paks akarata érvényesült és 25-11-es vezetésükkel ért véget az első negyed.

Tizennyolc pontra is hízott már a tolnaiak előnye, akik a válogatott játékos, Eilingsfeld János remeklésével - 7 pont, 9 lepattanó - magabiztosan vezettek. Benke ragadta magához a kezdeményezést hazai részről, kétszer dobott duplát, majd blokkolt és zicceréhez még egy büntetőt is dobhatott. A fiatal bedobó harcossága 10 pontot eredményezett, s hiába kért időt Teo Cizmic, a félidő végére hét pontra olvadt a paksi fór.

Egyre jobban magára talált a ZTE, már csak 4 pont volt közte, amikor Ogunyemi zsákolt nagyot. Barnies egy percen belül kapott 2 faultot, az ex-paksi Vaughn pedig triplát dobott, majd Kis Raul is "bepörkölte" kintről. Benke pontjaival vezetett hosszú idő után először a ZTE, majd Jeffers zsákolt, az ASE pedig látszólag összezavarodott. Hat perces kosárszünetüknek végül a visszatérő Barnies floatere vetett véget. Horváth Ákos és Medve Máté is beköszönt kintről, majd ismét Benke percei következtek: duplája után óriásit blokkolt a ZTE 11-ese, nem csoda, hogy skandálta a nevét a szurkolótábor. 56-52-es hazai vezetéssel zárult a harmadik negyed, melyben a ZTE sokkal jobban védekezett, s támadásban is beindult a gépezet: 30 pontig jutottak Bencze Tamás tanítványai.

Eilingsfeld dobott egy szép hármast, majd Mohácsi egy trojkával válaszolt. Két ziccerrel közelebb lopózott az ASE, már csak kettő volt közte, a piros-kékek pedig sorra dobhatták a büntetőket, hiszen bónuszban volt a Paks. Radic a második félidőben már nem lépett pályára, így sokkal nagyobb szerep hárult Mohácsira és Szabóra, utóbbi pedig élt is a lehetőséggel és közelről remekül célozva 18 pontig jutott. Allen hármasával ismét a Paksnál volt az előny, s a végjátékban jól sáfárkodtak ezzel. Benke elcsúszott a nagy igyekezetben, Szabó dobása kimaradt, s a büntetőket Barnies és Hinds is helyére küldte. 72-77 lett a találkozó végeredménye, a ZTE sokkal jobban akart, mint az eddigi találkozókon - előnyben is volt, ám a jobban egyben levő, s a találkozó végén okosabban kosárlabdázó atomvárosiak végül megnyerték első idegenbeli találkozójukat - írja a BB1.hu.

Zalakerámia ZTE KK - Atomerőmű SE 72-77 (11-25, 19-12, 26-15, 12-25)

Zalaegerszeg,

V.: Cziffra Cs., Pálla Z., Frányó P. (dr. Gincsai)

ZTE: Vaughn 12/6, Horváth 14/6, Benke 18, Szabó 18/3, Radic -. Csere: Mohácsi 5/3, Jeffers 2, Kis 3/3.

ASE: Hinds 17, Allen 18/6, Barnies 9/3, Eilingsfeld 13/6, Ogunyemi 8. Csere: Ruják 4, Medve 8/3, Garamvölgyi -.

Vármegyei szövetségek