Női NB I: a 3. forduló összefoglalója
09
Oct
2017
Női NB I: a 3. forduló összefoglalója
2017. október 9.  |  23:48
Hét végén újabb fordulót rendeztek a női NB I-ben. A bajnok Sopronnak nem okozott gondot a ZTE, a Győrnek pedig a Vasas legyőzése. A budai derbit az MTK a vártnál jóval könnyebben nyerte a BEAC ellen. A másik, a baranyai derbi jóval izgalmasabb volt, nagy hajrával nyert, s megszerezte első győzelmét a PINKK. A forduló rangadója valóban rangadó lett, amelynek végén a sokáig hátrányban lévő Diósgyőr örülhetett Cegléden.

MTK-BEAC 65-48

Váltott vezetéssel indult a budai derbi. Kezdetben Suppán Anna és Barnai Judit révén a vendégek jártak előrébb, ám Adamecz Lilla és Horváth Bernadett is betalált távolról, így fordult a kocka, a hazaiak jutottak előnyhöz. György Tímea bravúros kosarával egalizáltak a vendégek, de a szakasz végét a két Flóra, Jankó, valamint az éppen a BEAC-tól az MTK-hoz szerződő Szabó villanásaira építve, 7-2-re nyerve 5 pontos előnyt szereztek a hazaiak.

A Pusztai nővérek révén hamar ledolgozta hátrányát a második szakasz elején a BEAC, majd Nagy Dorottya, a hazaiak szakvezetője vélhetően felnőtt vezetőedzői karrierje legsikeresebb, leghatékonyabb idejét kérte ki. 17-17 után csapata Székely-Horváth Zsuzsanna (8/3 pont, 10 lepattanó, 3 szerzett labda, 6 gólpassz) vezetésével - nem eredményesen, inkább hasznosan játszott a rutinos kosaras - egy szédületes, 16-1-es száguldást mutatott be. Persze kellett ehhez az előző évad playout körében a BEAC-MTK meccsek hősének, az ezúttal is hasznosan, jól kosarazó Szabó Flórának (10 pont, 6 lepattanó) a harcos játéka, s az egyetemiek totális szétesése. Az is az MTK malmára hajtotta a vizet, hogy a BEAC úgy cserélt, hogy az első félidő hajrájában egy rövid ideig nem volt 20 év alatti játékosa a pályán - pedig a szabályok értelmében lennie kellett volna. Nagy Dorottya ennek érdeklődött utána szerényen a zsűriasztalnál, amikor kiderült a feledékenység, jött az ilyenkor járó technikai a BEAC-nak. Az MTK megnyugtató, 13 pontos előnnyel térhetett pihenőre.

Szünet után gyorsan 18 pontosra nőtt a hazai előny. A folytatásban állandósult az MTK 15 pont körüli vezetése, a hazaiak a végül dupla-duplával záró Adamecz Lilla (15 pont, 10 lepattanó), valamint Horváth Bernadett és Szabó F. jóvoltából tartani tudták magabiztos vezetésüket, s a vártnál jóval könnyebben kerekedtek felül. A BEAC-ból csupán Suppán Anna (12/3 pont, 4-4 lepattanó és szerzett labda) dicsérhető: egyértelmű tehát, hogy az MTK-ból minden tekintetben, fizikailag s mentálisan is jóval kevesebbet vett ki a hétközi pécsi vereség, mint a BEAC-ból Pasaréten elveszített derbi.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/n6/?whun_809

Vasas-Győr 70-94

Ez a találkozó (képünkön) a két légiós irányító, hazai részről a nigériai Josephine Kalu (23/3 pont, 4 szerzett, 6 eladott labda, 1 gólpassz), a vendégektől pedig a kanadai Nirra Fields (26/6 pont, 7 lepattanó, 5 eladott labda 1 gólpassz) dobópárbajáról marad emlékezetes, mindketten jóval inkább játszottak kosárra törően, eredményesen, mintsem szervezték volna csapatuk játékát. Fordulatos volt az első negyed, 7-4-es vendég vezetés után 10-7-re a hazaiak, majd 15-10-re újra a vendégek vezettek. A negyed egy 8-0-s hazai rohammal és Vasas vezetéssel zárult. A második szakaszban aztán a győriek nemzetközi szintű játékkal rukkoltak elő, amelyre a Vasasnak nem volt válasza. Fields mellé felnőtt Goree Ceysha (18 pont, 7 lepattanó), Krivacsevics Tijana (16 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és a fiatal, de egyre markánsabban teljesítő Török Ágnes (11/6 pont, 4/5 mezőnyből, 4 lepattanó).

Szünetben kerek 20 ponttal vezetett a Győr, a meccs ezzel lényegében eldőlt. Nyilván a héten induló Európa-kupa szereplésre is gondolva a győriek szünet után sokat cseréltek, de a Vasast dicséret illeti, mert nem esett szét, szünet után egyenrangú ellenfél volt, s amellett, hogy Mérész Beatrix (15 pont, 6/10 mezőnyből, 3 lepattanó, 2-2 gólpassz, szerzett és eladott labda) kitett magáért, Dombai Réka (10 pont, 3 szerzett labda) újabb jó meccset játszott a felnőttek között.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/n6/?whun_811

Sopron Basket - ZTE NKK 95-67 

A meccs elején a felszabadultan, ügyesen kosarazó egerszegi együttes meglepte a teljes keretével az évad során először felálló, ám kissé idegesen kezdő bajnokot. A negyed második felében a Jelena Milovanovic (14/6 pont, 3-3 lepattanó, szerzett labda és gólpassz) - Angela Salvadores (16 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) kettős vezérletével egy 15-0-s  rohammal megnyugtató előnyt szerzett a Sopron, amely 10-2-vel kezdve a második szakaszt közel 20 pontosra növelte előnyét. Ettől kezdve amolyan húzd meg-ereszd meg jelleget öltött a találkozó, a szívósan küzdő ZTE negyed közepén Desiree Jeffreys (16/6 pont, 4-4 lepattanó és eladott, 3 szerzett labda), majd Elizabeth Pavel (11 pont, 6 lepattanó, 4 szerzett labda) villanásaival egy-egy jó periódussal fel-felzárkózott, de a Turner Yvonne (17/3 pont, 4-4 lepattanó és szerzett labda, 7 gólpassz) vezette hazaiak mindig újítani tudtak, szerdán pedig a Galatasarayt fogadva kezdik Euroliga-szereplésüket.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/n6/?whun_810

Ceglédi EKK Aluinvent DVTK Miskolc 81-85

A két Európa-kupa csapat rangadója olyan volt, mint egy izgalmas középtávfutó verseny. A Cegléd sokáig vezetett, de a Diósgyőr nem szakadt le, tapadt a vendéglátójára, látótávolságon belül maradt. A végig szélárnyékban haladó Diósgyőr aztán remekül hajrázva fordított, s bravúros győzelmet aratott. Lehetett némi helyzeti előnye Svitek mesternek, a DVTK kispadján, hiszen a válogatottból ismerte a Cegléd néhány kulcsemberét, Nagy-Bujdosó Nóra például 8 ponttal zárta a rangadót, igaz Medgyessy Dóra (13 pont) és Zsovár Orsolya (13/9) eredményesen játszott, s a légiósok is megtették magukét. A szerb Jovana Popovicsnak (19/6) jó napja volt, miként a center poszton játszó honfitársának, Jelena Makszimovicsnak (13/3) is, s a kongói center Chanel Mokango is eljutott 13 pontig.

Diósgyőri oldalon sokat dobott az együttesen, hogy Nagy Dóra (12/6 pont) végre Svitek mester rendelkezésére áll. Zele Dorina (14/6) válogatott szinten teljesített, Szabó Fanni (11/6) ismét 10 pont fölé jutott. pedig Monica Engelmann (16/9) most nyújtotta a legjobb teljesítményét, a lett center, Zenta Melnika (15) pedig hozta megbízható, stabil, hasznos játékát. A záró szakasz előtt még 6 pontos hátrányban lévő DVTK a végén jobban, pontosabban játszott vendéglátójánál.

PINKK Pécsi 424 - PEAC-Pécs 77-72

Ellentétes félidők mérkőzését hozta a baranyai derbi. A remek második negyede révén szünetben még a Raksányi Krisztina (19/9 pont), Briana Roberson (14/3 pont, 5 lepattanó), Sanja Mandics (14/6 pont, 8 lepattanó, 5-5 gólpassz és eladott labda) és Sara Imovbioh (12 pont, 5 lepattanó) kvartett vezette vendég PEAC vezetett méghozzá 11 ponttal, a PINKK-et Benke Sára (17/6 pont, 3 lepattanó) próbálta versenyben tartani.

A második félidő elején 14 pontra nőtt a vendég előny, s a szakasz közepén is ennyivel  ment a PEAC. Ruják Nóra (12/9 pont, 3-3 eladott labda és gólpassz) triplája azonban teljesen más mederbe terelte az addig a vendégek elképzelései szerint zajló derbit. A 3. negyed második felétől varázsütésre feljavult a PINKK támadójátéka, amely a szakasz második felét az újabb triplát beemelő Ruják és a szlovén válogatott, Tina Jakovina (12 pont) vezérletével 14-5-re nyerve 5 pontra feljött. A záró szakaszban pedig nem volt megállás, tbb, mint 6 perces kosárcsendre kényszerítve a PEAC-ot egy szédületes, Ivy Slaughter (14 pont, 5 lepattanó, 6 szerzett labda) vezette 12-0-val megfordította, s meg is nyerte a derbit a PINKK, amely éppen a megyei rivális ellen szerezte meg első győzelmét. Érdekesség, hogy a Diósgyőr és a PINKK is 20-10-re megnyert utolsó negyeddel tudott fordítani, s nyerni.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/n6/?whun_813 

 

Vármegyei szövetségek