Női Eb: bemutatjuk keddi ellenfelünket
20
Jun
2017
Női Eb: bemutatjuk keddi ellenfelünket
2017. június 20.  |  02:08

Női válogatottunk kedden 20.30-tól Olaszország legjobbjai ellen lép pályára a legjobb 8 közé jutásért. Az olaszok a B-csoport másodikjaként végeztek, legyőzve Fehéroroszországot és Szlovákiát, de - szoros meccsen - vereséget szenvedve Törökországtól. Ismerkedjünk meg velük közelebbről!

Az itáliaiak utolsó igazi nagy eredményüket 22 évvel ezelőtt érték el, akkor - szintén Csehországban - az ezüstérmet vehették át. A kosárlabda hőskorából (1938-ból), a hazai rendezésű Eb-ről van az egyetlen aranyérmük. A legutóbbi kontinenstornán éppen előttünk és az ukránok előtt a 15. helyen végeztek. Világbajokságon és olimpián a kilencvenes évek közepe óta nem jártak, és soha nem is végeztek még a dobogón. 

Az idei keretüket az Euroligában a legjobb nyolcig jutó Famila Schio csapatára építették. A sokszoros bajnok venetói együttesnek idén be kellett érnie az ezüsttel, a döntőben a fennállása során először olasz bajnok Lucca 3-1-es összesítéssel legyőzte őket. A két legnagyobb név a két egykori WNBA-játékos, az olaszok legmagasabbja, a 193 cm-es Kathrin Ress és a korábbi Európa-kupa győztes Laura Macchi, ám az utóbbi egy szerencsétlen sérülés miatt (állkapocstörés) már biztosan nem léphet pályára a tornán. Figyelnünk kell majd egy rendkívül tehetséges ifjú hölgyre, a 21 esztendős Cecilia Zandalasinire, aki eddig 18.7 pontot, 10 lepattanót és 2.3 asszisztot átlagolt az Eb-n.

Olaszország ellen játsszuk tehát az első egyenes kieséses meccsünket, hogy aztán az itt diadalmaskodó együttes csütörtökön Belgiummal folytassa az elődöntőbe jutásért.  

Fotó: fiba.com

 

Dunai Ede 

 

 

 

Vármegyei szövetségek