Elvette a pályaelőnyt a Szekszárdtól a Sopron
26
Apr
2017
Elvette a pályaelőnyt a Szekszárdtól a Sopron
2017. április 26.  |  00:23

Telt ház előtt, feszült légkörű találkozón a címvédő Sopron az első negyed közepétől végig vezetve  elvette a távolról igen gyengén (2/21, 9,5%) dobó, vélhetően első döntő mérkőzésén kissé elfogódott Szekszárd pályaelőnyét. A Sopron viszont - egy meccs erejéig - elveszítette az első találkozón a csapat legeredményesebbnek bizonyuló játékosát, Shenise Johnsont, aki a záró szakasz elején két technikaival a kiállítás sorsára jutott.

Atomerőmű KSC Szekszárd - Uniqa Sopron 45-61    (12-20, 13-16, 8-10, 12-15)

Szekszárd, 1500 néző. V: Cziffra Cs., Papp P., Praksch P.

SZEKSZÁRD: Studer Á. 5, Theodoreán 7, Erkic 9, Bálint R., LISEC 15/3. Csere: Daniel 3/3, Pirsic 4, Gereben 2, Mansaré. Edző: Djokics Zseljko

SOPRON: FEGYVERNEKY 9/3, Turner 7/3, JOHNSON 15, Crvendakics 4, George 9/3. Csere: Határ 4, KRNJICS 8, Dubei 3/3, Weninger 2. Edző: Sterbenz László

Kiállítva (két technikai hibával): Johnson (35. p.) 

A tétnek megfelelően idegesen kezdtek a csapatok, a 6. percben 6-6 ra állt a finálé nyitó meccse, hazai részről főként Eva Lisec, (15/3 pont, 10 lepattanó, 5 eladott labda) soproni oldalon pedig Shienise Johnson (15 pont, 5 lepattanó, 3 eladott labda) szállította a pontokat. A folytatásban a vendégek nyugodtak meg hamarabb, jól jöttek ki a Djokic ellen ítélt technikaiból, s egy 12-4-gyel 8 pontos előnyt szereztek, a hazaiakat Maja Erkic (7 pont) próbálta versenyben tartani. A szakasz Fegyverneky Zsófia (9/3 pont, 7 lepattanó, 4-4 szerzett és eladott labda 3 gólpassz) kosarával, s 8 pontos vendég vezetéssel zárult. 

A második negyed elején Krnjics Szara (8 pont, 3-3 lepttanó és eladott labda) és a triplát szerző Cayla George (9/3 pont, 8 lepattanó) villanásaival 10 pont fölé nőtt a bajnok előnye. Theodoreán Alexandra (7 pont, 5 lepattanó), valamint a triplát is beemelő Lisec révén 10 ponton belülre kerültek a hazaiak. A félidő hajrájában magyar fiatalok villantak, Dubei Debóra (3/3 pont) triplát szerzett, Studer Ágnes (5 pont, 4-4 gólpassz és eladott, 3 szerzett labda) pedig labdaszerzése után duplát. Állandósult a Sopron 10 pont körüli vezetése, a félidő Johnson dudaszóra dobott kosarával, s 11 pontos vendég vezetéssel zárult. 

Szünet után az első félidőben látottnál is jobb, szervezettebb védekezéssel rendre távoli dobásokra késztette ellenfelét a Sopron. Szünet után 7 perc alatt 2 ponton tartotta a triplákat gyengén dobó ellenfelét a címvédő, amely 17 ponttal ellépett. A negyed hajrájában Studer Á., majd Theodoreán 2+1-es akciójával zárkózott fel a 10 pontos lélektani határ közelébe a Szekszárd. A szakasz végén George lendítette át a kisebb hullámvölgyön a Sopront, amely 13 ponttal vezetett a záró etap előtt. 

Ennek elején Cherise Daniel bedobta a Szekszárd második tripláját - ez volt a 17. kísérlet - s ezzel 10 pontra jött föl az alapszakasz győztese. Johnson kosarat szerzett, majd reklamálásért technikait kapott. A büntető utáni oldalbedobásnál puszit dobott a hazai szurkolóknak, a játékvezetők pedig ezt látva a második technikait is megadták az amúgy jól játszó amerikai bedobónak, aki így a kiállítás sorsára jutott, s nem játszhat a párharc következő meccsén.

Sterbenz László időt kért, a Sopron pedig Fegyverneky és Turner Yvonne (7/3 pont, 4 lepattanó, 3 szerzett, 6 eladott labda, 5 gólpassz) révén a következő 2 támadásból annyi triplát dobott, amennyit a Szekszárd az egész meccsen: kettőt - a különbség pedig 17 pontra nőtt. A hazaiak nem adták fel, az utolsó pillanatig harcoltak, küzdöttek, labdákat szereztek, de - talán az első döntő feszültsége miatt - továbbra is gyengén dobtak, így nem tudták szorossá tenni a meccset. 

Az M4 sportcsatornán a mérkőzést követően a következőket mondták az edzők: 

Djokics Zseljko: - Megvertük saját magunkat, negyvenöt pontot dobtunk itthon, érződött, hogy a csapatnak ez az első döntője, távolról szinte semmi nem ment be, s ettől elment az önbizalmunk, sajnos nem tudtuk kihasználni ezt a remek szurkolást, remélem, Sopronban jobban fogunk játszani. 

Sterbenz László: - A hadviselés szabályait elolvastuk, a sportágválasztás viszont nem volt egyértelmű, mi a kosárlabdát választottuk, de úgy látszik, amit szabad Jupiternek...Remekül védekezve ötven pont alatt tartottuk ellenfelünket.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/n6/?whun_ply_25

Fotó: Koncz György

 


Vármegyei szövetségek