Euroliga-győztes edző az U20-as Eb-n
07
Jul
2018
Euroliga-győztes edző az U20-as Eb-n
2018. július 7.  |  09:46
A kontinensviadal a sportágon belül leg(el)ismertebb résztvevője a spanyol válogatott kispadján ülő Miguel Mendez, aki egy nagy sikert már elért idén Sopronban: az orosz Jekatyerinburg csapatát Euroliga-győzelemre vezette. Az olasz válogatott szakvezetője is ismert idehaza, ő nem más, mint az a Sandro Orlando, akit az előző évad vége felé neveztek ki a Győr női együttese vezetőedzőjének.

A mi irányítónkhoz, Studer Ágneshez hasonlóan több csapatban is szerepel olyan játékos, aki már hazája felnőtt válogatottjában is pályára lépett tétmérkőzésen. Bár kora alapján még játszhatna az Eb-n a korosztály egyik legjobb és már most sikert sikerre halmozó kosarasa, az orosz válogatott center, Maria Vagyejeva, ő Sopron helyett Los Angeles-ben tölti napjait, a Sparks WNBA-csapatának játékosaként, ám honfitársa, Kamilla Ogun már az orosz felnőtt válogatottban is játszott Eb-selejtezőn. Az előző évadban a korosztályban Eb-ezüstöt szerző szlovén együttesben két ilyen ifjú kosaras hölgy is van: az irányító Alexandra Kroselj, valamint a bedobó Zala Friskovec.

Akinek az akarásával - legalábbis nevéből kiindulva - biztos nem lesz gond, az a szlovák csapat játékosa, Julia Lelkes. Lehet, a franciák elé nem kellett buszt küldeni a szervezőknek, ők limuzinnal jöttek, ugyanis ott szerepel a csapatukban irányítóként egy bizonyos Hortense Limouzin.

Tavaly Sopronban az U18-as Eb-t nem kis meglepetésre a belga válogatott nyerte, amely a mieinket úgy győzte le a negyeddöntőben, hogy csapatunkból sérülés miatt már az 1. percben kivált az egyik kulcsember, Juhász Dorka. Nos, a tavaly Európa-bajnoki címet ünneplő U18-as belga válogatottból mindössze két játékos lesz ott az U20-as Eb-n, csupán Manon Descamps és Lore Devos mesélhet csapattársainak, milyen is Eb-t nyerni Sopronban.

Végül, de korántsem utolsósorban essen szó csapatunk első ellenfeléről, a B-divízióból feljutó horvát együttesről, amelyben Marta és Marija Galic személyében egy ikerpár vár Cziczás László tanítványaira.


Foto - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek