Koszovói győzelmével továbbjutott a magyar válogatott
28
Jun
2018
Koszovói győzelmével továbbjutott a magyar válogatott
2018. június 28.  |  22:40
A magyar válogatott sorsdöntő mérkőzésre készült a tragédiából ocsúdó (a 27 éves Gazmend Sinani autóbalesetben elhunyt) koszovóiak ellen. A pristinai csarnokban hatalmas „GAZ15” felíratu molinókkal emlékeztek meg a kosarasra. Matematikailag még a helyieknek is volt esélyük a továbbjutásra, ám igencsak csekély.

A szervezők becsületére váljék, hogy a derbire kicserélték a rothadó, megtépázott plexi falat a kispadunk mögött és a magyar zászló is helyesen volt kitűzve. Nem volt telt ház, a lelátón egy tucatnyi magyar katona is helyet foglalt, közvetlenül Perl Zoltán szülei mögött, tehát a legnagyobb biztonságban érezhették magukat a lelkes magyar szimpatizánsok. Az oldalvonal mellett is állt két egyenruhás, őket külön, személyesen is köszöntötte Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány.

A bemelegítésnél Govens hosszasan pattogtatott, próbálgatta, ízlelgette a parkettát, aminek minősége azért messze állt a kiválótól...

A bemutatás előtt került sor a gyászszünetre, a hazai drukkerek Sinani képét emelték a magasba, melyen a születési dátuma után a végtelen jel szerepelt.

Allen centerkosarával indult a meccs, majd a spanyolországi légiósunk kettőből egy büntetőjét értékesítette. Koszovó szívósan tapadt, első négy pontját Kastrati jegyezte. Allen és Keller is hatalmas kedvvel játszott, de Berisha hármasa után 10-10-nél egál, de csak egy pillanatig, mert elkezdtünk mi is betalálni kintről és a védekezésünk is feljavult (7. perc: 12-21). Kovács távolija után kétszámjegyűvé vált a különbség, 12-24-nél időt kértek a fehér mezesek. Benke tripláját a videóbíró után időn túlinak ítélték, így 19-29-cel ért véget az első negyed.

Megálltunk támadásban, több mint két percet kellett várni az első pontokra a folytatásban, azt is Berisha jegyezte, majd Mekaj is feliratkozott a listára. Hatra jött vissza az ellenfél, megjött a szurkolók hangja, nagyon kellett Allen büntetője, még ha csak egyet is dobott be. Berishát nem tudtuk tartani, harmadik trojkája után 28-30-ig zárkózott Koszovó, felrobbant a csarnok, a 15. percben Ivkovics pedig időt kért. Grosha kiegyenlített, majd büntetőkből fordított, 12-1-re állt ekkor a negyed. Megtört a lendület, ráadásul a játékvezetőktől meg is kapták a hazai pályát a koszovóiak. Egy perccel a vége előtt, 37-35-nél időt kért a 80’-as években az NBA-t is megjárt amerikai edző, Brad Greenberg. Perl és Allen büntetőivel újra mi vezettünk, de a legvégén Berisha még feltette, így a szünetben újra egál lett (39-39).

Grosha vette vissza a vezetést övéinek, Vojvoda azonnal válaszolt egy floaterrel, majd két jó büntetővel. Visszavettük az irányítást, persze a hazaiak egy percre sem adták fel. Nagyot birkóztak a csapatok, a színvonal nem volt túl magas. Szenvedtünk, de a záró felvonás előtt vezettünk (52-57).

Govens második, majd rögtön utána harmadik tripláját jegyezte, nem egészen két perc alatt elhúztunk tizenhárommal, időt is kért Koszovó (52-65). Tizenöt is volt közte, a vendéglátóktól már csak fellángolásokra futotta, a hajrát okos, taktikus játékkal hoztuk le. A végén még a látványra is adtunk.

A magyar válogatott ezzel a vasárnapi, Litvánia elleni mérkőzés eredményétől függetlenül továbbjutott a következő körbe – írta a BB1.hu.

Koszovó – Magyarország 65–81 (19–29, 20–10, 13–18, 13–24)

Vb-selejtező, C-csoport, 5. forduló
Koszovó, Pristina, Pallati i Rinise dhe Sporteve

Koszovó: Berisha 17/9, Kastrati 14/6, Zekiqi -, Mekaj 4, Grosha 7. Csere: Kapiti 8, Memeti -, Tmusic 15/15.

Magyarország: Ruják -, Perl 12/3, Vojvoda 17/3, Allen 10, Keller 8. Csere: Eilingsfeld 12/6, Govens 13/9, Kovács 5/3, Horti -, Tóth 1, Benke -, Filipovity 3/3.

Kipontozódott: Zekiqi (28. perc), Kapiti (37. perc).

Vármegyei szövetségek