A Széchenyi Kosárlabda Akadémia nyerte a leány kadett B döntőt
05
Jun
2018
A Széchenyi Kosárlabda Akadémia nyerte a leány kadett B döntőt
2018. június 5.  |  12:05
Május 25. és 27. között játszották a Leány Kadett Országos Bajnokság B döntőjét, amelynek ezúttal az MTK Kosárlabda Csarnok adott otthont. Nem csoportmeccseket játszottak a csapatok, hanem a nyolc ide jutó gárda (az ország 9-16. legjobb együttese) egyenes kieséses rendszerben döntötte el egymás között az első nyolc pozíciót követő helyek sorsát.

Az első negyeddöntő rögtön nagy izgalmakat tartogatott. A kiegyenlített első félidő után a Széchenyi KA 13 ponttal nyerte a harmadik felvonást a Dávid Kornél KA ellen, úgy tűnt, itt el is dőlt a meccs (46-33). A győriek azonban túl hamar engedtek ki, így Tamás Jázmin triplája után már egállal fordultak a csapatok az utolsó percre (54-54). A mérkőzés legjobbja, Kéita Aya Júlia (14 pont, 11 pattanó, 5 gólpassz, 7 szerzett, 4 eladott labda) egy büntetője döntött végül, 55-54-re győzött a Győr.

A DVTK Akadémia B csapata megnyerte ugyan a második negyedet a Zsíros Akadémia Kőbányával szemben, de utóbbi a másik három felvonásban sokkal jobbnak bizonyult, és összesen 30 ponttal győzött (75-45) Takács Dorina (19 pont) vezetésével. A Molnár Viola (18 pont, 6 pattanó) ponterős játékára építő PVSK Nemzeti Akadémia sikeréhez sem fért kétség - úgy is 16 ponttal verte a pécsi gárda a Szegedet, hogy a záró 10 percet 7 ponttal elbukta (69-53). A házigazda MTK Budapest a páratlan negyedeket elvesztette ugyan a Török Flóris-Törekvés SE ellen, a párosakat azonban megnyerte - az utolsó játékrész előtt mindössze két pont volt a különbség, de a második és a negyedik negyedben is csak 9-9 pontot kapott az MTK, így végül nyert (59-52).

A negyeddöntők eredményei

Széchenyi KA - Dávid Kornél KA   55-54
Zsíros Akadémia Kőbánya - DVTK Akadémia/B   75-45
PVSK Nemzeti Akadémia/A - Szeged KE   69-53
MTK Budapest - Török Flóris - Törekvés SE/A   59-52


A második napon a keresztjáték küzdelmeire került sor.

Az 5-8. helyekért rendezett első találkozón a Dávid Kornél KA a félidőben még 9 pontos hátrányban volt, ám a fordulás utáni 20 percben összesen 15 pontot kapott, így fordított, és legyőzte a DVTK Akadémia B csapatát (49-43) - a székesfehérváriak legjobbja, ahogy az első napon, úgy ezúttal is Ehmann Dalma volt (14 pont, 13 pattanó). A másik összecsapás ennél jelentősen egyoldalúbb volt, a Török Flóris-Törekvés SE nagyon könnyedén intézte el a Szegedet (51-93) Egri Vivien vezetésével (25 pont, 13 pattanó, 4-4 gólpassz és szerzett labda, 5 eladott labda).

Az első elődöntőben az első napon nagy előnyét leadó Széchenyi KA ezúttal nem engedett ki idő előtt, minden negyedet nyerve győzte le nagyon magabiztosan a Zsíros Akadémia Kőbányát úgy, hogy négyen is elértek legalább 11 pontot (75-52). A második elődöntőben az MTK nem tudott ekkora előnyt kialakítani a PVSK Nemzeti Akadémiával szemben, bőven 10 pont fölötti fórjából a 38. perc elejére mindössze négy maradt (50-54). Stabilizálta védekezését a házigazda, nem kapott már pontot a találkozó során, így a fináléba jutott Gróf Júlia (18 pont, 20 pattanó, 5 gólpassz, 6 eladott labda) vezetésével (50-59).

A keresztjáték eredményei

5-8. helyért

Dávid Kornél KA - DVTK Akadémia/B   49-43
Szeged KE - Török Flóris - Törekvés SE/A   51-93

Elődöntők

Széchenyi KA - Zsíros Akadémia Kőbánya   75-52
PVSK Nemzeti Akadémia/A - MTK Budapest   50-59


Vasárnap rendezték a helyosztókat.

A 7. helyért rendezett találkozón a DVTK Akadémia B együttese egy rendkívül pontszegény mérkőzést nyert meg a Szeged ellen. Hat pont előnye volt a miskolciaknak az utolsó 10 perc előtt, de az 6-6-ra végződött, így nyert végül Balázs Lea (17 pont, 8-8 pattanó és eladott labda) vezetésével a DVTK 41-35-re, és szerezte meg az országos 15. helyet - nem mellesleg az A csapat a harmadik lett az A döntőben. Az 5. helyért rendezett ütközetet az előző találkozójához hasonlóan ezt is simán behúzó Török Flóris-Törekvés SE nyerte, amely a Dávid Kornél KA ellen az első és az utolsó felvonásban 8-8, a középső két negyedben pedig összesen 7 pontot kapott (23-64) - a budapestieknél a Strbik Fanni (15 pont, 4 pattanó), Szilvási Kincső (14 pont, 6 pattanó), Mohos Eszter (5 pont, 7 pattanó, 4 szerzett labda) trió volt a legjobb.

A 3. helyért játszott mérkőzésen az első negyedet 12 ponttal nyerte a PVSK Nemzeti Akadémia, a másodikat pedig 11-gyel a Zsíros Akadémia Kőbánya. A csata a fordulás után dőlt el, mivel a több hasznos teljesítményre építő mecsekaljaiak 23-2-re nyerték a harmadik 10 percet, így a végjátékban már nagyobb izgalmak nélkül verték a leginkább Turi Eszterre (11 pont, 14 pattanó, 5 blokk, 4 eladott labda) építő kőbányaiakat. A döntőben a Széchenyi KA 3 ponttal megnyerte az első negyedet, de a félidőben és a harmadik negyed után is az MTK vezetett. A záró felvonásban aztán a győriek sokkal jobban játszottak, ezt a játékrészt 17-4-re nyerték, a döntőt pedig 10 ponttal húzták be a Kéita Aya Júlia (22 pont, 7 pattanó), Ferenczi Kata (13 pont, 8 pattanó, 6 blokk), Milkovics Réka (14 pont, 5 pattanó) trió vezetésével, így megszerezték az országos kilencedik helyet.

A helyosztók eredményei

A 7. helyért
DVTK Akadémia/B - Szeged KE   41-35

Az 5. helyért
Dávid Kornél KA - Török Flóris - Törekvés SE/A   23-64

A 3. helyért
Zsíros Akadémia Kőbánya - PVSK Nemzeti Akadémia/A   51-80

Döntő
Széchenyi KA - MTK Budapest   69-59


A torna végeredménye

1. Széchenyi KA
2. MTK Budapest
3. PVSK Nemzeti Akadémia/A
4. Zsíros Akadémia Kőbánya
5. Török Flóris - Törekvés SE/A
6. Dávid Kornél KA
7. DVTK Akadémia/B
8. Szeged KE


Az All-Star csapat tagjai

Kéita Aya Júlia - Széchenyi KA
Ferenczi Kata - Széchenyi KA
Gróf Júlia - MTK Budapest
Földing Anna - PVSK Nemzeti Akadémia
Takács Dorina - Zsíros Akadémia Kőbánya


A csapatok legjobbjai

Széchenyi KA - Milkovics Réka
MTK Budapest - Bojtár Boglárka
PVSK Nemzeti Akadémia - Hajgató Regina
Zsíros Akadémia Kőbánya - Takács Dorina
Török Flóris - Törekvés SE - Egri Vivien
Dávid Kornél KA - Ehmann Dalma
DVTK Akadémia/B - Balázs Lea
Szeged KE - Ódry Krisztina

Vármegyei szövetségek