Férfi NB I: Egyenlített az Alba
31
May
2018
Férfi NB I: Egyenlített az Alba
2018. május 31.  |  21:55
A Szolnok nagyot lépett a döntő felé

Csütörtök este az Egis Körmend a Szolnoki Olaj KK-t látta vendégül az elődöntőbeli párharc második összecsapásán – az elsőn Vojvodáék 92-72-re nyertek. Ferencz triplájával indult a találkozó, a túloldalon pedig Milosevics büntetőből szállította az első pontokat, majd két perccel később triplából is betalált a szerb légiós (6-9). A vasiak is remekül céloztak távolról, az első három kosaruk hárompontosból született. Ebben a periódusban „Fepu” vette a vállára csapatát, a hátvéd a Körmend 25 pontjából 15-öt szerzett, triplamutatója pedig 4/4 volt. Az Olaj dolgát nehezítette, hogy az első negyed végére Tóth Ádám megszerezte harmadik faultját. Kovács Péteré volt az utolsó szó, ám közelije kimaradt, így 25-22-vel zárult az első felvonás.

6-0-s rohammal folytatta a Körmend (31-22), ám ezt követően a félidőig akadozott a támadógépezet, az Olaj pedig kihasználta a hullámvölgyet. A kilencpontos fór már a hatodik perc közepére elfogyott, Vojvoda és Milosevics is betalált távolról, Ford nevéhez pedig az egyenlítő kosár fűződik (34-34). A nyolcadik perc végére Perry triplája és Vojvoda kettese után öttel ment az Olaj, amikor következett Constantinides időkérése (36-41). A megbeszélés alatt keményen leteremtette játékosait a körmendi edző, ám ennek nem lett meg az eredménye, Ferenczéknek nem ment a pontszerzés, így pedig a félidőre kilenc lett közte.

Hollins kihagyott középtávolijával indult a második félidő, az Olaj pedig zsinórban három triplával nyitott, Andric, Milosevics és Perry is elsüllyesztett egyet (38-54). A Körmendnél Ferenczen kívül a többiek nem igazán érezték a hármasokat, Davis ebben a periódusban 1/6-tal állt, míg Fanning 1/4-gyel. A hazaiak igyekeztek faragni a hátrányból, ám egészen a negyed utolsó fél percéig nem sikerült tízen belülre nézniük, pedig erre Fanningnek és Hortinak is megvolt az esélye. A harmadik felvonás végén Fanning büntetőivel alakult ki a közte kilenc, így 56-65-nél jött el az utolsó etap.

Ez jól indult a Körmend szempontjából, hosszú idő után újra hárompontosoknak örülhetett a közönség, Fanning és Hollins is jól célzott, majd Horti egyik büntetője talált utat a gyűrűbe, így 7-0-s rohammal nyitottak a hazaiak (63-65). Az előnyt azonban nem engedte ki a kezéből az Olaj, pedig három perccel a vége előtt Davis kétpontosával is egy kosárnyira voltak a hazaiak (69-71). Ekkor jött Andric és Perry két közelije, a 69-75 pedig túl nagy előnynek bizonyult már ahhoz, hogy visszajöjjön a Körmend. Igaz erre az utolsó támadásnál még megvolt az esély, a „faultcsatát” követően Perryre fújtak rá a sporik egy támadót, így 77-80-nál a Körmend egyenlíthetett volna, de Ferencz triplája nem ment be kiszorított helyzetből. A Szolnok győzött, így vasárnap hazai pályán lezárhatja a párharcot – írta a BB1.hu.

Egis Körmend - Szolnoki Olaj KK 77-80 (25-22, 11-23, 20-20, 21-15)
Körmend Városi Sportcsarnok  V.: Cziffra Cs., Kapitány G., Győrffy P. (Bodrogváry I.)

Körmend: Wright 1, Hollins 10/3, Ferencz 20/15, Davis 9/3, Csorvási 21. Csere: Fanning 13/6, Horti 3, Bán -, Németh -, Halász -.

Szolnok: Perry 15/6, Vojvoda 14/3, Ford 4, Milosevics 17/9, Andrics 13/3. Csere: Kovács 2, Browning 8/3., Tóth Á 7.

A párharc állása: 2-0 a Szolnoknak.



Feszült meccsen egyenlített az Alba

Ezúttal Harris maradt ki a fehérvári légióból. Pointer triplájával kezdődött, majd Simpson sikeres büntetőivel folytatódott a mérkőzés. A szombathelyiek első kosarát Govens szerezte, de a gyengén, sőt szinte egyáltalán nem védekező vasiak ellen könnyedén növelte előnyét az Alba. 7-2 után érkezett egy Boriszov tripla, de a találkozót továbbra is az Alba uralta. 11-5-re, majd 17-10-re is vezettek. Govens remekül teljesített a másik oldalon, de a sárga-feketék nem tudtak közelebb férkőzni, az Alba kis túlzással minden támadásából pontot dobott. Govens egy triplával vitte közelebb a Falcót 23-20-nál. Rendkívül feszült volt a hangulat, az Alba kispad úgy érezte, a játékvezetők átmentették hétfői formájukat, sok volt a reklamálás. A kapkodásból a szombathelyiek jöttek ki jobban, Pustahvar triplájával a vezetést is átvették, Dzunics edző időkéréssel próbálta meg megállítani Váradiékat. 25-26 lett az első rész vége.

A második tíz perc Govens kosarával kezdődött, Pointer válaszolt rá, majd egyenlítettek is a hazaiak. Ezt követően aztán ismét a Falco percei következtek. 36-29-re is megléptek a vendégek. Szrecsko Szekulovics 36-42-nél kért időt, de Kovács Ákos büntetőivel négy pontra zárkózott az Alba, majd egy újabb Kovács-dupla, és Simpson büntetője, illetve tempója után 43-42 volt az eredményjelzőn. Hihetetlen izgalmas, sok hibával tarkított első félidő után 46-48-al mentek nagyszünetre a csapatok.

Taylor kétszer is megverte Kellert a palánk alatt, majd Lóránt és Simpson zsákolt tisztán. Simpson dobott triplát, ismét fordult a kocka, de nem sokáig örülhettek a fehérváriak, mert Nofleet azonnal felelt, kintről. Sőt Pustahvar is hozzászólt egy triplával (53-58). Govens a 24. percben megkapta negyedik faultját. 6-0-át mentek a hazaiak, időt kért Szekulovics. Kovács ziccere után már tízzel is vezetett a bajnok (71-61), az utolsó percben két gyors kosárral zárkózott a Falco, a harmadik etap – amely során összességében tízzel voltak jobbak a fehér mezesek – végül Pointer ziccerével zárult (73-65).

Harminc másodperc telt el a negyedik negyedből, Váradi is összeszedte a negyedik faultját, miközben Horton visszaállította a közte tizet. Borisov előbb közelről, majd távolról is betalált (75-70). Perl kért számon egy – szerinte meg nem adott – faultot a játékvezetőkön, reklamálásért technikaival ő is megkapta a negyedik faultját. A szombathelyi szurkolókat Benczur játékvezető figyelmeztette a hangosbemondón keresztül, hogy ne huhogjanak. A 33. percben, 79-70-nél Horton és Pointer sem bírta tovább cérnával, nekiugrottak az őket hergelő vendég szurkolóknak. Hosszú percekig állt a játék, a videózás után utóbbit kiállították a játékvezetők. A vendég szektort pedig három sorral feljebb küldték. Govens két büntetőt értékesített, majd hozzátett egy triplát (79-75). Nem sokkal később, 81-77-nél elromlott az egyik palánkon lévő óra, ismét állt a játék... Taylor palánk alóli kosarával kettőre olvadt a különbség, a negyed derekán időt kért Dzunics. Hiába, Borisov ziccere után már csak egy volt a differencia, Taylor zsákolással pedig fordított, így 82-83-nál megint időt kért az Dzunics. Kevesebb, mint négy perc volt hátra. Mohammed hidegvérrel értékesített egy trojkát. Egyik csapat sem védekezett szinte semmit. Hill triplája után lett 92-88, 1:25 volt hátra, amikor Szekulovics kért időt. Váradi eladta, Hill azonban rontott, 48 másodperc maradt. Váradi triplája lejött, de Govens visszaszerezte a labdát, és Perl kosara után 17.5 másodperc volt hátra, amikor kettővel ment az Alba. Időt kért Dzunics. Borisov faultolta Simpsont, aki csak az elsőt dobta be, majd Borisov Hortonnak is odaütött, ő is csak egyszer volt pontos. Ez is elég volt azonban az Albának a győzelemhez, ugyanis Norfleet messziről mellé dobta, a lepattanó pedig a Fehérváré lett. Most is végig feszült volt a légkör, akárcsak az első felvonást, ezt is megnyerhette volna bármelyik csapat, ezúttal az Alba volt a pontosabb és higgadtabb a végjátékban, így rászolgált az egyenlítésre – írta a BB1.hu.

Alba Fehérvár – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 94-90 (25-26, 21-22, 27-17, 21-25)
Alba Regia Sportcsarnok,  V.: Földházi T., Benczur T., Frányó P. (dr. Valovics I.)

Alba: Hill 14/3, Pointer 13/3, Simpson 27/3, Lóránt 6, Keller Á. 6. Csere: Mohammed 8/3, Horton 9, Kovács Á. 11/3, Filipovity -.

Falco: Govens 23/9, Perl 5, Váradi 2, Borisov 10/6, Taylor 24. Csere: Norfleet 11/9, Pustahvar 15/9, Tóth N. -.

Kiállítva: Pointer (33. perc)

A párharc állása: 1-1.

Vármegyei szövetségek