Férfi NB I: A hazai csapatok nyerték az elődöntők első meccseit
29
May
2018
Férfi NB I: A hazai csapatok nyerték az elődöntők első meccseit
2018. május 29.  |  11:25
Legyőzte az ezüstérmes a bajnokot

Ezúttal Pointer maradt ki a hat vendég légiós közül. Govens kintről, Simpson közelről rontott, így Borisové volt az első kosár. Nagy iramban kezdtek a csapatok, magas volt a színvonal és látványos a játék. Lóránt nagyon élt, az első hét fehérvári pontot ő szerezte: betalált kintről, bentről és a büntetővonalról is. Eközben az első tíz szombathelyi ponton négy ember osztozott. 13-13-nál éppen Lóránt „vesztette el” a fejét, addig-addig reklamált, amíg technikait nem kapott. Zömében a Falco irányított, de az Alba egy pillanatra sem maradt le. Pattanásig feszültek az idegek, Mohammed provokált ki egy páros technikait Tóth Norberttel, az első negyed Pustahvar triplájával zárult (24-19).

Horton szerezte meg első kosarát a folytatásban, akárcsak Tóth a másik oldalon, sőt Keller is a második negyedben iratkozott fel a pontszerzők közé (31-25). Tóth négy perc után megkapta a harmadik hibáját. Hiába vezettek héttel is a hazaiak, nem tudták rátenni a tizet, sőt 32-29-nél már időt kellett kérnie Szekulovicsnak. Pillanatok alatt rendezte a sorokat a tavalyi ezüstérmes, 7-0 után, Govens hármasát követően már a másik oldalnak kellett időt kérnie, kialakult az eddigi legnagyobb különbség (39-29). Borisov trojkája után már tizenhárommal is mentek a vasiak. Egy támadó fault után Dzunics és Pointer is technikait kapott (53-41).

Még két perc sem telt el, 7-0-val nyitottak a kék mezesek, 54-48-nál időt kért a Falco. Azonnal jött Borisovtól egy hármas, majd Hill „tarolta le” Váradit a palánk alatt, a válogatott hátvéd pedig túlzott gólörömért technikait kapott. 8-18-as szériát mentek a vendégek, a 28. perben feljött kettőre az Alba. Sőt Mohammed ki is egyenlített. Az utolsó percben Simpson triplájával hosszú idő után újra az Alba vezetett, Norfleet félpályás kísérlete lejött, így 63-64-ról indult a záró felvonás.

Mohammed ziccerrel és triplával hatra növelte csapata előnyét (63-69). Két perc alatt 2-10 volt a harmadik negyed, az eredmény pedig 65-74. Mielőtt még bárki azt gondolta volna, hogy vége a meccsnek, 5-0-át ment a Falco, és 70-76-nál Dzunics hívta magához övéit, öt és fél perccel a vége előtt. Keller kulcsfontosságú triplát dobott. Négy és fél perc volt hátra, amikor már tízzel ment az Alba. Ekkor jött Perltől is egy távoli. Nem adták fel a sárga-feketék, megtört a címvédő lendülete, és gyors kosarakkal feljöttek egyre a vendéglátók. Govens hármasa után, 80-81-nél jött is a vendég timeout. Perl ellen sima, Hill ellen pedig könyöklés miatt sportszerűtlen faultot ítéletek a játékvezetők, a videó alapján teljes joggal. Az amerikai ezzel ki is szállt, újra fordított a Falco (82-81). 47.8 másodperccel a vége előtt Simpson ziccerrel vette vissza az előnyt, 85-86-nál időt kértek a vasiak. Lóránt faultolta Govens, ezzel ő is kipontozódott, a válogatott ásza mindkét büntetőjét bevágta, 87-86-nál időt kért Dzunics. 33.8 másodperc volt hátra. Kétszer is rontott támadásban a Fehérvár, majd Keller faultja után Govens csak a másodikat dobta be. Horton alley oopból zsákolta be az egyenlítést (88-88). Hat másodperc volt hátra, Szekulovics azonnal időt kért. Govens 0.9 másodperccel a vége előtt eldöntötte a meccset, a bedobás után eladta a labdát az Alba, így megérdemelt szombathelyi siker született – írta a BB1.hu.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Alba Fehérvár 90–88 (24–19, 29–22, 10–23, 27–24)

Szombathely, Aréna Savaria, 2800 néző  V.: Kapitány G., Papp P., Praksch P. (Faidt M.)

Falco: Govens 21/6, Perl 14/3, Váradi 15/6, Borisov 8/6, Taylor 15. Csere: Pustahvar 5/3, Norfleet 10/3, Tóth N. 2.

Alba: Hill 13/3, Harris 5, Simpson 23/12, Lóránt 12/3, Keller Á. 7/3. Csere: Horton 10, Mohammed 15/3, Kovács Á. 3/3.

A párharc állása: 1-0, a Falcónak.


Sokáig szoros volt, végül simán nyert a Szolnok

A Körmend fáradtan, az Olaj pihentebben, de a betegségéből még nem teljesen felépült Vojvodával kezdte az elődöntőt. Az MTE sokáig jól bírta szusszal, de a végére a fittebb Olaj nyert.

Kendrick Perry az ötödik pontját szerezte a harmadik perc végén, azzal lett 9-9 az állás, az egyenlítés után másodpercekkel Davis és Milosevics kapott páros faultot, a két "gladiátor" ugyanis az addig eltelt időben igen sok figyelmet fordított a másik komfortzónájának felmorzsolására. Ferencz Csaba a második trojkáját lőtte a negyed felénél, majd Ford pörgette be a gyűrűbe a labdát a célterület alól, vezetett az Olaj.

Nagy taps köszöntötte az ötödik perc végén pályára lépő Vojvoda Dávidot, aki vírusfertőzés miatt két negyeddöntőt is kihagyott. Fáradt, de felszabadult és bátor Körmendet jósolt hétfő kora estére Jakab Máté, az Olaj edzői stábjának tagja. A „kisfőnök” nem is tévedett: a Kecskemét elleni ötmeccses negyeddöntő elég sok körmendi energiát égetett el, de ezen a meccsen a teher legkisebb tollpihéje sem nyomhatta a vendégek vállát. Még úgy sem, hogy Davis már az első negyedben beszedett három faultot. Ford közelijével héttel ment az Olaj, Browning ziccere után pedig kilenccel. Frissebbnek, pontosabbnak tűnt az Olaj, amelynek természetesen érdekében is állt a pörgős iram fenntartása.

Két és félperces szolnoki kosárcsend a második negyedben, Dragan Alekszics időt is kért- igaz, a góltalanságot a Körmend nem büntette irgalmatlanul, hiszen négy pontot dobott ezen idő alatt. Viszont ez éppen néggyel volt több, mint a szolnoki pontok száma. A negyedik perc is lepörgött Olaj-pont nélkül, levés híján az ötödik, amikor Milosevics tekerte be a gyűrűbe a labdát. Öt pont volt a különbség ekkor. A Perryre fújt sportszerűtlen hiba (2 büntető+ labdabirtoklás) csak egy pontot hozott a körmendi konyhára. Ferencz bekente harmadik hármasát, de beszedte harmadik személyi hibáját is- ekkor Davis és Fanning is triplás volt már faultok tekintetében, majd Hollins is azzá vált. Milosevics megszerezte tizenegyedik pontját- a szolnoki harmincháromból, ezzel hat ponttal „meglépett” az Olaj. A nagyszünetre a differencia tíz egység lett úgy, hogy alighanem negatív rekordot lőtt az Olaj: tizenöt triplakísérletünkből egy sem ért célba.

Csorvási 2+1-e nyitotta a harmadik negyedet, Perry viszont a tizenhatodik szolnoki triplakísérletből már gólt lőtt. Viszont Hollins és Fanning is becsengetett, így gyakorlatilag megfeleződött a tízpontos előny. Andric demoralizáló zsákolásával azonban visszatért a „közte tíz”. Ha csak pillanatokra is, az eladott labdákból lerohant a Körmend, jött a szokásos Ferencz-trojka és 52-51 lett az állás. 60-55-nél Perry pörkölt be megint egy hármast, mindenesetre jót tett a szolnoki idegeknek.

Hatpontos hazai előny indította a negyedik negyedet, egészen Milosevics újabb duplájáig. Bán Tibor is hintett egy triplát, megint csak három volt közte. Ferencz, Davis, Csorvási és Hollins is 4-4 faultnál járt. Milosevics pedig a tizennyolcadik pontjánál. Hat perccel a vége előtt négyre jött az MTE, majd a Vojvodára fújt technikaiból az egyenlítésért mehetett. Sikertelenül, így lett a 72-72 helyett 74-69, ugyanis Milosevic bevágott egy fontos duplát. Kovács dobott ziccert egy általa szerzett labdából, hosszú idő után újra 10+-os volt a különbség. 3:22-vel a vége előtt Vojvoda is bedobta a lélekerősítő tripláját, majd hintett rá egy duplát is, 85-69. Kovács Péter hármasával 90-72 lett az utolsó percre, a végeredményt is ő állította be. 92-72 - írta az olajtv.hu.

Szolnoki Olaj KK – Egis Körmend 92–72 (26–17, 13–12, 24–28, 29–15)

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok

Szolnok: Perry 17/6, Kovács P. 7/3, Browning 4, Milosevics 22/3, Tóth Á. 8. Csere: Ford 11, Vojvoda 9/3, Andric 14, Polyák -.

Körmend: Wright 18, Ferencz 14/12, Fanning 8/3, Davis 6, Horti 7. Csere: Csorvási 11, Hollins 4/3, Bán 4/3, Németh -, Halász -.

A párharc állása: 1-0, a Szolnoknak.

Vármegyei szövetségek