Férfi NB I: Nem mondott le a hatodik helyről a ZTE
07
May
2018
Férfi NB I: Nem mondott le a hatodik helyről a ZTE
2018. május 7.  |  07:30
Azt a Pécset fogadta a ZTE a középszakasz hatodik fordulójában, amely ellen negatív mérleggel áll: a heroikus decemberi pécsi győzelmet követően előbb márciusban hazai pályán kaptak ki a PVSK-tól Bencze Tamás fiai, majd nemrégiben a Mecsekalján is vereséget szenvedtek egy pontgazdag találkozón.

Benke Szilárd sérülése miatt izgulhattak a zalai drukkerek, a válogatott bedobó végül nemcsak pályára léphetett, de a kezdőbe is nevezték.

Kevés ponttal indult a találkozó, Budimir üres hármasa révén a Pécs vezetett, amit Radic zsákolása és ejtése követett. Benke osztott ki egy "sapkát" a nyárias meleg ellenére, majd Szabó zsákolása után már zalai fórt mutatott az eredményjelző. Sőt, Kinney triplájának köszönhetően négy ponttal lógtak meg a hazaiak, ám a fekete-fehérek továbbra is tapadtak. Szabó jól harcolt a palánkok alatt, azonban a pécsiek is mutattak be szép dolgokat. Durham passzából például Harazin talált be, majd Antóni felhőtriplája hullott a zalai gyűrűbe. Brooks beállásával tovább javult a pécsi játék, kétszer is visszatette a labdát az amerikai légiós, így a negyed végét a PVSK nyerte, s ezzel a vezetést is megszerezte: 18-19 volt az állás 10 percnyi játék után.

Kevés ponttal indult a második negyed is, majd Bíró hármasa révén megint meglépett kicsit a Csirke-alakulat. Radic nagyot harcolt a palánkok alatt, a ZTE meglehetősen nagy fölényben volt lepattanók terén – többek között Sarlija távollétének is köszönhetően. Kinney megkapta harmadik faultját, a Pécs pedig sikeresen operált gyorsindításokkal. Benke triplája nyugtatta kicsit a hazai kedélyeket, azonban Brooks és Bíró megint csak tolt egyet a vendégek szekerén. Mohácsi hármasa pedig kiperdült, így 40-32-es vendégvezetéssel zárult az első húsz perc. Roppant gyengén dobta a távoliakat a ZTE, a fekete-fehérek pedig éltek a lehetőségekkel.

Egy egészen más motiváltságú ZTE lépett parkettre a második félidőben, s három perc alatt ledolgozták hátrányukat Szabóék. 44-44-nél Szabó Zsolt vette vállára csapatát. Előbb triplát hintett, majd "bepöcizett" egy lepattanót, aztán pedig az ő védekezése után talált be Vaughn, s így pillanatok alatt elléptek hét ponttal Bencze Tamás fiai. Vaughn hármasánál már tombolt a lelátó népe, s bár Antóni betalált a sarokból, a ZTE-henger nem állt le. Sorra jöttek a hármasok, a Pécs pedig totál beragadt. Már tizenkilenc is volt a különbség, amikor a negyed végére nyolc másodperc alatt hat pontot szerzett a PVSK. Brooks dobhatott hármat, majd olyan következett, amit ritkán látni meccseken. Az utolsó momentumot minden bizonnyal sokáig emlegetnek majd Harazin Tamás ismerősei: a játékos saját palánkja alól minden mindegy alapon hajította el a labdát, ami csont nélkül landolt a gyűrűben. 67-54 lett így a negyed vége, a ZTE 35 pontot szerzett 10 perc alatt – többet, mint az egész első félidőben.

Innentől fogva már az egymás elleni eredményben jobbak szerettek volna lenni a zalaiak, így igyekeztek a tizenegy pontnál nagyobb arányú győzelmet megszerezni. Kilenc pontra még fel tudott zárkózni a PVSK, aztán Mohácsi tempója és Benke hármasa megint megnyugtatóbb előnyt jelentett. Harazin továbbra is extrán játszott, nagy napot fogott ki a Pécs tizennégyese. A végén kis izgalmak árán, de sikerült megtartani a hőn áhított különbséget, végül tizenhárommal nyert a Zalaegerszeg.

Csirke Ferenc a sajtótájékoztatón a szétesett támadójátékkal indokolta a harmadik negyedbeli „lefagyást“, valamint a húsz támadólepattanóval, amiből 22 pont született zalai oldalon. Hazai oldalon nagyot játszott Ivica Radic, Szabó Zsolt, valamint Benke Szilárd is. Szerdán mindkét csapat győzelemre készül, a ZTE a KKK, a Pécs az ASE ellen szeretne nyerni.

Bencze Tamás, a ZTE KK trénere a győzelmet a 30. születésnapját éppen ma ünneplő Stárics Kornél ügyvezetőnek ajánlotta – írta a BB1.hu.

Zalakerámia ZTE KK - Pécsi VSK-VEOLIA 87-74 (18-19, 14-21, 35-14, 20-20)

Zalakerámia Sport És Rendezvénycsarnok,
V: Cziffra Cs., Ádám J., Fodor A. (Forrai S.)

ZTE: Kinney 14/6, Vaughn 18/12, Benke 12/6, Szabó 14/3, Radic 22. Csere: Mohácsi 2, Mikovic 2, Horváth 3/3, Doktor -, Kis -.

PVSK: Durham 6, Brooks 16, Antóni 15/9, Budimir 12/3, Harazin 17/3. Csere: Simon 2, Bíró 6/6, Supola -.

Vármegyei szövetségek