Férfi NB I: Húszpontos hátrányból fordított a Pécs
08
Apr
2018
Férfi NB I: Húszpontos hátrányból fordított a Pécs
2018. április 8.  |  08:30
Izgalmas csatában verte a Pécs a Kaposvárt

Továbbra sem léphetett pályára a sérült Dunn és Hock. Budimir szerzett vezetést a Pécsnek. Felváltva estek a kosarak, Antóni triplájára Hendlein hasonlóképp válaszolt, és Baki hármasára sem kellett sokáig várni. 12–18-nál Csirkének kellett időt kérni. Gibbs zsinórban szerzett tizenhárom pontját követően, 35–19-nél ért véget az első etap.

Ivosev ziccerével már húsz pont volt a különbség. A félidő végéig Durham cipelte hátán a hazaiakat, tízen belülre kerültek a baranyaiak. A nagyszünetben 48–54-et mutatott az eredményjelző.

Baki kipontozódott, Papp vette át helyét, a kosara után Csirke szólította magához csapatát. 67–75-ről indult a záró felvonás.

A 34. percben Harazin kapott technikait reklamálásért. A megsérülő Sarlija helyett játszó Harazin kétszer is könnyű kosarat szerzett a palánk alól, Antóni pedig negyedik tripláját is bedobta. Két perccel a vége előtt Harazin egyenlített. Gibbs dobása kimaradt, sőt szándékos szabálytalanságot is elkövetett, így végül a pécsiek örülhettek.

Pécsi VSK-VEOLIA – Kaposvári KK 94-91 (19-35, 29-19, 19-21, 27-16)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs., Fodor A., Pozsonyi L. (Schäffer B.)

PVSK: Durham 22/12, Brooks 13/3, Antóni 14/12, Budimir 13/3, Sarlija 9. Csere: Harazin 10, Bíró 4/3, Supola 9/3, Simon -.

Kaposvár: Gibbs 23/15, Baki 9/9, Ivosev 19, Hendlein 18/6, Spica 18. Csere: Tóth P. 2, Papp 2, Blaskovits -.

 

Két héten belül másodszor is legyőzte a Falco a KTE-t

Govens triplájával indult a meccs, amire Karahodzsics azonnal egy 2+1-es akcióval felelhetett volna, de a büntetőjét elrontotta. Sokat rontott támadásban a Falco, Djeraszimovics triplájával 3-7 állt a táblán. Vezettek már öttel is a vendégek, de aztán pillanatok alatt lerohanták a vendégeket a szombathelyiek, 14-11-nél időt kért Forray Gábor. Borisov nagyon belelendült, zsinórban szerzett hét pontot. Nem lett meg a közte tíz, tíz perc után 19-13.

A második etapot is egy Govens-tripla nyitotta, és erre is Karahodzsics felelt, ezúttal egy zsákolással. Pustahvar ziccere és triplája után először lett kétszámjegyű a különbség, 27-15-nél azonnal időt kért a KTE. Több játékvezetői ítélet is borzolta a hazai szurkolók kedélyét, amitől aztán parázs lett a meccs hangulata. Állandósult a differencia, a félidőben Karahodzsics időn túli büntetőivel 46-37 volt az állás, és még Tóth Norbert egy technikait is kapott.

A harmadik negyedben egészen háromig zárkóztak a lila-fehérek, de nem forgott veszélyben a Falco-előny, ugyanis mindig akadt valaki, aki átlendítette volna a hazaiakat a holtponton, pillanatok alatt visszaállt a közte tíz. A harmadik játékrészt Karahodzsics kosara zárta, aki ezzel tizenhatodik pontját szerezte meg (65-58), miközben a teljes Falco-kispad reklamált.

Govens huszadik pontja, negyedik hármasa után, 72-60-nál időt kért Forray. Bár jól tartották magukat, gyakorlatilag végig rohantak az eredmény után, és hiába a vendégek. Teljesen megérdemelten szerezte meg tizennegyedik hazai meccsén a tizennegyedik sikerét a Falco.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – KTE-Duna Aszfalt 87–74 (19–13, 27–24, 19–21, 22–16)

Szombathely, Aréna Savaria, 2200 néző
V.: Győrffy P. A., Tőzsér D., Török R. (Gencsev P.)

Falco: Govens 20/12, Perl 18, Váradi 7/3, Borisov 14/3, Taylor 10. Csere: Norfleet 7/3, Tóth N. 2, Pustahvar 9/3.

KTE: Pongó 6, Thompson 10, Djeraszimovics 18/3, Dramicsanin 6, Karahodzsics 22. Csere: Molnár M. -, Wittmann 12/6, Molnár D. -.

 

Meglepően sima ZTE-győzelem

A középszakasz első hazai mérkőzésén a Zalakerámia ZTE KK a Szeged csapatát fogadta. A Tisza-partiak szerdán magabiztosan lépték le hazai pályán a MAFC-ot – elsősorban Josh Fortune extrájával, aki 31 pontot – süllyesztett el a fővárosiak gyűrűjében; ám a csapat többi tagjai is kitettek magukért, hiszen öten is kétszámjegyű pontig jutottak. Fel volt adva tehát a lecke a ZTE-nek, hiszen a Szedeákot sosem volt könnyű két vállra fektetni, hát még most, amikor Révész Ádám kivételével ismét teljes keretére számíthatott Mandics mester.

Ami a hazaiakat illeti, az idő rövidsége kapcsán is inkább a mentális felkészítésen volt a hangsúly, hiszen az elmúlt hetek vereségei lelkileg viselték meg leginkább a csapatot. A problémák megbeszélése után Bencze Tamás reményei szerint pozitívabb arcát mutatja majd a gárda, s a koncentrációt a találkozón minél hosszabb időre sikerül majd kiterjeszteni. A hajdúságiak ellen megsérülő James Kinney – a 28. percben Bognár Kristóf elzárásában akadt fenn az amerikai játékmester – végül pályára léphetett. Bár megnyúltak bokaszalagjai, ez nem gátolta meg abban, hogy segíthesse a csapatot. Kellett is mindenki a fedélzetre Bencze Tamás számára, hiszen nagyon sűrű a mezőny: a Paks, a ZTE és a Pécs is 13-13-al zárta az alapszakaszt, míg a Kaposvár egy, a Szeged pedig két győzelemmel szerzett kevesebbet, mint a Zalaegerszeg.

A találkozót a zalai vezetőség döntése alapján ingyenesen tekinthette meg a publikum. Jobban kezdett a Szeged, ám Szabó triplája már az egyenlítést jelentette. Ciric a saját lepattanóját tette vissza, ám Vaughn szerencsés hármasa már ZTE-előnyt jelentett. Hullámzó volt a játék, de a negyed vége a ZTE-é lett: Mikovic Horváth forintos labdájából talált be, majd Mohácsi duplájával 20-17-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző.

„Fight!” – kérte a kisszünetben a ZTE csapatkapitánya, s éppen ő mutatta be, hogy is kéne küzdeni: egy 2+1-es akcióval növelte csapata előnyét, ám a túloldalon Juhos is szépen centerezett. Egy támadásindításnál Boltics maradt a parketten: a szegedi irányítónak kifordult a bokája, a zalaiak orvosa, dr. Szalai Zoltán is a szegedi team segítségére sietett, így a játékos hamarosan vissza is térhetett. Kinney extra passzából Szabó talált be, ám 25-19-nél bedeszkázták a gyűrűket: egyik csapat sem tudott betalálni hosszú perceken át. Rengeteget kapkodtak a csapatok, sorra maradtak ki a ziccerek. Boltics távollétében Wirth Ádám irányított. A vendégeknél Fortune, a hazaiaknál Benke törte meg a kosárcsendet, ám Vágvölgyi 2+1-es akciója ismét élesztgette a szegedi reményeket. A negyed végén azonban érkezett Vaughn és két hármasával magabiztosabbá tette a kék-fehérek vezetését. A ZTE amerikai hátvédje nem tudott hibázni kintről, az utolsó pillanatban még a félpályán túlról is ráemelte a játékszert, ami kis híján a gyűrűben kötött ki. 39-30-cal mentek pihenőre a felek, a Szeged 0/9-es távoli mutatóval állt a szünetben.

Sulovics két gyors találatával indult a második félidő, Vaughn pedig ötödször is beköszönt kintről. Továbbra is rengeteg volt a hiba, a Szeged az első 5 percben még jól tartotta a lépést, azonban a negyed közepén a ZTE magára talált. Szabó középtávolija és Horváth hármasa után 18 pontra nőtt a különbség. Egyre inkább megjött a közönség hangja, akik egy emberként buzdították a csapatukat, Szabó újabb hármasa és Horváth triplája után pedig kereken húsz volt a különbség 30 perc játék után.

63-43-ról folytatódott a küzdelem, Mohácsi pedig hosszú idő után újra hármast szerzett. Az i-re a pontot Kinney berepülő zsákolása jelentette, ezt követően pedig a ZTE már örömjátékot játszhatott, Bencze Tamás lehetőséget adhatott a fiataloknak is, s hasonlóan tett Anjelko Mandics is. Szólt a Ria-ria-Hungária, Benke előbb blokkolt, majd Doktor passza után zsákolt is. Végül 82-55 lett a vége, a ZTE magabiztos győzelmet aratott, minden negyedet megnyert, a Szeged pedig igen gyenge dobóformával rukkolt elő. A 106-46-os VAL-különbség jól tükrözi, hogy a játék minden elemében jobbak voltak Mohácsiék, akik igazi csapatjátékot mutattak be ezen az estén, különösen a második félidőben. Mandics mester a Star Wars-sagahoz hasonlította a meccset: az elején még új remény ébredt számukra, majd a birodalom visszavágott, ám a Jedi visszatérése helyett a Sith-ek bosszúja érkezett el a tiszapartiak számára.

Zalakerámia ZTE KK – Naturtex-SZTE-Szedeák 82–55 (20–17, 19–13, 24–13, 19–12)

Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
V.: Pálla Z., Praksch P., Kulcsár T. (Forrai S.)

ZTE: Kinney 6, Vaughn 17/15, Benke 11, Szabó 10/6, Radic 14. Csere: Mikovic 6, Mohácsi 10/3, Kis -, Horváth 6/6, Kovács M. –, Kovács B. -, Doktor 2.

Szeged: Boltics 11/3, Fortune 4, Csirics 12/3, Juhos 10, Sulovics 8. Csere: Kovács Á. 2, Vágvölgyi 3, Wirth 3, Mike 2, Bonifert -, Meleg -, Kovács J. -.

 

Sima Alba-győzelem

A Körmend mindössze egy negyedig tudta tartani a lépést a bajnok Alba Fehérvárral. A középszakasz első mérkőzésén tizenkilenc pontos vereségbe szaladtak bele idegenben a vasi piros-feketék.

Eleinte fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd Tuoyo hárompontosával átvette a vezetést a vasi alakulat. Ferencz triplájával és Davis zsákolásával az első tíz percet hétpontos előnnyel várták a piros-feketék a Mohammed nélküli hazaiakkal szemben. 

A folytatásban hat perc alatt egyetlen pontot hoztak össze Hortiék. Simpson két triplájára Fanning felelt, a nagyszünetre ötpontos előnnyel mentek a Fejér megyeiek (42-37.). A fordulás után tartani tudta előnyét a hazai gárda, amely szinte minden támadását ponttal fejezett be. A harmadik negyed végére ismét tizenhárommal vezetett a házigazda (68-55).

Alba Fehérvár - Egis Körmend 88-69 (20-27, 22-18, 26-18, 20-14)  

Székesfehérvár, 2000 néző
V: Földházi T., Benczur T., Boros T.

Alba: Hill 13, Pointer 9, Simpson 9/6, Lóránt 24/12, Keller Á. 12/6. Csere: Horton 10, Kovács 3, Harris, Keller I. 3/3, Filipovity 5/3.

Körmend: Wright 5, Fanning 17/9, Ferencz 10/6, Tuoyo 6/6, Horti 5. Csere: Halász 4, Davis 6, Hollins 10/6, Csorvási 6, Németh Á. -.

Vármegyei szövetségek