Férfi NB I: Megnyerte az alapszakaszt a Szolnok
24
Mar
2018
Férfi NB I: Megnyerte az alapszakaszt a Szolnok
2018. március 24.  |  23:05
Megnyerte az alapszakaszt a Szolnok

Szoros első negyed után, a második negyedben magához ragadta a kezdeményezést a Szolnok a forduló egyik rangadóján. 26-22 után, 31-18-ra hozták Vojvodáék.

Bencze Tamás csapata nem adta fel, kifejezetten jó felfogásban, és főleg jó dobóformával jött ki a második félidőre. Szabó Zsolt nagy pillanatai voltak ezek. Az Olaj azonban gondosan ügyelt arra, hogy csak annyit , ami elég volt a tíz pont körüli vezetéshez. Egy gyors ritmusváltás után aztán ismét 15 volt a hazai előny.

Az utolsó negyedre ismét megrázta magát a ZTE. Három pontra is megközelítették a Szolnokot, de a hazaiak Andric vezérletével már nem engedték kiénekelni a sajtot a szájukból.

Elképesztően izgalmas végjáték után alakult ki a végeredmény. Egy kicsit jobban koncentrálva, hatalmas bravúrt érhetett volna el a ZTE, így viszont az Olaj megnyerte az alapszakaszt – írta a BB1.hu.

Szolnoki Olaj KK - Zalakerámia ZTE KK 93-89 (26-22, 31-18, 23-27, 13-22)

Tiszaligeti Sportcsarnok, 1300 néző
V: Kapitány G., Balog Gy., Minár L. (Bogárdi J.)

Szolnok: Perry 16/6, Ford 19/9, Vojvoda 10/6, Milosevics 13, Tóth 12. Csere: Kovács P. -, Andric 18, Browning 5/3.

ZTE: Kinney 13, Vaughn 13/9, Benke 15/6, Szabó 13/6, Radic 21/6. Csere: Horváth 10/6, Mohácsi 4, Mikovic -.

 

Eggyel verte a MAFC a Jászberényt

A vártnál sokkal jobb meccset játszott egymással a MAFC és a Jászberény. A fővárosiaknak az utolsó negyedben szinte sikerült lerombolni, amit harminc perc alatt felépítettek, de végül értékes győzelmet arattak.

Hazai oldalon McCray, míg a vendégeknél Lucsics tette a legtöbbet a csapatáért. Mindketten nagyon jól játszottak.

A MAFC ezzel a sikerével utolérte a Sopront a táblázaton – írta a BB1.hu.

MAFC - JP Auto-Jászberényi KSE 73-72 (23-13, 22-19, 20-24, 8-16)

Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
V.: Farkas G., Pozsonyi L., Balogh Gy. (dr. Valovics I.)

MAFC: Hot 11/3, Fodor 7/3, McCray 19/3, Dukics 12/6, Cvetkovics 16. Cserék: Lakosa 8/6, Peringer -, Lakits -.

JKSE: Nelson 21/6, Rakics 7/6, Wallace 14/6, Lucsics 17/6, Sejfic7. Csere: Cseh 6, Molnár -, Kerpel-Frónius -.

 

Kiütötte a Szeged a Falcót

A történelem ismétli önmagát: néhány évvel ezelőtt a bemelegítésnél leszakadt az egyik gyűrű a Szeged-Falco meccs előtt, amely akkor egy jó fél órát csúszott, végül a Szedeák simán verte a sárga-feketéket.

Ezúttal is csúszott a meccs, hasonló okokból: az egyik gyűrűvel akadt gond. A vége ezúttal is sima Szedeák-siker lett.

Ráadásul duplán, hiszen a két gárda U20-as meccsét is a csongrádiak nyerték, 78-76-ra, Bonifert Bendegúz triplájával, így Kiss Zsolt csapata a második helyre ugrott fel, éppen a szombathelyieket megelőzve.

De vissza a felnőttekhez. A szezon legsimább sikerét aratta Andjelko Mandics együttese, amely nagyon fogadkozott a szerdai, Kaposvártól elszenvedett hazai veresége után. Már a kezdésnél érezni lehetett, a szegedi fiúk sokkal jobban akarnak, csípnek, harapnak, alig két perc után 9-1-et mutatott az eredményjelző, időt is kért a Falco. Hiába. Fortune elemében volt, 25-18-ra vezetett az első negyed után a hazai csapat.

A folytatásban még tovább nyílt az olló. Macska-egér játék volt a pályán. A Falco pocsékul dobott, na nem mintha a védekezésére legalább büszke lehetett volna... A félidőben már több, mint húsz volt közte (52-30).

A fordulás után sem pörgött fel a Falco, tovább folytatódott a szegedi henger. A meccs eldőlt, Váradi hármasával zárult a harmadik negyed (76-53). A végén még benézett ugyan húszon belülre a Falco, de Mandics edző egy időkéréssel hamar rendezte a sorokat. Extrán dobtak a hazaiak, akik ilyen arányban is megérdemelten nyertek – írta a BB1.hu.

Naturtex-SZTE-Szedeák – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 98–77 (25–18, 27–12, 24–23, 22–24)

Szeged, Újszegedi Sportcsarnok
V.: Praksch P., Gál J., Fodor A. (Farkas J.)

Szeged: Boltics 7/3, Wirth 19/9, Fortune 27/9, Csirics 12/6, Sulovics 21. Csere: Juhos 4, Vágvölgyi 5/3, Kerpel-Fronius G. -, Bonifert 3/3, Goldring -, Mike -.

Falco: Govens 13/3, Perl 16/3, Váradi 15/6, Borisov 3, Taylor 13. Csere: Tóth N. 6, Norfleet 2, Pustahvar 9/3, Dancsecs -, Kucsora -.

 

Először verte meg a Körmend az Albát

Igazi rangadóval folytatódott az A-csoport a 26. fordulóban: a hivatalosan az alapszakasz utolsó – a halasztások miatt azonban mégsem – játéknapján a harmadik Egis Körmend (17 győzelem) a negyedik Alba Fehérvárt (16) fogadta.

Megadta az alaphangot a rangadónak a Körmend: Tuoyo után Ferencz is egy triplát tett helyre (6-2). A körmendiek magyarja egy zsákolást is bemutatott, újabb két pont – a kihagyott kísérletek alapján úgy tűnt, ez a rohanás megzavarta az Albát. Azonban nem így lett: 8-6-nál nem egyszer támadhatott az egyenlítésért, amit végül Lóránt középtávolijával össze is hozott. Mohammed faulttal együtt ért el kosarat – a plusz egy is talált (8-11). Öttel is ment már az Alba, majd Lóránt egy triplát hintett – nagyon beragadt a Körmend, amire Potocnik-mester időkéréssel reagált. Horton a gyűrűről ütötte el a labdát, ezt hevesen reklamálta a hazai publikum – a másik oldalon két büntető járt az Albának, egy ment be. A Körmend hajrázott jobban, 16-21-ről indult a második tíz perc.

Csorvási közelijével kapaszkodott a Körmend, majd Fanning is betalált – egy pont volt a különbség alig 30 másodperc elteltével. Halász kettese is jó lett, immár a Körmend vezetett, majd Keller kapott technikait, Fanning pedig értékesítette a három büntetőt, ráadásként Ferencz hintett el egy csont nélküli triplát (28-21) – 12-0-ra nyerte a negyed első két és fél percét a Körmend. Majd két perc kosárcsendet ismét egy körmendi találat tört meg, ezt követően érkeztek a negyed első Alba-pontjai. Remek játékrészt zárt a vasi együttes, amely ezt a tíz percet végül 27-10-re nyerte meg, így 12 pontos előnnyel várta a második félidőt (43-31).

Kosárváltással indult a harmadik negyed, majd az Alba fújt riadót: Mohammed és Hill pontjai után 47-41-nél már a körmendi előny fele el is fogyott. Hollins tett róla, hogy ez csak ideiglenesen legyen így: ugyanonnan dobott egymás után két triplát, 55-43-nál kezdhették elölről a felzárkózást a vendégek. A 15 pontos fórért ment a Körmend, de Mohammed egy hármassal tett róla, hogy ez még ne jöjjön össze. Ferencz duplájánál viszont már 15 volt közte, amin még szépített az Alba: 63-50-nél fordultak az utolsó tíz percre a felek.

Már a 20-ért ment a Körmend az utolsó negyedben, de az Alba vissza-visszajött 15-re, ennél közelebb azonban nem tudott felkapaszkodni a címvédő. Az utolsó percekre azonban kiengedett a Körmend, ezt ki tudta használni az Alba – két perccel a vége előtt már „csak” tíz volt közte. Ennél beljebb azonban már nem jöttek a vendégek, majd Hollins dobott egy triplát – 79-67-re nyerte a rangadót a házigazda – írta a BB1.hu.

Egis Körmend – Alba Fehérvár 79-67 (16-21, 27-10, 20-19, 16-17)

Körmendi Városi Sportcsarnok
V.: Benczur T., Győrffy P., Jakab L. (Gincsai J.)

Körmend: Wright 4, HOLLINS 23/18, Ferencz 10/6, TUOYO 10/6, Horti 2. Csere: Fanning 13, Csorvási 10, Halász 5/3, Davis 2.

Alba: HILL 17, MOHAMMED 21/6, Simpson 2, Lóránt P. 16/3, Keller Á. 6. Csere: Horton 4, Pointer 1, Keller I. -, Filipovics -, Kovács Á. -.

 

Ivosev kosara döntött a Paks ellen

Mindkét csapat szempontjából fontos volt a mérkőzés, hiszen a Kaposvár egy győzelemmel bebiztosíthatta volna helyét a középházban, míg a Paks a felsőházra hajtott.

Hiába volt nagy a tét, egyik csapat sem kezdett túl acélosan, a felek nem lehettek büszkék a dobóteljesítményükre, és fegyelmezetlen eladott labdából is akadt nem egy. Az első percek egyetlen szép megmozdulása Ivosev hatalmas blokja volt, a KKK játékosa Tarrantot nyomta vissza kegyetlenül. A játékrész második felére már kezdtek pontosabbá válni a felek, az ASE pedig Guinn és Hinds hármasaival 14-7-re el is lépett. A hét pontos előnyükből hármat tudtak megtartani a vendégek a felvonás végéig, így a második játékrészt 16-13-as állásról kezdték meg a felek.

Ivosev szerezte az első kosarat a folytatásban, és úgy tűnt, újra szoros lehet a csata, de a Paks néhány hármassal ismét ellépett. Egy darabig igen vérszegénynek bizonyult támadásban a hazai csapat, majd szépen apránként büntetőkből lopni kezdték a távolságot, az utolsó percben pedig Baki hármasával már a vezetést is átvették. Sokáig azonban nem tartott az öröm, a túloldalon ugyanis Ogunyemi kettő plusz egyével visszaszerezte a vezetést az ASE. Ekkor már csak mintegy 17 másodperc volt vissza a nagyszünetig, és a Kaposvár még támadhatott egyet, ám az akció végén Gibbs hármasa kimaradt, így nem változott az eredmény. (32-34)

Remekül indított a KKK a térfélcsere után. Gibbs hozott össze egy 2+1-et, majd dobott be egy triplát is, amit Hendlein toldott még meg két ponttal, így a hazaiak egy 8-2-es rohanással kezdtek – az egyetlen vendég kosarat Barnies szerezte. A házigazda ezzel 40-36-ra átvette a vezetést, ám Tarrant gyors öt pontjával ismét fordult a kocka. Ezt követően Spica ugrasztotta kétszer is talpra a hazai szurkolókat – például egy balkezes, palánkos tempóval a festékből –, a Kaposvár pedig kezdett egyre jobban ellépni az atomvárosiaktól. Másfél perccel az etap vég előtt Blaskovics dobott be egy hármast a támadóidő végén, amivel tíz pontra nőtt a különbség. (53-43)

Ruják a harmadik negyed végén egy triplából, valamint a negyedik elején egy 2+1-es akcióból hozott össze hat pontot, de a túloldalon is beestek a dobások, így nem igazán tudott közelebb férkőzni ellenfeléhez az ASE. A paksiak azonban nem adták fel, folyamatosan ostromolták a Kaposvárt, ám a KKK állta a sarat. Négy és fél perccel a vége előtt öt pontra feljöttek a vendégek, de előbb Gibbs egy ziccert, majd Baki egy középtávolit dobott be, amivel újra magabiztos előnybe került a somogyi gárda. (63-54) Mintegy négy perccel a vége előtt bónuszba került már a Kaposvár, az ASE pedig elkezdett zárkózni büntetőkből. A sorozatos kaposvári faultok és eladott labdák után a végjátékra újra nyílt lett a csata, egy hússzal a vége előtt Hinds hármasával egy pontra olvadt a hazai előny. (69-68) Amilyen álmos volt sokszor a mérkőzés az első félidőben, kevesen számíthattak olyan végjátékra, mint ami kialakult a kaposvári Városi Sportcsarnokban. Az utolsó pillanatokig kiélezett csatát Ivosev kosara döntötte el 0.8 másodperccel a vége előtt, a szerb-magyar játékos kosara után pedig valósággal felrobbant a csarnok, hiszen a somogyiak idén általában elvesztették az egylabdás meccseket, így már nagyon érett nekik egy ilyen győzelem. A KKK 74-72 arányú győzelme ráadásul azt jelentette, hogy ott lehet a középszakaszban Fekete Ádám együttese – írta a BB1.hu.

Kaposvári KK – Atomerőmű SE 74–72 (13–16, 19–18, 21–12, 21–26)

Kaposvár, Városi Sportcsarnok
V.: Földházi T., Kulcsár T., Goda L. (Várhalmi Zs.)

Kaposvár: Gibbs 17/6, Baki 8/6, Ivosev 15/3, Hendlein 10, Spica 18. Csere: Tóth P. -, Papp 3/3, Blaskovits 3/3.

ASE: Hinds 12/6, Tarrant 18/12, Barnies 10, Eilingsfeld 8, Guinn 6/6. Csere: Ruják 11/6, Ogunyemi 7, Medve -.

 

Újoncot vert a KTE

Thompson hármasával indult a találkozó, a vendégeknél Lilov köszönt be először (3-2). Martinic ziccerével átvette a vezetést a DEAC, innentől kezdve pedig végig a vendégek irányították a játékot az első játékrészben. Bár Pongó kosarával egyszer még fordult a kocka, a Debrecen azonban szinte minden helyzetét kosárra váltotta, különösen kintről dobott jó százalékkal (20-25).

Lilov büntetőivel nőtt tovább az újonc előnye, Thomspon és Karahodzsics dupláival zárkózott a KTE (22-26). Armwood 2+1-es akciója után Molnár Márton zsákolt nagyot faulttal együtt, a bónuszkísérletet is értékesítette (27-29). Majd Wittmann rázta meg magát, két támadás alatt öt pontot szerzett (34-34), de Armwood még betalált kintről, 34-37 állt az eredményjelzőn a nagyszünetben.

Bognár kosarára Thompson válaszolt a harmadik negyed legelején. Továbbra is a Debrecennél volt az előny, Pongó kettesével feljött egyre a Kecskemét (40-41). Az utolsó egy percben nagyon elkapták a fonalat a lila-fehérek: Wittmann középtávoliját Dramicsanin triplája követte, majd a csapatkapitány szinte a dudaszó pillanatában talált be kintről, így 52-51-es állásról várhatták a csapatok a záró felvonást.

Fordulatos játékot hozott a negyedik negyed, 55-54-nél Jones küldött a helyére két büntetőt, majd Velkey dobott egy hárompontost (55-59). Djeraszimovics kosarával felhozta csapatát két pontra (59-61), majd Thompson szerzett egy duplát faulttal együtt, a büntetővel a vezetést is átvette (62-61). Djeraszimovics előbb egy középtávolit, majd egy trojkát értékesített, 67-61 állt az eredményjelzőn. Jones közelije után Pongó is a helyére küldött egy távolit, Karahodzsics brusztolós kosarát követően pedig már kilenc volt közte. A mérkőzés tulajdonképpen eldőlt, a végeredmény 79-70 lett – írta a BB1.hu.

KTE-Duna Aszfalt – DEAC 79–70 (20–25, 14–12, 18–14, 27–19)

Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Pálla Z., Boros T., Hervay T. (Bernáth A.)

KTE: Pongó 10/6, Thompson 10/3, Djeraszimovics 16/3, Dramicsanin 9/3, Karahodzsics 17. Csere: Wittmann 12/6, Horváth K. -, Molnár M. 5.

DEAC: Martinic 17/9, Jones 10, Lilov 11/9, Bognár 5, Armwood 21/3. Csere: Velkey 6/6, Lauderdale -, Kósa -, Molnár A. -.

 

Meggyőző volt a Pécs a Sopron ellen

Az egyik oldalon El-Amin rosszul, a másikon Antóni jól célzott a hárompontosnál - így kezdődött az összecsapás. A PVSK bekezdett, Antóni másodjára is betalált távolról, és Budimir neve mellé is feljegyezhettünk egy triplát, a negyedik perc végére 11-2 volt az állás. A Sopron támadójátéka enyhén szólva is akadozott, a tizedik perchez érkezve Tóth Gergely jegyezhetett hét, Parker pedig kettő pontot, végül Watkins büntetője zárta a negyedet (23-12).

A második felvonásban is elaludtak a vendégek, 8-0-val kezdett a PVSK – Durham és Antóni triplája is sült. A soproniak az ötödik percbe lépve találtak be először El-Amin révén (31-14). A félidőig nem tudott csökkenteni a hátrányából Sabáli Balázs csapata, közte tizenhétnél ment pihenőre a két fél.

A harmadik etapot is a hazaiak kezdték jobban, 6-0-val nyitottak Budimirék, de ezt követően feljavult a Sopron és hét ponttal meg is nyerte a szünet utáni negyedet. Köszönhetően elsősorban annak, hogy 46-23 után 14-0-s sorozatot hoztak össze Parkerék, hosszú idő után így újra tízen belülre kerültek a vendégek (46-37).

A záró tíz perc 53-43-nál kezdődött, de a Sopron nem tudta izgalmassá tenni az utolsó negyedet. A negyedik perc utolsó másodperceihez érkezve dobtak először kosarat a vendégek ebben a szakaszban, addigra pedig már a pécsiek tizenöt pontot is összehoztak, azaz a 15-0-s sorozattal 68-43-ra módosult az állás. Innen már begyalogolt a célba a PVSK, és összességében sem forgott veszélyben a győzelme az egész találkozó folyamán. Az utolsó percekre mindenkinek lehetőséget adott Csirke Ferenc, Krnjajszki és Dragasevic is pályára lépett, végül 84-57-es végeredmény született – írta a BB1.hu.

Pécsi VSK-VEOLIA - Sopron KC 84-57 (23-12, 17-11, 13-20, 31-14)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok.
V.: Tözsér D., Török R., Rácz Zs. (Balogh L.)

PVSK: Durham 13/6, Brooks 5/3, Antóni 18/15, Budimir 13/6, Sarlija 6. Csere: Simon 11/3, Bíró 3/3, Demeter 3/3, Harazin 6, Supola 2, Dragasevic 4, Krnjajszki -.

Sopron: Parker 20/6, Mészáros -, El-Amin 2, Henderson 8, Tóth G 9. Csere: Watkins 13, Duvnjak 5, Takács N. -.

Vármegyei szövetségek