Továbbment a címvédő
16
Feb
2018
Továbbment a címvédő
2018. február 16.  |  20:25
A most futó szezonban már negyedjére találkozott egymással az Alba Fehérvár és az Egis Körmend, a fehérvári bajnoki és a két FIBA EC-meccs után ezúttal a Magyar Kupa negyeddöntőjében néztek farkasszemet a felek. Gasper Potocnik vezetőedző ezúttal Andre Hollinst nem nevezte a mérkőzésre a hat légiósa közül.

Hill hibázott, a másik oldalon pedig Csorvási jól büntetőzött – így indult a meccs –, egy perc elteltével pedig Ferencz nevéhez fűződött az első tripla. Három perc után 7-7 állt az eredményjelzőn, majd jött egy fehérvári 10-0-s roham, de erre még volt válaszuk Ferenczéknek, két perccel a negyed vége előtt sikerült visszajönniük 18-16-ra. Az első felvonást végül a remek formában játszó – tíz perc alatt 14 pontig és 4/5-ös triplamutatóig jutó – Simpson és Filipovity kosarai zárták.

A második negyedben feljavult az Alba védekezése, és egyre csak nőtt a különbség a csapatok között, az első őt percben csupán két pontig jutott a Körmend, így ekkorra 37-21-re módosult az állás. A vasiak nem találták az ellenszert a fehérváriak védekezésére, így nem tudtak közelebb férkőzni, sőt a szünetre kialakult a közte húsz.

A pihenő utáni első három percben máris ismét látótávolságba került az Alba a Körmend számára, Wrighték 13-3-mal nyitottak. És ha már eddig visszaküzdötték magukat, nem is álltak le. Két perccel a negyed vége előtt már a vezetésért támadhatott (56-55) a vasi együttes, egészen elképesztő feltámadást produkálva. Ekkor azonban ez még nem jött össze, Dillard eladta a labdát, az ellentámadásból pedig Pointer célzott jól.

Az utolsó felvonás 65-60-nál kezdődött, a körmendiek pedig továbbra is extázisban játszottak, két perc után pedig Tuoyo triplájával elfogyott az Alba húszpontos előnye, 65-65. Ha pedig már egyenlítettek, akkor a vezetést is átvette Potocnik együttese, ezúttal is Tuoyo triplája volt pontos. Innen már fej-fej mellett haladtak a csapatok, az utolsó három perc 77-77-nél jött el. 81-79-es fehérvári vezetésnél Smith csak az egyik büntetőjét dobta be, majd néhány másodperccel később Harris triplával alakította 84-80-ra az állást. Ezt követően Smith közelije volt jó, majd Lóránt sem hibázott büntetőből. Potocnik időkérése után hat másodperce maradt a Körmendnek, de Smith triplája pontatlan volt, így 86-82-nél ért véget a meccs. Az Alba ellenfele az elődöntőben a Szolnok vagy a Kecskemét lesz – írta a BB1.hu.

Braniszlav Dzunics, az Alba Fehérvár vezetőedzője: Először is örülünk, hogy továbbjutottunk. Ez a meccs is megmutatta, hogy az ellenfél jó erőkből áll. Két ellentétes félidőt láttunk, az elsőben támadásban és védekezésben is nagyon sok jó dolgot csináltunk, a másodikban kicsit más szerkezetben jött vissza a Körmend, és a védekezésünk sem volt hatékony, emiatt visszajött a játékba a Körmend. A végén egy fontos triplával és több támadó lepattanó megszerzésével tudtunk nyerni.

Gasper Potocnik, az Egis Körmend vezetőedzője: Először is gratulálok az Albának, a továbbjutó csapatoknak pedig sérülésmentes versengést kívánok. Tudtuk, hogy kemény meccs lesz, nem lehetünk elégedettek azzal, ahogy kezdtünk, túl puhán játszottunk. A félidőben feltüzeltük egymást, én nagyon bíztam a játékosaimban, és büszke is vagyok rájuk, hogy a szünet után sikerült visszajönnünk a meccsbe. Akkor már teljes energiával, csapatként játszottunk. Sajnálom, hogy nem tudtunk nyerni, kis dolgok döntöttek, leginkább a támadó lepattanók, nem sikerültek a kizárások. Ez a sport, gratulálok még egyszer az Albának. Tudjuk, hogy a szezon még nagyon hosszú, ha így játszunk, még sokra vihetjük.

Alba Fehérvár - Egis Körmend 86-82 (25-19, 23-9, 17-32, 21-22)

Magyar Kupa, negyeddöntő
Debrecen, Főnix Csarnok, 700 néző.  

Alba: Hill 7, Harris 10/6, Simpson 23/18, Lóránt 19/3, Keller Á 9. Csere: Pointer 11, Horton 5, Filipovity 2, Kovács Á -.

Körmend: Dillard 18/12, Wright 17/9, Ferencz 8/6, Tuoyo 12/6, Csorvási 4. Csere: Smith 10/3, Fanning 7/3, Németh -, Halász -, Horti 6.

Vármegyei szövetségek