Férfi NB I B
15
Feb
2018
Férfi NB I B
2018. február 15.  |  18:59
A múlt hét vége sem szűkölködött érdekességekben a férfi NB I B piros csoportjában. Érdekes előzmények után nagyot hajrázva győzött a tartalékos Vasas Miskolcon, az ugyancsak foghíjas MEAFC otthonában (képünkön), a Honvéd pedig egy nyögvenyelős, majd egy parádés teljesítménnyel elért diadallal tért haza igazi otthonába, a Dózsa György úti Simon János Kosárlabda Csarnokba.

Október 21-ét írtunk még tavaly, amikor a MEAFC még a beugró Bene Szilárd irányításával fölényes, 84-58-as diadalt aratott a Sport 11-ben a Vasas ellen. Ezt követően edzőváltásra került sor a fővárosiaknál, Saeed Armaghani helyett előbb - szintén beugróként - rövid ideig Lekli Józef irányította az együttest, majd aktív játékos karrierjét Bonyhádon befejezve Faragó Péter ült a kispadra vezetőedzőként. A miskolci túra előtt Faragóval a Vasas mérlege imponáló volt: 8 győzelem, 1 vereség. 

A MEAFC otthonában három kulcsjátékos, Katona Róbert, Moravcsik Áron és Völgyi Marcell is hiányzott a piros-kékektől, és úgy indult a meccs, hogy megismétlődhet az őszi nagy különbségű miskolci siker: egy negyed után a 24/9 pontjával és 12 gólpasszával ismét dupla-duplát hozó rutinos Drahos Gábor (az összképen azért ront a 7 eladott labda) vezette MEAFC - Szögi Ádámot, Galló Márkot és Orosz Bencét nélkülözve -12 ponttal ment. Ha már a közelmúltban két irányítót méltattunk, Drahosnál is érdemes elidőzni 1-2 gondolat erejéig. Az 1979-es születésű, több élvonalbeli klubot is megjárt játékmester meccsenként átlagban közel 6,5 gólpasszt kézbesítve társainak 3. a piros csoport legjobb kiszolgálóinak listáján, ugyanakkor ennél is előkelőbb, 2. helyen áll abban azon a listán, amely a legtöbb labdát eladó játékosokat rangsorolja - a Vasas ellen mindkét kategóriájában - ha szabad így fogalmazni - átlagon felül teljesített. 

Ami a Vasast illeti, a 26-14-re elveszített első etap után elsősorban Andrássy Géza (23 pont, 6 lepattanó, 3 szerzett labda) és Kiss Barnabás (20 pont, 3 lepattanó, 5 eladott labda), valamint akinek ezen a meccsen igazán nyolc volt Boros Márk (8-8 pont, lepattanó és gólpassz) és Barócsi Ádám (8/3 pont, 6 lepattanó) mezőnymunkája révén apránként, fokozatosan faragtak hátrányukon a piros-kékek, de így is 6 pont hátránnyal vágtak neki a befejező negyednek. A hajrában Andrássy 6 pontjára építve egy 8-0-lal 5 pontos hátrányából 3 pontos előnyt szerzett a Vasas, ám Drahos triplával még egyenlített a MEAFC. A végén Boros 1 bünetőt bedobott, az elrontott második után Barócsi visszaszerezte a támadó lepattanót, így szinte a sírból visszahozva a meccset nyerni tudott Miskolcon a Vasas, így mérlege Faragóval 9-1-re módosult. Érdekesség: a Vasas e 9 győzelméből 3 is minimális különbségű, 1 pontos volt, és egy 2 és egy 4 pontos diadal is van a nagy sorozatzban, s tekintve, hogy az egyetlen vereség elég sima, 16 pont különbségű volt Pécsett, kijelenthetjük: Faragó Péterrel az összes szoros, kiélezett végjátékát megnyerte a piros-kék alakulat.

Úgy tűnik, a hosszú idegenbe járás és az óbudai albérlet múlt héten végleg hazatalált a Honvéd együttese, amely a héten már saját igazi otthonában, a Dózsa György úti Simon János Kosárlabda Csarnokban fogadta szerdán a sereghajtó Hódmezővásárhely, majd szombaton a dobogós Nyíregyháza csapatát.

A hétközi ütközetet megelőző fordulóban a Honvéd nagy verésbe szaladt bele Törökbálinton. A vásárhelyiek ellen az első félidőben talán még attól a pofontól támolygott a Honvéd, amely szünetig 14 pontos hátrányt szedett össze a Szabó Péter (18/6 pont, 4 lepattanó, 3 eladott labda 5 gólpassz)-Bálint Erik (18 pont, 3 eladott labda)-Pavlovics Vuk (15/3 pont, 3 lepattanó) trió vezette sereghajtóval szemben. Ekkor csak a már Törökbálinton is nagyot alakító Kováts R. (21 pont, 9 lepattanó) volt igazán veszélyes a vásárhelyi kosárra. Szünet után óriásit változott a játék, nagyon összekapta magát a Puskás-brigád, amely Mucza Tamás (22/12 pont, 4 lepattanó) vezérletével - támogatva Pintér Dávid (10 pont - 12 mezőnykísérlet - 6 lepattanó, 3 szerzett labda, 4 gólpassz) és Tóth Bence (10/3 pont, 3 eladott labda, 6 gólpassz) szervező játékával üldözőbe vette ellenfelét és a záró etap közepén fordítva végül győzelemmel ünnepelhette visszatérését.

Az igazi honfoglalás azonban a szombati összecsapáson köetkezett. Az elején a Honvéd állva hagyta a dobogós szabolcsiakat, 20-4-es 7 percet repesztve. A szakasz végén 20 pontosra nőtt a hazai előny, és ezt triplákkal szétbombázva a zónára átálló nyíregyháziak védelmét a 2. negyed közepéig Mucza Tamás (16/6 pont, 3 lepattanó), Pintér Dávid (13/9 pont, 6 lepattanó), Tóth Bence (13/3 pont, 3-3 lepattanó és gólpassz), Martinez Ralf (10/6 pont, 2/2 dupla és tripla) a félidő hajrájáig állandósítva a 20 pont körüli vezetést. Állt már 7/9-en is a Honvéd triplamutatója, de a félidei 7/11 is kiváló. A félidő a hazai eladott labdákból egy 10-0-lal Czura ttila (20 pont) és Oláh Zoltán (10 pont, 5 lepattanó, 3 szerzett labda) vezérletével 8 pontra feljött a Nyíregyháza.

A második félidő úgy indult, ahogy a mérkőzés: nagy Honvéd-fölénnyel. 11-2-vel kezdett szünet után, s a szakasz hajrájáig egyértelműen irányítva a játékot, a remek dobóformát a második félidőre is megőrizve, 61-46 után egy 16-2-t repesztve közel 30 pontosra hizlalva a különbséget eldöntötte a találkozót. Az össz-triplamutató egészen extra volt, a Honvédól: 13/21, 61,9%. A hatékony támadójáték és a kitűnő dobóforma mellett a szervezett védekezés is kellett a Honvéd meglepő, és meglepően nagy különbségű, ám teljesen megérdemelt sikeréhez, amelynek a kulcsa a liga második leghatékonyabb kiszolgálójának, a meccsenként több, mint 7 gólpasszt átlagoló Bus Ivánnak (15 pont, 3 gólpassz) a féken tartása volt a szabolcsi gárda játékának szervezésében.

Fotó: vasasbasketball.hu 

Vármegyei szövetségek