Férfi NB I: A listavezető is idegenben nyert
11
Feb
2018
Férfi NB I: A listavezető is idegenben nyert
2018. február 11.  |  20:38
Mindkét oldalon teljes kerettel várták a csapatok a megyei rangadót, melyre természetesen ezúttal is megtelt a Bercsényi úti játékcsarnok. Hosszú idő után ismét ott volt a jászberényiek között Czirbus József, aki térdműtétét követően jelentkezett ismét játékra. Azzal mindenki tisztában volt, hogy a találkozó egyértelmű esélyese a listavezető szolnoki csapat, ám az utóbbi hetekben hazai pályán egyre jobb teljesítményt nyújtó házigazdák szerették volna minél jobban megnehezíteni ellenfelük dolgát. A csapatok bemutatását követően Gulyás Csaba, a JKSE elnöke köszöntötte Kerpel-Fronius Balázst, aki 50. mérkőzését játszotta ezen a napon a jászberényi csapat színeiben.

A feldobás után a szolnokiak támadhattak először, de Perry távolija célt tévesztett. A másik oldalon Sejfic volt pontatlan közelről. Másfél perc eltelte után Tóth szerezte a találkozó első kosarát, amikor egy lepattanót a gyűrűbe segített. Eladott labdák itt is, ott is, majd Vojvoda növelte a 3. perc végén négyre csapat előnyét. A jászberényiek idegesen kezdtek, dobásaik rendre célt tévesztettek. A 4. percben Vojvoda dobhatott büntetőket, de csak az egyiket értékesítette (0-5), míg a másik palánk alatt Nelson nem hibázott a büntető vonalról. Sejfic hagyott ki ziccert, Polyák viszont szórt egy triplát (2-8). Alig telt el a negyed fele, a szolnokiak már bónuszba kerültek. Andric azonban csak egyik büntetőjét értékesítette. Wallace is hibázott közelről, így nem tudott közelebb zárkózni ellenfeléhez a hazai gárda. A 6. perc végén azonban Lucsics nem hibázott (4-9). Nagy rohanás kezdődött a pályán, s mindkét oldalon kimaradtak a helyzetek. Wallace középtávolijára Andric felelt, aki még egy büntetőt is dobhatott (6-12). Nelson duplája, majd Lucsics triplája után, Vojvoda is hozzászólt a mérkőzéshez (11-15). Nelson duplája után támadhatott a Szolnok, de Andric hibáját követően a hazaiaké volt az utolsó lehetőség és Nelson triplájával a negyed utolsó pillanatában először vezetett a Jászberény (16-15).

A második negyed elején a két szurkolótábor vívott egymással hang-versenyt. Rakics egy jó büntetőjét Tóth egyenlítette, de jött Wallace triplája, majd egy újabb kosárváltás és a 13. perc végén 22-19-re vezetett a Jászberény. Wallace asarokból újabb hármast szórt (25-19), míg Vojvoda távolija lejött a gyűrűről. A negyed közepén Nelson kétpontosa után 27-21 állt az eredményjelzőn. Browning bravúrkosarával zárkózott a listavezető. Sejfic támadó faultja után pedig Milosevics is betalált közelről. Wallace viszont nem tudott hibázni távolról (30-25). Négy perc volt még a félidőig, amikor Andric kihagyta egyik büntetőjét, de maradt a labda a szolnokiaknál és Perry célzott jól távolról (30-29). Három perccel a negyed vége előtt Polyák kosarával fordított a Szolnok, s jött is a hazai időkérés (30-31). Nelson triplájával újra a Berény vezetett, de Ford két büntetője után már 33-33 volt az eredmény. A hazaiaknál Sejfic továbbra is a kispadon ült, mert összegyűjtötte 4. személyi hibáját. A félidő utolsó két perce Ford közelijével kezdődött, amelyre Lucsics válaszolt (35-35). Andric ugratta meg a védőket és helyezett elegánsan a kosárba, majd Browning is szerzett egy középtávolit. Nikola Lazics időt kért, amikor még 34 másodperc volt az első félidőből. Wallace triplája lejött a gyűrűről, így az utolsó támadás joga a vendégeké volt. Perry kezéből azonban kivarázsolta Wallace a labdát, de az indítása célt tévesztett, így Bazsó nem tudott kosarat szerezni.

Másfél perc után Nelson triplája jelentette az első pontokat a második félidőben. Ford szerezte az első szolnoki pontokat a negyedben, s már három perc eltelt, amikor 38-41 állt az eredményjelzőn. Andric helyére Milosevics jött, s érkezett egy újabb vendégkosár (38-43). A berényiek nem bírták feltörni ezekben a percekben a vendégek jól záró védelmét, s hat perc alatt csak három pontot szereztek. Jött is vissza a négy személyivel együtt Sejfic. Wallace törte meg a hazai kosárcsendet, de jött Vojvoda 2+1-gye (40-48). Browning triplája után a 27. perc végén először vezetett 10 pontnál nagyobb különbséggel a Szolnok (40-51). Wallace triplája után kezdődött a negyed hajrája, az utolsó két perc. Browning büntetőzött jól, s visszaállt a 10 pontos különbség a csapatok között (43-53). Felpörögtek az események az utolsó percben, amikor Nelson 5 pontot is szerzett csapatának, s a jászberényiek tíz ponton belülre jöttek a záró tíz perc előtt (50-58).

Nelson kihagyott két büntetőjével kezdődött a negyedik negyed. A másik oldalon viszont Perry közelről betalált (50-60). Sejfic ügyeskedett össze két pontot, majd Milosevics kapott egy technikait. Wallace helyére küldte a büntetőt (53-60), Milosevicset pedig lecserélte Alekszics mester. Perry bravúr hármasára Nelson duplája volt a felelet a 32. perc végén (55-63). Perry a büntetőit is jól dobta, újra 10 pont volt a különbség a csapatok között (55-65). A 34. perc végén ismét Perry volt a kosárszerző, s 55-67-nél Nikola Lazics időt kért. A negyed közepén Sejfic volt eredményes közelről, de Browning meg távolról talált be. Rakics büntetőzött jól, majd Lucsics is betalált kiszorított helyzetből (61-70). Dragan Alekszics ekkor időt kért, és magához rendelte fiait, hogy az utolsó közel négy percben ne érje meglepetés csapatát. Rakics hármasa után 6 pontra csökkent a különbség, de jött Ford brutális zsákolása (64-72). Két perccel a vége előtt Sejfic szerzett két pontot, majd az ő kezéből perdült ki a labda a szolnoki palánk alatt (66-72). Ötvenöt másodperccel a vége előtt Andric és Sejfic akaszkodott és szólalkozott össze, majd a szolnoki játékos el is lökte a jászberényit. Teljesen értelmetlen jelenet volt, hiszen a mérkőzés alatt végig sportszerű játék folyt a pályán. Hosszas videózás után mindkét játékos sportszerűtlen hibát kapott, Sejfic ezzel kipontozódott, Andricnak pedig egy technikai és egy sportszerűtlen hibája után el kellett hagynia a pályát. Fél perccel a vége előtt Wallace triplájával 3 pontra csökkent a jászberényiek hátránya (69-72). Egy elhibázott vendég akció után Nelson dobhatott büntetőket, de csak az egyiket dobta be (70-72). Ekkor még 14 másodperc volt hátra, s Dragan Alekszics időt kért. Vojvoda dobhatott büntetőket, de az egyiket kihagyta (70-73). Tizenkét másodperccel a vége előtt Nikola Lazics rendelte magához játékosait. Wallace kiszorított helyzetből dobott triplája lejött a gyűrűről. Lucsics szabálytalanodott még Vojvodával szemben, aki ismét csak az egyik büntetőjét dobta be, s így 70-74-re a listavezető győzött Jászberényben – írta a BB1.hu.

JP Auto-Jászberényi KSE – Szolnoki Olaj KK 70–74 (16–15, 19–24, 15–19, 20–16)

Jászberény, Belvárosi Általános Iskola,  V.: Kapitány G., Praksch P., Pozsonyi L. (Bogárdi J.)

JKSE: Nelson 27/12, Rakics 6/3, Wallace 20/15, Lucsics 11/3, Sejfic 6. Csere: Cseh -, Bazsó -, Kerpel-Fronius -.

Szolnok: Perry 15/9, Polyák 5/3, Vojvoda 13/3, Milosevics 4, Tóth Á. 8. Csere: Browning 12/6, Ford 8, Andric 8, Kovács P. -.

Kiállítva: Andric.

Vármegyei szövetségek