FIBA-kupa: Az Alba továbbjutott, a Szolnok kiesett
31
Jan
2018
FIBA-kupa: Az Alba továbbjutott, a Szolnok kiesett
2018. január 31.  |  21:36
Továbbjutott az Alba

Az Alba Fehérvár azzal a tudattal léphetett pályára a FIBA Europe Cup második csoportkörének ötödik fordulójában, hogyha nyer a török Demir vendégeként, akkor biztosan továbbjut csoportjából.

Harris triplája megadta az alaphangot, de Wright is kintről célzott jól, így rögtön egalizáltak a vendéglátók. Simpson két triplát is elhintett, azonban megint egyenlített a Demir, sőt a vezetést is visszavette. Hasonló volt a játék képe a folytatásban is: az Alba 15-11-re tudott elhúzni, de folyamatosan feljött a házigazda – 21-22 állt az eredményjelzőn tíz perc után. A hazai oldalon Kairys, a magyar csapatnál Simpson járt ekkor már nyolc pontnál.

A Demir kezdett jobban, Mutlu triplájánál 27-24 is volt az állás, sőt nem sokkal később ugyanő három büntetőt dobhatott, amivel már 34-26-ra vezetett a csapata. Keller Ákos triplája nagyon kellett, ez meghozta a vendégek önbizalmát, majd Lóránt Péter is helyre tett egy hármast, Hill büntetői után pedig az Alba csékája már a vezetést jelentő duplát helyezte a gyűrűbe. Simpson távolijával öt lett közte (36-41), azonban hatékony támadásaival ismét visszajött egálra a török csapat – 43-43-nál pörgött le a félidőből hátralevő idő.

Lóránt kettese indította a második félidőt, majd jó két percig más találatot nem is láthatott a közönség, Kairys azonban ekkor egyenlített. Sokat hibáztak a csapatok, a Fehérvár azonban egy-egy kosárral mindig előbbre járt, amire a fordulásból rendre volt válasza a hazaiaknak. 54-54-ig egy Alba-, egy Demir-kosár volt a sorminta, Kovács Ákos triplája után viszont volt remény, hogy akár két találatnyi különbséget is kiharcoljon az Alba. Horton viszont kihagyott egy büntetőt, aztán akcióból javított. Kairys büntetői ültek, öt másodperce maradt az Albának: Kovács büntetői is találtak, azonban egy utolsó másodperces tripla közben Wright ellen Harris szabálytalankodott – kettő büntetőt bedobott a törökök játékosa, 60-61-ről indult az utolsó tíz perc.

Harris gól jó plusz büntető-akcióval indított, majd Horton is talált, négy volt ekkor az Alba javára. Azonban két jó büntető és egy Sztojanovszki-tripla már a hazaiaknak ért vezetést (67-66). Rontott támadásban az Alba, ezzel nagyot fordult a játék képe: hosszú idő után a hazaik vezethettek támadást a kétkosaras előnyért. Keller zsákolt, a legjobbkor, de Kairys is betalált egy akcióból, sőt egy büntetőt is dobhatott – nem rontott (70-68). Keller kapott egy nagy blokkot, de Wright ziccere is kicsorgott a gyűrűből, majd Harris egyenlített két büntetővel. Sőt, az Alba légiósa egy triplát is helyre tett, két és fél perccel a vége előtt ismét a magyar csapat vezetett. A hazai pad addig reklamált, amíg nem kapott egy technikait, majd az edzőt el is küldték a kispadról – Lóránt büntetője kijött, Simpsoné nem! Büntetőkkel kapaszkodott a Demir, 73-74 volt az állás 51 másodperccel a vége előtt – Dzunics kért ekkor időt. Csorogtak a másodpercek, kilenc szekundum volt vissza, amikor az albás Simpson tett helyre két büntetőt.

A végén időkérés itt, időkérés ott, faultok itt, faultok ott – de nem remegtek meg a kezek, így az Alba 78-75-ös sikerrel továbbjutó helyen végez csoportjában az utolsó játéknap eredményeitől függetlenül – írta a BB1.hu. 

Demir Insaat Büyükçekmece – Alba Fehérvár 75-78 (21-22, 22-21, 17-18, 15-17)

FIBA Europe Cup, J-csoport, 5. forduló
Isztambul 

Demir: Wright 11/3, Walker 4, Yildiz -, Karaman 10, Kairys 20. Csere: Baykan 3/3, D. Simpson 5, Sztojanovszki 13/3, Mutlu 9/6, Altinkalem -.

Alba: Hill 6, Harris 16/9, T. Simpson 16/9, Lóránt P. 11/3, Keller Á. 7/3. Csere: Horton 9, Kovács Á. 4/3, Keller I. -, Mohammed 6, Filipovics 3/3.


Életben maradt a Körmend

Eleinte Ferencz vezérletével (tripláinak köszönhetően) a Körmend járt előbbre. Potyogtak a kosarak és jöttek a faultok is, egyik oldalon sem a védekezés dominált. 8-9-nél, a negyed derekán időt kért a vasi csapat. Tizennégynél utolérte ellenfelét a Nevezis, majd Medford beállítása után, 17-16-nál már a hazaiak vezettek. Csorvási sportszerűtlen faultját követően volt már ötpontos hátrányban is a magyar csapat (21-16), az első negyed végül Tuoyo „pöcijével” zárult (23-22).

Fej-fej mellett, váltott vezetéssel haladtak a csapatok a folytatásban. Hollins triplája után, 37-35-nél jött egy hazai időkérés. Vezettek már héttel is a litvánok, de az MTE egy pillanatra sem adta fel, a félidőben 42-40 volt az állás. Palánk alatt hatalmas fölényben voltak a fehér mezesek.

Dillard hamar egyenlített a fordulás után, majd triplájával fordított is, miközben honfitársa, az ex-falcós Medford a másik oldalon többször is túlpörgött. A festékben továbbra sem tudtak mit kezdeni ellenfelükkel Csorvásiék, nagy nehezen aztán visszavette a vezetést a Nevezis. A záró felvonás 61-61-ről indult. A körmendi centereknek lepattanójuk is alig volt, pontjuk pedig egyáltalán nem (ez végül a meccs végéig nem is változott).

Wright elkapta a fonalat, harmadik hármasa után, 65-70-nél időt kért a litvánok edzője. Három perc volt hátra, amikor 70-78-nál időt kértek a hazaiak. Hiába, bár izgalmasan alakult a hajrá, Medfordék mindent megtettek, de a Körmend okos, taktikus játékkal hozta le a hajrát, és nem engedte kiénekelni a sajtot a szájából. Gasper Potocnik együttese ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit – írja a BB1.hu.

BC Nevezis – Egis Körmend 81–86 (23–22, 19–18, 19–21, 20–25)

FIBA Europe Cup, J-csoport, 5. forduló
Kedainiai, Kedainiai Arena

Nevezis: Woodard 13/6, Veljacic 2, Likodej 4/3, Matulis 7/3, Maldunas 15. Csere: Medford 23/9, Sedekerskis 10/3, Tamulis 3/3, Koreniuk 4.

Körmend: Dillard 16/6, Hollins 21/9, Ferencz 9/9, Tuoyo 20/6, Horti -. Csere: Davis 6, Wright 13/9, Fanning 1, Csorvási -.

 

Kikapott, és kiesett az Olaj

Nem várt könnyű feladat a Szolnoki Olaj KK-ra a FIBA Europe Cup második csoportkörének ötödik fordulójában: a fehérorosz Cmoki vendégeként a továbbjutási esélyek megtartásáért lépett pályára, azonban az ellenfél is hasonló helyzetben volt – szintén 1-3-as mutatóval állt négy kör után.

Hamar meglépett a házigazda, de az Olaj is gyorsan reagált a kosarakra, így három és fél perc elteltével már 10-10 volt az állás – Vojvoda egy triplával egalizált. Saddler viszont tarthatatlannak bizonyult, ismét kétkosárnyi lett a különbség, sőt 21-12-nél már közel tíz volt közte, míg 23-13-nál már el is érte ezt a határt a házigazda. Mesharaku volt nagyon elemében, alig nyolc perc alatt már hét pontnál járt, a két triplát suhintó Vojvoda tartotta csak vele a lépést. Úgy tűnt, ismét felzárkózik az Olaj, de a hajrá a hazaiaké lett: 28-20-ról indult a második negyed.

Tartotta a tíz pont körüli különbséget a Cmoki – az Olaj ugyan a második negyed elején feljött ötre, erre rögtön négy ponttal válaszolt az ellenfél. Szinte minden szolnoki kosárra volt hazai felelet: Ford kettesére Kravish közelije érkezett (35-26). Ismét belelendült a Szolnok: Perry előbb egy duplát, majd egy triplát süllyesztett el (35-31), Czerapowicz azonban újfent rést talált a vendég védelmen, és alig egy perc leforgása alatt visszaállította a tízpontos különbséget (43-33). Először ment tíz fölé a Cmoki-fór, ami ki is tartott a szünetig: Perry utolsó másodperces triplája kimaradt, így 47-35 volt az állás.

Tóth Ádám egy büntetőt dobott be, majdnem két perc után esett a harmadik negyed első kosara, Kudraucsau viszont egy duplával reagálta le a szolnoki találatot, így ismét nőtt a különbség. Perry büntetőivel állt vissza a tízpontos differencia, egy ellentámadás erejéig. Nem tudott tízen belülre jönni az Olaj, az idő azonban egyre inkább sürgette a csapatot. Ismét egy elrontott Olaj-büntető, de 51-42-nél megint egyszámjegyű volt a különbség. Czerapowicz viszont triplát dobott, amire időkéréssel reagált a szolnoki kispad – Kravish zsákolt a rövid szünet után, eldőlni látszott a találkozó (56-42). Másodpercekkel a vége előtt Vojvoda ellen fújtak technikait, a negyed pedig 62-45-nél zárult.

Adamovic majd Paliascsuk triplája nyitotta az utolsó negyedet, a lényegi kérdések ezzel alighanem eldőltek. Polyák is kintről célzott jól, de ez csak arra volt elég, hogy húsz pontra csökkenjen a különbség (68-48). A hajrában már nem sikerült beljebb jönni: a Cmoki 86-61-re nyert – az Olaj az utolsó forduló eredményétől függetlenül elbúcsúzott a további küzdelmektől – írta a BB1.hu.

Cmoki Minszk – Szolnoki Olaj KK 86-61 (28-20, 19-15, 15-10, 24-16) 

FIBA Europe Cup, K-csoport, 5. forduló
Minszk, Minszk Arena

Minszk: Saddler 6, Czerapowicz 22/9, Kudraucsau 5/3, Mesharaku 7, Semianiuk 4. Csere: Adamovic 14/6, Trascsinecki 2, Salash 1, Paliascsuk 3/3, Kravish 13, Gray 4/3, Korzh 5.

Szolnok: Perry 12/3, Vojvoda 6/6, Ford 10, Milosevics 8, Andric 6. Csere: Polyák 9/6, Kovács P. -, Tóth Á. 7, Tóth Z. 3/3.


Foto - fiba.com

Vármegyei szövetségek