Női NB I
28
Jan
2018
Női NB I
2018. január 28.  |  01:46

A vendéglátók egy káprázatos prágai sikerrel, valamint azzal a tudattal a tarsolyukban várták a megyei rangadót, hogy pályaelőnnyel kezdhetik az Euroliga rájátszását. Völgyi Péter együttese viszont egész héten a bajnokcsapatra, most már mondhatjuk, Európa egyik legjobb együttesére fókuszálhatott, s emellett próbálta minél hatékonyabban beépíteni a közelmúltban szerződtetett új játékosát, az Euroliga-győztes irányító, Robinsont. 

A hazai játékosok bemutatása előtt a soproni szurkolók egy egész szektort betöltő zöld-sárga zászólt húztak ki, köszöntvén a prágai hősnőket. A hazai légiósok közül ezúttal Jovanovics maradt ki - talán mert a győriek még nem vethették be Nagy-Bujdosó Nórát.

Goree támadó lepattanó után a vendégeknek szerzett vezetést, Langhorne 2+1-es akciójával fordítottak a hazaiak. Czank egész pályán próbálta űzni Fegyvernekyt. Fej fej mellett haladtak a felek, a szakasz közepén alacsony szerkezetre állt át a Győr, magasra a Sopron. A hazaiak Page kosaraival szűk előnyt állandósítottak, a vendégeket a Fields-Goree kettős tartotta versenyben. A szakasz hajrájában hazai részről Határ dobott büntetőket, Turner pedig triplát. A vendégeknél Simon lépett elő vezérré, triplájával egalizált a Győr.

A második szakasz elején szikrázó párharcok közpette Török triplájával átvette a vezetést a Győr, a hazaiak kialakították, de kihagyták a helyzeteiket. A vendégek sem dobtak jól, viszont néhányszor visszaszerezték a lepattanókat a hazai palánk alatt. Ugyanakkor több ízben eladták a labdát a vendégek. Öldökő küzdelem zajlott a pályán, Langhorne dinamikus lepördülés utáni kosarával, majd Page középtávoli találataival visszavette a vezetést a bajnok. Tetézte a vendégek gondjait, hogy egy időkérés után szabálytalan csere miatt technikait kaptak. Tiszta ziccererk maradtak ki mindkét oldalon, majd Fegyverneky minden rutinját bevetve a támadóidő utolsó pillanatában talált be pincérdobással - de vagy 6 méterről. A Török tripla után a vendégek perceken át képtelenek voltak pontot szerezni. A hosszú győri kosárcsendet a félidő hajrájában Goree törte meg rendezetlen védelem ellen szép középtávoli tempóval. Időt kért a Sopron, amelynek után alapvonali bedobásból letámadással Robinson szerzett labdát s 2 pontot. A félidő Robinson 1, illetve Langhorne 2 büntetőjével, s 3 pontos hazai vezetéssel zárult.

Goree bravúros kosarával kezdődött a második félidő, majd Fields gyorsan begyűjtötte a 3., és a 4. személyijét. Fegyverneky óriásit védekezett Simonnal szemben, a vendégek a tiszta helyzeteiket is rendre kihagyták, Langhorne vezérletével egy 7-0-s rohammal ellépett a bajnok. Ezzel lényegében eldőlt a megyei rangadó. Sokáig csak Goree jelentett veszélyt a hazai kosárra.
A záró szakasz elején Határ indításból szerzett kosarával kezdődött, majd Turner labdaszerzése és ziccere után 12 pontosra nőtt a hazai előny, Völgyi Péter időt kért. Közel 3 perc elteltével - ki más - Goree szerezte a vendégcsapat első kosarát a záró etapban, válogatottunk honosított középjátékos 2+1-es akciót mutatott be. Stepanova kosara után felforrósodott a hangulat, Fields kipontozódott, de ezzel egyidejűleg Turner technikait kapott. Goree az ezért járó büntetőt dobta be, Simon pedig a következő akció végén kettőt, 6-ra zsugorodott a bajnok előnye. Turner két triplával nyugtatta meg a hazaiakat, újra 10 pont fölé nőtt a különbség, s ezzel eldőlt a küzdelmes megyei rangadó, amelyen győri részről ezúttal egyedül Goree nyújtott egy rangadón elvárható teljesítményt, a hazaiaknál többen is átlagon felül nyújtottak, így megérdemelten nyertek a gyengén dobó győriek ellen.

Roberto Iniguez: - Nagyon boldog vagyok és büszke a játékosaimra, jó érzés volt ezen a meccsen vezetni a csapatot. Hét közben nagyon értékes győzelmet arattak idegenben a lányok, és tudtuk, hogy nagyon nehéz meccs vár ránk. Sok nehézségünk volt, amelyek ellenére úgy gondolom, igen-igen jó védekezéssel sikerült megnyerni a rangadót.
Völgyi Péter: - Úgy gondolom, amikor kellően agresszívek voltunk, akkor tudtunk kellemetlen percekt szerezni a Sopronnak. Amikor felpuhultunk, akkor kaptuk azokat a könnyű kosarakat, amelyeket szerettünk volna elkerülni. Annak is megvan a hátránya, hogy hét közben csak edzünk, s nincs Európa-kupa meccs. Ebbe úgy érzem, kicsit belefásultunk, ráadásul irányítónk beépítésén tovább kell dolgozni, teljesen megérdemelten nyert a Sopron, gratulálunk neki. A kupadöntőig minden tekintetben szeretnénk előrelépni, ott pedig jól szerepelni.

Sopron Basket - CMB Cargo-UNI Győr 63-49 (21-21, 11-8, 13-8, 18-12)

Sopron: FEGYVERNEKY 4, Salavdores 2, Dubei, Page 10, LANGHORNE 20. Cs.: TURNER 13/6, Crvendakics 8, Weninger, Határ 6. Edző: Roberto Iniguez.
Győr: Czank, Fields 4, Török 3/3, Krivacsevics 6, GOREE 17. Cs.: Robinson 5, Simon 9/3, Varga 3, Stepanova 2, Laklóth.

Vármegyei szövetségek