Férfi NB I
26
Jan
2018
Férfi NB I
2018. január 26.  |  22:17
Kapaszkodik a JKSE, zsinórban hatodszor bukott a DEAC

Az első, elhibázott vendégakció után Wallace közelijével a jászberényiek szerezték a találkozó első kosarát, majd Sejfic is betalált. A második perc Jones jó büntetőivel kezdődött (4-2), majd ő egyenlített, de jött Lucsics triplája, s a hazaiak négyese középtávolról is eredményes volt (9-4). Lucsics ugyan betakarta Armwoodot, de Lilov triplája célt ért. Egy labdaszerzés után Sejfic volt eredményes. Farkas esett rosszul a negyedik perc elején a saját palánkja alatt, s a vendégeknek cserélni kellett, Bognár jött a helyére. Frakas Attila pedig később sem tudott visszatérni a pályára. A negyedik perc végén Rakics triplája után Sejfic is szerzett két pontot, és 18-9-nél, Berényi Sándor az ötödik perc közepén időt kért. Wallace kétpontosa után a negyed közepén már 10 pont (20-10) volt a berényiek előnye. Lucsics betakarta DeShields-et, de két büntetőt kihagyott. Jones triplájával zárkóztak a debreceniek, de Rakics is betalált távolról (25-13). Lilov csak egyik büntetőjét értékesítette, s így 25-14-es állásnál kezdődött a negyed hajrája. Lilov távolról jobban célzott, de Nelson két büntetője is jó volt. Lilov nagyon belejött - szórt egy triplát, majd labdaszerzés után is eredményes volt -, s 27-22-nél Nikola Lazics kért időt, amikor bő egy perc volt még a játékrészből hátra. Molnár triplája után már csak két pont volt a különbség a csapatok között, s Velkey 10 méteres triplája után már a vendégek vezettek (27-28). Ezzel zárult az első negyed, melyben hét percen át a jászberényiek irányították a játékot, ám 12 pontos előnyüket sikerült leadniuk az utolsó három percben.

DeShields kosarával kezdődött a második negyed, majd az ex-jászberényi ismét betalált. Sőt, egy eladott labda után Armwood is eredményes volt, s a 12. perc elején héttel a vendégek vezettek (27-34). Két perc telt el a negyedből, amikor Armwood ismét jól célzott, majd zsákolt is egyet, s már 11 pont volt a vendégek előnye (27-38). A jászberényiek ekkor már több mint négy perce nem szereztek egyetlen pontot sem. Jött is Nikola Lazics időkérése. Velkey újabb triplát szórt, tovább tartott a hazaiak vesszőfutása (27-41). A 14. perc végén Lucsics középtávolija jelentette az első két hazai pontot ebben a játékrészben (29-41). Velkeyre továbbra sem figyeltek a hazaiak, s ez újabb 3 pontot jelentett a vendégeknek (29-44). Kerpel-Fronius 2+1-ével zárkózott a JKSE, így a 17. percben Berényi Sándor kért időt. Wallace triplája után már tízen belülre zárkóztak a hazaiak, de Velkey nem tudott távolról hibázni. Két perccel a félidő vége előtt Wallace, majd Nelson is betalált távolról (44-47), s zúgott a hazai tábor: Mindent bele! Velkey egy jó büntetője után a berényiek is dobhattak, mert Berényi Sándor reklamálásért technikait kapott. Nelson bedobta a büntetőt, majd egy duplát és egy újabb büntetőt is értékesített (48-48). Közben a játékvezetők Wallace-t és DeShields-et figyelmeztették. A negyed utolsó percében Sejfic kosara után már a JKSE állt jobban (50-48), de DeShields gyorsan egalizált. Nelson 3 másodperccel a vége előtt értékesített két büntetőt, míg DeShields hárompontosa kimaradt (52-50).

Rakics középtávolijára Armwood büntetőkkel válaszolt a második félidő első percében (54-52). Hatalmas küzdelem folyt a pályán, Nelson triplája után már 6 pont volt a hazaiak előnye (61-55), amikor még három perc sem telt el a negyedből. A nagy rohanásban mindkét oldalon becsúsztak hibák, a közönség élvezte a játékot. A 14. percben Wallace kapott sportszerűtlen hibát, amikor Armwood ellen szabálytalankodott. A vendégek 32-ese csak az egyik büntetőjét értékesítette, de maradt a labda a debrecenieknél (61-56). A következő kosarat viszont Sejfic szerezte, majd labdaszerzés után Wallace 2+1-gye után 10 pontra hízott a Berény előnye (66-56). A negyed közepén egy újabb labdaszerzés után Nelson volt eredményes (68-56). A vendégek teljesen elbizonytalanodtak támadásban, a harmadik negyedre láthatóan keményített védekezésén a Jászberény. Wallace triplájára DeShields duplája volt a válasz, s a 27. percben 71-60 volt az eredmény. Molnár büntetőivel jött tízen belülre a DEAC (71-62). A harmadik negyed utolsó perce 76-66-os állásnál kezdődött. DeShields hagyott ki egy ziccert, majd Kósa kapott sportszerűtlen hibát. Nelson bedobta a büntetőket fél perccel a játékrész vége előtt (78-66), aztán szórt még egy hármast, de erre Armwood az utolsó pillanatban is tudott válaszolni (81-69). Tizenkét ponttal vezetett három negyed után a jászberényi csapat, de a szurkolók nem dőlhettek még elégedetten hátra, mert a döntés a záró tíz percre maradt.

Lilov hármasa vezette be a záró tíz percet (81-72), s Nikola Lazics már másfél perc után időt kért. Molnár is betalált távolról, s máris 6 pontra csökkent a vendégek hátránya (81-75), sőt Armwood eredményes betörése után a 33. perc végén 81-77-re alakult az eredmény. Három és fél perc telt el a negyedből, amikor Kerpel-Fronius triplájának örülhettek a hazai szurkolók, de Molnár is szerzett két pontot (84-79). Érezték a hazai drukkerek, hogy nagyon kell a biztatás csapatuknak. Sejfic egy büntetőt értékesített (85-79), míg a másik oldalon Armwoodról a pályán kívülre pattant a labda. Öt perccel a mérkőzés vége előtt Armwood „takarította" el a saját gyűrűjük alatt Sejficet, aki kihagyta az első büntetőt, majd Lucsics dobta helyette a másodikat, mert vérző fejjel játékos nem lehetett a pályán (88-79). Négy és fél perc volt még hátra, amikor Kerpel-Fronius triplája után „felrobbant" a csarnok (91-79), s a vendégek időt kértek. DeShields begyűjtötte negyedik hibáját, Cseh pedig büntetőket dobhatott a 37. perc végén; a második beesett (92-81). Kerpel-Froniust Armwood „szerelte" a palánk alatt, míg a másik oldalon befújták a védő szabálytalanságot. Valamivel több, mint két perc volt még hátra, amikor 92-84-nél Nikola Lazics kért időt. Bognár 2+1-gyével lopakodtak a vendégek, akik kijöttek egészpályás letámadásra, miközben a nézőtéren zúgott a „Hajrá Berény!". Lucsics paszírozott be egy lepattanót, de volt válasz a másik oldalon (94-89) is. Az utolsó perc Nelson két jó büntetőjével kezdődött (96-89), majd Armwood duplája után a büntetőt kihagyta. Még egy időkérés belefért - 43,6 másodperc volt hátra -, öt pont volt a különbség a csapatok között (96-91). Nelson első büntetője kimaradt, a második a helyére került (97-91). DeShields is csak egyik büntetőjét dobta be (97-92), s ezt tette Lucsics is. Hat másodperccel a vége előtt még Rakics dobhatott a büntetővonalról, de mindkettőt kihagyta. Lerohanás után Armwood még zsákolt, s 1,2 másodperccel a vége előtt 98-94-nél Nikola Lazics időt kért. Az eredmény már nem változott, s a jászberényiek megszerezték ötödik győzelmüket a szezonban - írta a BB1.hu.

JP Auto-Jászberényi KSE - DEAC 98-94 (27-28, 25-22, 29-19, 17-25)

Jászberény, Belvárosi Általános Iskola,
V.: Cziffra Cs., Jakab L., Kovács N. (Hartyáni Zs.)

JKSE: Nelson 24/9, Rakics 8/6, Wallace 18/9, Lucsics 15/3, Sejfic 18. Csere: Cseh 1, Kerpel-Fronius 14/9, Molnár -.

DEAC: Jones 9/3, DeShields 16, Lilov 18/15, Farkas -, Armwood 19/3. Csere: Velkey 15/12, Molnár 12/6, Bognár 5, Kósa -.

Kipontozódott: Wallace.

Tovább robog az Alba

Remek formában várta a bajnok Alba a ZTE elleni rangadót, amely egyben a 17. forduló nyitó meccse is volt, igaz Bencze Tamás együttese is fontos idegenbeli győzelmet aratott legutóbb. Braniszlav Dzunics edző ezúttal Alhaji Mohammedet hagyta ki a hat légiósa közül.

Tavaly többször is megtréfálták a zalaiak a Fejér megyeiekeet, ezúttal azonban Lóránt Péter vezérletével ponterősen, magabiztosan kezdett, és remek első negyedet produkált a címvédő, megadva ezzel a mérkőzés alaphangját. A hangulatra egyébként nem lehetett panasz, köszönhetően elsősorban a lelkesen tomboló vendégeknek. A ZTE rengeteg hibát vétett védekezésben, így nem volt csoda, hogy a második játékrészben már húsz pont is tátongott a csapatok között. Bencze Tamás együttese csak rohant az eredmény után, a félidőben 52-39 volt az állás.

A dobópárbaj a szünet után is folytatódott, ez értelemszerűen a bővebb rotációval rendelkező hazaiaknak kedvezett. Bár a ZTE egy pillanatra sem adta fel - főleg Radic játszott nagyot -, többször is tíz pont alá került, Lóránték hihetetlen százalékkal tüzeltek (66 % kintről), összesen tizenhat triplát dobtak, és végül csaknem száz pontig jutottak. A sokkal dominánsabb fehérváriak győzelme egy pillanatra sem forgott veszélyben, nem mellékesen ezzel a sikerükkel jelenleg újra dobogósak - írta a BB1.hu.

Alba Fehérvár - Zalakerámia ZTE KK 98-86 (31-20, 21-19, 24-23, 22-24)

Székesfehérvár, Alba Regia Sportcentrum,
V.: Kapitány G., Pálla Z., Boros T. (Bodrogváry I.)

Alba: Hill 3, Harris 8/6, Simpson 22/15, Lóránt 22/9, Keller Á. 9/6. Csere: Pointer 6, Keller I. 5/3, Horton 10, Filipovity 8/6, Kovács Ák. 5/3.

ZTE: Kinney 10, Vaughn 8/6, Benke 16/6, Szabó 7/3, Radic 28/12. Csere: Horváth Á. 6/6, Kis -, Mikovic 2, Mohácsi 9/9.

Kipontozódott: Kinney (40. perc)

Vármegyei szövetségek