Felemás nap a FIBA-kupában
24
Jan
2018
Felemás nap a FIBA-kupában
2018. január 24.  |  20:39
Szoros meccsen kapott ki a Szolnok

A FIBA Europe Cup K-csoportjának negyedik fordulójában a Szolnok a montenegrói Mornar Bar csapatát látta vendégül. A két fél az első körben már összecsapott egymással, akkor 73-68-ra nyert a Bar.

Andric és Micsovics külön csatájával indult a találkozó, mindkét magasember 5-5 pontot szerzett. Ford büntetőjével először volt az előny az Olajnál, majd Vojvoda talált be kintről (9-5). Jó ritmusban játszott a magyar csapat, hátul is stabilak voltak Milosevicsék. Egyértelműen a Szolnok akarata érvényesült, Tóth Ádám kosara után már kilenc volt közte (24-15). A negyed hajrája azonban a Barnak sikerült jobban, Vranjes vezérletével felzárkózott a montenegrói együttes, 30-27-et mutatott a tábla tízpercnyi játék után.

Jobban kezdte a második etapot az Olaj, többek közt Vojvoda hat pontjának köszönhetően 39-31-re lépett meg. Mugosa triplájával és Vranjes büntetőivel zárkóztak a vendégek (39-36), később Vranjes újabb büntetőivel a vezetést is átvették (41-42). Vojvoda triplája után még visszavette az előnyt az Olaj, de jött a válasz Needhamtől, majd Pavic is eredményes volt, így háromegységnyi hátránnyal mehettek fújni egyet Dragan Alekszics tanítványai (46-49).

Andric duplájával zárkózott az Olaj, Milosevics kettesével pedig a vezetést is átvette a harmadik etap elején (50-49). Hol az egyik, hol a másik fél birtokában volt a fór, egyik csapat sem tudott egy megnyugtatóbb előnyt kialakítani. Úgy tűnt, a szolnoki vezetéssel fordulhatnak rá a záró felvonásra a játékosok, ám Needham utolsó másodperces hármasával 66-66-os eredménnyel jöhetett a negyedik negyed.

Mugosa hármasával öt ponttal lépett meg a Bar, Vojvodáék pedig nem igazán tudtak közelebb férkőzni ellenfelükhöz. Az extrán játszó Needham triplájára válaszolt az Olaj kapitánya, de Raley-Ross egyből beköszönt (75-82). Needham újabb trojkájával már kilenc volt közte (79-88), ekkor azonban Andric és Perry kosarai révén feljött ötre a Szolnok, 17 másodperccel a vége előtt pedig Ford értékesített egy távolit (86-88). Jöhetett a büntetőzés, az idegek csatája, amelyet a vendégek bírtak jobban. 88-90-nél Vojvoda büntetőzhetett, 6 másodperc volt hátra. Az elsőt kihagyta a hátvéd, a másodikat szándékosan rontotta volna el, de az behullott a gyűrűbe, ezután pedig már nem volt reális esélye a Szolnoknak. Végül 89-92-es eredménnyel zárult a találkozó, a magyar csapat szerencséje, hogy a Minszk idegenben legyőzte a Bakken Bearst, így életben maradtak a piros-feketék továbbjutási álmai - írja a BB1.hu.

Szolnoki Olaj KK - Mornar Bar 89-92 (30-27, 16-22, 20-17, 23-26)

FIBA Europe Cup, K-csoport, 4. forduló
Tiszaligeti Sportcsarnok

Szolnok: Perry 8, Vojvoda 27/9, Ford 7/3, Milosevics 14/3, Andric 22/6. Csere: Tóth Á. 4, Kovács P. 2, Phillip 5, Polyák -.

Mornar Bar: Needham 24/18, Bakic 2, Calic -, Micsovics 12/3, Lukovics 4. Csere: Pavic 5, Vujosevic 5, Mugosa 6/6, Raley-Ross 15/3, Vranjes 19/3.

Statisztika:

http://www.fiba.basketball/europecup/17-18/2401/Szolnoki-Olaj-Mornar-Bar#|tab=boxscore_statistics 

Visszavágott a törököknek a Körmend

Életbevágóan fontos volt ma este a győzelem az Egis Körmend számára a FIBA-kupában, sőt a legmegnyugtatóbb Ferencz Csabáék számára egy hét pontnál nagyobb siker lett volna. Ellenfelük, a török Büyükcekmece mindkét magyar csapattal játszott már: a vasiakat remek hajrájának - és Walker klasszisának - köszönhetően hét ponttal legyőzte odahaza, az Albától viszont húszpontos előnyről kapott ki Székesfehérváron.

Ebben a sorozatban akár mind a hét légiósa is játszhatna a Körmendnek, ám végül Sebastian Koch nem kapott lehetőséget, hiába volt benevezve a tizenkettes keretbe. Nem úgy a sérüléséből felépülő Marquis Wright, aki csereként újra pályára lépett. Jobban kezdett a magyar csapat (11-3), 11-5-nél Dillard ellen ítéltek sportszerűtlent a játékvezetők. Ettől megzavarodtak a hazaiak, két perccel az első negyed vége előtt már csak egy pont volt közte (16-15), sőt Walker triplája után fordult is a kocka, időt kért Potocnik. A hátralévő időben sokat hibáztak a csapatok, több kosár már nem született.

Továbbra is a kék mezesek vezettek pár ponttal, mert sokszor elég szellősen védekezett az MTE. Karaman kissé furcsára sikerült zsákolásával tovább nőtt a különbség, körmendi oldalon pedig lejárt a támadóidő. Dillard tartotta a lelket a hazaiakban, akiknek aztán feljavult a védekezése is. Sorra adták el a labdákat a vendégek, 30-24-nél jött is a török időkérés. A félidőre 40-28-as állással vonultak öltözőbe a csapatok. Dillard meg sem állt 18 pontig, vagyis a piros-feketék pontjainak közel felét ő szerezte, igaz asszisztja egy sem volt.

A fordulás után szép lassan lépegetett előre a Demir Insaat, Walker 3+1-es akciójával már 48-44 volt az állás, az utolsó percben pedig, Karaman ziccerével 52-50. Miután Csorvási nem tudta visszatenni Fanning kimaradt kísérletét, így a harmadik negyedbeli 56-52-es eredmény büntetőkkel alakult ki.

Nagy izgalmakat tartogatott a hajrá. Ferencz és Walker is eredményes volt távolról. Sőt Walker még újabb kettőt bevágott egymás után, így 59-61-nél időt kért Potocnik. Marquis Wright két gyors ziccerével hamar visszavette az előnyt a Körmend, ekkor a Büyükcekmece kért időt. A másik Wright, Bracey kapott színészkedésért technikait, de Hollis kihagyta a büntetőt. A hajrára Marquis Wright igazolta, hogy érdemes volt megvárni, mire felépül, fontos kosarakkal vezette fontos győzelemre a Körmendet, amelynek így reális esélye maradt a továbbjutásra - írja a BB1.hu.

Egis Körmend - Demir Insaat Büyükcekmece 73-71 (16-18, 24-10, 16-24, 17-19)

FIBA Europe Cup, J-csoport, 4. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok

Körmend: Dillard 18/6, Hollins 11/3, Ferencz 6/6, Tuoyo 10, Horti 5. Csere: Davis 3/3, M. Wright 10/6, Halász -, Fanning 7, Csorvási 3.

Demir Insaat: B. Wright 15, Walker 26/21, Sztojanovszki 8, Moldoveanu 3/3, Kairys 2. Csere: Baykan -, Simpson 8, Karaman 9/3, Mutlu -, Yildiz -.

Statisztika:

http://www.fiba.basketball/europecup/17-18/2401/Egis-K%C3%B6rmend-Demir-Insaat#|tab=boxscore_statistics 

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek