Női csapataink folytatják Európában
23
Jan
2018
Női csapataink folytatják Európában
2018. január 23.  |  21:13
Az USK Praha otthonában Euroliga-csoportja második helyéért játszik a Sopron, a Szekszárd pedig egyik legjobb játékosa, a szlovén Maja Erkic nélkül készül a Hatay elleni Európa-kupa párharcra. Roberto Iniguez együttesének - bár az elő körben Sopronban prágai siker született - semmi oka tartani a cseh együttestől. A soproniak a most zajló Euroliga-sorozatban már négy alkalommal, Polkowicében (ami igazán nagy bravúr volt), a Galatasaray, a Lille és legutóbb a belga Castors otthonában is nyerni tudott. A négy idegenbeli Euroliga-siker csúcsbeállítás a klub történetében - szerdán Prágában rekordot dönthet a Sopron. Emellett a tét sem kicsi, sőt...A csoport második helye, s ha ezt megcsípi, a rájátszást pályalőnnyel kezdheti a magyar bajnok a másik csoport 3. helyezettje ellen!
A Szekszárd a bajnokságban szabadnapos volt, tehát elvben nyugodtan készülhetett a Hatay elleni Európa-kupa párharcra. Elvben, ám nagy érvágás érte a női NB I listavezetőjét: az együttes szlovén válogatott bedobója, Maja Erkic - amint az a klub honlapjáról kiderült - magánéleti okokra hivatkozva szerződése szüneteltetését kérte. A klub honlapján Szabó Noémi szakmai és sportigazgató kiemelte, hogy a játékos az elmúlt másfél évben rengeteget tett a klubért, és a kérést a vezetőség elfogadta, s dolgozik a kitűnő kosaras pótlásán, egy megfelelő képességű helyettes megtalálásán.
Így nyilván szűkebb rotációval számiolhat Dokics Zseljko, a Szekszárd mestere, de így több lehetőség jut a csapat magyat bedobóinak, Gereben Líviának, Bálint Rékának és Theodoreán Alexandrának.
A Hatay ellen egyrészt azok után, hogy a Wroclaw csapatát idegenbeli bravúrral verte ki, másrészt pedig a hét elején történtek ismeretében abszolút felszabadultan, veszítenivaló nélkül vághat neki a párharcnak, és ez akár jól is elsülhet a kiváló center, Courtney Paris, a korábban Diósgyőrben is megforduló fehérorosz válogatott bedobó, Kacsjarina Sznyicina, az ausztrál irányító Leylani Michell, a belga hátvéd Hind Ben Abdelkader, valamint a még az Egyesült Államokban Barbara Turner néven született, de már évek óta Bahar Öztürk néven kosarazó színesbőrű bedobó fémjelezte törökök ellen.

A Hatay veretlenül menetelt végig a csoportkörön a szlovákiai Pöstyén, a romániai Sepsiszentgyörgy, valamint az akkor még az azóta Pécsre szerződő Rasheed Ritát is foglalkoztató Torun ellen. E két csapat lengyelországi összecsapásán - amelyet 71-53-ra nyert a Hatay - akkori csapata legeredményesebb játékosának bizonyult 13 pontjával.
Az egyenes kieséses szakaszban egy érdekes párharcot megnyerve jutott túl a Hatay az orosz Jenyiszej együttesén. Orosz földön 70-65-re győzött a török együttes, ám a visszavágó óriási izgalmak közepette ért véget: a Jenyiszej nyerni tudott a Hatay otthonában, megfosztva Európa-kupa veretlenségétől a török csapatot, ám a 74-72-es diadal dicsőségnek jó volt,a továbbjutáshoz azonban kevésnek bizonyult az oroszoknak, így végül 3 pont különbséggel, 142-139-es öszesítéssel a Hatay lépett tovább.

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek