Férfi NB I
21
Jan
2018
Férfi NB I
2018. január 21.  |  00:50
A 16. fordulót megelőzően a DEAC hazai pályán, az Alba Fehérvár idegenben állt 3-4-es mutatóval - a debreceniek most éppen a bajnoki címvédőt fogadták.

Meglepte vendégeit a házigazda: 4-4 után Lilov triplája megindította a hajdúsági alakulatot, és bár egy Alba-időkérés rövid időre megszakította a lendületet, egészen 15-6-ra húzott el néhány perc leforgása alatt. Néhány másodperc híján még a fél negyed hátravolt ekkor, ezt ki is használta az Alba: Simpson hármasával megindult felfelé, két perc múlva Mohammed távolijával pedig már a vezetést is átvette (17-18). Az utolsó két perc is a vendégeké volt: 19-22-ről indult a második etap.

Farkas Attila egy hármassal rögtön egyenlőre hozta a meccset, Harris kettesére pedig Lilov válaszolt kintről - a minimális előny ekkor a DEAC-nál volt. Az Alba ismét megrázta magát, legközelebb 25-31-nél esett az újabb debreceni kosár, Velkey pedig 31-33-nál büntetőzött hibátlanul, így megint egalizált a csapata. A félidő hátralevő részében azonban megint a vendégek akarata érvényesült: 38-45 állt az eredményjelzőn a szünetet jelző dudaszó pillanatában.

A második félidő elején, Lilov újabb hármasa után bizakodhattak a hazaiak, hogy sikerül ismét megközelíteni az ellenfelet, azonban az Alba tett róla, hogy hamar hazai időkérés szakítsa meg a játékot: alig két perc alatt tíz fölé tornázta a különbséget (43-56). Állandósulni látszott a 13 pont körüli különbség, majd Mohammed és Horton jegyzett összesen öt pontot, így 50-67-nél az addigi legnagyobb differenciát jegyezhettük fel. Velkey triplája ült, 54-68-nál ért véget a harmadik negyed.

Az utolsó negyed első négy percében öt pont esett - hármat az Alba, kettőt a DEAC jegyzett. Úgy tűnt, eldőlt a találkozó, a vendégek igyekeztek tartani a különbséget. A végére még nőtt is az Alba előnye: 83-65-re nyert.

DEAC - Alba Fehérvár 65-83 (19-22, 19-23, 16-23, 11-15)

Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, Debrecen,

V.: Farkas Gábor, Gál János, Sallai István (Bogárdi János)

DEAC: Lilov 17/9, Molnár A. 5/3, Jones -, FARKAS A. 12/6, Armwood 12. Csere: BOGNÁR 11/3, Velkey 5/3, Deshields 3, Kozák -, Kósa -.

Alba: Hill 9/3, Harris 7/3, Simpson 10/6, LORÁNT P. 20/3, Keller Á. 8. Csere: Mohammed 16/12, HORTON 12, Keller I. 1, Filipovics -, Kovács Á. -.

Brutális teljesítménnyel erősítette meg második helyét a Körmend

Ahogy azt a Körmend vezetőedzője beharangozta, egészen más meccset játszott egymással a két csapat, mint január elején Sopronban.

A vasiak energikusan, az első perctől koncentrálva kosaraztak. Az első negyedben dobott 31 pontjuk önmagáért beszélt, és gyakorlatilag minden fontos kérdést eldöntött.

A körmendiek remek támadójátéka mellé, remek védekezés is társult a második tíz percben még a tízből sem tudott kijönni a sereghajtó.

A második félidőben sem tudta nehézzé tenni a rossz napot kifogó Sopron a hazaik dolgát, akik kihasználva a magabiztos vezetést, több olyan kosarasnak is lehetőséget adtak, akiknek eddig epizódszerep jutott a bajnokságban.

A vasiak új irányítója 11 pontig jutott, de Dillard 7 asszisztot is kiosztott. Dicséretet érdemel Csorvási palánk alatti munkája, és Hollis extrája is. A vendégeknél egyedül Mészáros jutott tíz pont fölé.

Egis Körmend - Sopron KC 96-57 (31-13, 23-9, 21-19, 21-16)

Körmend, Városi Sportcsarnok, 1900 néző

V.: Cziffra Cs., Fodor A., Horváth A. (dr. Gincsai J.)

Körmend: Dillard 11/9, Hollins 20/18,Ferencz 12/12 ,Tuoyo 12/6,Horti 8. Cserék: Németh -, Halász -, Fanning 7/6, Mrton -, Bán 4, Csorvási 15, Davis 7.

Sopron: Parker 8/3 ,Duvnjak 6/6 ,El-Amin ,Takács 3/3,Watkins 6 8. Cserék: Polgárdy 2, Dénes 8/6, Kántor 3, Bagó -, Mészáros 13.

Hozta a kötelezőt a Falco

Nelson szerezte a meccs első kosarát, a jobb sarokból, triplából. A Falco hamar fordított, de a vendégek - két amerikai hátvédjüknek köszönhetően - eleinte nem szakadtak le. Nem volt magas a színvonal, az első negyedben kevés pont született (16-15).

Hazai pályán tőle szokatlanul gyatra, 30 %-kal dobott a Falco, nem csoda, hogy a vendégek át is vették a vezetést. Közel három percet kellett várni az első vasi kosárra a második negyedben, Pustahvar jegyezte, távolról. A belorusz válogatott még egy triplát bevágott, 22-17-nél Lazics kérte ki a meccs első idejét. Norfleet is jegyzett egy hármast, majd Zsigeranovics büntetői után először lett kétszámjegyű a különbség (27-17). Wallace és Govens vívott egymással szópárbajt, Praksch játékvezető mindkettőnek technikait adott. Nem változott a játék képe, 33-23-nál ismét magához hívta csapatát a vendégek mestere. A félidőben 35-27 volt az állás.

Hiába szedték a fordulás után is jobban a lepattanót a kék-fehérek, nem történt nagy áttörés, a Falco két pontot rátett a félidei különbségre, Perl utolsó másodperces triplájával 55-45-re módosult az állás.

Borisov triplájával folytatódott a meccs, amire Lucsics a palánk alól felelt. 7-2-es szériát követően, 62-47-nél újra időt kért a JKSE. Hiába, nem sokkal később meglett a közte húsz is. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a végére lehetőséget kaptak a fiatalok is, a Falco színtiszta magyar sorral fejezte be a meccset. Szrecsko Szekulovics együttese gond nélkül őrizte meg hazai veretlenségét.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - JP Auto-Jászberényi KSE 85-65 (16-15, 19-12, 20-18, 30-20)

Szombathely, Aréna Savaria, 2700 néző

V.: Praksch P., Török R., Radnóti M. (dr. Páli K.)

Falco: Govens 11/3, Perl 23/6, Váradi 10/6, Borisov 11/9, Tóth N. 8. Csere: Pustahvar 6/6, Norfleet 5/3, Zsigeranovics 2, Durázi 6, Hódi -, Kovács B. 3/3, Dancsecs -.

JKSE: Nelson 15/9, Rakics 3/3, Wallace 18/9, Lucsics 8, Sejfic 10. Csere: Molnár 2, Cseh 2, Kerpel-Fronius 7/3, Bazsó -.

Oda-vissza verte a Kaposvárt a MAFC-ot

Az eltiltott Hot mellett sérülése miatt Davis és Misek sem vállalta a játékot a MAFC-nál, így igen tartalékosan álltak fel a vendégek. A hazaiaknál is volt egy hiányzó: Spica ugyan bemelegített, de ágyéksérülése miatt végül ő sem lépett pályára.

Már a találkozó elején egyértelműsítette a Kaposvár, hogy ezen az estén csak a győzelem elfogadható számukra. Eleinte ugyan nem a legjobban használták ki a helyzeteiket, de aztán szépen lassan összeállt a játék támadásban, a negyed derekához közelítve pedig Dunn hármasa után már a tízet is átlépte a különbség. (16-5) A kaposváriak amerikai irányítója nagy kedvvel játszott, betöréseiből pedig sokszor vagy kosár lett, vagy büntetőt dobhatott, így nagyon hamar eljutott tizenegy pontig. Jovica Arsics időkéréssel is próbálta elvenni a Kaposvár lendületét, de mind hiába. A KKK szemet gyönyörködtető és ötletes támadásokat vezetett, míg védekezésben csak tíz pontot engedélyeztek. A nagy hazai fölény végül 32-10 formájában mutatkozott meg az eredményjelzőn az első negyed után.

A második játékrész már kiegyenlítettebb volt. Fekete Ádám sűrűn rotálta csapatát, és a juniorok, valamint az eddig kevesebb játéklehetőséget kapók is szóhoz jutottak, hosszú kihagyás után pedig Papp Péter is játékra jelentkezett a kaposváriaknál. A kiegészítő emberek nem is vallottak szégyent, és tartani tudták a húsz pontos különbséget. A KKK-ban Dunn mellett Hendlein és Ivosev is legalább tíz pontig jutott, utóbbi neve mellé ráadásul nyolc lepattanó, három blokk és két labdaszerzés is bekerült a statisztikában. A MAFC-nál csak McCray és Fodor tudta tartani a lépést a pontgyártásban, az amerikai tíz, míg a korábbi magyar válogatott hátvád kilenc egységig jutott a félidőben.

A térfélcsere után sem sok minden változott. A harmadik negyed elején még jól helytállt a MAFC, aztán a kaposváriak egy 15-0-s futással már több mint harminccal vezettek. (72-38) A somogyiaknál minden klappolt, ebben a játékrészben hat triplát süllyesztettek el, összesen pedig 35 pontot szórtak.

87-52-es állásról kezdődött meg az utolsó negyed, melyet már végül meg tudott nyerni a fővárosi együttes. A KKK 32-19-re vesztette el a záróetapot, de még ez is bőven belefért. A MAFC-nál Fodor 25, McCray 27 pontig jutott, de a meccs MVP-je egyértelműen Ivosev volt a 26 pontos 12 lepattanós teljesítményével. A kaposváriak ezen az estén a játék minden elemében felülmúlták a fővárosiakat, így teljesen megérdemelten nyertek. A hazai szurkolók a meccs után nem csak csapatukat, hanem Fodor Mártont is percekig éltették.

Kaposvári KK - MAFC 106-82 (32-10, 20-21, 35-19¸ 19-32)

Kaposvár, Városi Sportcsarnok, 

V.: Papp P., Boros T., Válé F. (Forrai S.)

Kaposvár: Dunn 19/9, Gibbs 17/3, Baki 8/6, Ivosev 26, Hendlein 16. Csere: Tóth P. 8/6, Papp 6/6, Grebenár 2, Bogdán 2, Hock -, Blaskovits 2.

MAFC: Fodor 25/6, Lakits 7, McCray 27/3, Lakosa -, Cvetkovics 14. Csere: Peringer 7, Katona 2, Szanyi -.

Magabiztos játékkal nyert a ZTE Pakson

Az előző hat bajnokijából ötöt megnyerő Atomerőmű SE fogadta szombat este hazai pályán a Zalakerámia ZTE KK-t, amely legutóbbi idegenbeli meccsén kikapott Kecskeméten.

Radic kihagyta, Eilingsfeld bedobta közelről - így indult a találkozó -, majd zsinórban egymás után nyolc pontot szerzett a Zalaegerszeg Vaughn két triplájának is köszönhetően. A Paks az ötödik perc elején érte utol a vendégeket Guinn hármasa után (10-10). Ebben a periódusban még fej-fej mellett haladtak a csapatok, 24-26-nál ért véget az első tíz perc.

A második etapban azonban már egyre jobban kezdett nyílni az olló, a ZTE 12-3-mal (27-38) kezdett - Horváth Ákos tíz ponttal, Radic pedig zsákolással tette hozzá a magáét ebben a sorozatban. A negyed derekára még mínusz hatra (38-44) visszajött az ASE, de a szünetre ismét elhúzott Bencze Tamás csapata, 41-54-nél jött el a félidő.

A második játékrészt is jobban kezdték a vendégek, Vaughn triplája ismét utat talált a gyűrűbe, majd Radic is jól célzott (41-59). Ez már tetemes előnynek bizonyult, igaz idő még lett volna a hazaiaknak a felzárkózásra, de támadásban nem brillíroztak Rujákék, így a negyedik negyedre már eldőlt a meccs, 55-77-nél következhetett az utolsó tíz perc.

Itt már kényelmesen játszhatott a ZTE, náluk Kovács Benedek és Kis Raúl, a hazaiaknál pedig Gulyás Milán és Pajor Dávid is lehetőséget kapott. Az ASE hattal megnyerte az utolsó felvonást, így valamelyest kozmetikázott az eredményen, de a 79-95-ös végeredményt így is magabiztosan érték el a vendégek.

Atomerőmű SE - Zalakerámia ZTE KK 79-95 (24-26, 17-28, 14-23, 24-18)

Paks, ASE Sportcsarnok. 

V.: Győrffy P., Söjtöry T., Kovács N. (Farkas Z.)

ASE: Hinds 10/6, Allen 27/9, Barnies 8/3, Eilingsfeld 7/3, Guinn 13/9. Csere: Garamvölgyi 4, Ruják 4/3, Ogunyemi 4, Medve -, Gulyás 2.

ZTE: Kinney 14/6, Vaughn 20/15, Benke 12, Szabó Zs. 16/6, Radic 14. Csere: Horváth 14/6, Mohácsi 5/3, Kis -.

Későn ébredt a Szeged, pécsi bravúr lett a vége

Az elejébe belealudt a tartalékos Szeged, ami az egész mérkőzésre rányomta a bélyegét.

A tetemes hátrány ellenére a második félidőre jobb felfogásban futottak ki a hazaiak, a kissé elkényelmesedő pécsiek előnyéből gyorsan lefaragtak tíz pontot, de ez csak egy szoros végjátékra volt elég.

A remek napot kifogó Supola, sokat tett a pécsi sikerért.

Naturtex-SZTE-Szedeák - Pécsi VSK-VEOLIA 81-88 (17-27, 18-24, 25-15, 21-22)

Szeged, Újszegedi Sportcsarnok, 800 néző

V.: Ádám J., Pozsonyi L., Balogh Gy. (dr. Gencsev P.)

Szedeák: BOLTICS 16, Wirth 8/6, Meleg 2, FORTUNE 23/12, SULOVICS 13. Csere: Petrovics 6/3, Vágvölgyi, Kovács Á. 13.

Pécs: DURHAM 13, SUPOLA 22/12, Budimir 17/3, Demeter, SARLIJA 15. Csere: Bíró 6/6, Simon 9/3, Dukics 2, Harazin 4.

Kipontozódott: Petrovics (40.), Sulovics (40.) ill. Budimir (40.)

Nehezen, de Kecskeméten is nyert a Szolnok

Polyák hárompontosa indította a találkozót, a Kecskemét első kosarát Djeraszimovics szerezte, Thompson triplájával pedig már náluk volt a fór. Inkább a küzdés dominált, ennek ellenére azonban jócskán akadtak szép megoldások is. Fordulatos volt az első etap, hol hírösvárosiaknál, hol pedig az Olajnál volt a vezetés, végül 19-16-tal ért véget a játékrész.

Djeraszimovics duplájára Perry válaszolt kintről, Ford kosara után pedig egyenlő volt az eredmény (23-23). Djeraszimovics talált be a triplavonalon túlról is, majd Pongó értékesített egy közelit, a vendégek pedig két percig gólképtelenek voltak. Polyák újabb triplájával jött közelebb a Szolnok, Andric büntetőjével pedig csupán egy volt közte (32-31). Pongó talált be kintről, ám Vojvoda révén a nagyszünetre két pontra zárkózott a listavezető (35-33).

8-0-s futással kezdte a harmadik negyedet a Szolnok, Thompson két gyors egymásutánban szerzett triplájával azonban egyenlítettek a lila-fehérek (41-41). Kezdett pontatlanná válni a játékuk, voltak eladott labdáik, valamint sok támadólepattanót engedélyeztek ellenfelüknek Wittmannék. Alekszics csapata élt a lehetőséggel, Polyák triplájával pedig kétszámjegyűre nőtt a differencia (43-54). Djeraszimovics hárompontosával jöttek közelebb a hazaiak (48-54), azonban Perry is ugyanígy járt el, 48-57-tel jöhetett a záró felvonás.

Az utolsó játékrészben a hazaiak csak futottak az eredmény után, győzelmi esélyeik nem voltak. Egy kiváló hangulatú, telt házas mérkőzésen 79-67-es vereséget szenvedtek a legnagyobb bajnokaspiráns ellen.

KTE-Duna Aszfalt - Szolnoki Olaj KK 67-79 (19-16, 16-17, 13-24, 19-22)

Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok,

V.: Benczur T., Frányó P., dr. Mészáros B. (Faidt M.)

Kecskemét: Pongó 9/3, Thompson 17/9, Djeraszimovics 20/6, Dramicsanin 4, Karahodzsics 10. Csere: Wittmann 7/3, Fülöp -, Molnár -, Horváth K. -.

Szolnok: Perry 13/9, Vojvoda 11/3, Polyák 15/15, Milosevics 15/3, Tóth Á. 2. Csere: Ford 11/3, Phillip -, Andric 10, Kovács P. 2.

Vármegyei szövetségek