16
Jan
2018
NBA-klasszisok térhetnek vissza a litván válogatottba
2018. január 16.  |  22:46
A litvánok egyik legnagyobb sztárja, Domantas Sabonis a 2017-es Európa-bajnokságról, valamint az eddigi világbajnoki selejtezőkről is hiányzott, miután a nyáron csapatot váltott és az Oklahoma Citytől az Indiana Pacersbe igazolt, új helyén pedig arra kérték, a beilleszkedés szempontjából maradjon velük Amerikában.

A FIBA hivatalos honlapjának nyilatkozó 21 éves játékos elmondta, februárban a Magyarország és a Koszovó elleni találkozón még nem tér vissza a válogatottba, ám a nyári találkozókon - június 28-án Lengyelország, július elsején a mieink ellen - már újra segíteni szeretne a társainak a kvalifikációs sorozatban.

- Nagyon szívesen segítenék újra a csapatomnak, litván vagyok, képviselni akarom a hazámat - kezdte a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségi oldalán Sabonis, aki Portlandben született, így kettős állampolgár. - Már a nyáron a válogatott rendelkezésére akarok állni, igaz ezt még meg kell beszélni a klubcsapatomnál, de ha ez lehetséges, én játékra kész vagyok. Nagyszerűen kezdtük a selejtezőt, az első két meccsen jó csapatjátékot mutattunk be, egyáltalán nem voltunk önzőek, rengeteg nőtt a győzelmek után az önbizalmunk. Az első körből még négy meccsünk van hátra, mind a négyet meg akarjuk nyerni.

Sabonis 35 meccsen lépett pályára az NBA most futó szezonjában, ezeken 24.2 percet, 11.7 pontot, 8.2 lepattanót és 2.2 asszisztot átlagolt meccsenként.

Nem csak Sabonis, hanem a Toronto Raptors centere, Jonas Valanciunas is bevetésre készen áll a júniusi és a júliusi csoportmeccseken, amikor is a litvánok otthon fogadják a lengyeleket, majd pedig Magyarországra utaznak.

- Valóban tervezem, hogy visszatérek. Tudom, hogy a szövetségi kapitány figyelemmel fogja követni az NBA-ben és a külföldön játszó litvánok sorsát is. Meg fogjuk beszélni vele és felállítunk egy tervet nekem és a csapatnak is. A fiatal játékosok remekül szerepelnek a válogatottban, minden nagyszerűen működik, megmutatták az erősségeiket. Koszovó ellen Arnas Butkevicius, míg a második találkozón Eimantas Bendzius játszott fantasztikusan - dicsérte társait Valanciunas.

A 25 éves center 37 találkozón lépett pályára a most futó NBA-szezonban, meccsenkénti 21 perc játékidő alatt 11.2 pontot és 8 lepattanót átlagolt - írja a BB1.hu.

Vármegyei szövetségek