Európa legjobb nyolc csapata közé juthat a Sopron
16
Jan
2018
Európa legjobb nyolc csapata közé juthat a Sopron
2018. január 16.  |  20:32
Szerdán este folytatódhat a Szekszárd, illetve a Sopron menentelése az Európa-kupában, valamint az Euroligában. A szekszárdiak a lengyel Wroclaw bravúros idegenbeli legyőzése és kiejtése után egy újabb a csoportját veretlenül nyerő együttessel, a tavaly az Euroligában szereplő török Hatay csapatával vív oda-visszavágós párharcot, a Sopron pedig Belgiumban biztosíthatja be helyét csoportja első négy, s egyben Európa legjobb nyolc csapata között.

Krnjics Sara-nak a Szekszárd szerb válogatott centerének ismerős lesz majd a török együttes legnevesebb játékosa, Courtney Paris, hiszen a Hatay centerével tavaly, még soproni játékosként kétszer is találkozott. A soproni meccs fölöttébb emlékezetesre sikeredett, háromszori hosszabbítás után győzött 98-95-re a Hatay, s Paris azt a meccset 33 ponttal és 28 lepattanóval zárta - remélük holnap azért nem lesz ilyen jó napja.

A Hatay a szlovákiai Pöstyénnel, a romániai Sepsiszentgyörggyel, valamint Rasheed Rita volt csapatával, a lengyel Energa Torunnal került egy csoportba, s veretlenül nyerte azt. Rasheed egyébként a két csapat lengyelországi összecsapásán - amelyet 71-53-ra nyert a Hatay - akkori csapata legeredményesebb játékosának bizonyult 13 pontjával.

Az egyenes kieséses szakaszban egy érdekes párharcot megnyerve jutott túl a Hatay az orosz Jenyiszej együttesén. Orosz földön 70-65-re győzött a török együttes, ám a visszavágó óriási izgalmak közepette ért véget: a Jenyiszej nyerni tudott a Hatay otthonában, megfosztva Európa-kupa veretlenségétől a török csapatot, ám a 74-72-es diadal dicsőségnek jó volt, a továbbjutáshoz azonban kevésnek bizonyult az oroszoknak, így végül 3 pont különbséggel, 142-139-es öszesítéssel a Hatay lépett tovább. Paris ez az összecsapást 18 ponttal és 17 pattanóval zárta.

A Szekszárd játékosai a legjobban a török csapatból a korábban Diósgyőrben is megforduló fehérorosz válogatott bedobót, Kacjarina Sznyicinát ismerhetik. A Hatay jelenleg 3. a bombaerős török bajnokságban, de a Szekszárdnak a Wrollaw elleni bravúros továbbjutást követően sem félni-, sem pedig vesztenivalója nincs, Studer Ágnesék nyomás nélkül játszhatnak a török együttes ellen, amelyet egyébként a Paris és Sznyicina mellett az ausztrál irányító Leylani Mitchell, valamint a belga hátvéd, Hind Ben Abdelkader visz a vállain, no meg a Barbara Turner néven az Egyesült Államokban született, de már évek óta Bahar Öztürk néven kosarazó színesbőrű bedobó. Este 6 órától a szekszárdi közönség újra forró hangulatot teremthet a csarnokban, és egy újabb remek mérkőzést láthat.

Európa legjobb nyolc közé juthat a Sopron, ha megnyeri a szerda este 20.30-kor kezdődő mérkőzését Belgiumban a Castors Braine otthonában. Persze a belga bajnokságot veretlenül vezető riválisnak is roppant fontos a ma esti találkozó.

A Castors Braine ahogy mondani szokták, beragadt az Euroliga-sorozat rajtjánál, az első 5 összecsapását elveszítette - Sopronban simán, 83-59-re győzött a magyar bajnok az első körben. Azóta viszont a jelek szerint kiegyenesedett a belga éllovas, az utolsó hat mérkőzésén 3-3 a mérlege. Ami fölöttébb figyelemre méltó siker volt a belga együttestől: Prágában is nyerni tudott. A Castors Braine még versenyben van a csoportból való továbbjutás, az Európa-kupa szereplést jelentő helyek valamelyikének a megszerzéséért.

Roberto Iniguez együttese viszont ha ma nyer, bebiztosítja helyét a csoport első négy, Európa legjobb nyolc csapata között. A tét tehát a magyar bajnok számára is óriási. Az előző Euroliga meccsen a kezén megsérülő, s azóta megoperált Jelena Milovanovics játékára még jó ideig nem számíthanak Sopronban, megérkezett viszont és be is kapcsolódott az edzésmunkába a honosított szerb Danielle Page, aki két és fél éve éppen Magyarországon nyert Európa-bajnoki címet Szerbia válogatottjával, s az ő játékára már számíthat a soproni szakvezetés.

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek