Változó fegyelmi szabályok
05
Jan
2018
Változó fegyelmi szabályok
2018. január 5.  |  21:37
Kisebb, ám nem jelentéktelen változtatásról döntött az óesztendő végén a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége. A módosítás idén január 1-től eltörli a két sportszerűtlen hiba, két technikai hiba, vagy egy sportszerűtlen és egy technikai hiba alapján kizárt sportolók játékjogának automatikus felfüggesztését és a fegyelmi eljárás automatikus kezdeményezését.

Mint azt megtudtuk, a nemzetközi mérkőzéseken ilyen esetekben alap helyzetben már jelentéstételi kötelezettsége sincs a játékvezetőknek a Fiba felé, a játékos büntetését pedig letudják azzal, hogy az adott mérkőzésen kizárják a játékból. Mivel a magyar szabályzatban minden kizárás automatikus felfüggesztést és fegyelmi eljárást vont maga után, így az egyébként további szankcióval korábban sem sújtott, fent említett esetekben immár nem kell kihagynia egyetlen mérkőzést sem az érintett sportolóknak.

Fontos tudni azonban, hogy az elített szabályszegést rendszeresen elkövetők ellen továbbra is kezdeményezhető fegyelmi eljárás, valamint az azonnali kizáró hibák esetében továbbra is fennáll a játékjog automatikus felfüggesztése.

Vármegyei szövetségek