Alba-parádé lett a forduló rangadójából
28
Dec
2017
Alba-parádé lett a forduló rangadójából
2017. december 28.  |  23:15
Fontos rangadót nyert idegenben az Olaj

A találkozó előtt a ZTE elbúcsúztatta egyik ikonját, az aktív kosárlabdától nemrégiben visszavonuló Kámán Tamást, akinek Stárics Kornél ügyvezető adta át a „Kámán" feliratú idei, tizes számú, kék színű mezt, de az örök „tizest" ajándékkal köszöntötte Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú város polgármestere, valamint Dr. Gyimesi Endre, a társadalmi elnökség tagja is.

A találkozó tétjének megfelelően megteltek a lelátók, szép számmal érkeztek szurkolók Szolnokról is. A mérkőzés elején a vendégcsapat kapta el a fonalat, 0-4 után Radic triplája jelentette az első egerszegi kosarat. Keményen védekezett a Szolnok, a ZTE pedig sokat hibázott támadásban. Radic kétszer is kiejtette a labdát, a vendégek pedig remek százalékkal értékesítették helyzeteiket. Vojvoda palánkos duplája után Horváth hármasa hozta közelebb a Zetét, majd Benke vette kezébe az irányítást, így a negyed végére egy pontra zárkózott fel a hazai csapat. 17-18-al zárult az első játékrész.

A kisszünet után Vojvoda vezérletével megint meglépett kicsit a listavezető, ám ismét Radic hármasa ugrasztotta talpra a zalai nézőket. Megint öt pontra nőtt a vendégelőny, amit egy labdalopás után Horváth saroktriplája egalizált. A ZTE egy pillanatra átvette a vezetést Szabó hármasával, ám a vendégeknek mindenre volt válaszuk. A hazai labdavesztéseket azonnal büntette az Olaj, s már nyolc pontra is hízott előnyük, ám a ZTE szívósan tapadt, s négy pontra csökkentette hátrányát.

A második húsz percet ismét Radic kosara nyitotta, ám horvát centertársától is érkezett válasz. Ford, majd Radic is beköszönt távolról, majd a szolnoki amerikai kétszer is hibázott a 6,75-ösön túlról egy támadás során. Néhány játékvezetői ítélet eléggé felpaprikázta a hazai nézőket, erre jó gyógyír volt Vaughn hármasa. Jött azonban Szabó negyedik faultja, akinek dühét egy reklámtábla bánta. Vaughn ezután betörésből volt eredményes, majd Benke védekezett extrán, Mohácsi pedig egyenlített. A hatalmas hangorkánban megint a Szolnok nyugodott meg előbb, ismét öt pontos fórt építettek ki Vojvodáék. Jeffersé volt a negyedben az utolsó szó, egy lepattanó labdát zsákolt be, s ezzel 3 pontra zárkózott a hazai gárda.

James Kinney kapta el a fonalat a zárónegyed elején: az addig pont nélkül álló irányító előbb két duplát, majd egy triplát helyezett el gyors egymásutánban a szolnokiak gyűrűjében, miközben vendégoldalról is érkeztek válaszok, Tóth Ádám és Vojvoda révén. Az addig nem túl jól célzó Milosevics pedig a legjobbkor ébredt vendégszempontból: hármasával néggyel ment a Szolnok. Innen még sikerült egyenlítenie a Zetének, ám jött egy perc rövidzárlat - ismét Milosevics kintről -, s 2:40-el a vége előtt hétpontos vendégvezetésnél tombolhattak a tiszaparti szurkolók. Volt azonban visszaút, a négy faultja után visszatérő Szabó is beköszönt távolról, két perccel a vége előtt megint élt a hazai remény. A vendégek sorra dobhatták a büntetőket, azonban jött Vaughn hármasa, s megint csak kettő volt a differencia. Vojvoda biztos kézzel büntetőzött, ám jött Kinney, triplája után ismét tombolt a csarnok. Korai volt azonban még a hazai öröm, mert Perry is bevágta csont nélkül kintről. A hátralevő 16 másodpercben már nem tudott csodát tenni a ZTE, s bár mindent megpróbáltak, a végén a vendégek örülhettek, akik az új évet is a tabella éléről kezdik - írta a BB1.hu.

Zalakerámia ZTE KK - Szolnoki Olaj KK 85-88 (17-18, 23-26, 21-20, 24-24)

Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok,

V.: Győrffy P. A., Tőzsér D., Kulcsár T. (Szabadvári J.)

ZTE: Kinney 10/6, Vaughn 19/6, Benke 9, Szabó 10/6, Radic 21/9. Csere: Mohácsi 6, Horváth Á. 8/6, Jeffers 2.

Szolnok: Perry 17/6, Kovács P. -, Vojvoda 19/3, Milosevics 14/6, Andric 14. Csere: Tóth Á. 7, Phillip 2, Ford 15/3.

Alba-parádé lett a forduló rangadójából

Parádés megoldásokkal, remek kosarakkal, kevés védekezéssel kezdett a bajnokság megnyerésére is esélyes két csapat.

Az Albának többször lett volna lehetősége meglépni a körmendiektől, elsősorban a sérüléséből visszatérő Wright hibáit kihasználva, de a vasiaknak mindig volt válasza. 17-9-nél azonban már nem bízta a pályán lévőkre a dolgot Potocnik mester, időkéréssel próbálta felrázni Hortiékat. Nem járt sikerrel, 23-14-nél újabb vasi időkérés jött. 33-22-nél volt először tíz pont a két csapat között. A Körmend képtelen volt rendezni védekezését, az Alba remekül dobott kintről. 38-14 lett az első tíz perc vége.

A második negyedben sem történt csoda, bár a látottakon még a sokat látottak is elcsodálkoztak. A hazaiak ellenállhatatlan volt, jól dobtak kintről, más sebességen védekeztek, támadtak, mint a Körmend.

A harmadik negyed legizgalmasabb percei azok voltak, amikor kiderült, hogy a hatalmas vihar miatt elkezdett beázni a székesfehérvári csarnok. Az Alba semmit nem bízott a véletlenre: a 22. percben már 34 pont volt a két csapat között. A vasiak rengeteg labdát eladtak, még komoly erőfeszítésre sem tudták kényszeríteni a hazaikat.

90-63-as állással vágtak neki az utolsó résznek a csapatok. A 100 pontot a 35. percben lépte a továbbra is szenzációsan dobó Alba.

A székesfehérváriak ilyen arányú győzelme is megérdemelt. 115-75 - írta a BB1.hu.

Alba Fehérvár - Egis Körmend 115-75 (38-24, 29-21, 23-16, 25-14)

Alba Regia Sportcsarnok, 1000 néző

V.: Benczur T., Papp P., Ádám J. (dr. Valovics I.)

Alba: Hill 17/9, Simpson 27/18, Harris 14/3, Lóránt 12/6, Keller Á. 13/3. Csere: Horton 6, Filipovics 4/3, Kovács Á. 7/3, Mohammed 15/3, Keller I., Varga M., Brbaklic.

Egis Körmend: Wright 4, Hollins 10/6, Ferencz 15/15, Davis 8, Horti 2. Csere: Fanning 9, Csorvási 18, Németh Á., Tuoyo 9/3, Halász, Bán -.

A Kecskemét bejutott a Magyar Kupa fináléjába

Az újonc DEAC a KTE-Duna Aszfalt gárdáját fogadta az NB I 13. fordulójában, a mérkőzés pedig nagy téttel bírt: amelyik csapat győz, az biztosan kvalifikálja magát a Magyar Kupa fináléjába.

Djeraszimovics közelijével indult a találkozó, majd a túloldalon Farkas hibázott távolról, ellenben Dramicsaninnak jól sült a tripla (0-5). Armwood zsákolása és Jones közelije után a harmadik perc végén érte utol a DEAC a vendégeket (9-9), de a vezetést ekkor még nem tudta átvenni, sőt a nyolcadik perc elején Wittmann tripláját követően kialakult a közte hét (17-24). A negyed vége azonban döntetlennel zárult, köszönhetően a hazaiak remek távoli dobásainak: Lilov kétszer, Armwood egyszer célzott jól (28-28).

A második negyed első két perce előbb egy kecskeméti 6-0-val kezdődött, majd egy debreceni 6-0-val folytatódott (34-34). A hazai együttes a tizenötödik percben Lilov triplája után vette át először a vezetést (42-41), ezt pedig a félidőig meg is tartotta, sőt, növelte is, 54-47-nél mehettek pihenőre a csapatok. Ekkor mindkét fél remek triplamutatóval állt: a DEAC 61 %-kal (8/13), míg a KTE 46 %-kal (6/13) dobta a hármasokat.

Thompson sikertelen távolija, majd Pongó rossz kettese után harmadik szándékból Karahodzsics szerzett kosarat - így indult a második játékrész. A negyedik perchez közeledve Wittmann hármasa hozta közelebb a Kecskemétet (59-56), de a DEAC is rákapcsolt, és többek között a csereként beálló Bognár pontjainak is köszönhetően kialakította a közte tízet (69-59). A záró etapra ismét csökkentette hátrányát a KTE, Horváth triplája és Wittmann büntetőjével módosult az állás 69-64-re.

Az utolsó tíz percet jól kezdte a DEAC, Lilov triplájának örülhetett a hazai közönség, és a folytatásban is tartotta előnyét a hajdúsági együttes, a hajrá azonban nem úgy sikerült, ahogyan tervezték. A hetedik percben Wittmann triplájával kezdte meg a kapaszkodást a KTE (78-74), majd Djeraszimovics is jól célzott messziről, így az utolsó percnek 78-78-nál futottak neki a csapatok. Jones közelije kimaradt, ellenben Wittmann ismét betalált, így már a vendégeknél volt az előny. Fél perccel a vége előtt időt kért a DEAC, a rövid megbeszélés után Lilov hármasa volt pontatlan, míg a túloldalon Thompson mindkét büntetőjét bedobta. A debreceniek tíz másodperc alatt már nem tudtak csodát tenni, végül Djeraszimovics zárta le a meccset. A KTE jól hajrázott, a győzelemmel pedig kvalifikálta magát a Magyar Kupa fináléjába - írta a BB1.hu.

DEAC - KTE-Duna Aszfalt 79-84 (28-28, 26-19, 15-17, 10-20)

Oláh Gábor utcai sportcsarnok.

V.: Földházi T., Kapitány G., Hervay T. (Pázsitka F.)

DEAC: Jones 16/9, Lilov 15/12, Molnár 7, Farkas 6, Armwood 14. Csere: Bognár 4, Velkey 17/12.

KTE: Pongó 4, Thompson 12/6, Djeraszimovics 23/9, Dramicsanin 14/6, Karahodzsics 8. Csere: Molnár 1, Wittmann 17/12, Horváth 5/3.

Győzelemmel zárta az évet a Jászberény

A feldobás után a MAFC támadhatott először, ám Nelson faultja után eladták a fővárosiak a labdát, amit Wallace rögvest egy hármassal büntetett (3-0). A második perc elején Hot is betalált távolról, sőt még egy büntetőt is dobhatott, mert Nelson megkapta második személyi hibáját. Az egypontos azonban kimaradt. Cvetkovics és Sejfic váltott kosarat, s a negyedik perc elején már 4 csapatszemélyinél járt a Jászberény. Hot második triplájára Wallace duplával válaszolt, majd a vendégek eladták a labdát. Hibáztak a hazaiak is, s ezt gyors lerohanás után Fodor használta ki (7-10). A negyed közepén Sejfic maradt egyedül a palánk alatt. Lucsics második hibája után már bónuszba kerültek a vendégek és Davis megszerezte első pontjait. Rohanás és hibák mindkét oldalon egy Wallace kosárral (11-12). Misek triplája után ismét 4 ponttal vezettek a vendégek a 7. perc végén (11-15) Wallace tartotta a hazaiakat, de Cvetkovics kétszer is betalált, miközben csak egy hazai kétpontos született (15-19). Egy támadáson belül háromszor szedte a lepattanót a hazai csapat, s a végén Rakics hármasa is pontos volt (18-19). Az utolsó támadás joga a berényieké volt, ám Wallace távolija lejött a gyűrűről, s így 1 pontos vendég vezetéssel ért véget az első negyed, amelyben a fővárosiak domináltak.

Egy-egy elhibázott támadás után Rakics triplájával vette vissza a vezetést a 12. perc elején a JKSE. Mindkét oldalon beindult a támadó gépezet, s Nelson kosara után 26-24-nél a 13. perc végén Jovica Arsics időt kért. Hot kosarára Nelson válaszolt, maradt a 2 pontos különbség. A negyed közepén egy hazaiak által vitatott ítélet után a játékvezetők videóztak egyet, s a labdát a jászberényiek kapták meg. Az edzők cserékkel próbálták frissíteni csapatukat, miközben Wallace büntetőzhetett, de csak egyszer talált a kosárba (29-26). A 16. percben Kerpel-Fronius kosara után először vezetett 5 ponttal a hazai együttes. Lucsics bejátszása után Sejfic volt eredményes és 33-26-nál jött az újabb vendég időkérés. Sokkal összeszedettebben játszott a második negyedben a Jászberény, mind támadásban, mind védekezésben ellenfele fölé nőtt. Ám ekkor még hátra volt a félidőig három és fél perc. Davis triplájával kapaszkodtak a vendégek (33-29), de Wallace is szerzett két pontot, majd újabb hármat (38-29). Két perccel a félidő vége előtt Neighbour ütközött Wallace-szal, majd a berényi utánanyúlt a vendégek 23-asának. A sportszerűtlen hiba 4 pontjába került a hazaiaknak. Másfél perc volt még a negyedből, amikor Cvetkovics megkapta 3. személyi hibáját, Nikola Lazics pedig időt kért. Az utolsó perces rohanásból a MAFC jött ki jobban, s Fodor majdnem félpályás, utolsó pillanatban szerzett hármasával a fővárosiak ki is egyenlítettek (40-40).

A második félidő első két percében csak Neighbour talált a kosárba, majd Misek is szerzett két pontot (40-44).Több, mint 3 perc perc telt el, amikor Nelson tripláját követően megszületett az első három hazai pont a negyedben. Nelson és Wallace elszórakozott egy lerohanást, de Sejfic kosara után ismét a hazaiak vezettek (45-44). Davis az egyik, Sejfic a másik oldalon talált be. Utóbbi labdát is szerzett, s Wallace a palánkig robogva közelről nem hibázott. Jött is Arsics mester időkérése. Öt és fél perc alatt a két csapat együtt mindössze 15 pontot termelt, de ez a hazaiakat zavarta kevésbé. Négy perc volt a negyedből, amikor Cseh kosarával ötre nőtt a különbség, s megjött a hazai szurkolók hangja. A vendégek hibáztak a palánk alatt, Sejfic nem (53-46). Két és fél perccel a negyed vége előtt Arsics mester kapott reklamálásért technikait. Wallace a büntetőt kihagyta, de a labda maradt a berényieknél. Másfél perc volt még a játékrészből hátra, amikor Fodornak fújtak támadó hibát a játékvezetők, majd videóztak. A labdát a hazaiak hozták játékba. Nelson saját lapattanóját szerezte meg, Kerpel-Fronius pedig egy triplát, melyre Hot gyorsan duplával válaszolt. Ezt követően Nelson szórt egy triplát, de Lucsics a palánk alatt, s ezt Misek kihasználta (59-52).

A negyedik tíz perc elején Nelson, Sejfic és Wallace is pihent a berényieknél. Egy perc eltelt pont nélkül, majd Cvetkovics betalált (59-54), s jött is vissza a berényi légióstrió. Fodor rohant végig a pályán, a harmadik perc közepén még nem volt hazai kosár. Nelson törte meg a hazai kosárcsendet (61-56), majd Wallace is eredményes volt. Fodor hármasa hozta ismét vissza fővárosi reményeket, de Nelson nem hagyta sokáig ébredezni azt (65-59). A negyed közepén jártunk, de még mindig nem dőlhettek hátra a hazai szurkolók. Egy Cseh kosár és két technikai hiba a vendégek részéről, s jött is a MAFC időkérés. Meg jött Cseh triplája is, ami után először volt 10 pontnál nagyobb a különbség a csapatok között. Két és fél perc volt ekkor még hátra a negyedik negyedből. Davis akadály nélkül jutott el a gyűrűig (70-61), s ez már sok volt Lazics mesternek: időt kért. Zengett-zúgott a csarnok, amikor a csapatok ismét a pályán voltak. Hot triplája után már csak 6 ponttal vezetett a Jászberény, és másfél perc volt hátra. Cseh befutás után szerzett egy duplát, de a ráadás büntetőt kihagyta. Neighbour büntetőzött jól az utolsó perc kezdetén. Az utolsó fél percet állva tapsolta végig a hazai tábor, miközben Wallace beszórt még két büntetőt (74-66). Jovica Arsics még időt kért, de fél perc alatt 8 pontos hátrány ledolgozása elég lehetetlen vállalkozásnak tűnt. Az is maradt, mert Nelson is bedobta egyik büntetőjét. A vége pedig 77-66 lett, mert Sejfic labdát lopott Fodortól és nem hibázta el ziccerét - írta a BB1.hu.

JP Auto-Jászberényi KSE - MAFC 77-66 (18-19, 22-21, 19-12, 18-14)

Jászberény, Belvárosi Általános Iskola,

V.: Praksch P., Balogh Gy., Vida B. (Hartyáni Zs.)

JKSE: Nelson 18/9, Rakics 6/6, Wallace 21/6, Lucsics 2, Sejfic 14. Csere: Kerpel-Fronius 5/3, Cseh 11/3, Molnár M. -.

MAFC: Hot 15/9, Fodor 12/6, Misek 10/6, Davis 9/3, Cvetkovics 12. Csere: Neighbour 8.

Egyre nagyobb a baj Sopronban

Tíz percig tudta tartani az ezer sebből vérző, sérülésektől is tizedelt Sopron a motivált Pécset. Csirke Ferenc csapata a kezdeti puhatolózás után végig uralta a játékot, és megérdemelten nyert az egyre nagyobb bajban lévő hazaiak otthonában.

A második negyedben megszerezett 7 pontos előnyt folyamatosan növelni tudták Simon Kristófék, és minden különösebb erőlködés nélkül nyerték meg a találkozót, bejutva ezzel a Magyar Kupa nyolcas döntőjébe - írta a BB1.hu.

Sopron KC - Pécsi VSK-VEOLIA 60-76 (19-19, 16-23, 15-18, 10-16)

Novomatic Aréna, 500 néző

V.: Török R., Söjtöry T., Balog Gy. (Németh Cs.)

Sopron: Parker 6/3, Duvnjak 12/3, El-Amin 10/3, Mészáros 12/9, Watkins 14/3. Csere: Bagó 2. Kántor -, Takács 4.

PVSK-VEOLIA: Durham 12, Supola 13/3, Demeter 7/6, Budimir 5/3, Sarlija 14. Csere: Dukics 8, Antóni -, Bíró -, Krnjajski -, Simon 15/6, Dragasevic -, Harazin 2.

Fotó: albakosar.hu 

Vármegyei szövetségek