Női csapataink Európában
12
Dec
2017
Női csapataink Európában
2017. december 12.  |  20:25
Hét közben mind a két női kupasorozatban folytatódnak a küzdelmek. Kulcsfontosságú mérkőzést játszik az Euroligában a Sopron, amely szerdán a török Galatasaray otthonában lép pályára. Az Európa-kupában egymásnak feszül a Győr és a Szekszárd, a Diósgyőr pedig lengyel riválist fogad.

Az előző 4 tétmérkőzéséből hármat is elveszítő Sopron a múlt hét végén szabadnapos volt a bajnokságban. Nyilván jól jött a kis szünet a sorokat rendezendő Roberto Iniguez együttesének. Amikor az Euroligában a Prágától a Novomatic Arénában, legutóbb a Bourges-tól pedig idegenben kikaptak Fegyverneky Zsófiáék, rendre csak egy-egy jó, Euroliga-szintű félidejük volt - ez pedig kevésnek bizonyult.

A csoportkör első fele lezajlott, mostantól a visszavágók következnek. A Sopron annyiból biztatóan tekinthet a szerdai összecsapás elé, hogy a sorozat nyitányán jó játékkal mgabiztos 72-55-ös győzelmet arattak a török együttes ellen - amely most azért messze nem tekinthető olyan sztárcsapatnak, mint mondjuk 3 éve, amikor megnyerte a sorozatot. Kiváló kosarasai azért most is vannak a Galatának, többek között a magyar útlevéllel is rendelkező volt válogatottunk Quigley Alexandria, aki most sérült, ami azért jelentősen javíthatja a soproni csapat esélyeit. Ki kell még emelni a litván center, Petronytét,  a francia és török irányítót Epoupát és Albent, továbbá a montenegrói magasbedobót, Jelena Dubjevicset, akinek játékát, mint Montenegró szövetségi kapitánya jól imerheti a soproni szakvezető.

A Galata jelenlegi talán legnagyobb sztárja az együttes kispadján meccsel, a szakvezető ugyanos az a Marina Maljkovics, aki két és fél éve Budapesten Európa-bajnoki címig vezette a szerb női válogatottat. A nyitányon, Sopronban elszenvedett veresége után a Galata magára talált, s zsinórban 3 meccset nyert, legyőzte a Prágát, diadalmaskodott Bourges-ban, majd a belga Castors Braine otthonában. A sikereket egy bizonyára fájó hazai kudarc követte a lengyel Polkowicével szemben, Kurszkban pedig jókora (102-45) verésbe szaladt bele az együttes. Viszont - a Sopronnal ellentétben - győzelemmel hangolt a mai összecsapásra. A 18 pontos. 12 lepattanós dupla-duplát elérő Epoupa vezérletével bár az első negyed után még 6 pontos hátrányban volt a Galata, fordított, s végül 69-64-re nyert a francia ESBVA Lille csapata ellen. A török bajnokságban viszont botlott a Quigley-t nélkülöző Galata, a 10. helyen álló Canik győzte le 86-78-ra.

Jelenleg mind a Sopron, mind pedig a Galaasaray 4-3-as győzelem-vereség mutatóval áll, a továbblépést tekintve mindkét együttes számára kulcskérdés a győzelem megszerzése.

Az Európa-kupában szerdán este Győrben kezdi meg oda-visszavágós párharcát a Győr és a Szekszárd. A vendégek készülhettek jobb előjelekkel a találkozóra, hiszen Djokics Zseljko csapatának egyetlen jó negyed is elég volt egy szoros első félidő után egy magabiztos győzelemhez a BEAC otthonában. A győriek ugyanakkor Cegléden a rangadó mellett félő, hogy a mindössze 9 percet játszó s bokasérülés miatt kiváló Krivacevics személyében egy klucsjátékosukat is elveszítették. Nyilván a válogatott középjátékos kiválása is szerepet játszott Völgyi Péter együttesének vereságáben, de a szakvezető bízik benne, hogy a center harcra kész lesz a találkozóra - jelenléte sokat segítene a győrieknek a bajnokságot veretlenül vezető tolnai társulat elleni párharcban, amely mindenesetre igen érdekesnek ígérkezik.

Csütörtökön este lengyel riválist fogad a múlt hét végén a PEAC-tól fájó hazai vereséget szenvedő Diósgyőr. amelyhez a lengyel Artego Bydgoszcz látogat. A Diósgyőr riválisa csoportjában oda-vissza verte a két moszkvai együttest, a fényes múltjától fényévekre lévő Szpartakot, valamint az MBA együttesét, viszont a svéd Umea Udominate együttesétől mindkétszer kikapott. Aki ismerős lehet majd a diósgyőrieknek, az a korábban Sopronban kosarazó szerb center, Dragana Sztankovics, a csapat motorja pedig az amerikai irányító Julia McBride. Van még egy amerikai jétékosuk, a center, Denesha Stallworth, valamint két rutinos lengyel bedobójuk, Szott és Miedzik. A múlt hét végén - a Diósgyőrhöz hasonlóan - rangadót veszített az Artego, amely a Wroclawtól kapott ki 58-52-re, s 9-2-es mérleggel jelenleg 3. a lengel bajnokságban.

Ebben a körben 8 párharcra kerül sor az Európa-kupában, amelyet követően a továbbjutók a csoportkör után kialakult erősorrend 1-8 csapataival kerülnek majd szembe, ami még nehezebbnek ígérlezik.

Vármegyei szövetségek