Kétszeri hosszabbítás Pécsen
09
Dec
2017
Kétszeri hosszabbítás Pécsen
2017. december 9.  |  23:04
Az elmúlt szezonban 80-65-re nyertek a Tisza-partiak hazai meccsükön és ezúttal is az egyébként a tabella első helyén álló Vojvodáék voltak a találkozó esélyesei.

Rosszul rajtoltak a somogyiak, akik három perc alatt 10-0-ás hátrányba kerültek. Amíg a vendégeknél valamennyi mezőnydobás kimaradt, addig a szolnokiak szinte hibátlanul dobtak. A negyed végéig sem sokat változott a játék nyolc perc elteltével is őrizte tíz pont körüli előnyt Alekszics csapata. Feltűnő volt, hogy a kaposváriak a közeli kísérletek döntő többségét, az alföldiek pedig mind a négy tripladobásukat elhibázták. A vendégek öt labdát eladtak, míg a hazaiaknál nem volt ilyen vétség. A folytatásban Tóth Péter és Hendlein dupláival sikerült közelebb férkőznie a somogyi csapatnak, de csak Perry zsákolásáig. Ekkor jött Baki triplája, ám ez is csak a különbség tartásához volt elegendő. A negyed közepén aztán Spica és Evans kosarait követően 31-27-nél már időt kért Alekszics edző. Dunn négy kihagyott dobás után triplával szállt meccsbe, Evans két hármasa pedig a 39-39-es egyenlő állást jelentette.

A szünet után az addig nyolc mezőnykísérletet rontó Vojvoda is betalált, ráadásul rögtön három pontot ért dobása. Perrynek köszönhetően újabb előnyt kovácsolt a Szolnok, a kipontozódás határára sodródó Spicát pedig hamar le kellett cserélni Fekete Ádámnak. A rontott kaposvári dobások után Vojvoda és Perry gondoskodtak arról, hogy a szolnokiak 65-49-el kezdhessék az utolsó negyedet. A 32. percben Spica kipontozódott, így Ivosevnek kellett visszatérni a pályára. A találkozó hátra lévő részében már csak a különbség mértéke volt kérdéses. Perry zsákolásával már húsz pont volt a somogyiak hátránya, végül pedig 76-65-re nyert az Olaj KK - írta a delfinek.hu.

Szolnoki Olaj KK - Kaposvári KK 76-65 (21-13, 20-26, 24-10, 11-16)

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok,

V.: Cziffra Cs., Minár L., Kulcsár T. (Gencsev P.)

Szolnok: Perry 17, Vojvoda 13/6, Ford 9/3, Milosevics 6/3, Tóth Á. 11. Csere: Andric 12, Kovács P. 2, Phillip 2, Tóth Z. 4.

Kaposvár: Dunn 6/3, Evans 11/9, Ivosev 17/3, Hendlein 9/6, Spica 12. Csere: Grebenár -, Tóth P.2, Baki 6/6, Bogdán 2.

Lóránt vezérletével nyert az Alba

A hazaiaknál Alhaji Mohammed személyében régi-új ismerőst köszönthetett a fehérvári közönség, míg az SKC-nál Sabáli Balázs most meccselt először tétmeccsen kinevezése óta. A Greene helyett szerződtetett Joshua Parker ma öltötte magára először a soproni mezt, 20 ponttal, 4 lepattanóval és 3 gólpasszal mutatkozott be.

El-Amin duplájával indult a találkozó, a hazaiaknál Harris talált be először. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, eleinte az Albának kellett futnia az eredmény után, El-Amin hármasával 14-11-re vezetett a Sopron. Lóránt büntetőivel zárkózott a tavalyi bajnok, majd Simspon köszönt be kintről, először volt előnyben Braniszlav Dzunics együttese. 11-0-s futást produkált a Fehérvár, Tóth triplája törte meg a soproni kosárcsendet (21-17). Parker rázta meg magát vendégoldalon, előbb egy hármast dobott, majd egy 2+1-es akcióval hívta fel magára a figyelmet, többek közt neki is volt köszönhető, hogy az SKC 27-26-ra vezetett tízpercnyi játékot követően.

Továbbra sem tudott egyik fél sem meglépni a másiktól, hol az Albánál, hogy a Sopronnál volt az előny. Egészen 37-37-ig a fentebb leírtak jellemezték az összecsapást, ekkor azonban egy fokozattal feljebb kapcsoltak a Dzunics-tanítványok, jól sikerült a félidő utolsó három perce a hazaiaknak. Lóránt kiválóan játszott, Mohammed és Harris jól mozogtak, továbbá Keller Ákosnak is nagy szerepe volt abban, hogy a nagyszünetre tíz fölé kúszott a differencia. Harris távolija zárta a második etapot, 54-41-re vezetett az Alba.

A nagyszünet után állandósult a csapatok közti tízpontos differencia. Továbbra is stabilan és kiegyensúlyozottan játszottak a hazaiak, a negyed közepe felé pedig kicsit kihagyott a Sopron, voltak elrontott dobásaik és eladott labdáik. A hibákat kihasználva növelte fórját az Alba, Mohammed zsákolása után húsz volt közte (74-54). Parker büntetőire Keller Iván válaszolt, végül Mészáros triplájával és Watkins ziccerével kozmetikázott az eredményen a Sopron, 76-61 volt az állás a záró felvonás előtt.

Az utolsó játékrészre a lényegi kérdések tulajdonképpen már eldőltek, az egyetlen fennmaradó kétely az volt, hogy az Alba eléri-e a százat. Erre bár megvolt a sanszuk Lórántéknak, de nem jött össze, a vége 96-72 lett.

A Sopron jól játszott az első 15-16 percben, a nyitó negyedben inkább az ő akarta érvényesült, azonban a végkimenetelt nagyban befolyásolta a második játékrész végi kihagyása - írja a BB1.hu.

Alba Fehérvár - Sopron KC 96-72 (26-27, 28-14, 22-20, 20-11)

Alba Regia Sportcsarnok

V.: Kapitány G., Frányó P., Hervay T. (Várhalmi Zs.)

Alba: Hill 5/3, Simpson 7/3, Harris 19/3, Lóránt 28/3, Keller Á. 10. Csere: Mohammed 13/6, Horton 2, Filipovity 8/3, Brbaklics -, Keller I. 4, Varga -.

Sopron: Parker 20/6, Duvnjak 10/6, El-Amin 9/3, Zagorac 9/3, Watkins 13. Csere: Tóth G. 5/3, Mészáros 3/3, Takács 3/3, Buzsáki -.

Juhos nélkül nem bírta a Szeged

Győzelmi reményekkel lépett pályára a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata az NB I. A-csoportjában a MAFC otthonában, mégis kikapott 73-61-re.

A válogatott Juhos Levente a csapat legjobb formájában lévő játékosa volt a bajnoki szünet előtt, vb-selejtezőn lehetőséget kapott a nemzeti csapatban, ám egy makacs bokasérülés miatt esélye sem volt a játékra a 4-es poszton.

Az 5-ösön Nenad Sulovics számít alapembernek. Egészen péntekig úgy tűnt, hogy a szerb játszhat, ám az utolsó edzésen megsérült a térde, ezért végig a kispadon ült. A 2-es poszton szereplő amerikai Josh Fortune pedig, aki az All-Star Gálán 20 pontig jutott, mindössze hét percet tölthetett a pályán a MAFC ellen: már az első negyedben kifordult a bokája.

A fentieket figyelembe véve már nem számít meglepetésnek a tizenkét pontos hazai siker, pedig a magasemberek posztján szereplő Révész Ádám élt az eséllyel, 37 perc alatt 18 ponttal zárt, 15 rádobásából 13 a gyűrűben landolt. Az első negyed még szoros volt, a másodikban viszont komoly előnyhöz jutottak a hazaiak, amit a végéig megőriztek - írja a delmagyar.hu.

MAFC - Naturtex-SZTE-Szedeák 73-61 (23-20, 23-11, 16-16, 11-14)

Budapest, Gabányi László Sportcsarnok,

V: Benczur T., Török R., Rácz Zs. ( Dr. Gincsai)

MAFC: Hot 13/3, Fodor 13/9, Misek 5, Davis 15/3, Cvetkovics 8. Csere: Neighbour 19/6, Szanyi -, Debreceni -.

Szedeák: Boltics 18/6, Wirth 4, Fortune 2, Csirics 15/6, Révész 18. Csere: Kovács Á. 2, Kerpel-Fronius G. -, Vágvölgyi 2, Meleg -.

A Paks legyőzte a center nélküli Berényt

Az előző szezonban négyszer is találkozott egymással a két együttes, s az alapszakaszban és az alsóházi rájátszásban is a jászberényiek győztek. Ennek a jó sorozatnak a folytatását várták a hazai szurkolók, de ők is tudták, ehhez lesz néhány szava, kosara a paksiaknak is. A hazaiak helyzetét nehezítette, hogy a Pécsen kiállított Sejfic egy mérkőzéses eltiltása miatt nem állt Nikola Lazics rendelkezésére, míg a másik oldalon mindenki a „fedélzeten" volt a találkozó kezdetén. Mivel mindkét együttes számára nagyon kellett volna a győzelem, így küzdelmes, végig kiélezett összecsapásra volt kilátás. A vendégeknél Medve Máténak nem volt szokatlan a Bercsényi úti játékcsarnok, hiszen korábban a JKSE játékosa is volt.

Az edzők mindkét oldalon 4-4 idegenlégióst és 1-1 magyar játékost jelöltek a kezdőcsapatukba. Nelson labdaszerzésével, majd Cseh duplájával indult a játék (2-0). Még az első perc végén Barnies egalizált, s Guinn triplájával már a vendégeknél volt az előny (2-5). A három gyors kosár után három percig csak helyzetekig jutottak a csapatok, de újabb kosár nem született. Az 5. perc végén Hinds törte meg a kosárcsendet (2-7). Rakic triplájára Barnies felelt (5-10), majd Lucsics hibázott ziccert. A 7. perc elején ítélték az első személyit a játékvezetők (Allen kapta), majd a vendégek gyorsan begyűjtöttek még két hibát. Lucsics nem hibázott a büntetővonalról (7-10), zárkózott a hazai gárda. Eilingsfeldről maradtak le a hazaiak (7-13), majd Lucsics csak az egyik büntetőjét értékesítette. Hét és fél perc telt el a találkozóból, amikor az első jászberényi személyit is befújták, s ezt azonnal követte a második is. Eilingsfeld büntetőzhetett (8-17). Nikola Lazics ekkor eljönni látta az időt, hogy magához rendelje csapatát. A berényiek támadásban többet hibáztak ellenfelüknél, s ezt tükrözte az eredmény is. Nelson forintos labdáját Lucsics értékesítette, majd Wallace robogott végig a pályán és zsákolt (12-17). A négy berényi pontra gyorsan jött a válasz, és a negyed utolsó percére visszaállt a 9 pontos különbség (12-21). Nelson két büntetője után ismét Wallace zsákolt, s így 10 percnyi játék után 16-21 állt az eredményjelzőn. A kevesebbet hibázó vendégek megérdemelten vezettek az első negyed után.

Nelson triplájával indult a második 10 perc (19-21). Guinn maradt ismét üresen a másik oldalon, s ő sem hibázott távolról (19-24). Nelson dobott jól a büntetővonalról (21-24), ám Ruják betörése is két pontot ért (21-26). Lucsics betörés után zsákolt (23-26), s még két perc sem telt el a játékrészből, amikor Csizmics mester időt kért. Vélhetően keményebb védekezést kért játékosaitól, mert a berényiek könnyűkosarakat tudtak szerezni a negyed elején. Allen állította vissza az 5 pontos különbséget (23-28), majd Lucsics követett el támadóhibát. A negyed eleji gyors kosarak után ismét jött a „pontszünet". Mindkét oldalon több támadást is eredménytelen maradt. Wallace két jó büntetője után a 14. perc végére ismét csak 3 pont volt a különbség a csapatok között (25-28). A játékrész közepén felváltva estek a kosarak, majd 27-34-re elhúztak a vendégek. A 16. perc közepén 29-34-es állásnál ismét TeoCsizmics kért időt. Barnies az utolsó pillanatban elengedett duplájára Rakics válaszolt (31-36). Még két perc volt a félidőig, amikor Nikola Lazics kért időt. Ogunyemi pontjaival 31-39-re alakult az állás, majd Eilingsfeld büntetőzhetett (31-41). Nelson ugratta meg Hinds-et majd szórt egy triplát (34-41). Egy labdaszerzés után pedig Rakics triplája zárta az első félidőt (37-41).

A legjobbkor jött a félidő végén a két tripla a hazaiaknak, akik végig futottak az eredmény után. Az első két negyedben a vendégek diktálták a tempót, s ezt csak időnként tudták megtörni a jászberényiek, akikből hiányzott a dinamika, az erő ahhoz, hogy átvegyék a játék irányítását. Ennek pótlására volt még kétszer tíz percük, s a hátrányuk egyáltalán nem tűnt nagynak, mert a vendégek is elég sokat hibáztak.

Másfél perc után Hinds szerezte a második félidő első kosarát (37-43), majd Allen szórt egy triplát (37-46). Eladott labda után ismét a vendégek jöhettek, s Ruják kosara után a vendégek 9-ese még egy büntetőt is dobhatott (37-49). Nyolc vendég pont után Wallace triplája (30-49) és Allen sportszerűtlen hibája kellett ahhoz, hogy felrázza a hazaiakat. Nelson nem hibázott, mindkét büntetőjét bedobta (42-49), s megjött a berényi szurkolók hangja. Egy Nelson-Cseh alley-oop kosarat követően (44-49), amikor a vendégek támadóhibát vétettek, ez már sok volt TeoCizmicnek, a 23. perc végén a vendégek mestere időt kért. Ruják hármasa nyugtatta a vendégeket (44-52), majd egy elhibázott hazai támadás után ismét a paksiak jöhettek. Nagyon hektikus volt ez a játékrész. Nelson közelijét ismét Cseh segítette a gyűrűbe (46-52), majd az irányító triplája után négy perccel a negyed vége előtt ismét lőtávolba kerültek a hazaiak (49-52), de Wallace labdája eljött a gyűrűről, míg a másik oldalon Eilingsfeld nem hibázott (49-54). Őrült rohanás folyt a pályán. Ogumenya hibázott ziccert, Nelson viszont nem (51-54). Rakics triplával egyenlített, s felrobbant a csarnok (54-54). A játékrész hajrája Hinds büntetőivel kezdődött. A vendégek ötöse egyet kihagyott, egyet bedobott (54-55). A támadóidő utolsó pillanatában viszont hibátlanul talált a gyűrűbe (54-57). Barnies lökte fel védőjét és szerzett újabb két pontot (54-59), de Rakics két büntetője után 56-59-re alakult az eredmény. Mindössze 1,9 másodperc volt hátra, de ez is elég volt, hogy Ruják a „kígyótérről" betaláljon. Bravúr hármasávalismét 6 pontra nőtt a vendégek előnye a harmadik negyed végére (56-62).

Ebben a tíz percben mindkét csapat szurkolói megélték a poklot és a mennyet is. Nehéz lett volna megtippelni a végeredményt, de a győzelemhez a paksiak voltak közelebb 30 percnyi játék után.

Kerpel-Fronius ziccere kimaradt, Guinn távolija viszont pontokat ért (56-65). Rakics triplája hozta vissza a berényi reményeket (59-65), de közben gyorsan telt az idő. Ruják remek betörés végén volt eredményes egymásután kétszer is (59-69). Igaz, a játékvezetők elnézték Eilingsfeld faultot érő zárását... A negyed közepén 61-71-nél Nikola Lazics kért időt. Wallace indításából Hinds szerzett 2 pontot (61-73). A kosár szépséghibája csak az volt, hogy berényi labdából a paksi kosaras szerzett pontokat. Az extrát játszó Ruják triplájával 13-ra nőtt a vendégek előnye, de Kerpel-Fronius 2+1-e visszaállította a 10 pontos különbséget. Sejfics hiányában mindkét palánk alatt a vendégek voltak az urak, s 3 perccel a vége előtt 14 ponttal vezetett már a Paks. A vége paksi örömjáték lett, Hinds hármasával 66-85-re alakult a találkozó állása. Amikor már a paksi fiatalok is lehetőséget kaptak, Hinds ismételt (66-88), Cseh kosara után kerek 20 pont volt a két csapat között a különbség (68-88). Nelson kosarát követően pedig a vendégek már lepergették a másodperceket, s a látottak alapján teljesen megérdemelten nyerték meg a találkozót.

A negyedik tíz perc közepén atomjaira hullott a hazai gárda, s ezt a vendégek könyörtelenül kihasználták - írja a BB1.hu.

JP Auto-Jászberényi KSE - Atomerőmű SE 70-88 (16-21, 21-20, 19-21, 14-26)

Jászberény, Belvárosi Általános Iskola,

V.: Pálla Z., Ádám J., Vida B. (Szabadvári J.)

JKSE: Rakics 16/12, Nelson 19/9, Wallace 11/3, Lucsics 7, Cseh 8. Csere: Kerpel-Fronius B. 9, Molnár -, Bazsó -.

ASE: Hinds 19/6, Allen 5/3, Barnies 11/3, Eilingsfeld 13/3, Guinn 13/9. Csere: Ruják 20/9, Ogunyemi 7, Medve -, Garamvölgyi -, Gulyás -.

Kétszeres hosszabbítás után nyert a Pécs

Zsigeranovics kosarára 8-0-val felelt a Pécs. Sok hibával játszottak a csapatok, nagyon gyenge volt a színvonal a meccs elején. A Falco dobott gyengébben, a 6. percben, 12-4-nél időt kért Szekulovics. A folytatásban parádéztak a vendégek, egészen egy pontra jöttek fel, az első negyed vége 20-15.

Simon triplája után először volt közte tíz, de Borisov azonnal felelt, mindkét csapat megszerezte tehát első távoli kosarát. Már 13 ponttal is vezettek a pontosabban célzó hazaiak, 40-27-nél megint időt kértek a vasiak. Aztán jött a fordulat, megint visszajött a meccsbe a Falco, Csirke Ferenc egy percen belül kétszer is időt kért, utoljára 44-37-nél, alig több mint egy perccel a vége előtt. Küszködtek, bár inkább szenvedtek a csapatok, több kosár már nem született a félidőben.

4-0-val kezdett a PVSK, Váradi 3+1-es akcióval válaszolt. Állandósult a tíz feletti különbség a két csapat között. 62-53-ról indult a záró(nak hitt) felvonás.

Három és fél perc után 13-7-es szériával rukkolt elő a Falco, Perl triplájával 69-66-nál időt kért Csirke. Sőt, Tóth középtávolijával már csak egy volt közte. Borisov triplájával 0-0 után ismét egál lett (71-71). Egy sportszerűtlen fault után Perl mindkettőt kihagyta, Váradi viszont nem sokkal később mindhármat bedobta (71-74). A 37. percben Borisovot - videózás után - kiállították a játékvezetők, könyöklésért. Megint elmentek a hazaiak, aztán ismét visszajöttek a sárga-feketék. Az utolsó másodpercekben, 84-82-nél Govensnek odaütöttek, mindkettőt bedobta, jöhetett a hosszabbítás.

Govens 2+1-es akciója megadta az alaphangot a ráadásban. Már-már úgy tűnt, megnyeri a meccset a Falco, de aztán a legvégén Simon három büntetőt dobott, amikkel 95-95 lett, jött az újabb hosszabbítás.

Norfleet triplájára Budimir válaszolt. A második hosszabbítás is sok izgalmat tartogatott. A végén a PVSK jött ki jobban, így nagy csatában, behúzta a rangadót a fehér mezes csapat - írja a BB1.hu.

Pécsi VSK-VEOLIA - Falco-Vulacano Energia KC Szombathely 110-106, kétszeres h.u. (20-15, 24-22, 18-16, 22-31, 11-11, 15-11)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok,

V: Földházi T., Pozsonyi L., dr. Mészáros B. (Fekete L.)

PVSK: Durham 23/9, Supola 14/3, Budimir 24/12, Demeter 3, Sarlija 17. Csere: Dukics -, Simon 16/3, Harazin 13, Bíró -.

Falco: Govens 24/3, Perl 19/3, Váradi 14/3, Pustahvar 5/3, Zsigeranovics 6. Csere: Tóth N. 9, Norfleet 16/9, Borisov 13/9.

Kipontozódott: Durham, Sarlija, ill. Pustahvar, Zsigeranovics.

Kiállítva: Borisov.

Vármegyei szövetségek