Halász János 1929-2017
30
Nov
2017
Halász János 1929-2017
2017. november 30.  |  04:43
Búcsú az utolsó '48-as kosaras olimpikontól



Halász János Szeged szülötte, azé a városé, amelyik méltán nevezhető az akkori magyar kosárlabdázás fővárosának. 19 évesen kerül be az 1948-as Londoni olimpián sikeresen szereplő válogatottba. Az általa kinyitott kapun át léptek be a kitűnő szegedi válogatottak az európai kosárlabda pályáira Greminger János, Hódy János és László, Komáromy Ede és Merényi Kálmán, hogy csak néhányukat említsük.

A kis Halas (ő ezt a becézést szerette) istenáldotta tehetsége szerény, kedves egyéniséggel párosult. NB I-es kosaras és élvonalbeli focista is volt, ami egyedülálló a maga nemében. Mindenki szerette, a legjobbakkal kötött életre szóló barátságot. Az 1956 után Sao Paoloba szakadt Novakovszky Lászlót, példaképét, Brazíliában is többször meglátogatta. Merényi Kálmánnal mindvégig szoros barátságot tartott.

Az ő generációja számára a csapat, az ifjúkori közösség az egész életutat meghatározó élmény: irigylésre méltó sportemberek voltak.

Az a kép maradjon meg emlékezetünkben róla, amelyet leányától Erzsitől (maga is ifjúsági válogatott) a temetésen kaptam.

Isten nyugosztaljon kis Halas, csatlakozz az égi válogatotthoz, örök barátaidhoz!

 

Gyimesi János 

Vármegyei szövetségek